İstanbul Şişli

İstanbul Şişli

İstanbul Şişli: Değerli okurlar, İstanbul merkezindeki Şişli ilçesini tanıtacak, bütünüyle tanıtacak bir yazı hazırlamak istedim, yaklaşık on günlük bir uğraşı ile sizlere aşağıdaki yazıyı hazırladım. Ancak ne yazık ki, bu yazıyı hazırlarken oldukça zorlandım, çünkü tarihi ve turistik yerlerle ilgili hiçbir tanıtım yazısı bulmak mümkün değildir.

İstanbul Şişli

İSTANBUL ŞİŞLİ

20 milyonluk İstanbul şehrinde yaşayan pek çok kişi, İstanbul’un yine pek çok semtini görmemiş iken, Şişli’yi görmeyen, buraya yolu düşmeyen İstanbullu yok gibidir. Bu yüzden, Şişli, bir anlamda İstanbul şehrinin kalbidir de denebilir.

İstanbul Şişli

TARİHİ

Yöredeki ilk yerleşim: 16’ncı yüzyılda “Tatavla” (günümüzdeki Kurtuluş) mahallesiyle başlar. Çünkü: Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) deniz fetihleri sırasında Ege ve Akdeniz adalarından esir alınan zanaatkar tutsaklar buraya getirilirmiş. Özellikle Haliç Tersanesinde çalıştırılmak için getirilen Rum denizciler buraya yerleştirilmişler ve burada bir Ortodoks cemaati oluşmuştur. Yine bu dönemlerde, Pera bölgesinde yaşayan Cenevizlilerin at ahırları burada bulunuyormuş ve bu yüzden, bölgeye “Tavla” ismi verilmiştir. Rumca bu kelimenin anlamı “at ahırı” demektir.

Osmanlı döneminde, Sultan Abdülmecit zamanında: 1839-1859 yılları arasında ülkeye gelen göçmenlerin birçoğu yerleşim yerinin kuzeyinde bulunan arpa tarlaları dutlukların bulunduğu bölgeye yerleştirilmiştir. Bunlar bölgeye padişahın adıyla yerleştikleri için, yerleştikleri yerin ismi de “Mecidiyeköy” olmuştur.

Şişli, 1954 yılında ilçe olmuştur. Ancak 1987 yılında Kağıthane ilçe olunca, burası ikiye bölünmüş ve bir kısım mahallesi Şişli’den ayrılarak Sarıyer’e bağlanmıştır.

Şişli adı nereden gelir. Burada bir zamanlar şişçilikle uğraşan bir ailenin konağı bulunmaktaymış ve bu konak “Şişçilerin Konağı” olarak isimlendirilir ve yörenin ismi de zaman içinde Şişli olarak anılmıştır.

İstanbul Şişli

GENEL

Denize sahili yoktur. Burada: çok sayıda tarihi eser, modern ticaret merkezleri, kültür ve sanat merkezleriyle iş yerleri bulunmaktadır. Bu yüzden, yörede çok az yeşil alan kalmıştır. Şişli ilçesinde 25 semt bulunmaktadır ve bunların birçoğu şehir merkezi konumundadır.

İstanbul Şişli

ŞİŞLİ MERKEZ

İstanbul Şişli Camisi

ŞİŞLİ CAMİSİ:

Şişli ilçesinin merkezindedir. Halaskargazi caddesine oldukça yakındır. 1949 yılında yapılmıştır. Özellikle: halkın yardımlarıyla yapılan ilk cami olarak önem kazanmaktadır. Mimari olarak: Klasik Osmanlı tarzını yansıtmaktadır.

İstanbul Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi

ABİDE-İ HÜRRİYET CADDESİ:

Cadde: Abide-i Hürriyet Anıtından başlar ve Fransız Latin Katolik Mezarlığında biter.

İstanbul Şişli Abide-i Hürriyet Anıtı

ABİDE-İ HÜRRİYET ANITI:

Anıt: 1909-1911 yılları arasında, 31 Mart vakasında ölenlerin anısına tamamen mermerden yapılmıştır. Kağıthane vadisine hakim bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Anıt, açılan proje yarışmasını kazanan Mimar Muzaffer Bey’in eseridir.

31 Mart vakasında 71 asker ölmüştür. Ancak İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimleri de daha sonra buraya gömülmüştür. (Bunlar: Mithat Paşa, Talat Paşa, Enver Paşa, Mahmut Şevket Paşa)

Özelliği: Osmanlı döneminde dikilen ilk ulusal anıt olmasıdır. Zeminin girişinde küçük bir taç kapısı vardır. Üzerinde “Makber-i Şuheda-i Hürriyet” yazılıdır. Anıtta gövdenin ön yüzünde Sultan V Mehmet Reşat tuğrası görülür.

Osmanlı’da “özgürlük hareketinin simgesi” dir. Anıt havaya atış yapan bir top şeklinde düzenlenmiştir. Altında ise mescit bulunur. Buraya 18 basamaklı bir merdivenle inilir. Mihrap duvarlarının içinde, şehit askerlerin lahitleri vardır.

ŞİŞLİ KAYMAKAMLIĞI:

Abide-i Hürriyet caddesi üzerindedir.

HÜRRİYET PASAJI:

Abide-i Hürriyet caddesi üzerindedir.

ŞİŞLİ ERMENİ MEZARLIĞI:

Abide-i Hürriyet caddesindedir.

1865 yılında Osmanlı döneminde devlet tarafından tahsis edilen arazide açılmıştır. Mezarlığın kemerli ve görkemli kapısı, 1903 yılında Patrik Ormanyan tarafından tasarlanmış ve Mihran Kalfa tarafından yapılmıştır. Bakımı ve işletmesi Türkiye Ermenileri tarafından yapılmaktadır. Mezarlıkta bulunan birçok hoş görünüşlü mezar taşı, ziyaretçilerin dikkatini çeker. Mezarlıkta Türkiye Ermenilerinin mezarları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Oyuncu Toto Karaca, Müzisyen Onno Tunç, Oyuncu Nubar Terziyan, Gazeteci Ara Güler.

İNÖNÜ

Mahallenin kuzeyinde Halkalı, Batısında Söğütlüçeşme, Güneyinde Tevfikbey ve Doğusunda Yenibosna bulunmaktadır.

ELMADAĞ:

İnönü ve Harbiye Mahalleleri arasında kuruludur. Taksim meydanına yakındır. Mahallede: Divan Oteli, Ritz Carlton Oteli, Süzer Plaza, Avustralya Başkonsolosluğu ve Surp Agop Hastanesi gibi yerler bulunmaktadır.

Elmadağ Caddesi:

Merkezinde “Elmadağ Caddesi” vardır. Cadde: Eskişehir ve Yenişehir mahalleleri arasında, Dolapdere caddesine kadar uzanır. Uzunluğu 500 metredir. Elmadağ caddesi üzerindeki en önemli konut, yüzyıllık Arif Paşa Apartmanıdır.

İstanbul Şişli Surp Agop Hastanesi

Surp Agop Hastanesi:

25 Aralık 1831 tarihinde, Tophane Amiri Müşiri Halil Paşa ve Galata Kadısının izin yazılarına dayanılarak, Padişah Fermanı (Sultan II Mahmut) ile kilise ve hastane yapımına başlanmıştır.

İstanbul’da çıkan veba ve kolera salgınlarında: Vosgeperan kilisesi bünyesinde kurulmuş olan ve daha ziyade bakımevi gibi çalışan Vosgeperan Hastanesinde, hastaların tedavisinin sakıncalı olacağı düşünüldüğünden; Pangaltı’da Surp Agop Mızpna Patrik adına bir hastane kurulmasına karar verilmiştir. Bugünkü hastane ve çevresindeki binaların bulunduğu arsa, cemaatin yardımı ile 1836 yılında satın alınmıştır. İlk olarak çadır hastanesi kurularak: kolera ve veba hastalarının tedavisi yapılmış ve salgının durdurulmasına gayret edilmiştir.

Son aldığım bilgiye göre: yeni yapılacak Surp Agop Hastanesinin temeli atılmıştır. Hastane ve yaşlı bakımevi olarak hizmet verecektir.

Ermeni Katolik Surp Agop Hastanesi Vakfı:

Vakfın merkezi, İnönü Mahallesi Surp Agop Apartmanındadır. Azınlık vakıflarına ait malların iade edilmesiyle Ermeni Katolik Surp Agop Hastanesi Vakfı yeni girişimler peşindedir. Bu vakfın 15 dönümlük arazisi içinde: 1987 yılında yanan Şan Tiyatrosu bulunmaktadır. Bu araziye “Şancity” isimli bir proje hazırlandığı söyleniyor. Bu projeye göre: vakfın arazisine 5 yıldızlı bir otel, alışveriş merkezi, kongre ve kültür merkezi yapılacakmış. Ayrıca: mevcut Ermeni Hastanesi yenilenecek, huzurevi ise yıkılıp yenisi yapılacakmış.

İstanbul Şişli Süzer Plaza-Gökkafes

Süzer Plaza-Gökkafes:

Süzer Plaza ismi halk arasında “Gökkafes” olarak bilinir. Yapı: 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından “İstanbul’un bağrına saplanmış hançer” olarak nitelendirildi.

Çünkü kentin silüetini bozmuştur. Uzun uğraşılardan sonra 1983 yılında temeli atılan bina 18 yıl sonra 2000 yılında tamamlandı ve kullanıma açıldı. Bina hakkındaki en büyük eleştiri, yeşil alan olarak ayrılmış yerde yapılmış olmasıdır. Binanın uzunluğu 153,6 metredir. 34 katlıdır. Binada: konut, ofis ve bir de otel bulunmaktadır.

Sıraevler:

Beşiktaş ilçesinde Akaretler’de bulunan tarihi sıraevler de Ermeni Vakfının malıdır. Bu evler restore edilecek, üst katları ofis ve alt katları ticari ünite olacakmış. Sıraevler’de yaşayanlar ise, Şişli’de yapılan yeni apartmana taşınacaklarmış.

İstanbul Şişli Tezveren Baba Türbesi

TEZVEREN BABA TÜRBESİ:

İnönü Çarık Sokaktadır. İstanbul’da bununla birlikte 4 tane Tezveren Baba türbesi bulunduğu söyleniyor. Tezveren Baba: Osmanlı döneminde şehit düşmüş biridir. Rivayete göre: Tezveren Baba’nın ayakları yokmuş ve takunyaları elinde dolaşırmış. Türbenin içinden bu takunyaların tıkırtıları duyulurmuş. Günümüzde türbeyi ziyarete gelenler, yanlarında takunya getiriyorlar. Çünkü Tezveren Baba’ın ibrikten abdest aldığına inanılıyor.

HACI ARİF CAMİSİ:

İnönü Babil Sokaktadır.

FULYA

Nişantaşı-Şişli Merkez-Beşiktaş-Mecidiyeköy arasındadır. Mecidiyeköy’e oldukça yakındır. Dik yokuşlarıyla tanınır. Beşiktaş’tan yürünmez, Mecidiyeköy’e tırmanılmaz, her yere çok yakın gibi olsa da arabasız ulaşım zordur. Fulya isimli eski dere yatağı günümüzde yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden yağmur yağdığında Fulya deresi kendini gösterir. Fulya sınırları içinde bazı rezidanslar bulunmaktadır. Bunların başlıcaları: Polat Tower ve Şişli Plaza’dır.

İstanbul Şişli Polat Tower

Polat Tower:

Avrupa ve ülkemizin en büyük konut binalarından birisidir. 2002 yılında proje tamamlanmış ve yaşam başlamıştır.

İstanbul Şişli Polat Tower

Binanın yüksekliği 152.1 metredir. Burada: 42 kat ve 406 daire bulunmaktadır. Ayrıca 41 mağaza ve ofis vardır. Daireler 3.2 metre tavan yüksekliğine sahiptir.

Vital Fulya Plaza:

Fulya’da Doktorlar Vadisindedir. Burası hekim ve hastaların her türlü ihtiyaçlarını bulup satın alabilecekleri bir yerdir. Yani dünyanın en sağlıklı binasıdır. Yani, Türkiye’nin ilk doktor muayenehane plazasıdır.

İstanbul Şişli Kuştepe

KUŞTEPE

Mecidiyeköy, Şişli merkez ve İzzetpaşa mahalleleri arasındadır. Burada çoğunlukla Romanlar yaşamaktadır. Aynı zamanda gecekonduların yoğun olduğu bu bölgede, birkaç katlı evlerin arasına inşa edilen Trump Tower, oldukça tezat bir görüntü yaratır.

İstanbul Şişli Kuştepe

Koca bir alışveriş merkezinin arka sokağında bir gecekondu muhiti. Üst üste gecekondular, kat kat eski binalar, sokakta oynayan çocuklar, kapı önünde insanlar, işte Kuştepe.

İstanbul Şişli Kuştepe Trump Towers

Trump Towers:

Bu devasa yapı, Kuştepe Mecidiyeköy yolundadır. 2011 yılında hizmete girmiştir. Yapının projesinin mimarı Brigitte Weber’dir. Ankara’da bulunan Next Level alışveriş merkezi de aynı mimarın projesidir. İki kuleden oluşmaktadır. Kuştepe Futbol sahasının bulunduğu arsaya inşa edilen kulelerden bir tanesi: 39 katlı konut ve 37 katlı kule ise ofis kulesidir.

Ön kule konut ve arka kule ofis kulesi olarak tasarlanmıştır. 12 katlı bodrumun büyük bölümünde otopark ve alışveriş merkezi bulunur. Bina ana caddeden 30 metre geride, büyük bir podyum üzerindedir. Belli yerlerde, dışarıdan gün ışığı alabilmek için, alışveriş merkezi, zemin kat seviyesi ve altında oluşturulmuştur.  

İstanbul Şişli Kuştepe Trum Alışveriş Merkezi

Trump Alışveriş Merkezi:

Ayrıca 5 katlı alışveriş merkezi vardır. Burası podyumla bağlantılıdır. Podyum üzerinde: 6 bin metre karelik yeşil teras ve restoranlar bulunur. Alışveriş merkezinde: alışveriş mağazaları, yeme-içme alanları, sinema, tiyatro sahnesi, sergi salonu ve çocuklar için özel bir kat bulunmaktadır. Çocuklara özel tasarlanan bu katın büyüklüğü 9 bin metre karedir. Burada: çocuk mağazaları, çocuklara özel yeme-içme mekanları bulunmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin ilk çocuk şehri “KidzMondo” buradadır.

Trump Kültür ve Gösteri Merkezi:

Burası 500 seyirci kapasitelidir. Burada, tiyatro oyunları sergileniyor. Ayrıca: Trump Caddede, dev konserler düzenleniyor. Komplekste, 6 tane sinema salonu bulunuyor. Türkiye’nin en büyük kaçış oyunları merkezi Escapist de buradadır.

İstanbul Şişli Kuşhane İstanbul Bilgi Üniversitesi Kampüsü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kampüsü:

İstanbul Bilgi Üniversitesi 7 Haziran 1996 tarihinde kurulmuştur. Üniversitenin 3 kampüsünden bir tanesi de Kuştepe Kampüsüdür. Bu kampüste İngilizce hazırlık sınıfları vardır.  Bunlar Dolapdere Kampüsünden buraya taşınmıştır. Bu kampüste: dil öğrenimine destek olacak şekilde bir merkez, geniş bir kütüphane ve donanımlı laboratuvarlar bulunmaktadır. Ayrıca: basketbol, voleybol, hentbol, kapalı salon futbolu, masa tenisi gibi sporların yapılabileceği tesisler bulunmaktadır. Kampüsün rengi: kiremit rengine yakın koyu kırmızıdır. Yeşil ağırlıklı tonlarda bulunmaktadır.

GÜLBAHAR

“Gülbağ” ismiyle de bilinmektedir. Mecidiyeköy semtine yakındır. Bu mahallenin en büyük özelliği ara sokakları ve yokuşlarıdır. Gecekondu bölgesi olmasına rağmen kentsel dönüşüme girmiştir. Günümüzde bitişik düzen gökdelenler daracık ve dik yokuşlu sokaklara eşlik ederler. Sokaklar dar ve araç doludur. Bir diğer özelliği, buraya İstanbul şehrinin “Harlem” mahallesi de denilmektedir, çünkü çok fazla miktarda zenci yoğunluğu vardır. Ayrıca “Asyalı” yoğunluğu da azımsanamaz. Özellikle Güney Koreliler vardır.

İstanbul Şişli Gülbahar Profilo Avm

Profilo Avm:

Gülbahar Cemal Sahir Sokaktadır. Profilo Fabrikasının eski yerine yapılmıştır.

1998 yılında hizmete girmiştir. Merkez, 117 bin metre karelik alana kurulmuştur. İki sokak ve cadde, üstten bir üst geçit ile Alışveriş Merkezi ve İş Merkezine bağlıdır. Bu üst geçit sadece alışveriş merkezi müşterileri tarafından kullanılıyor.

İstanbul Şişli Gülbahar Profilo Avm

Alışveriş merkezi ilk açıldığında oldukça şaşalı bir mekan iken, günümüzde yeni alışveriş merkezlerine karşı koyamamanın getirdiği sıkıntılarla uğraşır. Eski bir alışveriş merkezi olarak ilk yapıldığındaki halk ilgisini biraz yitirmiş görünüyor. Burada ayrıca “Profilo Kültür Merkezi” bulunuyor.

İstanbul Şişli 19 Mayıs

19 MAYIS

Bu mahalle, batısında Şişli Merkez ve doğusunda ise Fulya mahallesiyle çevrilidir. 19 Mayıs Caddesi: Şişli Migros önünden geçerek Fulya’ya iner. Caddede oldukça yoğun bir trafik vardır.

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi

Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi:

Hastane, Sultan II Abdülhamit tarafından, difteriden (kuşpalazı) dolayı küçük yaşta ölen kızı Hatice Sultan’ın hatırasına 1898 yılında yaptırılan ilk çocuk hastanesidir. Ancak Balkan Savaşları, 1’nci Dünya Savaşı ve Kurtuluş savaşı yıllarında cephede yaralanan askerler burada tedavi edilmiştir. Hastane, 2003 yılına kadar 1’nci Ordu Komutanlığına bağlı 600 yataklı bir askeri hastane olarak hizmet vermiş, daha sonra ise 2016 yılında Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. Daha sonra Kadın sağlığı ve doğum binaları ile Çocuk hastalıkları bölümleri Sarıyer ilçesindeki yeni binasına taşınmıştır.

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Saat Kulesi

Hastanenin bahçesinde bir saat kulesi bulunmaktadır. Bu saat kulesi: 1907 yılında Padişah II Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Kule; Aronco tarafından tasarlanmış ve mimar Mahmut Şükrü Bey tarafından yapılmıştır.

İstanbul Şişli Türk Kalp Vakfı Sağlık Merkezi

Türk Kalp Vakfı Sağlık Merkezi:

19 Mayıs Mahallesi 19 Mayıs Caddesindedir. Türk Kalp Vakfı, 1975 yılında kurulmuştur. 2001 yılında ise Dünya Kalp Federasyonuna üye olmuştur. Buradaki Tıp Merkezinde, erken tanı hizmeti verilmektedir.

İstanbul Şişli Feriköy

FERİKÖY

Okmeydanı ve Osmanbey arasında kalır. İstanbul’un en yüksek noktalarından birisidir.

Semtin isminin kaynağı: 18’nci yüzyılda İstanbul’a gelen Fransız tüccar Mösyö Feri’ye Padişah Abdülmecid ve ardından gelen Abdülaziz, burada geniş topraklar verirler. O dönemde burada küçük bir Rum köyü (Aya Dimitri) bulunmaktadır. Mösyö Feri’nin bu bölgeden toprak sahibi olması ile, köyün ismi de değiştirilmiş ve “Feri’nin Köyü” olmuştur. Öte yandan: Ermenicede “Feri” kelimesinin anlamı “Yukarı” demektir. Yani “Feriköy” aynı zamanda “Yukarı Köy” demektir.

İstanbul Şişli Feriköy

Buranın en büyük özelliği: Müslüman ve gayrimüslümlerin bir arada yaşıyor olmasıdır. Çünkü burada çok sayıda: Rum ve Ermeni yaşamaktadır. Sonuç: bu semt aynı zamanda 6-7 Eylül 1955 olaylarının yaşandığı bir yer olarak hatıralarda yerini almıştır.

İstanbul Şişli Feriköy Antika Pazarı

Feriköy Antika Pazarı:

Burada: Pazartesi-Perşembe günleri sebze-meyve pazarı kuruluyor. Cumartesi günü organik Pazar, Pazar günü ise Antika Pazarı kuruluyor. Pazar günleri oldukça yoğundur, ancak Pazar yeri bağırma ve gürültü olmadığından yine de sakindir. Evet ne istiyorsanız burada bulabilirsiniz hem de fiyatları oldukça uygundur.

İstanbul Şişli Feriköy Antika Pazarı

En güzel tezgahlar lamba tezgahlarıdır. Burada değişik türlerden ve oldukça eski birçok avize ve lamba bulabilirsiniz. Ayrıca eski silahlar bölümü vardır. Eski para meraklıları için de birçok tezgahta eski para bulmak mümkündür.

İstanbul Şişli Feriköy Protestan Mezarlığı

Feriköy Protestan Mezarlığı:

Sultan I Abdülmecit döneminde, Osmanlı devleti zamanında en önemli ve önder Protestan ülkeler tarafından buradaki yeni Protestan mezarlık yeri bağışlanmıştır. Mezarlık kurulduğunda resmi adı “Evangelicorum Commüne Coemeterium” dur. Mezarlık 1859 yılında açılmıştır. Açılışından itibaren mezarlığa 5 bin insan gömülmüştür.

Ülkemizde, eski yabancı mezarlıkların kapanması ile, anıt değeri taşıyan Protestan mezarları buraya nakledilmiştir. 1965-1974 yılları arasında İzmir’de olan bazı mezarlar da buraya taşınmıştır. Çünkü anıt mezarların korunması düşünülmüş ve bu kültürel öğeler sağlıklı şekilde gelecek nesillere bırakılmak istenmiştir. Evet, 17’nci yüzyıldan kalma mezar taşları, mezarlığı açık bir cenaze müzesine dönüştürmüştür.

İstanbul Şişli Feriköy Mezarlığı

Feriköy Mezarlığı:

Okmeydanı ve Şişli arasındadır. Burada: sinema, tiyatro dünyasından ünlü sanatçılar ve bazı tanınmış siyasilerin mezarları bulunmaktadır.

Üstün Palmiye Pastanesi:

Feriköy Baruthane Caddesindedir. Paskalya döneminde önünde kuyruk olur. Ortodoksların ve Katoliklerin Paskalya dönemleri çakıştığında, ortalama 3 bin ton paskalya çöreği çıkarılıyor. Ayrıca likörlü çikolata yapılıyor ki, Türkiye’de sadece Baylan Pastanesi ve burası, likörlü çikolata üretmektedir. Ayrıca buranın büyük tavşan şeklindeki çikolataları da oldukça ünlüdür.

İstanbul Şişli Pangaltı

PANGALTI

1831 yılında Pera yangınına kadar, Taksim’in ilerisinde yerleşim yoktur. Yangının ardından halk o zamanlara kadar pek bilinmeyen ve kullanılmayan kırlara, yani bugünkü Pangaltı ve Harbiye taraflarına doğru yayılmaya başladı.

Öte yandan: 1800’lü yılların sonlarında, İstanbul’da İtalya’dan göç edenler ilk olarak bu semte yerleşmişlerdir. Yani, o yıllarda semtte: Rum, Ermeni ve Katolik İtalyanlar çoğunluktaydı.

1870’li yıllarda tamamen yeşillik olan bölgenin “Pangaltı” ismiyle anılmasının sebebi, İtalyan Giovanni Battista Pancaldi” dir.

Kendisi: aynı dönemde İtalya’da ailesini bırakarak Osmanlı’ya çalışmaya gelmiştir.

Taksim’in ötesinde, avcıların ve kıra pikniğe gelenlerin mola verdiği bir yer işletiyordu.

Bu bölgede yaşayanlar, kendi aralarında “Pancaldi’ye gidiyoruz” şeklinde konuşuyorlardı ve zamanla bu söz yörenin isminin “Pangaltı” olmasına sebep olmuştur. Hatta Pancaldi isimli bu İtalyan, yine söylentilere göre İtalya Bologna’da eşini bırakmış ve boşanmak istediği eşiyle yaptığı yazışmalarında sık sık “pancaldi” kelimesi geçmesi üzerine, yöreye “Pangaltı” ismi verilmiştir.

Yöreye bu ismin verilmesiyle ilgili bir söylenti daha vardır. Osmanbey’de ilk “Osmanlı Bankası” açılınca, yöre halkı buraya “Banka altı” ismini vermişler, bu isim zaman içinde “Panga altı” ve “Pangaltı” olarak değişerek günümüze ulaşmıştır. Söylenti o kadar çok ki, bir söylentiden daha söz edelim. Bir İtalyan bir zamanlar bu bölgede, bahçe içinde bir pastahane açmış ve özellikle “pane e galeti” isimli bir pastası bütün İstanbul’da çok meşhur olmuştur. İstanbul’un zenginleri, seçkin aileleri: güneşli günlerde kendi aralarında “hadi Pera’ya gidelim, pane e galeti” diyelim derlermiş ve bu isim zamanla yörenin “Pangaltı” olarak anılmasına sebep olmuştur.

1870’li yıllarda, İstanbul’un ilk belediye teşkilatı tarafından tasarlanmış ve ızgara sistemli olarak kurulmuştur. Günümüzde semt “Osmanbey-Harbiye-Dolapdere” üçgeninin ortasında kalır. Şişli ilçesinin ünlü: Ergenekon, Kurtuluş ve Bozkurt caddeleri bu semttedir.

MEŞRUTİYET

Mahallenin doğusunda Nişantaşı, batısında Osmanbey bulunmaktadır. Bu mahallede özellikle konfeksiyon mağazaları çoktur.

İstanbul Şişli Meşrutiyet Hamidiye Camisi

MEŞRUTİYET HAMİDİYE CAMİİ:

Valikonağı Caddesi Şehit İsmet Armağan sokaktadır. Cami 1895 yılında Padişah Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. İlk yapıldığında, yarı ahşap yarı kargir olarak inşa edilmiş küçük bir camidir. Caminin: mermerden yapılmış minber, mihrap ve kürsüsü altın varak tezhiplidir. Ancak daha sonraki süreçte çeşitli tadilatlar geçirmiştir.

İstanbul Şişli Mecidiyeköy

MECİDİYEKÖY

Padişah Abdülmecid döneminde: İstanbul’a sığınan göçmenlerin iskan edilmesi için yerleşimin kuzeydoğusunda bulunan arpa tarlaları ve dutluklar tahsis edilmiştir. Bu bölgeye de padişahın adına izafeten “Mecidiyeköy” ismi verilmiştir. Şehrin ticari olarak en gelişmiş bölgelerinden birisidir.

İstanbul Şişli Mecidiyeköy

Burada alışveriş için çeşitli mekanlar bulunmaktadır. Özellikle Boğaziçi köprüsünün bağlantı yolu olan ve Mecidiyeköy’den geçen D 100 çevre yolunun çevresi, tamamen iş yerleriyle doludur. Bilişim sektörünün birçok firması burada yerleşiktir. Ancak buranın en büyük özelliği yoğun trafiği ve kalabalığıdır. Ayrıca o kadar çok beton yapı vardır ki, bu beton yapılar yöreye beton grisi bir renk vermiştir. Bu üç husus, insanları Mecidiyeköy’den yıldırır.

Uzun süre Galatasaray Futbol Kulübünün maçlarını oynadığı Mecidiyeköy Stadyumu 2011 yılında yıkılmıştır.

İstanbul Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi

Cevahir Alışveriş Merkezi:

Şişli ile Mecidiyeköy arasında, bir zamanların tramvay deposunun yerine inşa edilmiştir.

19 Mayıs Mahallesi Büyükdere Caddesindedir. Mecidiyeköy ve Şişli arasında merkezi bir konumda olması nedeniyle ulaşımı kolay ve bu yüzden çok fazla rağbet gören bir alışveriş merkezidir. İçeresinde metro durağı vardır. Taksim-Levent metrosu buradan geçer. 2005 yılında Avrupa ve Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi olarak hizmete girmiştir.

İstanbul Şişli Cevahir Alışverşi Merkezi

Halen bir İngiliz şirket tarafından yönetilmektedir. 6 katlıdır. Toplam 300 civarında mağaza bulunmaktadır. Kapalı otoparkı ücretsizdir ve 2500 araç kapasitelidir. Alışveriş merkezinde vizyon filmlerin gösterildiği sinemalar bölümü, oldukça güzel bir yemek katı ve oyun park alanı olan Fanlab bulunmaktadır. Yemek katı oldukça geniştir. Ayrıca, yine içinde güçlü zincir markaların mağazaları bulunmaktadır.

Okan Üniversitesi Mecidiyeköy Kampüsü:

Avni Dilligil Sokaktadır. Kampüste: Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sürekli Eğitim Merkezi vardır.

İstanbul Şişli Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu

GÖNÜL ÜLKÜ-GAZANFER ÖZCAN TİYATROSU:

Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Bahçeler Sokak Efe Han Sanat Merkezindedir.

Tiyatro, 1972 yılında “Şişli Tiyatrosu” olarak kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Bir kış salonudur ve sırf tiyatro amaçlı olarak dizayn edilmiştir. 1974 yılında ise “Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu” olmuştur. Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan, 1974 yılından sonra takiben 21 yıl burada tiyatro oynamıştır. Salon: 2002-2008 yılları arasında Şişli Belediyesi tarafından işletilmiştir. 2008 yılında ise “Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu” adı altında faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir. Ancak daha sonra finansal problemler nedeniyle kapılarını kapatmış ve satışa çıkarılmıştır. Bu arada, Gönül Ülkü, 2016 yılında 85 yaşında hayatını kaybetti. Gazanfer Özcan ise, 2009 yılında 78 yaşında hayatını kaybetti.

HARBİYE

Teşvikiye ve Halaskargazi semtleriyle komşudur. Taksim ve Şişli merkeze oldukça yakındır ve Şişli ilçesinin tarihi bölgelerinden birisidir. Semt ismini, 19’ncu yüzyılda burada bulunan “Harbiye Mektebi” nden almıştır.

İstanbul Şişli Taşkışla ve İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü

TAŞKIŞLA VE İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TAŞKIŞLA KAMPÜSÜ:

İstanbul Teknik Üniversitesinin Mimarlık Fakültesi, Harbiye Mahallesi Taşkışla Caddesindedir.

Taşkışla inşaatına başlama sebebi: Galatasaray’da ahşap bir binada bulunan “Mekteb-i Tıbbıye” okulunun eğitim görmesi için bir bina yapılmasıdır. Taşkışla Okul binasının temeli, Padişah Abdülmecid tarafından 1847 tarihinde atıldı. Ancak İngiliz Mimar Williams James Smith tarafından 1849 yılında inşaat tamamlandığında, buranın okul değil bir kışlaya dönüştürülmesine karar verildi.

Dikdörtgen planlı yapının ortasında, büyük bir avlu ve avlunun merkezide ise oval biçimli bir havuz vardır. Havuzun çevresinde ise ıhlamur ağaçları bulunur. Bina ise bodrum kat üstüne iki katlıdır. Köşelerindeki bölümler 3 katlı olarak düzenlenmiştir. Katlar birbirinden, yatay silmelerle, bütün pencereler de birer çift gömme ayakla ayrılmıştır. İkinci kat pencereleri, üçgen alınlıklarla taçlandırılmıştır.

1853-1856 yılları arasında Taşkışla, Kırım savaşında yaralanan Fransız askerleri için hastane olarak tahsis edildi. Yapı, Padişah Abdülaziz zamanında onarılmış ve yeniden Kışla olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1861 yılında yapılan onarım kitabesi, halen Taşkışla’da bulunmaktadır.

İstanbul Şişli Taşkışla ve İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü

1894 yılında Taşkışla depremden hasar görür. Balkan savaşları sırasında, yeniden geçici bir süre hastane olarak kullanılır. 1944 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilir. Ardından, üniversitenin Rektörlük, Mimarlık ve İnşaat Fakülteleri buraya taşınır. Günümüzde burada bulunan bölümler şunlardır: Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sürekli Eğitim Merkezidir.

İstanbul Şişli Harbiye Mektebi ve Askeri Müze

HARBİYE MEKTEBİ VE ASKERİ MÜZE

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

İstanbul Şişli Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

LÜTFİ KIRDAR KONGRE VE SERGİ SARAYI

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı tanıtımı.

HARBİYE ORDUEVİ

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

Harbiye Orduevi tanıtımı.

SAİNT ESPRİT KİLİSESİ

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

Saint Esprit Kilisesi tanıtımı.

CEMİL TOPUZLU AÇIK HAVA  TİYATROSU

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

Cemil Topuzlu açık hava tiyatrosu tanıtımı.

İSTANBUL HİLTON OTELİ

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

İstanbul Hilton Oteli tanıtımı.

CEMAL REŞİT REY KONSER SALONU

Sitede başka bir yazıda tanıtılmıştır.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu tanıtımı.

KURTULUŞ

Kurtuluş semti, günümüzde Taksim, Mecidiyeköy, Nişantaşı gibi şehrin önemli semtlerine yürüme mesafesindedir. Semtin eski ismi “Tatavla” dır. 1832 ve 1929 yıllarındaki büyük yangın sonrasında yangından kurtuluşun simgesi olarak semte “Kurtuluş” ismi verilmiştir. Tarihi süreçte, bu semt Rum, Yahudi ve Ermeniler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İlk sakinleri Rumlardır. Çünkü Osmanlı döneminde, Sakız adasından gemi yapımında çalıştırılmak üzere getirilen esir 10 bin kadar Rum, buraya yerleştirilmiştir. Hatta, daha sonra takip eden süreçte, ticaret yapmak üzere gelen bazı İngilizler de buraya yerleştirilir.

“Tatavla” kelimesi Rumca “beygir ahırı” demektir. Bu yüzden, yörede eski tarihi binalar bulunmaktadır.

Son olarak, 1955 yılında 6-7 Eylül olaylarında, İstanbul’da gayrimüslimlerin yaşadığı diğer birçok yer gibi burası da saldırıya uğrar. Bunun sonucunda ise semtte yaşayanların büyük bir bölümü burayı terk ederler. Gelelim günümüze, günümüzde burada daha çok Ermeniler yaşıyorlar.

İstanbul Şişli Aya Dimitri Kilisesi

AYA DİMİTRİ KİLİSESİ:

Kurtuluş Son durakta, Dumlupınar Bulvarı üzerindedir. Rumlara aittir. Hangi yıl yapıldığı bilinmiyor. Ancak muhtemelen 16’ncı yüzyıl sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapının dış duvarında, mermer bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeye göre, kilisenin 1726 yılında önemli bir tamirattan geçtiği yazılıdır. Kilisenin çan kulesi, 1857 yılından kalmadır. Kilise çanı ise, 1955 yılında yaptırılmıştır. Kilisenin bahçesinde ise, 1865 yılına kadar kullanılmış bir mezarlık bulunur.

İstanbul Şişli Aya Dimitri Kilisesi

Evet, günümüzde kilise özellikle sanatsal değeri ile önem kazanıyor. Mimarisi de göz doldurur. Özellikle dinsel ritüellerin yapıldığı naos kısmı oldukça güzeldir. Piskopos koltuğu ahşap oymalı ve altın kaplamalıdır. Vaaz kürsüsü de göz alıcıdır.

HALİDE EDİP ADIVAR SEMTİ:

Semt, Sıracevizler caddesinin arkasından başlar ve Okmeydanı’na kadar devam eder. Adını: Yazar Halide Edip Adıvar’dan alır. Tepelik bir alan üzerine kuruludur. Yokuşu olmayan sokağı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden dükkanlar, düz olan mahallenin üst kısmında bulunmaktadır. Yani alışveriş yapmak istediğinizde ve mahallenin alt kısmında oturuyor iseniz dik yokuşlar çıkmak zorunda kalırsınız.

İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi

NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ:

Darülaceze Caddesi Boruçiçeği Sokaktadır. Kültür merkezinde: 300 seyirci kapasiteli bir tiyatro salonu, 150 seyirci kapasiteli Abidin Dino Salonu, Dans Stüdyosu, sergi salonları, kütüphane ve Nazım Hikmet’e ait eşyaların sergilendiği bir oda ve bir kafeterya bulunmaktadır.

HALİL RIFAT PAŞA SEMTİ:

Şişli ilçe merkezinin güney ucundadır.

İstanbul Şişli Perpa Ticaret Merkezi

PERPA TİCARET MERKEZİ:

Halil Rıfat Paşa Yüzer Havuz Sokaktadır. Şişli ve Taksim merkeze 10 dakika uzaklıktadır. Merkez: konumu, büyüklüğü, ekonomik işlevi ve barındırdığı insan sayısı ile dev bir yapıdır. 1986 yılında “Perşembe Pazarı” olarak bilinen bölge boşaltılmıştır. O bölgede bulunan esnaf ve tüccar, 1988 yılında inşaatı tamamlanan Perpa Ticaret merkezinde modern bir iş merkezine yerleştirilmiştir.

İstanbul Şişli Perpa Ticaret Merkezi

Ticaret merkezi A ve B blok olmak üzere birbirine bitişik iki bölüme ayrılmıştır. A blok aynı zamanda “Elektrokent” olarak da adlandırılır. 14 katlıdır. 4750 işyeri bulunmaktadır. İşyerlerinde yaklaşık 25 bin kişi çalışmaktadır.

İstanbul Şişli Perpa Ticaret Merkezi

Otoparkın araç kapasitesi 3500 araçtır. Merkez içindeki yaya yolu 46 kilometredir. Çevresinde ise 38 km araba yolu vardır.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.