İstanbul Nişantaşı

İstanbul Nişantaşı

İstanbul Nişantaşı:

Tanıtıma başlamadan önce belirtmek isterim ki, burası yani Nişantaşı semtinin büyük bir kısmı, 2018 yılında “Tarihi ve Kentsel Sit alanı” olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Çünkü burada: 19’ncu yüzyıl ortalarından itibaren yapılaşmaya başlayan, bir asrı aşkın süre boyunca farklı mimari üslupların birbirinin yerine veya yanına inşa edilmesiyle ortaya çıkan modern mimari kültürün tüm öğelerinin içerisinde barındıran, ahşap konaklardan, ahşap köşklere, kagir apartman kültürünün yaygınlaşmaya başladığı yapılardan Erken Cumhuriyet dönemi ulusal mimari akımlarının özelliklerini taşıyan birçok yapının bulunmasıdır.

Osmanlı döneminde, Padişahlar ava çıktıklarında ok atma yarışmaları  düzenlenir ve ok atıldığında, düştüğü en uzak yere anıt niteliğinde “Nişan Taşları” dikilirmiş. Semtte halen 5 tane Nişantaşı bulunuyor.

1’nci Nişan Taşı:

Teşvikiye cami avlusunda kapı girişindedir. Bu taş Padişah III Selim zamanında, 1790 yılında yaptırılmıştır.

2’nci Nişan Taşı:

Teşvikiye cami avlusunda ve ortada bulunmaktadır. Bu taş Padişah II Mahmut zamanında, 1811 yılında dikilmiştir.

3’ncü Nişan Taşı:

Harbiye Karakolu önünde, Padişah Abdülmecid zamanında 1853 yılında dikilmiştir. Bu nişantaşının dikiliş amacı bölgenin iskana açılmasıdır. Taşın üzerinde “Abdülmecid’in karşılıksız iyilikseverliğinin eseri olan yeni Teşvikiye Mahallesi” yazılıdır.

4’ncü Nişan Taşı:

Teşvikiye Caddesi ve Valikonağı Caddesinin kesiştiği yerdedir. Bu taş, Padişah Abdülmecit zamanında, 1853 yılında dikilmiştir.

5’nci Nişan Taşı:

Ihlamur yolu caddesi üzerindedir. Çınar Apartmanı bahçesindedir. Ancak bu taşın ne zaman ve kim tarafından dikildiği belli değildir.

Gelelim günümüze

Günümüzde Nişantaşı: Teşvikiye ile iç içe geçmiş durumdadır.

Valikonağı caddesi ve Teşvikiye caddesinin kesiştiği kavşaktadır. Teşvikiye Mahallesinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerine “Nişantaşı” denilmektedir.

Nişantaşı, bugün dünyaca ünlü markaların mağazalarının, kafe ve eğlence mekanlarının bulunduğu bir yerdir. Modanın seyrini değiştiren bir lokasyon olarak önem kazanmaktadır.

Yani oldukça canlı ve hareketli bir yerdir. Ancak öte yandan, oldukça yoğun bir trafik bulunmaktadır. Saçma sapan ve rezil bir trafik de denilebilir. Daracık sokaklarda, park yeri bulmak mümkün değildir.

VALİ KONAĞI CADDESİ

Nişantaşı semtinin en popüler caddelerinden birisidir. Rumeli ve Teşvikiye caddeleriyle ikiye bölünür. Caddeye adını veren konak, günümüzde İstanbul Valiliği ikametgahı olarak kullanılıyor. Konak: ilk olarak Sultan II Abdülhamit’in yakını olan Rum Tüccar Marco Paşa tarafından kullanılıyor ve bunların 1922 yılındaki mübadelede Yunanistan’a göç etmeleriyle boşaltılıyor. Konak daha sonra bir süre Polonya Konsolosluğu olarak kullanılıyor ve Cumhuriyetin kurulmasının ardından ise, 1927 yılında Hazineye devrediliyor ve Vali konağı olarak tahsis ediliyor. Günümüzde, caddede yerli ve yabancı birçok mağaza bulunmaktadır. Ayrıca yemek yeme yerleri vardır. İstanbul’da alışveriş için en çok tercih edilen caddelerden birisidir.

Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi

ABDİ İPEKÇİ CADDESİ VE ANITI

İstanbul’da oldukça pahalı olması ile tanınan bir caddedir. Hatta, yapılan bir araştırma sonucunda, bu caddede metre kare fiyatlarının pahalılığının, dünyada en pahalı yer araştırmasında ilk 25 içinde bulunduğu tespit edilmiştir. Günümüzde burada aylık metre kare kiralarının 100-150 dolar arasında olduğu söyleniyor. Cadde üzerindeki binaların üst katları “Prestifli Konut Alanı” olarak kullanılıyor.

Nişantaşı Abdi İpekçi Anıtı

Evet, dünyaca ünlü markaların konumlandığı cadde, 1979 yılında gazeteci Abdi İpekçi’nin öldürüldüğü yerdir ve anısına caddeye ismi verilmiştir. Hatta: burada “Abdi İpekçi Anıtı” bulunmaktadır.

Nişantaşı Topağacı

TOPAĞACI

Bölgede Abdi İpekçi caddesinin klasik mekanlarla dolu olması nedeniyle, son zamanlarda Topağacı ve çevresi açılan yeni mekanlarla ilgi çekmeye başlamıştır. Günümüzde Topağacı: oldukça güzel kafe ve restoranlarla doludur. Bu kafeler, kendine özgü dekorasyonları ile insanları kendilerine çekmektedir.

VEDAT TEK KONAĞI

Vali Konağı caddesi üzerinde, Harbiye Askeri Müzesinin çaprazındadır. Birinci Ulusal Mimarlık akımının öncülerinden olan Mimar Vedat Tek tarafından imzalanan bu ev farklı yapısı ile dikkat çeker. 1913-1914 yılları arasında yapılmıştır. Ev, köşe başında, dar bir zeminde oturmasına rağmen oldukça estetik mimari yapıya sahiptir.

Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezi

CITY’S ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Cısty’s Nişantaşı: İstanbul şehrinin en prestijli yerlerinden olan Teşvikiye Caddesindedir.

Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezi

Ulusal ve uluslararası markaların 155 mağazası bulunmaktadır. Ayrıca sinema salonları vardır. Yemek yeme yerleri ise 30’dan fazladır. Otopark araç kapasitesi 1700 araçtır.

Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezi

Ayrıca “Oxygen Sports Club” bulunmaktadır. Burada: yeni jenerasyon spor aletleriyle spor yapılabilmektedir. Yıllık olarak yaklaşık 18 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Buranın en büyük özelliği “Mimarisi” dir. 2019-2020 yılında “Avrupa’nın en iyi parakende mimarisi” ödülüne sahip olmuştur.

Beyoğlu gezilecek yerler.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.