Hindistan Maharashta

Hindistan Maharashta

Ülkenin üçüncü büyük eyaletidir. Umman denizinin batı kıyısındadır. Ülkenin sanayi üretiminin: % 15’lik bölümü, buradan sağlanmaktadır.

Eyaletin batısı: ortalama 1200 metre yükseklikte, kıyıya paralel uzanan tepelik bir bölgedir. Eyaletin doğusu ise düzlüktür.

Eyaletin turizm etkinlikleri: çeşitli yaban hayatı bölgeleri, tapınaklar, milli parklar ve kaplan yaşam alanlarıdır. Günümüzde eyalet sınırları içinde, 6 tane Milli Park bulunmaktadır.

Eyaletin başkenti: Mumbai (Bombay) şehridir. Eyaletin diğer büyük şehirleri: Pune, Nagpur, Navi.

Hindistan Maharashta

GEZİLECEK YERLER

NAVEGAON MİLLİ PARKI

Eyaletin doğusunda, Gondia şehri yakınlarındadır. Burada: kuşlar, geyikler, ayı ve leoparlar doğal yaşam alanlarında görülebiliyorlar. Ayrıca, ülke genelinde bulunan kuş türlerinin, yaklaşık % 60’lık bölümü, bu park alanında izlenebilmektedir.

Hindistan Maharashta

NAGZİRA VAHŞİ YAŞAM ALANI

Gondia şehrindedir. Muhteşem güzel bir manzara ile bütünleşmiştir. Sınırları içinde: küçük göller, tepeler bulunmaktadır. Bu göller, yaban hayatı için su kaynağıdır. Park alanında: 34 tür memeli, 166 tür kuş, 36 tür sürüngen bulunmaktadır.

TADOBA ANDHARİ TİGER

Burası: Chandrapur şehrine 40 km. uzaklıkta bir kaplan yaşam alanıdır. Bölge: 1935 yılında kurulmuş ve 1955 yılında Milli Park alanı olarak ilan edilmiştir. Eyaletin en eski ulusal parkıdır. Park: 623 km. karelik bir alanda yerleşiktir. Parkın ortasındaki Tadoba gölü, timsahlar için mükemmel bir yaşam alanı sunmaktadır. Ziyaretçiler: Milli Park içinde, 6 kişilik guruplar halinde, rehber eşliğinde gezintiye alınırlar. Bu gezide: kuşlar, hayvanlar, böcekler ve diğer canlılar izlenebilmektedir. Park alanında, günümüzde 45 civarında kaplan bulunduğu söyleniyor.

PENCH NATİONAL PARK

Nagpur şehrindedir. Park boyunca, kuzeyden-güneye, Pench nehri uzanmaktadır. Park: 464 km. karelik alana yayılmıştır. Parkı ziyaret için en uygun zaman: Şubat-Nisan ayları arasındaki dönemdir. Park: saat: 06.00 ile 15.00 arasında ziyaret edilebilmektedir. Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında ise kapalıdır.

CHANDOLİ MİLLİ PARKI

Sangli şehrindedir. Başkent, Mumbai şehrine 380 km. uzaklıktadır. Geniş bir flora ve fauna çeşitliliği bulunmaktadır. Burada, ayrıca Prachitgad kalesi ve Chandoli barajı bulunmaktadır. Park, 2004 yılının Mayıs ayında kurulmuştur. Parkı ziyaret etmek için en uygun zaman: Şubat-Ekim ayları arasındaki dönemdir. Eylül-Haziran ayları arasında yoğun yağış görülür.

GUGAMAL MİLLİ PARKI

Amravati şehrine 80 km. uzaklıktadır. Burası da, kaplan doğal yaşam alanıdır. Park: 167 km.karelik bir alana yayılmıştır. 1974 yılında inşa edilmiştir. Park alanında görülebilecek hayvanlar: kaplan, panter, dudaklı ayı, vahşi köpek, çakal, sırtlan, sarsar, uçan sincap, hint ceylanı, yaban domuzu, 25 tür kelebek, balıklar.

SAGARESHWAR WİLDLİFE SANCTUARY

Sangli şehrine 30 km. uzaklıktadır. Burada: Hindu tanrıları Şiva ve Jain için yapılmış, antik büyük bir tapınak bulunmaktadır. 10 km. karelik bir alanda kurulmuştur. Park alanında bulunan hayvanlar: geyik çeşitleri, yaban domuzu ve tavus kuşu. Ayrıca, tilki, kirpi, sırtlan gibi hayvanlar da görülür. Park alanı, Ağustos-Şubat ayları arasında ziyaret edilebilmektedir. Park içindeki en güzel aktivite, yürüyüş yapmaktır.

Hindistan Maharashta
Hindistan Maharashta

 

Hindistan Maharashta

AJANTA MAĞARALARI

Ülkede, 2’nci yüzyıldan kalma, tarihi mağaralardır. Mağaralar içinde: heykeller, resimler ve Budist dine ait tasvirler bulunmaktadır.
Mağaralar: 1983 yılında, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

1.Nolu Mağara

Bölgenin doğu ucunda, at nalı şeklindeki bir uçurum üzerinde yapılmıştır. Yakın zamanda tamamlandığı düşünülmektedir. Mağarada: saçaklar ve sırtlar üzerinde kabartma heykeller ve cephede, ayrıntılı oymalar görülüyor. Bu oymalarda: Buda’ya ait sahneler işlenmiştir. Mağaranın her iki ucunda, basit hücreler ve bir sundurma bulunuyor.

2.Nolu Mağara

Duvarları, diğer mağara ile bitişiktir. Tavanlar ve sütunları üzerinde, resimler bulunmaktadır. Diğer mağaraya göre, daha iyi korunmuş durumdadır. Cephe bölümündeki oymalar farklıdır. Mağara tasarımı, süslü sütunlar ile desteklenmektedir.

ACENTA VE ELLORA TAPINAKLARI

Acenta ve Ellora tapınakları: Evrengabad şehri yakınlarındadır. Vandhya dağlarındaki, granit mağara tapınakları olarak, ülke çapında ünlüdür. Basit aletler kullanılarak oyulmuşlardır ve etkileyici duvar resimleri ve heykeller barındırmaktadır.

Bu muhteşem güzel tapınakları gezmek için, uzun zaman ayırmaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle: MÖ.2’nci yüzyıldan kaldığı düşünülen Acenta tapınağını gezmelisiniz. Sonra: Ellora tapınağını gezin. Ancak, mağaraları gezmek için, özellikle gün ışığı ile aydınlatılan bir öğleden sonra zamanının seçmelisiniz.

ACANTA MAĞARALARI

Acanta mağaraları: ikametgah olarak kullanılan Ellora mağaralarına göre daha avantajlıdır. İlk mağara: yarım kubbeli oda şeklindedir. MS.4’ncü yüzyılda: büyük salonlarda yaşayıp ibadet eden keşişler, mabedin duvarlarını, Buda ve onunla ilişkili sembollerle süslemeye başlamışlardır. Günümüzde, burada: batıdan doğuya doğru sıralanan: 29 Budacı mağara bulunmaktadır. Bunlar: küçük bir derenin aktığı, dar bir vadinin çevresinde, 75 metrelik bir alanda, at nalı şeklindeki yamaçta oyulmuşlardır. Her mağaranın, dereye inen bir merdiveni bulunmaktadır. Günümüzde, bu 29 mağaranın, yalnızca 9 tanesi görülebilmektedir.

1.Nolu Mağara

Bekleme odasında, iki ruhani Bodhisattva bulunuyor. Mağaradaki resimlerde, parlak gözlü geyikler, tavus kuşları, maymunlar, filler ve atına binmiş Siddhartha simgesi görülüyor.

9.Nolu Mağara

MÖ.1’nci yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Ön cephesinde, kemerli pencereleri var. 6’ncı yüzyılda eklenen, duvar nişlerinde ise, Buda figürleri bulunuyor.

10.Nolu Mağara

MÖ.150 yılından kaldığı düşünülmektedir. Arka bölümde, bir kubbe bulunmaktadır. Hacı olmak isteyenler: yarım kubbe şeklindeki mabedin çevresinde tavaf ederler. Burada: Buda’nın herhangi bir tasviri bulunmuyor.

16.Nolu Mağara

Burada, hemen girişte diz çökmüş pozisyonda 2 fil figürü bulunuyor. İçeride ise, geleneksel şekilde oyulmuş bir Buda heykeli görülüyor. Tavanda ise, iki heykel var.

17.Nolu Mağara

Duvar resimlerindeki zenginlikle dikkati çekiyor. Bu mağara resimleri: bölgenin zenginliğinin en üst noktasını oluşturuyor. 5’nci yüzyıldan kalma duvarlarda, Buda’nın aydınlanmasının 12 öyküsü anlatılıyor. Resimlerde: Buda, öfkeli bir fili evcilleştirirken ve Ogresses Adasına saldıran savaşçı Simhala olarak tasvir edilmiştir. Elinde ayna ile süslenmekte olan karısı Rani ise, güzellik ürünlerini tutan hizmetkarlarıyla birlikte görülüyor.

19.Nolu Mağara

Oyma ön cephesi, iç kısımlardaki Buda heykelleri ve girişinde nişler bulunan figürleriyle önem kazanıyor.

26.Nolu Mağara

Buradaki mimari çeşitlilik görülmeye değerdir. İncelikle oyulmuş sütunlar ve bir oturan Buda heykeli görülüyor.

ELLORA MAĞARALARI

Bunlar, bütün bir bazalt kayalığına oyulmuş ve Acanta mağaralarına nazaran daha büyüktürler. Buradaki mağaralar, uzun yıllar, yörenin köylüleri tarafından: musonlar veya salgın hastalıklar sırasında, sığınak olarak kullanılmışlardır. Bu yüzden, duvar resimleri yok olmuştur. Ama, heykeller günümüze kadar ulaşmıştır.
Acanta bölgesinin terk edilmesinden sonra, Budacı sanatçılar, Ellora bölgesine göçmüşler ve 7 ile 12’nci yüzyıllar arasında, bu bölgede, 34 mağara yapmışlardır. Bu mağaraların, ilk 12 tanesi Budacı, 17 tanesi Hindu ve 5 tanesi Caynacıdır.
Mağaralar: kuzey-güney doğrultusunda, 3 km. lik bir mesafe boyunca uzanırlar. Bu mağaralardan bazılarına girişinden, bazılarına ise arkalarından tırmanılarak ulaşılmaktadır. 14 ve 24.nolu mağaralar tamamlanmamış olup, bunların yapıları incelendiğinde, yapım aşamasında, yukarıdan aşağıya doğru bir sıralamanın izlendiği görülmektedir.

10.Nolu Mağara

En önemli Budacı tapınaktır ve 8’nci yüzyıldan kalmadır. Kubbeli bölümde, büyük bir Buda heykeli oturtulmuştur. Hindu zanaatkarlar: Buda’ya, “Visvakarma” yani “Tanrıların marangozu” olarak taparlar ve bu yüzden, bu mağaraya “Marangozlar Mağarası” ismi verilir.

12.Nolu Mağara

3 katlıdır. Buranın kadınsı heykelleri: Hindu Tantrizminin etkilerini ortaya koymaktadır.

14.Nolu Mağara

Vişnu: Hindu tanrılarının, Buda’dan dönüştüğü izlenimi vermesiyle önem kazanmaktadır. Heykellerde: iblisleri öldüren ya da Himalayalar’da barbut oynayan Şiva, kutsal boğayla oynayan genç erkekler ve çocuklarla birlikte ana tanrıçalar görülüyor.

16.Nolu Mağara

Ellora bölgesinin başyapıtıdır. Burası, aynı zamanda “Kailasa Tapınağı” dır. Burada: geniş zemin planı ve onun yarısı kadar yüksek olan ana yapı bulunmaktadır. Yapı: 8’nci yüzyılda, Dekkan kralı Krişna tarafından yaptırılmıştır. Tapınağın uzunluğu: 80 metre, genişliği ise, 48 metredir. Avlunun arka tarafı: 30 metre yükseklikte bırakılarak, 200 bin tonluk bir kaya kütlesinin

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.