Konya Yunak

Konya Yunak

Yunak, Konya arası uzaklık: 190 km. Yunak, Ankara arası uzaklık 260 km. Yunak, Akşehir arası uzaklık: 60 km. Yunak, Polatlı arası uzaklık: 121 km.

TARİHİ

Antik dönemde, Lidya devletinin Kral Yolu (Altın Yol) Yunak bölgesinden geçiyordu. Yunak ve çevresinin ormanlarla kaplı olduğu ve yoğun olarak bağcılık yapıldığı bilinmektedir.

Ancak yöreye ilk yerleşim 16’ncı yüzyıldan sonra olur ve ilk olarak Karataş deresi yöresine yerleşilir. Bunu takiben doğu illerinden gelenler, yöreye yerleşirler. Ayrıca: Bulgaristan’dan ülkemize gelen soydaşlarımızın bir kısmı da bu bölgeye yerleştirilmiştir.

1912 yılında Yunak, Akşehir ilçesine bağlı bir bucak merkezidir. 1953 yılında ise Konya iline bağlı bir ilçe olur.

Yunak isminin kaynağı: Bu konuda çeşitli görüşler vardır. Bunlara göre: “Yöre insanının Karataş deresinde çamaşır ve hayvanlarını yıkayanların isteklerini anlatırken kullandıkları kelime “Yunak” dır ve anlamı “yıkanalım” dır. Bir diğer görüş ise: Turgutlular, koyun ve kuzularını Karataş deresinde yıkarlar ve temizlenen hayvanlara bakarak “Yünü Ak” derlermiş. Bu kelimeler, günümüze  “Yunak” olarak gelmiş ve ilçenin ismi olmuştur.

Konya Yunak

GENEL

Yüzölçümü olarak Konya ilinin büyük ilçelerinden birisidir. İlçenin bütün unsurları, yerleşimin merkezi olan “Hükümet Caddesi” çevresinde yoğunlaşmıştır. Halk buraya çarşı der. İlçe, İç Anadolu Bölgesindedir.

İlçe batıda bulunan Bayaktolu dağının batı eteklerinde, hafif meyilli bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin doğu ve güneyinde geniş düzlükler bulunur. Merkez çevresi ise dağlıktır. Rakım 985 ile 1169 metre arasında değişmektedir. Ortalama rakım ise 1071 metredir. Bölgenin ekonomisi tamamen tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Yunak yöresinde GES (güneş enerjisi panelleri) projesi uygulanmakta ve güneş ışınlarından enerji elde edilmektedir.

YUNAK MESLEK YÜKSEK OKULU

Konya Selçuk Üniversitesine bağlıdır. 2013 yılında ilçedeki okulun binası tamamlanmıştır. 2013 yılında Yunak Meslek Yüksek Okulu kurulmuş ve Maliye, Bankacılık, Sigortacılık, Elektrik bölümleri bünyesinde olarak eğitim-öğretim başlamıştır.

GEZİLECEK YERLER

Yunak ilginç bir yer, tarihi kalıntılar çok, Roma ve Bizans dönemine ait birçok kalıntı bulunmasına rağmen, bu kalıntılarla ilgili hiçbir resmi bilgi-belge yoktur.

Bu yüzden: yörenin turizm potansiyeli oldukça yüksek olmasına rağmen, sanırım ilgi-alaka seviyesi düşük ve bu yüzden sadece bilgi verme amaçlı birkaç yerden söz edeceğim, ama gidip görmeye kalkarsanız, bazı kalıntıları görebilirsiniz, ama herhangi bir belge-bilgi olmadığından sanırım pek keyifli bir gezi olmaz.

SAAT KULESİ

İlçe merkezinde Hükümet Konağı önünde Anıt Meydanındadır. Saat kulesi: 10 metre genişliğinde, 17 metre yüksekliğindedir. Önünde havuz vardır. Kule: mermer ve çini kaplamadır.

KARATAŞ MAHALLESİ

İlçenin ilk yerleşim yeri olan burada “Kızoğlan Mağarası” isimli bir mağara bulunmaktadır. Mağaranın Hitit ve Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir. Ancak turizme açılmamıştır.

Yine Karataş Mahallesinde, Karataş deresi denilen yerde dere yakınında beyaz mermer sütuna benzer, düz bir sabit kaya vardır. Bu kayanın üzerinde oyulmuş yuvarlaklar bulunur. Buraya halk arasında “Düldül Ayağı” denilir. Bir hazine işareti olabileceği düşünülerek burada kaçak kazılar yapılmış, ancak sadece boş küpler bulunmuştur.

Konya Yunak Karataş Mahallesi Yeraltı Şehri

Yeraltı Şehri

Karataş Mahallesindedir. Yeraltı şehrinin tek girişi ve havalandırma bacası vardır. Ancak havalandırma bacaları, dışarıdan insanlar tarafından dökülen molozlarla tıkanmıştır. Genel olarak 1.5 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde olan galerileri, labirent gibidir. Galeriler arası bağlantılar, kubbemsi yapılı ve daha alçak tavanlıdır. Buna karşılık değişik amaçla kullanılan batı bölümler ise daha geniştir.

TURGUT KASABASI

Bölgenin en eski yerleşimlerinden olan Turgut ve çevresinde yoğun antik kalıntılar bulunmaktadır. Bunlar değerlendirildiğinde, bölgenin tarihinin 5 bin yıl öncesine kadar gittiği tahmin edilir. Roma ve Bizans dönemini takiben, Anadolu’ya gelen Türk aşiretleri bölgeye yerleşirler. Bu aşiretlerden birisi olan Turgutoğulları, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmişlerdir. Bu Türkmen aşiret beyleri arasında Turgut adını almış ulu kişiler de vardır. Bu yüzden beldeye “Turgut” ismi verilmiştir.

Turgut kasabasının önceki ismi “Miskamit/Misk” dir.

Miskamit Şehri Harabeleri

Kasabada: gerek mezarlıkta bulunan Roma dönemine ait Grekçe kitabeler ve gerekse çeşmelerde kullanılan devşirme malzemeler, zengin bir Roma şehri olduğunu kanıtlamaktadır. Roma döneminde, şehir, Eski Kışla denen yerden başlar, Kara Kuyu’ya kadar uzanırdı. Harunlar’daki kale de bu şehre aitti. Şimdiki mezarlığın olduğu yerde bir mabet vardı. Bu mabedin kalıntıları günümüze ulaşmıştır.  Mabed, Bizans döneminde kiliseye çevrilmiştir. Mezarlıkta, Bizans dönemine ait kitabeler bunu kanıtlar. Koca Çeşmenin yanındaki evlerin duvarlarında haçlı mermer mimari parçalar devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. Bunlara bakarak günümüzdeki Merkez Camisi civarında da bir kilise varlığı tahmin edilmektedir.

HAZİNE İNİ

İlçe merkezinin doğusunda, Kurşunlu dağının doğu kısmındadır. Dağın üzerinde, kale denilen bir kalıntı vardır. Halk tarafından, hazine aramak için açılan kazılarda, su sarnıcına benzer bir çukur bulunmuştur. Bu çukurun, antik dönemde maden ocağı olarak çalıştırıldığı anlaşılmaktadır. Kalede: güneye doğru ve kuzeybatıya doğru uzanan iki ayrı sur mevcuttur.

PİRİBEYLİ KASABASI

Pissiya Şehri Harabeleri

Samıt ve Kapaklı mevkiindedir. Turizme yönelik herhangi bir bilgi verici çalışma yapılmadığından, bilgi yoktur.

KARAGÖZ

Ağılı Mevkii

Burada kilise ve şehir harabeleri bulunmaktadır. Ancak turizme yönelik herhangi bir bilgi verici çalışma yapılmamıştır.

Konya Beyşehir hakkındaki gezi yazım için  Beyşehir