Karabük Yenice

Karabük Yenice

Yenice kelimesini söylediğinizde veya arattırdığınızda, karşınıza mutlaka birkaç tane yenice çıkacaktır.

Bunların başlıcaları ise: Çanakkale ve Karabük illerine bağlı Yenice ilçeleridir.

Bunun yanında, daha küçük belde olarak birçok Yenice var.

Umarım, şu an Karabük-Yenice ilçesini aradınız. İşte size: yeşilliklerin bolca bulunduğu ve özellikle aynı bölgede 13 tür ağacın yetiştiği: Açık Hava Orman Müzesi bulunan, bir doğa cenneti.

Unutmadan, Şeker Kanyonunu görmeden, sakın buradan ayrılmayın. Tarih derseniz, hayır yok tarihi kalıntı ve eser yok.

Karabük Yenice

ULAŞIM

Yenice, il merkezi olan Karabük’e 35 km. uzaklıktadır. Yenice-Çaycuma arasındaki uzaklık: 46 km. Yenice-Zonguldak arasındaki uzaklık: 71 km. Yenice-Bartın arasındaki uzaklık; 87 km.

Karabük Yenice

TARİH

Yenice tarihi hakkında elde edilen ilk bilgiler: 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından, buranın Cenevizlilerden ele geçirilmesiyle başlar.

Söylentilere göre: Fatih Sultan Mehmet, komutanlarına sorar: “Nice oldu”.

Komutanların cevabı: “Yenice alındı” İşte böylece, yörenin ismi “Yenice” olarak belirlenmiş olur.

15’nci yüzyılda Bolu şehrine bağlı bir nahiye iken, 1953 yılından sonra Zonguldak iline bağlanmış ve 1995 yılında ise, Karabük iline bağlanmıştır.

Evet, Yenice, tarihi özellikleriyle öne çıkan bir yerleşim yeri değil.

Karabük Yenice

GENEL

Biraz önce tarih bölümünde, Yenice’nin tarihi özellikleriyle öne çıkan bir yer olmadığını söyledim. Peki, buranın önem kazanan özellikleri nedir? Yenice: ormanlarıyla öne çıkıyor. İlçe topraklarının, yaklaşık % 86’sı ormanlık alan.

Yenice ilçesinde bulunan ormanlar: çok sayıda ağaç türünü barındırmasıyla önem kazanıyor. Yani, bu ormanlar, tam anlamıyla bir ağaç müzesi olarak değerlendiriliyor.  Evet, ilçe topraklarının % 85’lik bölümü: ormanlarla kaplıdır.

Bölgede: düz ve ova niteliğindeki arazi yoktur. İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 130 metredir.

Yenice ırmağı: hemen ilçe merkezinden geçmektedir. Zonguldak il sınırlarında ise, Filyos çayı ile birleşerek Karadeniz’e dökülmektedir.

Yenice yöresinde iklim: Karadeniz iklimi hakimdir ve buna bağlı olarak yazlar serin, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yenice ırmağı vadisinde ise, mikro klima iklim özellikleri görülür.

İlçe ekonomisi: ormancılığa dayanmaktadır. Buna bağlı olarak: ilçede, orman ürünleri üretim ve satışı yapılan tesisler bulunmaktadır. Özellikle: mobilya ve sandalye yapan tesisler görülmektedir.

NE YENİR

Yenice’de, Karadeniz bölgesinin başlıca lezzetlerinden olan “karalahana” yemeği, ilk olarak tadılmasını önereceğim lezzetlerin başındadır. Bunun dışında: mısır unundan yapılan “malay” ve tatlı olarak “ceviz helvası” önerebilirim.

Karabük Yenice Ağaç Ürünler

NE SATIN ALINIR

Yenice yöresinde: hediyelik eşya sektörüne yönelik ağaç ürünleri çok revaçtadır. Bunlar arasında: baston, ağaç kaşık, maket yenice evi var. Bunlardan görüp beğeninize göre tercih edip, satın alabilirsiniz.

Yiyecek bir yerel lezzet satın almak isterseniz: Yenice Balı almanızı önerebilirim. Burada, yeşillikler içindeki çiçeklerin bolluğu, arıcılığı hızla geliştirmiş ve kalitesi yüksek bal üretimini sağlamıştır.

Karabük Yenice

GEZİLECEK YERLER

Karabük Yenice Seyir Terası
Karabük Yenice Seyir Terası

 

SEYİR TERASI

İlçe merkezine bağlı Merkez Mahallesindedir. İlçe merkezine 14 km ve il merkezine ise 40 km uzaklıktadır. Yenice kent ormanının hemen yanındadır. Özel araçla gitmeniz gerekiyor. Giriş ücretsizdir. Burası, muhteşem manzaralar sunuyor.

Seyir terasının bulunduğu alanda: restoran, kafe, dinlenme alanı, piknik yerleri, bungalov evler bulunuyor. 29 tane bungalov evde, gecelemek mümkündür. Orman içinde sessiz, sakin ve temiz havalı bir ortam, buralara yolunuz düşerse, bence gidin görün.

TREKKİNG-YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

Yenice: son dönemlerde, resmi kurumların katkısıyla bu konuda bayağı yol almış durumda. Özellikle: Kaymakamlık tarafından hazırlanan ve haritası çıkarılarak basılan ve gelenlere dağıtılan parkurlarda: tercihiniz ölçüsünde yürüyüş yapabilirsiniz. Orman içinde, birkaç tane parkur oluşturulmuş. Yürüyüş meraklıları için, bu parkurlar, elbette çok güzel.

GÖKPINAR YAYLASI-AÇIK HAVA ORMAN MÜZESİ

İlçe merkezine 9 km. uzaklıkta ve orman içindedir. Bu bölgenin en büyük özelliği: 4 hektarlık bir alanın: Arberatum yani açık ismi ile: Açık Hava Orman Müzesi olarak belirlenmesidir.

Bu  nedenle, orman ve ormancılık konusunda araştırma yapan bilim adamları, mutlaka buraya geliyorlar. Burada, aynı bölgede: 13 çeşit ağaç bulunduğu söyleniyor.

Burası: Zümrüt Yenice Göktepe Şenliklerinin düzenlendiği bir yer olarak öne çıkıyor. Yenice ilçesinin halk tarafından en çok tercih edilen piknik yeridir.

ACISU

İlçe merkezine 30 km. uzaklıkta bir mesire yeri.

Burada çıkan suyun şifa verdiği önerilen hastalıklar şunlar: böbrek ve romatizmal hastalıklar. Kaynaktan çıkan su içildiğinde: böbrek taşlarının düştüğü, ayrı bir bölümdeki suya girip banyo yapıldığında ise romatizmal hastalıkların iyileştiğine inanılıyor.

Karabük Yenice Şeker Kanyonu

ŞEKER KANYONU

Karabük-Yenice karayolunun 3.ncü km. dedir. Bence Yenice yöresinde mutlaka görmenizi önereceğim başlıca yer.

Kanyonun içinden “Şeker Çayı” geçer ve uzunluğu 6.5 km.dir. Kanyonun toplam uz unluğu: 7 km.dir. Yükseklik ise: 100-250 metre arasında değişmektedir. Ancak, burada yürüyüş yapmaya niyetlenirseniz, bazen kanyon yer yer çok daralıyor ve hatta, yüzmek zorunda bile kalınıyor. Kaya tırmanış meraklıları için: kanyon kayaları gayet uygundur.

SÜREYYA ÇAMLIĞI

Yenice-Zonguldak demiryolu hattında, Kayadibi mevkiindedir. Burası, güzel bir çamlık ve piknik-mesire yeri olarak kullanılıyor.

İsmi ise, ilginç. 1960 yıllarında ülkemizi ziyaret eden İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi Süreyya, tren seyahati sırasında burada mola vermiş ve kahvaltı yapmış ve bu olaya istinaden yöreye: Süreyya Çamlığı ismi verilmiştir.