Yalova Armutlu

Yalova Armutlu

Jeotermal kaplıcaları ve Marmara Denizinin en temiz denizine sahip olması nedeniyle, öne çıkan bir bölge. Armutlu’da bulunduğum sürede, aklımda kalan tek şey; bir süre yazlık konut, sıra sıra evler.

ULAŞIM

Armutlu-Yalova arası uzaklık: 55 km. ve Armutlu-Gemlik arası uzaklık: 37 km. dir. Bursa-Armutlu arası: 70 km. dir.

Yalova Armutlu

GENEL

KONUMU

İlçenin, yüzde 70’lik bölümü eğimli, diğer kısmı ise düz arazidir.

EKONOMİ

İlçede, büyük sanayi kuruluşları yok. Zeytincilik, balıkçılık ve son yıllarda turizm ağırlıklı faaliyetler ön plana çıkmış durumda.

ORGANİK TARIM

Armutlu köylerinden: Mecidiye, Hayriye, Fıstıklının bulunduğu havza “Organik Tarım” havzası olarak belirlenmiş olup, bu bölgede her türlü organik bitki, sebze ve hayvansal ürünlerin üretimi teşvik edilerek devam etmektedir.

Yalova Armutlu

SAHİL ŞERİDİ

16 km. lik sahil şeridine sahip olan ilçenin, “Yılanlar Mevki”: her ne kadar adı itici görünse de; tertemiz denizi ile 4 km. lik pırıl pırıl bir kumsal sahili bulunmaktadır.

KAPLICALAR

İlçeye 5 km. uzaklıkta bulunan ve sürekli ulaşımı olan Armutlu Kaplıcaları, yıl boyunca şifalı sularından yararlanmak isteyenlere, şifa dağıtır. Yemyeşil bir vadide bulunan kaplıcalar, bir çok kaynaktan oluşuyor.

Kaplıcalar bölgesinde: otel, restoran, Türk hamamı, Masaj salonları, Jakuzi ve kapalı yüzme havuzu bulunuyor. Banyo ve içme kürlerine uygun olan kaplıca suları: banyo, içme ve çamur olarak uygulandığı gibi, sudan çıkan gazlar, teneffüs yoluyla da uygulanabiliyor.

Armutlu kaplıcaları: radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfına giriyor.

ARMUTLU’NUN İSİM KAYNAĞI

Armutlu’nun adının nereden geldiği hakkında, rivayetler bulunmaktadır. “Bizans imparatorunun kızı Armodies’in vücudunun her yerinde, yaralar çıkar. İmparator, kızının bu durumundan utandığı için; kızını, askerleriyle birlikte, şimdiki kaplıcaların bulunduğu yere bırakır.

Kız, buradaki termal sularda, her gün yıkanır ve bütün yaraları iyileşir. İmparator kızının iyileştiğini görünce, onu tekrar yanına alır ve Armodies adı Armutlu olarak günümüze kadar gelir.

Diğer bir söylenti: Armutlu adının “Armodo” veya “Armodies” sözcüklerinden geldiğidir, bu sözcükler “Donanma” veya “Donanmaya gözcülük eden kimse” anlamına gelir.

Evliya Çelebi ise, kasabanın çevresinin armut bahçeleriyle süslü olmasından bahisle, adının “Armutlu” olduğunu söyler.

Yalova Armutlu
Yalova Armutlu

GEZİLECEK YERLER

MECİDİYE KÖYÜ

Turizm ve organik bir köy. Burada: 1996 yılından bu yana, hormonsuz ürün yetiştiriliyor. Dağdan gelen kaynak suyu ile yetiştirilenlerin büyük bölümü, eko pansiyon mutfağında konuklar için tüketiliyor.

ÇARŞI KÖPRÜSÜ

Armutlu merkezindedir. Yapım tarihi bilinmiyor. Fakat: günümüze kadar kullanıma olanak tanıması ilginç.

Yalova Armutlu evleri

ARMUTLU EVLERİ

Yalova Armutlu

Bunca yıla rağmen güzelliklerini korumaya devam etmektedirler. Geçmiş yıllarda, şarapçılıkla uğraşan Rumların oturduğu bilinen yörede, günümüzde 24 ev koruma altına alınmış.

ARMUTLU TATİL KÖYÜ

Tesis: Armutlu ilçesinin Bozburun (Tavşantepe) mevkiindedir. Arazinin kuzeyi orman, güney ve batı istikameti denizle çevrilidir. Burası, özel bir şirkete ait: Sağlık Bakanlığından onaylı, kaplıca tesisi.

Kür Merkezi: (bay ve bayan ayrı ayrı olmak üzere): Türk hamamı, Fin hamamı, sauna ve termal havuzdan oluşuyor.

Aile banyolarında: Jakuzili deniz suyu havuzu, sauna, duş ve soyunma kabinleri var. Ayrıca: deneyimli ve sertifikalı personel tarafından: bitkisel ve aromatik yağlarla: masaj hizmeti de veriliyor.

Yalova Armutlu Kaplıca Havuzu

Kaplıca Havuzu

Romatizmal hastalıkların kronik dönemlerdeki kronik bel ağrısı, eklem ağrıları, travma gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası uzun süreli hareketsiz kalma durumlarının tedavisinde, nörolojik rahatsızlıklarda rehabilitasyonda, stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılıyor.

Yazının başında da belirttiğim gibi, tesiste: 1300 metrelik sahil şeridi var.

Sahil şeridinde: plajlar, deniz otobüsü iskelesi ve deniz aktiviteleri merkezi var.

Kuşadası Davutlar

Kuşadası Davutlar
 

Kuşadası Davutlar: Kuşadası ile Güzelçamlı Milli Park arasındaki yol üzerindedir.

Neden Davutlar ismi?

Rivayetlere göre: Cafer ve Davut isimli iki kardeş bölgeye gelirler, Davut: günümüzdeki Davutlar denen köyün sırtlarına, Cafer ise, Caferli köyünün sınırına yerleşir.

Cafer’in yerleştiği yere Caferli, Davut’un yerleştiği yere ise Davutlar ismi verilir.

1600’lü yıllarda Hacı Osman isimli bir kişi başkanlığında bir göçmen kafilesi buraya gelir ve Davutköy’e yerleşir, ancak sonraki yıllarda yörede ortaya çıkan kolera salgını nedeniyle köy terkedilir ve günümüzdeki Davutlar’ın İslamşanlı Mahallesine yerleşilir.

1892 yılında Girit adasından göç edenler, Osmaniye Mahallesini ve 1936 yılında Romanya ve Bulgaristan’dan göç ederek gelenler ise, Yenimahalle’yi kurarlar. Köy zaman içinde büyüyerek 1969 yılında Belediyelik olur.

Kuşadası Davutlar
 
Gelelim günümüze:

Evet, burası Aydın ilinin bir mahallesi olarak geçiyor ve Kuşadası Belediyesine bağlıdır. Ancak özellikle yaz aylarında burada bulunan binlerce yazlık nedeniyle nüfus o kadar fazla artıyor ki, inanın büyük bir şehir gibi kalabalıklaşıyor.

Tabii bu durumun sonucunda, belde aşırı yapılaşma nedeniyle oldukça bozulmuş, beton yığını haline gelmiştir. Bu beton yığınları, muhteşem kum plajlarına, 100 metreye kadar yaklaşmıştır.

Kuşadası Davutlar
 

Bölge, denizin doldurulmasıyla oluşmuştur. Sahile yakın yerdeki yazlık siteler, genellikle dolgu yapılarak inşa edilmiştir.

Bu yüzden yağmur yağdığında yağmur suları uzun süre çekilmez ve göller oluşur. Bu yüzden, eski yapılarda genellikle nem olur, yani buradan ev alacakların dikkatli olması gerekir.

Rüzgar deyince bir husus daha var, rüzgar eğer Kuşadası yönünden eserse, uzun plaj Kuşadası’nın bütün pisliğini (naylon, plastik parçaları, ambalajlar ve benzeri) buraya getirir.

Sahilin birçok yerinde yosunlar bulunmakta olmasına rağmen, deniz temizdir ve genellikle derinlik fazla olmaz.

Deniz bulanıktır çünkü rüzgarlı havalarda, kıyıya vuran dalgalar, kıyıdaki kumları karıştırır ve deniz bulanıklaşır.

Yani, rüzgar yoksa ve deniz durgunsa deniz suyu harikadır, bulanıklık olmaz.

Kumsal, alabildiğine uzanmaktadır.

Buraya yolunuz düştüğünde, özellikle güneşin batışını mutlaka izleyin.

Kuşadası Davutlar Sevgi Yolu
 
Sevgi Yolu:

Milli Parktan, Kuşadası merkeze kadar olan ve palmiye ağaçlarıyla ayrılmış ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış yaya ve bisiklet yolu bulunmaktadır.

Yaya ve bisiklet yolu ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Kuşadası Davutlar Sevgi Yolu
 

Yolun uzunluğu 9 km dir ve spor yapmak için son derece uygun bir alan yaratılmıştır. Sevgi yolunun kenarında, Sevgi Plajı bulunmaktadır.

Kuşadası Davutlar Sevgi yolu
 

Sahil boyunda, yerel kafeler ve barlar bulunmaktadır. Sezonda bunlar son derece aktiftir, şemsiye, şezlong, duşlar, soyunma kabinleri ne ararsanız vardır.

DAVUTLAR SAHİLİ-UZUN PLAJ-LONG BEACH PLAJI:

Yavansu mevkiinden, Güzelçamlı Milli Parkına kadar olan bölüme verilen isimdir. Kuşadası merkeze 8 km uzaklıktadır. Yabancılar buraya “Long Beach” ismini vermişlerdir.

Kuşadası merkezden, Kuşadası AVM ye giderken, yol üstünde sosyete pazarının hemen arkasındadır.

Burada bulunan sahil şeridi tamamen kumdur ve 12 km boyunca uzanır. Kumsal genişliği, sitelerden dolayı çok dardır.

Bu sahil kesiminde: birçok değişik plaj bulunmaktadır.

Bu plajların hemen arkasında ise, yazlık siteler vardır. Zamanında yapılmış bu siteler, maalesef plajı öldürmüştür. Dar bir beton yoldan yürüyüp geçmek gerekiyor.

Yani, sahil kesimi genellikle bu yazlık sitelerde oturanlar ve Kuşadası yerlileri tarafından kullanılmaktadır. Sahil kesiminde de yürüyüş ve bisiklet yolları bulunmaktadır.

Yine sahil kesiminde, birçok kafeterya, restoran ve beach club vardır.

Deniz hemen derinleşmez, kumsal tertemizdir.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

SEVGİ PLAJI-LOVE BEACH:

Kuşadası merkeze 17 km uzaklıktadır.

Davutlar sahilindedir. Long Beach ve Güzelçamlı arasındadır. Dereden başlar ve Güzelçamlı beldesinde bitir, hatta Güzelçamlı ve Davutlar bileşimi bir plaj olarak da söylenir.

Dere; evet bu dere oldukça ilginçtir, çünkü derede oldukça büyük balıklar bulunmaktadır ve balıklara etmek atarsanız, onların atılan ekmekleri kapmak için yaptıkları mücadeleyi görebilirsiniz.

Tesis, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir.

Giriş ücretsizdir, sadece girişte bulunan otopark için ücret alınıyor. 

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

Plaj: Mavi Bayraklıdır.

Plaja ve piknik alanına girmek ücretsizdir, sadece otopark ücreti ödenir.

Sahilde: gerek yayalar için ve gerekse bisikletler için ayrılmış yollar bulunmaktadır. Sevgi plajının upuzun sahilinde bisiklet sürebilir, yürüyüş yapabilir ve bir şeyler içebilirsiniz.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

Ayrıca: yine sahilde birçok restoran, kafeterya ve çay bahçesi vardır. Plajın başındaki iskeleden olta atıp balık tutabilirsiniz, ayrıca okaliptüs ağaçlarının altında mangal yakabilirsiniz.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

Plaj:

Plajın en büyük özelliği, orman yanında olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle: bölgedeki diğer plajlardan (Patara, Çıralı, Konyaaltı, İztuzu, Kaputaş, Altınkum gibi) ayrılır.

Plajın uzunluğu 550 metredir. İnce, sarı kum vardır. Plajın genişliği de fazladır ve bazı yerlerde 100 metreye kadar ulaşır.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

Plajda bulunan okaliptüs ağaçlarının gölgesinde piknik yapıp denize girmek mümkündür.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı
 

Deniz:

Oldukça sığdır. Özellikle Güzelçamlı merkeze doğru olan bölümü, son derece sığdır. Denize girdiğinizde yarı belinize kadar derinlik ilerler ve sonra derinlik tekrar dizlerinize gelir.

Bir süre sonra yeniden derinleşiyor. Yani kıyıda yüzmek mümkün olmuyor, açıklarda ise, yine burası açık deniz olduğu için yüzmek tehlikelidir. Açık deniz olduğunu unutmayınız.

Ancak deniz genel olarak dalgalıdır ve bu yüzden çocuklar için tehlikeli olabilir. Denizin dibi kum ve bulanıktır.

Bölgedeki diğer denizler de olduğu gibi buranın denizi de bulanıktır, çünkü özellikle öğleden sonraları dalgalar kıyıdaki kumları hareket ettirir ve deniz suyu bulanır.

Bu rüzgar ve dalgalar nedeniyle, deniz kıyısında yosun ve dal parçası, plastik atıklar gibi pislikler de ara sıra toplanmaktadır.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı piknik alanı
 

Piknik Alanı:

Plajın hemen arkasında oldukça büyük bir piknik alanı vardır. Burada ağaçların altında piknik yapmak mümkündür. Piknik alanında: duş, tuvalet ve soyunma kabinleri vardır. Piknik için buraya gelip akşama kadar kalabilirsiniz. Mangal yakmak serbesttir.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı çadırlı kamp alanı
 

Çadırlı kamp alanı:

Burada çadır kurabilirsiniz.  Çadırcılar için geniş ve kalabalık olmayan bir alan ayrılmıştır. Çadır için ücret istenmez. Çadır alanının hemen önünde plajda, tuvalet ve duşlar var.

Ağaçlık olduğu için çadıra güneş gelmiyor. Ancak hafta sonlarında piknikçiler nedeniyle, bölge oldukça fazla kalabalık oluyor.

Kuşadası Davutlar Sevgi plajı market
 

Market:

Burada bir market vardır. Marketten birçok ihtiyacınızı temin edebilirsiniz. Fiyatlar fazla abartılı değildir.

Kuşadası Davutlar Oleatrium zeytin ve zeytinyağı tarihi müzesi
 

OLEATRİUM ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARİHİ MÜZESİ

Davutlar yöresinde Caferli Mahallesi Atatürk Caddesindedir.

Latince “olea” yani zeytin ve “atrium” avlu kelimelerinin bir araya gelmesiyle isimlendirilmiştir. Dışarıdan bir zeytinyağı fabrikası görünümündedir. Dış bahçe, iç bahçe, lobi ve 11 tane sergileme salonundan oluşmaktadır.

Giriş ücretlidir.  

Zeytin ve zeytinyağı sevenlere hitap eden bu tematik müze, 2011 yılında ziyarete açılmıştır. Sergi alanı: büyük bir sabır ve itinayla koleksiyon haline getirilmiş objelerden oluşmaktadır.

Müzede: zeytinyağının üretim aşamasından soframıza gelene kadar hangi yollardan geçtiğinin öyküsü anlatılmaktadır.

Kuşadası Davutlar Oleatrium zeytin ve zeytinyağı tarihi müzesi
 

Müze kapısından girişten sonra: bir lobi bulunur. Burada: hediyelik ürünler, zeytinyağları, şaraplar ve müze girişi için jeton satılmaktadır.

Ayrıca barkovizyon gösterisi için bir salon bulunur.

Müzenin 10 salonunda bulunan sergilemede, antik dönemden günümüze kadar olan süreçte, tarihsel sıralama ile zeytinyağı üretiminde mevcut teknolojiler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları görülür.

Kuşadası Davutlar Kaplıcalar
 

KAPLICALAR:

Belde yakınlarında: 3 yerde, 45-50 derece sıcaklıkta termal su kaynağı bulunmaktadır.

Kaplıcada, yüzlerce yıldır doğal ortamlarından akan şifalı sular ve termal kaynaklar, ziyaretçilere oldukça güzel bir ortam yaratır. Modern tesislerde, konaklama imkanı da bulunmaktadır.

Radon Termal Kaplıca Kür Merkezi:

Kaplıca merkezi genellikle günübirlik olarak hizmet vermektedir. Konaklama için sadece 8 odalı ve 20 yataklı küçük bir tesis vardır. Kaplıca alanında ise 3 termal havuz bulunur.

Tesisler, Sağlık Bakanlığı onayı ile 2004 yılında hizmete girmiştir.

Kuşadası Davutlar Namur-Med Davutlar Termal Kaplıcaları
 

Natur-Med Davutlar Termal Kaplıcası:

Davutlar beldesindedir.  

Kuşadası merkeze 17 km uzaklıktadır.

Tesis, Sağlık Bakanlığının onayı ile 2005 yılında hizmete girmiştir.

Kaplıca alanı, deniz seviyesinden 200 metre yüksektedir.

Dağ eteğinde, yeşillikler içindedir. Tesiste 65 oda ve 140 yatak vardır. Üç termal havuzun iki tanesi kapalı ve bir tanesi açık havuzdur.

Suyu genellikle: romatizmal hastalıklar, siyatik, osteoporoji, egzama, saç dökülmesi, kısırlık ve sağlıklı zayıflama için kullanılmaktadır.

Kuşadası merkezi gezilecek yerler için.

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı gezilecek yerler için.

Kuşadası Güzelçamlı gezilecek yerler için.