Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

2017.07.28.c.Atina.Plaka Mahallesi.4
Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

Atinalılar, dışarıda yemek yemeği severler. Bu yüzden, şehir de restoranlar ve yemek yerleri bol.

Atinalılar, genellikle kahvaltıya basit şekilde geçiştiriyorlar. Kahvaltıda, en sık tercihleri, peynirli bir tür gözleme olan “peynirli börek”. Buna: Tiropitas deniliyor. Bunun: bazı yerlerde “ıspanak” ile yapılanları da bulunuyor.

Öğle yemeği, genellikle 14.30 civarında yenilir. Yaz döneminde, öğle yemeğinden sonra, saat: 17.30 a kadar, siesta denilen uyku-dinlenme molaları var. Pazartesi ve çarşamba günleri dükkanlar saat 14.00 de kapanıyor ve bir daha açılmıyor.

Akşam yemeklerini, geç saatlerde almayı tercih ediyorlar. Özellikle, restoranlarda, akşam yemeği için giderseniz, saat: 22.00 den önce herhangi bir hareket göremezsiniz. Çünkü, akşam yemekleri: saat: 22.00-23.00 arasında tercih ediyorlar.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

Atina şehrinde Tavernalar

Eğlence yerleri olarak öne çıkıyor. Tur guruplarıyla bu şehri ziyaret ederseniz, mutlaka bir taverna gecesi ekstra olarak sizlere sunulacaktır. Ancak unutmayın ki, bu ekstra taverna gecesi, muhtemelen 45 Euro civarında olacaktır ki, gittiğinizde size ikram edilen saçma sapan şeylere bu kadar para vermenin anlamsız olduğunu göreceksiniz.

Bence, tavernaya kendiniz gidin ve menüyü inceleyerek siparişlerinizi verin. Taverna nasıl bulunur derseniz, tavernalar özellikle Plaki mahallesinde bulunuyor, yazının en alt bölümünde bazı taverna adreslerini vereceğim, kendiniz gidin ve en uygun fiyata eğlenin.

Psistaria

Izgara et servis ediliyor. Yani, bir tür et ürünleri ağırlıklı restoran.

Psarotaverna

Sadece balık ve deniz ürünlerinin servis edildiği restoranlar.

Platanos

Yerel lezzetlerin sunulduğu ve mutlaka yemek yemenizi önereceğim yerler olarak geçiyor.

Şehirde yabancı kökenli fast-food restoranları pek yok, daha çok Yunan menşeli fast-food restoranları var. Atina şehrinde sadece bir tane Mc Donalt bulunuyor.

Menüler, doğal olarak “Yunanca”. Yani, değişik bir alfabe ile yazılı. Ama, inanın yemek çeşitlerinin çoğunun ismi bizlere yabancı değil, yani seçimde zorlanmayacaksınız. Birçok menü İngilizce de yazılıyor.

Atina’da, yemek ücretleri yüksek, yani biraz pahalı. Basit bir yemek yediğinizde, lüks olmayan bir restoranda, kişi başı 25 Euro ödemeniz gerekebilir. Fast food restoranlarında, bir şişe kola: 3-4 Euro. Ancak yine özel bir durum, yemek porsiyonları büyüktür.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

YEREL LEZZETLER-YEMEK ÇEŞİTLERİ

Atina şehrinde, hani derler ya, geleneksel yerel lezzetler nelerdir şeklinde bir soru sorulduğunda,  sanırım bizim yani Türk kültürünün mutfak bölümünde ne var ne yok, hepsini görebilir ve duyabilirsiniz, ama tek bir farkla, kendi yemek kültürlerinin bir parçası olduğunu söyleyerek.

Ben, kendi ülkemin her yerini gezdim ve nispeten yemek kültürü konusunda çok olmasa da belli bir bilgiye sahibim. Bu yüzden, özellikle Ege yemek kültürümüze ortak çıkan Yunanlıların, bu ortaklıklarını es geçiyorum. Yani, Atina da, yemek kültürü olarak, kendilerine atfedilen bizim yemek kültür ürünlerimizi, aşağıda sizlere saymıyorum. Buraya özgü olduğunu düşündüğüm bir kısım yemeklerden söz etmek istiyorum.

Özellikle: patlıcan musakka ve patlıcan salatası var. Bunun dışında: Atina şehrinde, çok sık bulabileceğiniz başlıca lezzet: “Soulvaki” denilen, bir tür “tavuk şiş”. (Bu arada hatırlatmak istediğim bir husus var, şöyle ki, bazı yerlerde Soulvaki denen bu şiş kebabını domuz etinden de yapıyorlar.

Sipariş verirken, bunu hatırlatın) Fiyatı: 8-9 Euro civarında. Özellikle: Bayraktaris ve Thanassis adlı restoranlarda,  mutlaka “Soulvaki” yemelisiniz. Çünkü, çok soslar katarak lezzetli yapıyorlar. Bir tür, pide arasına sarılarak servis edilen ızgaralar.

Elbette: özellikle deniz ürünleri ve yöresel, Ege ağırlıklı otlardan yapılan mezeler de, Atina yemek kültüründe yerini almış. Zaten şöyle bir deyim vardır “Balığın iyisi Türkiye’de olur, ama balık pişirmesini Yunanlılar, daha iyi bilirler”.

Avgolemono

Bu lezzetli bir yemek. İçinde: yumurta, limon, pirinçli tavuk suyu bulunuyor.

Briam

Kızarmış sebzelerle yapılan bir yemek türü. Genellikle: domates, patates, soğan, kabak, patlıcan, sarımsak vs.

Brizoles

Izgara et yemeği, bir tür biftek.

Caprice OfMykonos

Kolonaki bölgesindedir. Burası, muhteşem balık servis edilen bir yer, mutlaka denemelisiniz.

Fricasse

Bir tür kuzu eti yemeği. Ispanak, limon ve yumurta katılıyor.

Gemista

Bir tür dolmadır. Etsiz, sıcak yemek olarak sunulur. Domates, patlıcan ve biberler, aynen ülkemizde olduğu gibi, pirinç ve sebze karışımı ile doldurulur ve servis edilir.

Gopes

Bir tür balık yemeği. Küçük ve lezzetli, ucuz balıklar ızgara yapılarak servis ediliyor.

Horta

Bir tür, fırında pişirilmiş sebze yemeğidir.

Horiatiki

Bu, bir tür salata. Domates, salatalık, soğan ve zeytinden oluşuyor, bunların üzerine beyaz peynir serpiliyor. Bunun sosu olarak: önce sirke ve sonra zeytin yağı eklemelisiniz. Aslına bakarsanız, tadına bakarak azar azar eklemenizi öneririm.

Khirini

Domuz etinden yapılan bir tür yemek.

Loukanika

Bir tür sosis yemeği.

Magiritsa

Bu bir tür işkembe çorbasıdır. Özellikle, Paskalya zamanlarında yenilmesi, adettir.

Mousakas

Yunanistan ülkesinin en ünlü yemeğidir. En lezzetli mousakas: dolgun patlıcanlar ve bunun yanında çeşitli otlar kullanılarak yapılır.

Midia

Midye buğulama.

Ntakos

Bu bir tür Girit salatası. Mutlaka denemelisiniz.

Psarosoupa

Bir tür balık çorbası. Patates, liman ve yumurta eklenerek yapılıyor. Fakat, bu kış aylarının vazgeçilmez çorbasını, yaz aylarında bulmak pek mümkün değil. Bir de, sadece deniz ürünleri restoranlarında bulabilirsiniz. Yani, her yerde yok.

Psito

Fırında kızartılmış veya kavrulmuş patates ile servis edilen tavuk eti yemeği.

Sadziki

Yoğurt, salatalık, sarımsak ve tuz ile yapılan ve ekmek üzerine sürülerek yenilen bir lezzet.

Saganaki

Kızarmış peynir ve domates sosu ile servis yapıyorlar. Üzerine limon sıkılıyor.

Mezedes

Atina da, mezeler ile karnınızı doyurabilirsiniz. Küçük meze tabaklarından oluşan seçeneklerden, arzu ettiniz kadar servis edebilir ve ana yemek almayabilirsiniz. Mezeler arasında en çok tercih edilenleri şunlar: ızatsika, cacık, dolmades, yaprak sarması, zeytin, taramasalata, kalamari, pastourma (pastırma),saganaki (ekmek kırıntılarıyla kaplanmış sarı peynir kızartması), pişmiş beyaz peynir (beyaz peynir folyoya sarılıp, sarımsak ve çeşitli otlarla pişirilerek servis ediliyor).

Bu arada, mezeler arasında, Girit kökenli olan ve Atina şehrinde de tutulan bir tür olan: tirpitakia ve salingaria denilen salyangoz deneyebilirsiniz. Önceki söylediğim: bir tür hamur işi, içinde keçi veya koyun peyniri bulunuyor.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir
Bunların dışında

Atina şehrinde, bence, deniz ürünleri yemelisiniz. Çünkü, burası deniz ürünlerinin çok güzel pişirilip servis edildiği bir yer. Özellikle: Çupra balığı denemelisiniz. O kadar lezzetli yapıyorlar ki, inanın tadı muhteşem.

Deniz ürünlerini, en çok, şehrin: Attika ve Peloponnesos bölgelerindeki deniz ürünleri restoranlarında bulabilirsiniz. O gün tutulan balıklar, restoranların önünde, buza yatırılmış olarak sergilenir. Siz, bunların arasından seçersiniz ve seçtiğiniz balıklar tartılır ve pişirilerek servis edilir.

Ancak, fiyatları elbette oldukça pahalıdır. Önceden fiyat sormanızda, büyük yarar var. En çok bilinen balıklar: barbounia(barbun). Glossa(dil balığı), lithrini(levrek), sardeles (sardalya). Ama, buğulama tercih ederseniz: ktapodi yani ahtapot, yanında beyaz şarap, patates ve domates ile servis edilir. Bunların yanında, ızgara karides te tercih edilebilir.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir Yemek Yeme Yerleri

YEMEK YEME YERLERİ

PLAKA BÖLGESİ

Akşam yemeğini burada tercih ederseniz, yol boyunca, sizi kendi restoranlarına çekmek için bağrışan ve hatta kolunuzdan çekiştiren görevliler görürseniz şaşırmayın.

Pilaki bölgesindeki bir restoranda bir porsiyon sıcak yemek isterseniz, muhtemelen 10-15 Euro arasında hesap ödemeniz gerekebilir.

Bu bölgedeki birkaç restoran:

DAMİGOS

Pilaki bölgesinin en eski restoranlarından biridir. Bir evin, bodrum katına kurulmuş, bir yer altı tavernasıdır. Önünde bir teras yok, zaten bu yüzden yazın açık değil, sadece kışın hizmet veriyor. Nezih bir aile restoranı. Burada tatmanızı önereceğim lezzetler: balık çeşitleri, taze kızartılmış patates, fava, fasulye, zeytinler, kızarmış peynir. Yani, morina ve patates tavası meşhurdur.

KOSTAS

Adrianou sokağındadır. Buranın masaları yok. Sadece, souvlaki yani şiş kebap satılan bir büfesi var. Büfenin penceresi önünde sürekli kuyruk görülüyor. Plaka sokaklarında dolaşırken, hafif bir şeyleri, ayaküstü yemeyi düşünenler için tercih edilen bir yer.

ZORBAS

Pilaki bölgesindeki bu restoran, yaklaşık 40 yıl önce açılmış. Akropolis’in hemen aşağısında. Güzel bir yer, öneriyorum.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir Monastiraki Bölgesi

MONASTİRAKİ BÖLGESİ

MONASTİRAKİ RESTORAN

Filippou caddesindedir. Geleneksel bir kafe-restorandır. Burada, Atina şehrinin muhteşem manzarası eşliğinde yemek yenilebilir.

BAİRAKTARİS

Platia Monastiraki bölgesindedir. Bu restoranın kuruluşu, bayağı eskiye dayanıyor. Şehrin, en eski restoranlarından biridir. Burada, ucuz ve leziz yemekler bulabilirsiniz. Özellikle: magirevta, fasolada (fasulye çorbası), dolmates yemistes (domates  dolması) ve favası meşhurdur.

EVRİPOS

Navarhou Apostoli Sokağındadır. Kaliteli bir taverna olarak öne çıkıyor. Burada, güzel turtalar ve et yemekleri ünlüdür.

KOLONAKİ BÖLGESİ

LA PASTERİA RESTORAN

Burada da, İtalyan mutfağı ağırlıklı yemekler var. 1 litrelik Sangria ve iki kişilik bir standart yemek için, 50 Euro hesap ödemeniz gerekebilir.

PRYTANEİON RESTORAN

Kolonaki bölgesinde, Milioni caddesi üzerindedir.

BENAKİ MUSEUM CAFE

Koubari bölgesindedir. Müzenin ikinci katında, terastadır. Kolonaki bölgesi sakinleri, öğle yemeği yemek için burayı tercih ederler. Burada, mükemmel kahve ve retsina, güzel salatalar ve günlük spesiyaller, kekler ve tatlılar var.

DİMOKRATOUS

Dimokritou bölgesindedir. Bir malikanenin birkaç odasından oluşuyor. Burada, kaliteli ve standart yöresel lezzetler  yani Yunan yemekleri bulmak mümkün. Özellikle, salatalar, fava, horta, ızgara et ve deniz ürünleri var. Ayrıca, buranın ev yapımı şarabı da lezzetli.

THİSSİO BÖLGESİ

KUZİNA RESTORAN

Burada, ördek veya kestaneli erişte yiyebilirsiniz. Hesap olarak ise, yaklaşık 50 euro civarında ödemeniz gerekir.

THİSIO RESTORAN

Thissio bölgesinde, Andrianou caddesindedir.

Burada özellikle geleneksel Yunan yemeklerini bulmak mümkün. Bunlar arasında: musakka, kuzu yahni, helva, cevizli pasta ve geleneksel Yunan lezzeti dışında sayacağım, çünkü tamamen bize aittir, evet baklava.

PİRE BÖLGESİ

Burası da, güzel balık restoranlarının bulunduğu bir yer. Rıhtımda, kıyıya bağlı teknelerden denizi görebilirseniz, deniz seyrederek yemek yiyebilirsiniz ki, mümkün değil. Ama, burada “Paşalimanı”  denilen yerde, salaş mekanlarda, muhteşem damak tadı lezzetleri mutlaka tatmanızı öneririm. Pisiri bölgesinde de: yemek yemek ve gece muhabbeti yapabilirsiniz.

VASİLENAS

Etolikou bölgesindedir. Bu yalı görünümündeki mekan, mezeleriyle ünlüdür. Şehrin, en iyi tavernalarından biridir. Sadece, akşamları açılır ve 16 çeşit tabaktan oluşan menü, muhteşem bir damak tadı sunar. Ama, bu seçkin yere, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

İÇKİ

Atina ve içki denilince akla hemen, yine bizim kültürün bir benzeri yani rakı benzeri olan “Uzo” akla geliyor. Ayrıca: Metaxa var. Bu içecek, 3-5-7 yıldızla derecelendirilmiştir. En arıtılmış olanı, 7 yıldızlıdır. Uzo, söylediğim gibi, rakı benzeri bir içki. Ama, biraz daha baharatlı, sanırım içine nane katıyorlar.

Yani, rakının tadını vermiyor. Zaten, birçok restoranda, garsondan “Rakı Uzodan iyidir, ben size rakı ikram edeyim” sözlerini  duyabilirsiniz. Bu arada, mideniz boşken, sakın ola “Uzo” içmeyin, kötü çarpılırsınız ve muhteşem bir baş ağrınız olabilir. Rakı: Girit içkisidir.

Mythos markalı Yunan birası: 4-8 Euro arasında değişiyor. Amstel birası ise, büyük 1.5 Euro, küçük 1.2 Euro arasında fiyatlandırılıyor. Şarap derseniz, Yunanistan elbette şarapların ön plana çıktığı bir ülke. Şehirde birçok şarap cins ve markasını bulmak mümkün ama ben size, Yunan şaraplarından beyaz şarap içmenizi önerebilirim.

Yerel lezzetleri düşünürseniz, Sakız Likörü ama özellikle Sakız adasında yapılmış sakız likörü almanızı önerebilirim.

Çünkü, Yunan gelenekleri, yemekte beyaz şarap içilmesini öneriyor. Ama bu beyaz şarap dışında, retsina denilen bir şarap türü daha var. Hafif acı tadı ile, denemenizi önerebilirim. Bu şarap, reçine ile tatlandırılmış. Çünkü, antik çağda, reçine, şarabı, sıcaktan korumak için kullanılırmış.

Bu arada, şarap, Atina da, kilo veya yarım kilo olarak satın alınır ve ona göre servis edilir.

TATLI

Atina restoranlarında lezzetli bir yemekten sonra: zaharoplastia denilen pasta veya tatlı dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Buralarda: galaktopolio yani süt ürünlerinden yapılmış tatlılardan tadabilirsiniz. Ayrıca: baklava (cevizli baklava), kataifi (ballı-bademli kadayıf), loukoumade (ballı lokma) ve son olarak pitta ma meli (ballı kek) düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak: elbette şehirde, benim görmediğim yerel lezzetler ve benim görmediğim güzel restoranlar, eğlence yerleri görürseniz ve tadarsanız, lütfen yorumlarınızı bırakın ve okurlarımız, buralar hakkında da bilgi sahibi olsunlar.

Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir

döner.1
Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir

Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir; Yunan mutfağı: dünyaca ünlü klasik mutfaklarla rekabet halinde değildir.

Ama her zaman yerel ürünleri ve mevsim meyvelerini, özellikle lezzet ve tazeliklerinin doruğunda iken bulabilirsiniz.

Genellikle, hep zeytinyağı, aromalı otlar, deniz ürünleri, kuzu ve keçi eti gibi ürünlere, bolca taze sebze, meyve ve kuruyemişlere ağırlık verilir.

Yüzyıllar boyunca, adaları yöneten çeşitli kültürler: hala görülebilen etkilerini arkalarında bırakmışlardır.

Örneğin: Venedikliler ve Cenevizliler pek çok çağdaş yemekte kullanılan domates soslarını, Osmanlılar ise yoğurt, souvlaki (kebap) ve harika Türk kahvesini ada halkına bırakmışlardır.

NEREDE YEMEK YENİR

Yunan adaları, ilk bakışta ziyaretçiye biraz karışık gelebilecek büyüleyici bir dizi restorana sahiptir. Geleneksel Yunan ailelerinin üç çeşitten oluşan bir yemeği, aynı anda restoranda yemezler. İştah açıcılar ve ana yemek yenir. Ardından: başka bir yere geçilerek tatlı alınır. Daha sonra da, kahve içmek için, başka bir yere geçilir.

Adalara gelen turist sayısının giderek artmasıyla, bu alışkanlık da, pek çok adada bozulmaya başlamış. Avrupa ve Amerika’daki gibi bütün yemek, tek bir restoranda yenmeye başlamış. Geleneklerine hala bağlı olan adalarda ise, yemek yemek için gidilebilecek yerler şunlar:

Ouzerie:

Yalnızca rakının suyun Anadolu yakasındaki kardeşi olan “uzo”nun değil ve aynı zamanda ona eşlik eden mezelerin de satıldığı geleneksel bir lokantadır. Mezeler: iştah açıcılardan veya küçük porsiyonlardan oluşan tam bir yemek de olabilir. Hepsi, kesinlikle taze ve lezzetlidir.

Pek çok ouzerie’de; kurutulmak üzere asılmış ahtapotları görebilirsiniz. Ahtapot ve kalamar: geleneksel olarak uzo ile servis edilir. Ayrıca, aralarında seçim yapabileceğiniz çeşitli sıcak ve soğuk sebze yemekleri de bulabilirsiniz.

Bir psistraiayı ziyaret edin.

Ayaküstü yiyeceklerden yemek, lezzetli bir öğle yemeği ve ya bir şeyler atıştırmak için iyidir. Sonra da, zakharoplastiadaki (pastane) şaşırtıcı çeşitleri ya da yoğurt, peynir ve diğer mandıra ürünlerinde uzmanlaşmış gallaktopoliolara, bir göz atmayı ihmal etmeyin. Ama: inanın bu göz atmalarda, tanıdık pek çok şeye rastlayacaksınız, tanıdık, evet, ülkemizde yapılan ve tanınan birçok şeyin, taklidi.

Kafeneion;

Yunan kahvesidir. Geleneksel olarak, erkeklerin hakimiyetindedir. Khios ve Lesbos gibi adalardaki küçük köylerde, bu gelenek hala sürmektedir. Genellikle, dışarıda birkaç eski masa ve sandalye ile basit bir şekilde döşenmiş olan kahveler, ateşli siyasi tartışmaların ve sonuçları ciddiye alınan tavla partilerinin mekanıdır.

Ama taverna (pek çok tabelada: “tabepna” olarak yazılır) Yunan misafirperverliğinin kalbidir. İştah açıcılar ve giriş yemekleri burada yenir. Son birkaç yılda: artan turist sayısıyla birlikte, geleneksel ev yemekleri diye dondurulmuş veya hazır yemek satmak üzere bir hareket olmuş. Otantik lokantaları bulabilmek için, ada sakinlerini izleyin. Belki güzel manzaradan uzak, arka sokakta, lezzetli yemeklerin sunulduğu küçük ama samimi bir yer bulabilirsiniz.

Taverna’da,

Size tatlı isteyip istemediğiniz sorulduğunda: verdiğiniz siparişten sonra, garsonun hızla köşeyi döndüğünü görünce şaşırmayın. Müşterinin bütün öğününü tek bir müessesede yeme arzusunu saygıyla karşılayan garson; sizin için bir porsiyon almak üzere yerel “zakharoplastia”ya veya “alaktopolio”ya koşuşturmuştur. Ücreti, faturanıza yansıtılacaktır.

NE ZAMAN YENİR?

Önemli tatil beldelerindeki pek çok taverna: kahvaltı, öğle ve akşam yemeği servisi için, açık olacaktır. Ama, geleneksel olarak kahvaltı: Yunanlılar için önemli bir öğün değildir. Temel olarak: ekmek, reçel veya bal ile kahveden oluşur.

Öğle yemeği: saat: 15.00 civarında yenir ve ardından, saat: 17.30’da iş başı yapana kadar siesta yapılır. Akşam yemeği, geç saatte, genellikle saat: 22.00 civarında yenir ama yaz aylarında, tavernalarda saat: 01.00’e kadar servis yapılır.

Buna karşılık, eğer erken saatte yemek isterseniz, tavernalarda, akşam servisi, saat: 18.00 civarında başlar. Eğer, saat: 19.30’dan önce yemek yiyecekseniz, istediğiniz gibi bir masa bulabilirsiniz, ama ada sakinlerinin geldiği geç saatlerdeki renkli atmosferden mahrum kalırsınız.

yemek.1
Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir Menü

MÖNÜ

Geleneksel restoranların çoğunda: kapsamlı bir mönü sunulur. Ama; mönüde yazan her şey bulunmayabilir. Yiyeceklerin çoğu mevsime bağlıdır ve günlük yapılır. O anda bulunan yiyeceklerin fiyatları kurşun kalemle yazılır.

En iyi ve en otantik restoranların bazılarında, mönü bulunmaz. Aşçılar, genellikle sezonda ne varsa onu pişirir ve yalnızca birkaç porsiyon yaparlar. Mutfağa gidip, nasıl göründüğüne ve nasıl koktuğuna bakarak seçim yapabilirsiniz.

Eğer, tavernada ızgara varsa, kendi seçiminizi yapmanız için ızgaranın başına ya da deniz ürünleri için buzluk kısmına davet edilirsiniz. Bunlar: ağırlıklarına göre satılırlar. Bu nedenle, daha sonra kötü bir süprizle karşılaşmamak için, pişirilmeden önce, fiyatlarını öğrenin.

Bütün restoranlarda giriş ücreti alınır. Ekmek ikramını da içeren bu ücret, genellikle kişi başına alınır.

yemek.2
Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir İştah Açıcılar

İŞTAH AÇICILAR

Yunan adalarında: ana yemek yemeden, iştah açıcılar ile karnınızı doyurabilirsiniz. Bütün masanın paylaştığı Mezelerden atıştırmak, çok zevkli ve doyurucudur. Yalnızca, istediğiniz kadar alıp, doyana kadar sipariş edebilirsiniz.

Pek çoğunda et bulunmadığı için, vejateryanlar için de iyi bir seçimdir. Ayrıca, garsonların “sadece iştah açıcı” öğün siparişi almak konusunda bir sıkıntıları yoktur.

En sevilen mezedeler:

sarımsak, salatalık ve nane ile hazırlanan yoğurt ızatziki; pirinç ve sebzeyle doldurulup sıcak veya soğuk servis yapılan dolmades (dolma) ile zeytindir. Ayrıca: ekmek kırıntıları, zeytinyağı ve limon suyuyla karıştırılan morina yumurtasından yapılan tarama, domates soslu büyük fasülyeler fasolya, kızartılmış kalamar kalamarakia tiganita da vardır.

Peynirle doldurulmuş küçük börekler tiropitiaki de, koyun yada sığır etinden yapılan pastourma ile kişniş ve baharatlarla tatlandırılan küçük keftedes (köfte) ile beraber çok yaygındır. Değişik bir lezzeti olan sağanaki ise ekmek kırıntılarıyla kaplanıp kızartılan, ince peynir dilimidir.

Yunan salatası veya horiatika (tam olarak “köy salatası” anlamına gelir): üzerine beyaz peynir koyulan domates, salatalık, soğan ve zeytinden yapılır ve kendi başına bir öğün olarak yenebilir. Salata soslarını eklerken (masada diğer çeşnilerle birlikte zeytinyağı ve sirke şişeleri de bulunur); her zaman önce sirkeyi, sonra zeytinyağını koymalısınız. Miktarı: ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ama salatanız sirke ve yağ konmuş olarak da gelebilir.

ET YEMEKLERİ

Yunan adalarında, nereye bakarsanız bakın: ızgara yapılmış et çeşitleri bulabilirsiniz. Ayaküstü yemekler: gyros (pide üzerinde servis yapılan ince dilim et ve salata) veya souvlaki (şişe geçirilmiş küçük et parçaları yani kebap).

Diğer ızgaralar arasında: yumuşak pişirilmiş bütün bir tavuk, kuzu ve dana eti veya domuz filetosu bulunabilir. Brizole bildiğimiz biftektir. Ama genel olarak, point (çok pişmiş)yerine, bien cuit (az pişmi) gelir. Izgara ya da kızarmış kuzu, geleneksel Paskalya yemeğidir.

Yemekleri tanımakta ve sipariş etmekte çok zorlanmasınız. Ağır ağır fırında pirişilen yahnilerin de tadına bakmaya değer. Kleftiko kavrulduktan sonra, kendi suyuyla pişen domatesli kuzu etidir. Stifado ise, aynı şekilde ama soğanla pişirilir. Her ikisi de, küçük güveçlerde, dumanı tüterken masanıza servis edilir.

Yunanistan’ın en ünlü yemeği:

Soğanlı kıyma ve patlıcan katlarının üzerine konan, beşamel sosla hazırlanan “moussaka”dır. Bu isim size, sanırım bir şeyler hatırlatıyor. Evet, bildiğiniz musakka. En lezzetli olanlar, kendi suyunda ve aromalı otlarla mis gibi kokar.

Bu yemek, en iyi restoranlarda günlük porsiyon olarak hazırlanır. Eğer bittiyse, ertesi günü beklemeniz gerekir. Pastitsio katlardan oluşan başka bir yemektir. Ama bu sefer: makarna, et ve domates sosuyla hazırlanır. Bu yemek: Ege tarihindeki İtalyan dönemini hatırlatır.

Kuzey adalarında, avcıların vurduğu ve geleneklere göre sote edilerek servis edilen kouneli (tavşan) ve perdikek (keklik)de bulunur. İçinde, sıcak et bulunmayan bir yemek isteyenler, lezzetli bir prinç ve sebze karışımıyla doldurulan domates, patlıcan ve dolmalık biber, yani yemitsa yiyebilirler.

TATLILAR

Yediğiniz yemeğe, güzel bir nokta koymak için pek çok tavernada, masaya taze meyve tabağı getirilir. Bunlar, çoğunlukla kavun yada taze incir olabilir. Daha doyurucu bir şey yemek istiyorsanız, tavernalarda tatlı çeşitlerinin pek bulunmadığını hatırlatayım. Bu durumda, gideceğiniz yer “zakharoplastia” olmalıdır.

Burada: baklava, katiafi (kadayıf) ya da pita m e meli (bal tatlısı) çeşitleri arasında seçim yapabilirsiniz. Eğer, sütlü tatlıları tercih ediyorsanız, ballı ya da meyveli Yunan yoğurdunu veya galaktobouriki (krem karamel) deneyebilirsiniz.

uzo.resim
Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir İçkiler

İÇKİLER

Şarap tanrısı Dionysos, yaşamak için Naksos’u seçmişti. Ama, klasik dönemde, diğer adalarda da şarap üretilirdi. Şarap üretimi, yüzyıllarca önemini koruyan bir sektör olmuştu. Günümüzde, Fransız kalitesinde olmasa da, üzüm bağlarına sahip bazı üreticiler, güzel seçenekler sunarlar.

Diğer seçenekler arasında ise, fıçı şarabı bulunur. Böylece: taze ve soğuk servis edilen, ilgi çekici köy şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Yunanistan’da, ayrıca çam sakızıyla tatlandırılan “retsina (şarabı sıcak havalarda taze tuttuğu için özellikle antik dönemde çok yaygındı) denilen bir şarap üretilir. Retsina; Yunan beslenme tarzına ve sıcak havada içmeye uygundur. Ama, tadına alışmak gerekir.

Uzo; sıcak havaya uyan başka bir içkidir. Aperatif olarak, sek ya da buz ve suyla içilen uzo, tıpkı rakı gibi insanı serinletir. Ama, yine de fazla kaçırmamaya dikkat etmek gerekir.

içki resmi.1
Yunanistan Yunan adaları Ne yenir Ne içilir İçkiler

Bira tercih edenler: Yunan ana karasında, ruhsatla üretilen “Amstel” ya da “Heineken” bulabilirler. Mythos güzel ve hafif bir tadı olan yerel biradır.

Yunan adalarının genel özellikleri hakkındaki yazım.

Yunan adalarının gezi planı hakkındaki yazım.