Slovakya Genel

Slovakya Genel

Slovakya ile bilgiler vermeden önce, ilk olarak söylemek istediğim şu: bazı kaynaklara göre: Avrupa’nın coğrafi merkez noktası bu ülkede Kremnicke Bane köyünde bulunan “St John the Baptist” kilisesindedir. (Nasreddin hoca örneği: aksini ispat etmek mümkün mü? ) Evet: bu kilisenin yakınlarındaki bir kaya üzerinde, bu konuda bilgi veren bir tablo/pano bulunuyor.

Slovakya: bütün Avrupa’da en ucuz ülkelerden birisidir. Ülkenin denize kıyısı yoktur. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Ukrayna ile çevrilmiştir. Ülkenin üç tepe üzerine kurulduğu kabul edilir ki, bayraklarında bu üç tepe ve üstündeki haç görülür.

Alp dağlarının zirvelerine çıkmak, doğanın içinde yürümek, eski bir köy kafesinde kısa molalar vermek, dinlenmek. Orta kısımlar ve kuzeyde dağlar, güneyde ise alçak düzlükler görülür. En yüksek yeri “Gerlachovsky Stit” denilen yerdir ve burada yükseklik 2655 metredir.

Karpatlar, ülkenin yarısını kaplamaktadır. Ayrıca: Slovakya, Avrupa’da Avusturya’dan sonra en fazla ormanlık alanın bulunduğu ülkedir ve ülkenin % 40’lık bölümü ormanlarla kaplıdır.

Ülkenin en önemli nehirleri: başta Tuna olmak üzere, Vah ve Hron nehirleridir.

Ülkenin başkenti Bratislava’dır. Diğer önemli şehirleri: Kosice ve Trencin’dir.

Ülke nüfusu: 5.400.000 kişidir.

Giriş kısmı için son bir not: “paraşüt” icat eden kişinin bir Slovak olduğunu biliyor muydunuz? Evet, paraşüt 1870 yılında doğan Slovak Stefan Baniç tarafından, 1914 yılında Amerika’daki çalışmaları sırasında bulunmuştur.

Kendisi, 1914 yılında Amerika’da yüksek bir binadan atlayarak, patent komitesine buluşunu kabul ettirmiştir. Ardından: I. Dünya savaşı sırasında, paraşüt, Amerikan ordusunda kullanılmıştır.

Son bir not: Slovakya, dünyanın en yaşanılır ülkelerinde ilk sıralarda yer alırken, buna tam tezat olarak dünyanın en fazla yolsuzluk yapılan ülkeleri sıralamasında da ilk sıralarda yer almaktadır.

TARİH

Slav kabileleri: bu topraklara MS.5’nci yüzyılda gelmişler ve 8’nci yüzyılda, burada kurulan Nitra Prensliği: komşusu Moravya ile birlikte “Moravya İmparatorluğu” nu kurmuşlardır.

Takip eden 800 yıllık bölümde ise: Slovakya toprakları, Macaristan krallığının bir parçası olarak, Macarların egemenliği altında kalmıştır. Bu dönemde, Çek toprakları da Almanlar tarafından işgal edilmiştir.

1526 yılına gelindiğinde: Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu: Mohaç savaşını kazanarak Budapeşte’yi ele geçirir ve bunun üzerine, Macaristan’ın büyük bölümü Osmanlı egemenliğine girer.

Macarların geri kalan bölümü ise: Habsburgların himayesine girerek Slovakya topraklarında yaşamaya başlarlar. Bu dönemde: Bratislava, bu bölgenin başkenti konumuna girmiştir.

1683-1699 yılları arasında, Osmanlılar bölgeden çekilince: Slovakya’nın önemi azalır, ancak yine de Slovakya: 20’nci yüzyıla kadar, Macaristan’ın bir parçası olarak Avusturya İmparatorluğu içinde kalır.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu: I. Dünya savaşının ardından yıkılınca: 1918 yılında: Çekler ve Slovaklar birleşip “Çekoslovakya” yı kurdular. 1948 yılından sonra ise: ülke Demir Perdenin bir parçası haline geldi.

41 yıllık bu süreç sırasında: 5 Ocak 1968 tarihinde iktidara gelen Alexander Dubcek: siyasi bir liberalleşme dönemi başlattı, ancak kısa süre sonra: Prag baharı denilen bu dönem: SSCB ve Varşova Paktı ülkelerinin askeri birliklerinin ülkeyi işgal etmesiyle sona erdi.

1989 yılına gelindiğinde: bu kez “Kadife Devrim” yapıldı ve 41 yıllık komünist rejim bitti ve 1992 yılında her iki ülkenin Parlamentoları, ayrılma kararı aldılar.

1 Ocak 1993 tarihinde Çekoslovakya: Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrıldı. Ardından gelen süreçte: ekonomi alt üst oldu ve kötü yöneticiler de buna katılınca; her iki ülkede de insanlar zor günler yaşadılar.

1998 yılında, Slovakya’da Mikulas Dzurinda, Başbakan olunca: ekonomik ve sosyal reformlar başladı ve Slovakya, önce NATO’ya ve sonra 2004 yılında da Avrupa Birliğine katıldı. Bu ayrılma konusunda bir iki cümle söylemek istiyorum.

Aslında: Çekler; ayrılmaya pek taraftar değillermiş, ama Slovaklar illa ayrılalım demişler ve Çekler Prag şehrini kapmışlar ve Slovaklara: üçün biri kalmış. Yine de her fırsatta: Çekler tarafından küçük görülmelerinin ezilmişliğiyle: konuşurlar ve efelenirler, ama her seferinde de Çeklerin hezimetine uğrarlar.

PARA BİRİMİ

Ülkede; 2009 yılından itibaren “Euro” kullanılmaktadır.

DİN

Slovakların büyük kısmı: Katolik’tir. Nüfusun % 62’si Katolik, % 5.9 Protestan ve kalan bölümü Ortodoks’tur.

Slovakya Genel

İKLİM

Ülkenin iklimi ılımandır. Karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak yazları nispeten ılık ve kışlar soğuk geçer. Aslında, ülkede bölgeden bölgeye iklim farklılıkları görülür. En soğuk ay: Ocak ayı ve en soğuk yer: Tatras’tır. Yaz sıcaklıkları 21 derece ortalamasındadır ve dağlarda, kar 130 gün kalır.

Slovakya Genel

İNSAN

Ülkenin insan profilinin: % 86’lık bölümünü Slovaklar ve % 11’lik bölümünü Macarlar oluşturmaktadır. İnsanlar yardımsever ve sıcakkanlıdır. Ülke insanının en büyük özelliği “buz hokeyi” ne karşı duydukları aşırı sevgi ve ilgidir. Futbol da çok sevilmektedir. Ülkenin kızları da güzellikleriyle biliniyor.

 

DİL

Slovakya ülkesinde insanlar: “Slovakça” konuşurlar. Bunun dışında, ülkede en bilinen yabancı dil “Çekce”dir. Özellikle genç nüfusun büyük bölümü, ana dili dışında, ikinci bir yabancı dil bilmektedirler. Ama yine de bu ülkede İngilizce bilen nüfus çok azdır. Özellikle: polis birimlerinde İngilizce bilen polis mümkün değildir.

Slovakya Genel

NE SATIN ALINIR

Bu ülkeyi ziyaret ederseniz: almanızı önereceğim objelerin başında: seramik, kristal cam, oyma ahşap objeler ve yerel giysili bebekler gelmektedir. “crpaks” isimli ahşap sürahi: özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Hatta: UNESCO tarafından da koruma altına alınmış kültür varlığı olan “fujaras” isimli bir tür enstrüman da tercih edilebilir.

“Valaskas” süslü bir çeşit halk baltasıdır. Yalnız şunu belirtmek isterim: ben Bratislava şehrinde kaldığım 1 günlük sürede, bunların hiçbirini göremedim. Yani, bunların Slovakya’ya has hediyelik eşyalar olduğu söyleniyor ama sık karşılaşılan objeler değiller, tercih sizin merakınız varsa, arayıp bulabilirsiniz.

Alışveriş mekanları: saat 09.00-18.00 arasında açık bulunmaktadır. Cumartesi günleri ise, mekanlar saat 12.00 de kapanırlar.

Slovakya Genel Yemekleri

NE YENİR

Geleneksel Slovak mutfağında: özellikle domuz eti ve kümes hayvanları yani tavuk, ördek, kaz ve hindi eti kullanılır. Bunun dışında: un, patates, lahana ve süt ürünleri de yaygındır.
Slovakya’nın geleneksel yemeği “bryndzove halusky” dir ve patates hamuru ile yapılır.

Bryndza: koyun sütü ile yapılmış bir tuzlu peynir çeşididir. Bu, Avrupa Birliği içinde yalnızca Slovakya’da üretilir ve pastorize koyun sütünden yapılır.

 

TATİL-BAYRAM GÜNLERİ

1 Ocak Cumhuriyetin kuruluşu.
1 Mayıs İşçi Bayramı
8 Mayıs Faşizm üzerine zafer günü
5 Temmuz Aziz Kiril ve Methodius günü
29 Ağustos Slovak ulusal ayaklanması yıldönümü
1 Eylül Slovak cumhuriyeti Anayasası günü
15 Eylül Lady acılar günü/Kutsal Meryem Ana günü
1 Kasım Azizler günü
17 Kasım Özgürlük ve Demokrasi günü için mücadele
24 Aralık Noel ertesi
25 Aralık Noel günü
26 Aralık Aziz Stephen günü

Slovakya Genel
Slovakya Genel

TURİZM

Evet, bu ülkeye her yıl 500 bin civarında turist geldiği söyleniyor. Komünist yönetim döneminin üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen, ülkede hala ve özellikle poliste rüşvet alınıp verildiği söyleniyor.

Yazının baş bölümünde belirttiğim gibi, yolsuzluk ta öne çıkıyorlar. Slovakya’da turizm denilince ilk akla gelenler: mağaralar, Ortaçağ kaleleri ve kaplıcalar ve kayak tesisleridir.

Özellikle: Bratislava şehri ve “Tatras” mevkii ziyaret edilmektedir.

Sonuç olarak: Slovakya şöyle söylenebilir: Çeklerle ayrıldıklarında, turizm açısından para basan “Prag” şehrini Çeklere kaptırmış ve ancak yol üzerinde bir mola istasyonu olabilecek “Bratislava” bunlara kalmıştır.

Bratislava şehrinde de birçok tarihi ve turistik yapı bulunmasına rağmen, hemen dibindeki Viyana şehrinde, Avusturyalılar kadar bu turistik objelerin ve tesislerin satışını yapamamaları ile tanınırlar.

Siz, bu bölgede gezerken, hani bir ülke veya bir başkent daha göreyim diyerek: Slovakya’nın başkenti Bratislava şehrine geçiyorsunuz, ama inanın tam bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Yani, burayı ziyaret ederken, çok şey beklememek gerekir. Bratislava şehri haricinde bir yeri görmedim.

 

Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

BARDEJOV ŞEHRİ

2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınan Bardejov: Beskyd dağlarının tepesinde, Slovakya’nın kuzeydoğu bölümünde, Topia nehri kıyısındadır. Demir çağında Roma döneminde burada yerleşim bulunmaktadır. Ancak: şehir Karpatlar bölgesindeki büyük bir ticaret yolu üzerinde bulunması ile, önem kazanmış ve Ortaçağ’da birçok kez işgal edilmiştir.

Şehir: biraz önce de söylediğim gibi, önemli bir ticaret yolu üzerindedir ki: özellikle Macaristan ve Polonya arasındaki ticaret, bu yol üzerinden yürütülmüştür. Bu nedenle: 14’ncü yüzyılda, Ludovit ben isimli kral: şehri güçlendirme çalışmalarına girişmiş ve şehri üç kapılı ve burçlarla takviye edilen surlarla çevirmiştir. 1420-1474 yılları arasında, ikinci sıra surlar yapılmıştır. Surların batısında bulunan “Moat kapısı”, surlar üzerinde bulunan üç ana giriş kapısından birisidir.

Surlar önündeki ahşap köprü, 1770 yılında, bugünkü taş köprü ile değiştirilmiştir.

Burası: müstahkem bir ortaçağ şehri olarak önem kazanıyor. Ama, aynı zamanda son derece tam ve iyi korunmuş durumdadır. Ayrıca, yine burada 18’nci yüzyıldan kalma bir Sinegog ve çevresindeki Yahudi Mahallesi dikkat çekmektedir.

Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

 

BANSKA STİAVNİCA ŞEHRİ

1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmış şehir: yüzyıllar boyunca, birçok seçkin mühendis ve bilim adamları tarafından ziyaret edilmiştir.

Burada: eski Ortaçağ madencilik merkezi, Rönesans sarayları, 16’ncı yüzyıldan kalma kiliseler, zarif meydanlar ve kaleler bulunur. Özellikle: geçmişin madencilik ve metalurji faaliyetlerinin hayati kalıntılarını içeren peyzajın çevre ile uyumu ilgi çekmektedir.

Evet; şehir, Slovakya’nın en eski madencilik kasabasıdır. Şehirde, madencilikle ilgili en eski kayıt 1275 yılına kadar gitmektedir. Glanzenberg ve Paradajz dağlarının dik yamaçlarında: uzun yıllar madencilik yapılmıştır. Hatta: bu madencilik yataklarının: Moravya İmparatorluğu dönemine yani 9’ncu yüzyıla kadar indiği, yani o dönemde çalıştığı ve Ortaçağ dönemi boyunca sürdürüldüğü bilinmektedir.

13’ncü yüzyılda, şehre madencilik nedeniyle ayrıcalıklar verilir ve 15’nci yüzyılda ise, bölge büyük bir refaha ulaşır. Bu dönemde: şehrin çevresinde bir sur duvarı yapılır, kilise yeniden inşa edilir ve güçlendirilir ve birçok yeni konut yapılır. 14’ncı yüzyılda, Rönesans sarayı yapılır. Şehrin kalbindeki “Trinity meydanı” bu dönemin en önemli planlı yerleşim belgesi olarak görülmektedir.

15’nci yüzyılda, metal fiyatlarındaki ani düşüş nedeniyle sıkıntılar ortaya çıkar. Ancak, bununla birlikte, teknoloji ilerlemeye devam eder ve 1627 yılında; madencilikte, ilk barut burada kullanılmıştır.
18’nci yüzyıla gelindiğinde, derin madencilik konusunda ilerlemeler kaydedilir. Maden zenginleştirme tesisleri kurulur ve madencilik yine karlı bir hale gelir. Pek çok önde gelen mühendis ve Avrupa’nın birçok yerinden gelen metalurji bilim adamı: burada çalışmışlardır.

1762-1764 yılları arasında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun “Maden Akademisi” burada kurulmuştur. Akademi: I. Dünya savaşından sonra: 19’ncu yüzyılın sonuna kadar, faaliyetlerine devam etmiştir.

Şehirde görülecek yerler

Rönesans evi ve Yeni kale

Osmanlı korkusuyla kurulmuştur.

Town Hall

16 ve 18’nci yüzyıldan kalmadır.

St.Catherine kilisesi

Geç gotik mimari stilinde yapılmıştır.

Kutsal Bakire Meryem kilisesi

Neo-klasik yapıdadır.

Madencilik Akademisi

Dünyanın ilk teknik üniversitesi, 1762 yılında, Maria Theresia tarafından, burada kurulmuştur. Burası, aynı zamanda Avrupa’da madencilik bilim ve teknik gelişmelerinin merkezi olarak kullanılmıştır.

Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

 

 

LEVOCA-SPİSSKY HRAD

Spissky Hrad: 13 ve 14’ncü yüzyıllarda, büyük bir askeri topluluğun bulunduğu, Doğu Avrupa’da siyasi ve dini yapılaşma yeridir.

Buradaki: Romanesk ve Gotik mimari unsurları, oldukça sağlam kalarak günümüze ulaşmıştır.

Genişletilmiş surlar içinde: 13 ve 14’ncü yüzyıllarda kurulan “Levoca” tarihi kent merkezi bulunmaktadır.

Sitenin en iyi korunmuş eserleri:

1510 yılında tamamlanmış, 18.6 metre yüksekliğindeki “Alterpiece” dir.

St Jacob Kilisesi

Giriş ücretlidir, giriş ücreti yetişkinler 2 Euro, 6-15 yaş arası çocuklar, emekliler ve öğrenciler 1 Eurodur. Cumartesi öğleden sonraları ziyarete kapalıdır.

Daha önceki bir sitenin üzerine, 14’ncü yüzyıldan kalmadır. Ülkenin en önemli binalarından birisidir. Kilisede bulunan ahşap ana sunak: dünyada türünün en uzun olanıdır.

Yapının uzun ince kulesi: şehrin silüetinin en belirgin özelliğidir. Kilisenin içinde, ortaçağ döneminden kalma çeşitli sanatsal objelerin bulunduğu eşsiz bir müze bulunur.

Kilisenin içinde bulunan, 18.6 metre yüksekliğindeki ana sunak: biraz önce de söylediğim gibi, dünyada türünün en uzun olanıdır. Bu sunak: 1507-1517 yılları arasında, Levoca Master Pavol oyma atölyesinde: ressam Hans tarafından yapılmıştır. Üzerinde: ahşap oyma desenler görülür.

Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
Slovakya UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları
UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

 

VLKOLİNEC

Slovakya ülkesinin merkezinde bulunan Vlkolinec şehri: bir Orta Avrupa köyü geleneksel özelliklerini taşımaktadır ve bu nedenle, burada bulunan 45 bina, 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

Genellikle dağlık alanda bulunan geleneksel evlerin: en eksiksiz olanları burada bulunmaktadır. Köyün düzeni hemen hemen değişmeden kalmış ve mimari tarzı tam olarak muhafaza edilmiştir. Slovak Cumhuriyetinin geleneksel yerel yapılarının en iyi korunmuş ve en kapsamlı kümesidir.

Köyün bulunduğu yerde: 10-12’nci yüzyıllar arasına kadar uzanan bir Slav yerleşim dönemi bulunmaktadır. İlk belgesel kayıtlar, 1376-1470 yılları arasına kadar uzanmaktadır. 1675 yılında: burada yalnızca beş ev bulunduğu görülür. Günümüzde görülen mevcut yerleşimin tümü ise, 19’ncu yüzyıldan kalmadır.

Bu karakteristik evlerde: küçük müştemilat ve arkada ahırlar bulunur. Evlerin cepheleri, sokaklara dönüktür. Ana cadde: bir dik yamaçtan köyün merkezine doğru ilerler. Köyün kuzey ucundaki bölümler, II. Dünya savaşında tahrip edilmiş ve sonradan yeniden inşa edilmiştir. Köyün içinden, bir kanalizasyon akar. Evler geleneksel Slovak ahşap “Blockbau” mimari stilindedir.

Bu stil: taş temeller üzerine günlük duvarlar oluşturmak şeklindedir. Duvarlar: kille kaplıdır ve beyaz badanalı veya mavi boyalıdır. Bunların büyük bölümünde, 3 oda bulunur, çatıları eğimlidir.

Köydeki “Kutsal Bakire Meryem Kilisesi” 1875 yılında yapılmıştır, ancak çan kulesi, 1770 yılından kalmadır.

UNESCO Dünya Kültür Mirası varlıkları

TATRANSKA MADONNA

Burada: dünyanın en büyük dolaşan paralardan oluşturulmuş mozaiği bulunmaktadır.
Slovakya: ortak Avrupa para birimine girmeden önce, Slovak para birimini hatırlamak için Eylül 2006 tarihinde, Pohotovost şirketinin 155 çalışanı tarafından: ressam Marian Presnajder tarafından yapılan kroki temeli üzerine bu mozaik oluşturulmuştur.

Mozaikte kullanılan Slovak paralarından, üç renkte, 115.000 tanesi kullanılmıştır. Mozaiğin toplam kapladığı alan: 52.5 m. Karedir. (7 x 7.5 metre)

Mozaik’de: bir çocuk, küçük İsa ve Madonna-Kutsal Anne görülüyor. Çünkü: Slovaklar için, o: Hıristiyanlık koruma, annelik ve yardım sembolüdür.
Mozaik: “Guiness Rekorlar Kitabı”na kaydedilmiştir. Sanatsal değeri: 331.939 eurodur.