Çin Pekin

Çin Pekin

Pekin: diğer isimleri, Pinyin, Per ve Beijing.

Bu şehri gezmek, bayağı yorucu oluyor. Çünkü: müzeler, saraylar, tapınaklar, anıtlar, caddeler, mağazalar o kadar çok ki. Bu şehirde Ortaçağ kültürü ve günümüz kültürünü bir arada görebilirsiniz. Çin ülkesinin dört büyük antik şehrinden biridir.

Çin Pekin

Pekin Uluslar arası havaalanı: şehir merkezinin 32 km. kuzeydoğusundadır. 2009 yılı verilerine göre, havaalanı, Asya kıtasının en işlek havaalanıdır. Dünya sıralamasında ise, dünyanın en işlek ikinci havaalanı olarak önem kazanmaktadır. Conte Nast Traveler dergisinin okuyunca anketlerine göre, 2009 yılında Pekin Uluslar arası havaalanı, dünyanın en iyi havaalanı olarak seçilmiştir. Havaalanında, üç tane terminal bulunmaktadır. Özellikle, 3 Numaralı Terminal, muhteşem büyük, eğer bu terminalden ulaşım sağlayacaksanız, en az 45 dakika önce terminalde bulunmanız şarttır.

Çin Pekin

GENEL

Şehir merkezi: 14 banliyö ve iki kırsal ilçeden oluşmaktadır. Nüfus: yaklaşık 13 milyon civarındadır. Ancak, bu nüfus, şehirde büyük bir alana yayılmıştır. Bu nüfus yoğunluğu: “hutong” denilen dar sokaklardaki “siheyuan” denilen, bir yada iki katlı ve geleneksel avlulu evlerde yaşamaktadırlar. Ancak: eski kentin bu otantik sokaklarından çıktığınız gibi, yeni konut projelerinin, alışveriş merkezlerinin, ofislerin bulunduğu modern kent bölümlerini görebiliyorsunuz.

Özellikle: 2008 yılında yapılan Pekin Olimpiyatları, şehirde yeni yolların yapılması, metro ağının genişletilmesi ve yeşil sahaların arttırılması gibi etkinliklerin yaratılmasında önem kazanmıştır.

Çin Pekin

Şehirde, elbette sokağa çıktığınızda, en dikkatinizi çekecek olan şey: trafik. Otobüsler, kamyonlar ve binlerce bisiklet ve işlerine gitmeye çalışan milyonlarca Çinli. Şehrin düz bir alanda kurulu olması büyük bir nimet. Çünkü, aksi halde, bisiklet kullanmak sanırım tam ızdırap olurdu.

Çin Pekin

Şehirde bulunmanız gereken tarih ile ilgili olarak, sıcaklıklardan söz etmek istiyorum. Şöyle ki, ortalama en yüksek sıcaklıklar: Ocak: 2, Şubat:5, Mart: 12, Nisan: 20, Mayıs: 27, Haziran: 30, Temmuz: 31, Ağustos: 29, Eylül: 26, Ekim: 19, Kasım: 10, Aralık: 4. En çok yağmur yağan aylar, sırasıyla: Temmuz-Ağustos-Haziran-Eylül-Mayıs-Nisan aylarıdır.

Şehir hakkında ayrıntılı bilgi vermeye başlamadan önce, bu  şehrin tarihi geçmişinde çok önemli bir spor olayı daha var. 2008 yılı Olimpiyat Oyunları, Pekin şehrinde düzenlenmiştir. Bu etkinlikler öncesinde, 350.000 seyirci kapasiteli, Bejing National Stadyumu yapılmıştır.

Çin Pekin

Şehir içindeki toplu ulaşım araçlarının en yaygını metrodur. 1971 yılında iki hatlı olarak açılan metro, 2002 yılında 14 hat olarak hizmete devam etmektedir. Line 1 ve Batong hattı: doğu-batı yönünde, şehri boylu boyunca geçiyor. Line 4 ve 5 hatları ise, kuzey-güney doğrultusunda şehri boydan boya geçmektedir. Metro ulaşım ücretleri, seyahat başına, 2 Yuan’dır. Şehirde, toplu ulaşım için, ilaveten 700 otobüs bulunduğu söyleniyor. Taksi ise, şehirde bolca bulunuyor. Ama, kayıt dışı taksiler de çok var.

 

TARİHİ SÜREÇ

Pekin insanına ait olduğu düşünülen kafatası: 1920 yıllarında, Pekin yakınlarında, Zhoukoudian yakınlarında bir mağarada bulunmuştur. Bu küçük beyinli kafatasına sahip insanın ise, günümüzden yaklaşık yarım milyon yıl önce yaşadığı düşünülmektedir. Bu kazı alanında, kafatası dışındaki kemiklerin aranmasına devam edilmektedir.

Eski Pekin bölgesinde yapılan kazılarda: kentin tarihinin 20.000 yıl öncesine kadar gittiği bilinmektedir. Yöredeki ilk yerleşim: Jichenk adıyla, MÖ.5-3. yüz yılarda görülür. Ancak, yoğun yerleşim: MS.10.yüzyılda, Liao hanedanı zamanında görülür. Bu dönemde  şehrin adı: Yanjing.

12.yüzyıla gelindiğinde ise, bölgede ilk imparatorluk sarayı inşa edilir. Dünyaca ünlü, Marco Polo Köprüsü olarak bilinen “Lugou köprüsü” de o dönemden kalmadır.

13.yüzyıla gelindiğinde, Cengiz Han, kendi yıkıp-yok eder. Daha sonra ise, Dadu ismiyle, yeniden kurar. Qing hanedanı günlerinde, Pekin daha da zenginleşir. Şehirde yeni saraylar, güzel yeşil alanlar, bahçeler kurulur. 1800-1900 yılları arasında ise, şehir yine, dış güçler tarafından büyük tahribata uğratılır. 1949 yılına gelindiğinde ise, bu kez Çin Halk Cumhuriyetinin başkenti olarak, yeniden düzenlenir.

Çin Pekin

GEZİLECEK YERLER

Günümüzden 700 yıl öncesi dönemde yapılmış, şehrin planı bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Bu plana göre, şehir 4 kentten oluşmaktadır.

Bunlardan: 3  tanesi: kent merkezinde, iç içe geçmiş, dikdörtgen biçiminde merkezler var. 4. kent ise: güneyde,  dış şehir olarak biliniyor. Bu şehirleri koruyan surların büyük bölümü yıkılarak günümüze gelmemiştir. Ancak, merkezdeki “Yasak Şehir” hala orijinal surlarının arkasında duruyor. Bu haliyle de şehri ziyaret edenlerin büyük ilgisini çekiyor.

PEKİN TİANANMEN MEYDANI

TİANANMEN MEYDANI

Meydan, şehrin tam ortasındadır. Kelime anlamı: Cennet kapısı demektir. İsim: Çince de, cennet-barış-kapı karakterlerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Yani, Dünyada Barış Yapma Kapısı olarak isimlendirilmektedir.

Dünyanın en büyük kent meydanı olarak önem kazanıyor. Yaklaşık 40 hektarlık bir yer kaplıyor. Meydan ilk olarak, 1651 yılında kare olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. 1950 yılında, meydan 1 milyon kişiyi alacak şekilde genişletilmiştir. Bu genişletme sırasında, çevredeki bir çok bina ve yapı yıkılmıştır.

PEKİN TİANANMEN MEYDANI
Günümüzde,

Meydan aynı anda 500.000 kişiyi alabilecek kapasitededir. Özellikle, 4 Haziran 1989 yılında, burada yapılan protesto gösterileri, bu meydanın isminin bütün dünya tarafından bilinmesini sağlamıştır.

Yani, uçsuz-bucaksız bir görünüm veriyor. Bu büyük alanda: mimari olarak pek bir özellik yok. Çünkü, komünist dönemde yapılmış. Ancak, günümüzde burada rengarenk uçurtmalar görebilirsiniz. Moskova şehrindeki Kızıl Meydan gibi, burası da Çin ülkesinin ve Pekin şehrinin,  dünya üzerinde en bilinen yerlerinden biridir.

Çünkü: 1989 yılındaki öğrenci olaylarında, burada toplanan yaklaşık 1 milyon insan ve Çin ordusunun bunlara müdahalesi görüntüleri, televizyonlar aracılığı ile, tüm dünyaya yayılmıştı. Kültür Devrimi yıllarında ise, Çin kızıl ordusu, bu meydanda görkemli geçit törenleri düzenlemiştir.

PEKİN TİANANMEN MEYDANI

Meydanın kuzeyinde, her gün: sabah ve akşam saatlerinde, Çin bayrağının göndere çekilmesi ve indirilmesi töreni yapılmaktadır. Bu tören saati, güneşin doğuş ve batışına göre her gün değişmektedir ve yüzlerce kişi tarafından izlenmektedir.

Evet, Tiananmen meydanının tarih sahnesinde öne çıkan özelliklerinden söz ettikten sonra: gelelim meydandaki gezintimiZE:
PEKİN TİANANMEN MEYDANI

Meydanın güney ucunda bir yapı var.

Burası, Moskova-Kızıl Meydanda bulunan Lenin mezarının benzeri gibi, ancak daha büyük yapılmış, Başkan Mao Zedong Anıt Mezarı.

PEKİN MAO ZEDONG ANIT MEZARI-MAO ZHUXİ JİNİANTANG

MAO ZEDONG ANIT MEZARI-MAO ZHUXİ JİNİANTANG

Mao, kurucusu olduğu Çin Halk Cumhuriyetini, yaklaşık 27 yıl yönetmiş ve 1927 yılında ölümü üzerine, kendisinin mumyalanmış bedeni, burada bulundurulmaktadır.

Burayı ziyaret etmek mümkün. Hatta, Lenin mezarından ayrı olarak, ziyaretçilerin mozolenin yanında, birkaç dakika kalmalarına bile izin veriliyor. Anıt mezarın hemen dışında ise: üzerinde Mao resimleri olan, tişörtler, fincanlar, kupalar, rozetler, çakmaklar gibi, birçok objenin satıldığı yerler var.

Meydan gezimize devam ediyoruz. Buradan, kuzeye yönelin.

Pekin Halk Kahramanları Anıtı

HALK KAHRAMANLARI ANITI

Bu anıt: 1958 yılında yapılmıştır. Dikilitaş şeklindeki anıt, granitten yapılmıştır. 38 metre yüksekliktedir. 1989 yılındaki  demokrasi hareketlerinde, anıtın bulunduğu burası, halk hareketlerinin merkezi olmuştur.

Meydanın batı yönünde, bir saray ve ulusal  tiyatro binası var.

Burada: 1958-1959 yılları arasında, devrimin onuncu yıl dönümü anısına, on büyük bina dikilmiştir.

BÜYÜK HALK SARAYI-RENMİN DAHUİTANG

1959 yılında yapılmıştır. Ulusal halk meclisinin toplantı yeridir. Saray: rehberli turlarla gezilebiliyor. Ama, çok orijinalitesi yok.

 

BÜYÜK ÇİN ULUSAL TİYATROSU

Büyük halk sarayının hemen arkasındadır. Titanyum ve camdan yapılmış dev kubbesiyle dikkati çekiyor. 2007 yılında yapılmıştır.

Meydanın  doğusu yönünde ilerliyoruz.

Pekin Çin Ulusal Müzesi

ÇİN ULUSAL MÜZESİ-ZHONGGUO GUOJİA BOWUGUAN

Buranın bünyesinde iki müze var. Giriş ücretlidir. Buranın en büyük sıkıntısı: sergilenen objeler, hep Çince yazılarla anlatılmış.

Yapı: 65.000 metrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Ön uzunluğu: 313 metre ve 149 metre genişliğinde, 40 metre yüksekliğindedir. Ön merkezinde, 11 kare sütun görülmektedir. Müze: 2011 yılında yeniden düzenlenmiş ve 28 yeni sergi salonu yapılmıştır. Müze koleksiyonlarında, 1 milyondan fazla eser bulunmaktadır. Bunlar arasında, çok değerli ve nadir, çin tarihi eserleri sergilenmektedir.

Çin Tarih Müzesi (Zhongguo Lishi Bowuguan)

Burada: tarih öncesi dönemden kalan fosillerden, çömleklere ve bronzlara kadar, yaklaşık 10 bin civarında obje sergileniyor.

Çin Devrim Müzesi (Zhongguo Geming Bowuguan)

Burada: Komünist devrime ait, resimler, fotoğraflar ve belgeler sergileniyor.

Meydandan çıkmadan önce: meydanın yanında bulunan, eski İmparatorluk eczanesini ziyaret etmeyi sakın unutmayın. Buradan: Çin geleneksel hekimliği hakkında bilgiler alabilir ve birçok hastalık için bitkisel ilaçlardan satın alabilirsiniz.

Pekin Tiananmen Meydanı

Tiananmen meydanından çıkacağız. Kuzey bölümde: Chang’an Bulvarı üzerinde: Yasak Şehre giden yola açılan kapı var. Kapının üzerinde: Başkan Mao’nun ünlü portresi var ve “Göksel Huzur Kapısı” olarak biliniyor.

Pekin Göksel Huzur Kapısı

GÖKSEL HUZUR KAPISI

Burada, 15. nci yüzyılda yapılmış orijinal bir kapı bulunuyormuş. Ancak, günümüzde, 1651 yılından kalma taş duvarın üzerinde: 2 katlı, geniş bir ahşap yapı ve önünde: Tiananmen meydanındaki geçit törenlerinin izlenebilmesi için yapılmış bir platform görülüyor. Günümüzde, bu platformun bulunduğu yer gezilebiliyor. Güzel bir seyir yeri, mutlaka zaman ayırın.

Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana, burada Mao Zedong’un 1.5 ton ağırlığındaki portresi asılıdır. Her yıl, 1 Ekim gününde, bu portre yenisiyle değiştirilmektedir. Burada dikkatinizi çekmek istediğim küçük bir not: 1989 yılında, 3 kişi, Mao’nu bu resmine yumurtalı saldırı düzenlediklerinde yakalanırlar ve tam 17 yıl cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakılırlar. Yani, bu portreye, tarihi süreç içinde çeşitli saldırılar oluyor ama Çinli yetkililer, bu saldırılara çok büyük cezalar vererek karşı koymaya çalışıyorlar.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

YASAK ŞEHİR (GU GONG)

Buranın ortak İngilizce adı: Yasak Şehir. Çince adı: Zijin Cheng yani Mor Yasak Şehir. Günümüzdeki ismi ise: Gugong, yani: Eski Saray anlamına geliyor.

Burası: yaklaşık 70 hektarlık bir alan üzerinde kurulu ve bir çok saray, avlu ve bahçeyi barındıran bir yerdir. Burayı, kesinlikle yürüyerek gezebilirsiniz. Aslında, Çin ülkesinde birçok yeri yürüyerek gezmek mümkün olmasa da (çok büyük bir alana yayılması nedeniyle) Yasak şehri mutlaka yürüyerek adım adım gezmelisiniz.

Evet, Yasak Şehir, girilmesi ücretli bir yer. Gezilecek saatler sınırlı ve yaz ve kış dönemlerinde ziyaret saatleri  değişiyor.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

Gelelim, Yasak Şehri anlatmaya: Burası: uzun yıllar boyunca yani yaklaşık 500 yıl boyunca, sıradan insanlara yani halka kapalı tutulduğu için, Yasak Şehir olarak biliniyor. Ama, bu bölge aynı zamanda, girmenin yasak olduğu kadar çıkmanın da yasak olduğu bir yer olarak önem kazanıyor. Yani, imparatorun izni olmadan, buraya giriş-çıkış yasakmış.

Dünyanın en büyük saray kompleksi olarak öne çıkmaktadır.

Ölçüleri: kuzeyden-güneye: 753 metre ve batıdan-doğuya ise: 961 metrelik bir dikdörtgen şeklindedir. Şehrin tam merkezinde olacak şekilde planlanmıştır. Zamanla ise, duvarlarla çevrili alan içine alınmıştır. Buranın güneyinde ise, şehir yerleşimi gelişmiştir. Günümüzde  de burası, şehir yerleşimin merkezini oluşturmaktadır.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

Sarayda: 9999 oda bulunuyor. Bu rakam önemli, çünkü uğurlu sayıldığı için, oda sayısı bu rakamda bırakılmıştır. Büyüklüğü, günümüzde bile görenleri şaşırtacak boyutlardadır. Bir de yapının, 1406-1421 yılları arasında inşa edildiğini düşünürseniz, büyüklüğün önemi ortaya çıkıyor. Yapının 15 yıl süren inşaatında, 1 milyondan fazla işçinin çalıştığı söyleniyor. Kullanılan malzemeler ise: güneybatı bölgesindeki ormanlardan elde edilen ahşap malzemeler ve Pekin şehri yakınlarındaki ocaklardan elde edilen mermerlerdir. Büyük salonların zeminleri “altın tuğla” ile döşelidir.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

Yasak şehirde en göze batan renk: sarı. Çünkü: sarı, imparatorluk rengidir. Hemen hemen tüm çatılar, sarı renkli çini kaplıdır. Konutlar ise, yeşil çinilerle süslenmiştir. Bina çatılarının eğimli sırtları, özellikle imparatorluk ejderhası heykelcikleriyle süslenmiştir. Heykelcik sayısı, binanın durumunu gösterir ve küçük bir binada 3-5 civarında olur. İmparatorluk sarayının çatısında ise, 10 heykel bulunmaktadır. Depolama alanları, saray kompleksinin ön tarafına yerleştirilir ve arka bölümler, yaşam alanları olarak düzenlenirdi.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

Yaklaşık 700 yıl boyunca, burada, 24 imparator ve ailesi ve onların kalabalık maiyeti yaşamıştır. Özellikle: 1420 ile 1644 yılları arasında, Ming hanedanı, tamamen burada yaşamıştır. 1860 yılında ise, bu kez: İngiliz-Fransız askeri güçleri, Yasak şehri işgal ederler. Son Çin imparatoru Puyi: 1911 yılında ülkeden atılınca, burası kullanım dışı kalmıştır. 1912 yılında, buranın kullanımı, İmparatorluk soyundan alınarak, kamuya devredilmiştir. 1987 yılında çevrilen ve ülkemizde de gösterilen “Son İmparator” filmi, Yasak Şehirde çekilen ilk uzun metrajlı film olması nedeniyle önem taşımaktadır.

1987 yılında ise, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Ancak, 2007 tarihinde, Starbucks burada bir kafe açmıştır ve tartışmalar sonucu kapatılmıştır.

Yasak şehirde gezinti

Yasak Şehre: Tiananmen meydanındaki Göksel Saflık Kapısından geçilerek gireceksiniz. Ancak, girişten önce sizi uzun bir yürüyüş bekliyor.

Pekin Yasak Şehir-Gu Gonk

Burada: Ouanmen (Dik kapı) var. Bunu geçince, çevresi yüksek duvarlar ve hendeklerle çevrili Yasak Şehir bölgesine giriyorsunuz. Bu duvarların yüksekliği; 7.9 metredir. Duvarların genişliği, tabanda: 8.62 metredir. Üste doğru sivrilerek yükselmektedir. Bu duvarlar, savunma amaçlı olduğu kadar, iç bölümde bulunan sarayların istinat duvarları olarak da kullanılmıştır. Duvarların önünde ise, 52 metre genişliğinde bir hendek bulunmaktadır. Hendek derinliği: 6 metredir.

Buranın ana kapısı: hemen karşınızda. Kapı denilince, Yasak Şehir çevresindeki toplam kapı sayısının 5 olduğunu söylemeliyim.

Pekin Meridyen Kapısı-Wumen
MERİDYEN KAPISI (WUMEN)

Burası: 15. yüzyılda yapılmıştır. Yasak şehrin ana giriş kapısı burasıdır. Önceki yıllarda: soldaki geçidi resmi görevliler, sağdaki geçidi ise hanedan mensupları kullanırlarmış. Kapının uç tarafında, iki çıkıntılı kanat görülmektedir.

Kapıdan geçtikten sonra, Yasak şehir içinde, ikinci bir kapı, karşınıza çıkıyor.

BÜYÜK UYUM KAPISI (TAİHEMEN)

1420 yılında yapılmıştır. Bu kapının her iki yanında, muhafız olarak yerleştirilen, bir çift, bronz aslan heykeli göreceksiniz.

Bu kapıdan geçtikten sonra: bu kez karşınıza: antik dönemde yapılmış, Çin mimarisinin en büyük eserlerinin ortaya konulduğu, 3 büyük saray ve avlu çıkıyor. Burada, üç rakamı önemli çünkü, üç Buda’yı ve Taocu, üç saflığı simgeliyor. Evet, üç büyük saray dedim, şimdi bu saraylar hakkında bilgi vereceğim.

PEKİN BÜYÜK UYUM SARAYI (TAİHEDİAN)
BÜYÜK UYUM SARAYI (TAİHEDİAN)

3 büyük saraydan ilk sıradakidir. İmparatorluk tahtı sarayı olarak da bilinir. Yasak şehirdeki, en büyük yapı olarak öne çıkmaktadır. Burada: Çin, ahşap mimarisinin en güzel örneklerini görmek mümkündür.

Çin antik döneminde, ülkede bu saraydan daha yüksek yapı yapılması yasaklanmış ve bu nedenle, uzun yıllar, bu saray, ülkenin en yüksek yapısı olarak önemini korumuştur. Tabii bunları söyleyince, sarayın yüksekliğini merak ettiniz. Evet, sarayın yüksekliği, çatıdaki süslemeler de dikkate alındığında, 38 metre olduğu görülüyor.

Sarayın içinde: Ejderha tahtı görülüyor. İmparator bu tahtta otururmuş. Tahtın çevresi: güç ve uzun yaşam sembolleriyle süslenmiştir. İmparator bu tahtta: çevresindeki hizmetkarlar topluluğu ve yoğun tütsü kokuları içinde otururmuş. Ziyaretçileri ise: çan sesleri eşliğinde, imparatorun önünde, 9 kez secde ederlermiş. Yeni yılı karşılama ve tahta çıkma törenleri, hep burada yapılmış.

Büyük Uyum Sarayından çıktıktan hemen sonra, başka bir saray var.

PEKİN ORTA UYUM SARAYI (ZHONGHEDİAN)
ORTA UYUM SARAYI (ZHONGHEDİAN)

Burası, büyük uyum sarayından daha küçüktür ve bazı resmi olmayan törenler, burada yapılırmış. Bu yapı: altın çatısı ile dikkat çekiyor.

Yürümeye devam ettiğinizde, son saraya ulaşıyorsunuz.

PEKİN UYUMU KORUMA SARAYI (BAOHEDİAN)
UYUMU KORUMA SARAYI (BAOHEDİAN)

Burası: tarihi süreç içinde, dünyanın ilk memuriyet sınavlarının yapıldığı yer olarak önem kazanıyor.

Sarayın hemen arkasında, uzun merdivenlerin ortasında, yekpare yani tek parça mermerden yapılmış rampa var. Çevresi ejderha oymalarıyla süslenmiş bu  rampa: imparatorluk tahteravanının taşınabilmesi için özel olarak tasarlanarak yapılmıştır. Dikkatinizi çekerim, tek parça mermer dedim.

Bu tek parça mermerin ağırlığının: 200 ton civarında olduğu söyleniyor. Bu 200 tonluk mermer parçasının, tek parça halinde, yaklaşık 50 km. uzaklıktaki taş ocağından buraya taşınabilmesi, eminim ki, o günün şartlarında muhteşem bir bilgi, zeka ve güç gerektirmiştir. Hatta, söylenenlere göre, bu mermer parçasının buraya taşınması için kış mevsiminin gelmesi beklenmiş ve buzlu yollar üzerinde çekilerek, buraya taşınmıştır.

PEKİN UYUMU KORUMA SARAYI (BAOHEDİAN)
Evet, gezmeye devam ediyoruz.

Kuzeye doğru ilerlediğimizde: karşımıza resmi işlerin görüldüğü “Dış Avlu” ve daha sonra ise, imparator ve ailesinin ve saray mensuplarının yaşadığı  “İç Avlu” bölümü çıkıyor. Burada, yapıların yoğunluğu artıyor. Bu eski saray ve salonların çoğunda ise: döneme ait sanat eserleri ve imparator ailesinin kullandığı gündelik eşyalar sergileniyor. Burada görmenizi önereceğim yerler:

PEKİN UYUMU KORUMA SARAYI (BAOHEDİAN)

Saat Müzesi ve İmparatorluk Hazinesi. Buralarda: güzel koleksiyonlar sergileniyor. Bu koleksiyonlar, Ming hanedanı dönemine dayanmaktadır. Ayrıca, İmparatorluk kütüphanelerinde, hükümet belgeleri de dahil olmak üzere, eski kitaplar ve çeşitli belgeler saklanmaktadır. Müzedeki eserler: 1933 yılındaki Japon işgali öncesinde buradan kaçırılarak, Nanjing şehrine tahliye edilmiştir.

Ancak, Tayvanda-Taipei Müzesindeki eserler, savaşın sona ermesi üzerine, büyük bölümü (10.000 kutu) geri döndü ve 2221 kutu halen Taipei Müzesinde depolanmaktadır. Günümüzde, buradaki saray müzesinde, 1 milyondan fazla sanat eseri bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar: resimler, seramikler, bronz eşyalar vs. dir. Bu sergilenen eserler arasında öne çıkanlar seramiklerdir. Saray müzesinde,  340.000 adet seramik ve porselen bulunmaktadır.

Tang ve Song hanedanları dönemlerinden kalan bu seramiklerin, yaklaşık 20.000 kadarı, günümüzde Nanjing Müzesinde sergilenmektedir. Sarayın resim sergisinde ise, toplam 50.000 resim var. 1948 yılında, bu eserlerin birçoğu Tayvan’ a taşınmıştır. Koleksiyon takip eden yıllarda, diğer müzelerden bağış, satın alma ve transferler yoluyla yenilenmiştir. Müzenin en  değerli koleksiyonlarından biri de saatlerdir. Müzede: 1 milyondan fazla 18. ve 19. yüzyıldan kalma saat bulunmaktadır. Bu koleksiyonda, Çin ve yabancı yapımı parçalar bulunmaktadır.

PEKİN UYUMU KORUMA SARAYI (BAOHEDİAN)

Ayrıca: 1775 yılında yapılmış olan, Dokuz Ejderha Duvarını da görmenizi öneririm. Çünkü: muhteşem kabartmaları var. Bu duvarı görmek için: İç avluya giden ana yoldan sapmanız gerekiyor.

PEKİN İMPARATORLUK BAHÇELERİ (YUHUAYUAN)
İMPARATORLUK BAHÇELERİ (YUHUAYUAN)

Yasak şehrin kuzeyinde kalıyor. Güzel taş döşemeleriyle dikkati çekiyor. Bahçeler: 1420 yılında, çok daha eski dönemlerden kalma Taocu bir tapınak kalıntıları üzerine kurulmuştur.

Evet , yazının başında belirttiğim gibi Yasak Şehir, çok büyük ve elbette, bunların dışında gezilecek bir çok yeri var. Bence, yürüyerek ve keyif alarak, burayı gezmelisiniz.

 

Yasak Şehir gezisi bittikten sonra: kuzeydeki Kutsal Savaşçı Kapısı (Shenwumen) nı kullanarak çıkın. Yasak şehrin tam ortasından devam eden ana caddenin devamında: bir park var.

PEKİN JİNGSHAN PARKI

JİNGSHAN PARKI

Burası, eskiden “Kömür Tepesi” olarak biliniyormuş. Tepenin yüksekliği: 45.7 metredir. Giriş ücretlidir, giriş-çıkış saatlerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, yaz ve kış dönemlerinde değişiyor.

Bu parkın bulunduğu tepe: şehrin tarihi bölümünün en yüksek noktasıdır. Nasıl oluştuğuna gelince: Yasak Şehri çevreleyen koruma hendeği açılırken çıkarılan toprak, buraya yığılmış ve tepe oluşmuştur. Tepenin üzerindeki 5 zirve bölümüne ise: pavyonlar kurulmuştur. Hemen ortada: 3 katlı bir pavyon var. Bu pavyonlar yani köşkler, toplanma ve eğlence amaçlı kullanılmaktadırlar. Burası ile Yasak Şehir arasında, hendek bulunuyor.

 

ONBİN BAHAR PAVYONU (WANCHUNTİNG)

Burası, gayet romantik bir yer olarak öne çıkıyor. Çünkü: imparatorluk şehrinin parlak çatıları ve hemen ilerisindeki modern şehrin muhteşem bir manzarasını ziyaretçilerine sunuyor.

Jingshang Parkından çıkınca: hemen batıda, yine güzel bir park var.

PEKİN BEİHAİ PARKI

BEİHAİ PARKI 

Burası, şehirliler tarafından en yoğun olarak tercih edilen popüler parklardan biridir. Giriş ücretlidir. İlk yapılışı, yüzyıllar öncesine kadar uzanan park, şehrin en güzel yerlerinden biri olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Özellikle, yazın ve sonbaharda, bu park şehrin en canlı ve en beğenilen-gezilecek yerlerinden biridir.

Pekinliler gibi, sizde, burada bulunan yapay gölde, tekne kiralayarak gezinebilirsiniz. Ama, unutmayın ki, gezinti yaptığınız bu göl, 12. yüzyıldan kalmadır. Gölün hemen ortasında, bir ada var. Elbette, bu ada da yapay. Park içindeki, Sonsuz Huzur Köprüsü (Yanganqiao) nü kullanarak, bu yapay adaya geçin ve revaklı koridorda keyifle yürüyün. Adanın ortasındaki tepe üzerinde, Beyaz Pagoda (Baita) isimli bir tapınak da görülüyor.

 

BEYAZ PAGODA (BAİTA) TAPINAĞI

Bu tapınak: Yongan Tapınağının hemen arkasındadır. Tarihi süreç içinde, bir zamanlar Kubilay Han tarafından kullanılan kışlık sarayın bulunduğu yere inşa edilmiştir. Ünlü budist dini lider Dalay Lama: 1651 yılında, Pekin şehrine geldiğinde, burayı da  ziyaret etmiştir.

Eğlence

Alışveriş

yemek kültürü

Çin Gezi planı

Çin Xi’an Pinyin

Çin Xi’an Pinyin

Çince ismi: Pinyin. Kelime anlamı: Batılı Barış demektir.

Ülkenin en eski şehirlerinden biridir. Tarihi süreç içinde, Orta krallık bölümünde başkent olarak kullanılmıştır.

Hatta, o dönemlerde, dünyanın en büyük şehri olduğu düşünülmektedir.

İlk kuruluşu, MÖ.11.yüzyılda, Çu hanedanı zamanına denk gelmektedir.

Çin Xi’an Pinyin

Şehirdeki saraylarda yaşayan imparatorlar ve bunlara her türlü hizmetin en iyisini sunmak için yarışan: ressamlar, şairler, edebiyatçılar ve hatta aşçılar, şehirde muhteşem bir kültürün gelişmesine neden olmuşlardır. Şehir, aynı zamanda, tarihi ipek yolunun başlangıç noktasıdır. Bu nedenle de, birçok maceraperest, bu şehirde toplanmıştır. Tüm bunların yanında, şehir: özellikle: Tang, Han ve Qin hanedanlarının zengin kalıntılarını, günümüze kadar barındırmıştır.

Çin Xi’an Pinyin

Evet, günümüzde, şehir nüfusu 8 milyondan fazladır. Shaanxi eyaletinin başşehridir. Bölgede ılıman ve yarı kurak iklim hakimdir. Buraya gidecek olanlar için: ortalama sıcaklık değerlerinin aylara dağılımı: Ocak: 5, Şubat: 8, Mart: 14, Nisan: 21, Mayıs: 26, Haziran: 31, Temmuz: 32, Ağustos: 31, Eylül: 25, Ekim: 19, Kasım: 12, Aralık: 7. En yağışlı aylar ise, sırasıyla: Temmuz, Eylül, Ağustos.

Çin Xi’an Pinyin
Ayrıca: şehir modern binaları, fabrikaları ve şık bulvarları ile  dikkati çekmektedir.

Şehir dışındaki, tarihi süreç içinde büyük stratejik öneme sahip olanlar, günümüzde buğday ve pamuk tarlalarına dönüştürülmüştür.

Xianyang Uluslar arası Havaalanı: ülkenin kuzeybatı bölümünün en büyük havaalanıdır. Alan, şehir merkezinin kuzeybatısındadır. Şehir, Expo 2011 Dünya Fuarına, ev sahibi olarak seçilmiştir.

Bu fuar nedeniyle, 2011 yılında şehre, yaklaşık 10 milyon ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Ancak, şehrin asıl çekim konusu, mezarlar ve antik kalıntılardır. Bunlar nedeniyle, şehir, ülkenin en popüler turistik merkezlerinden biridir. Şehirde özellikle: Qin Shi Huang mezarı ve Terracotta ordusu kalıntıları görülmeye değerdir.

Şehirde elbette antik kalıntılar muhteşemlikleriyle insanları buraya çekiyor ama ülkenin diğer yerlerinde olduğu gibi, burada da alışveriş yapabilirsiniz. Şehirdeki alışverişlerinizde alabilecekleriniz şunlardır:

Yeşil Porselen:

Song hanedanı döneminden kalma yöntemlerle yapılan porselenlerden satın alabilirsiniz.

Lak Eşyalar:

Lak Lak ağacı reçinelerinden elde edilen doğal maddelerle yapılan objelerdir.

Fengxiang Kil Heykelcikleri:

Bunlar, boyalı kil heykelcikleridir. Muhteşem güzeller.

Terra-Cotta şekilleri taklitleri:

Şehrin dünyaca ünlü antik  dönem kalıntılarının benzerleridir.

Jade Oyma:

Bunlar çaydanlık şeklinde, yeşim taşından oymadır.

Şehirdeki ana alışveriş merkezleri:

Dong Dajie, Nan Dajie ve Jiefang Lu bölgelerinde yerleşmişlerdir. Çan ve Davul kuleleri arasındaki Century Ginwa Alışveriş Merkezi, seçkin alışverişler için idealdir. Burada, dünyaca ünlü markaların (Dior, Givenchy, Lancome, Este Lauder gibi) ürünlerini bulup satın alabilirsiniz.

Çin Xi’an Pinyin

GEZİLECEK YERLER

Şehir merkezindeki birçok yere, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

Çin Xi’an Pinyin Şehir surları

ŞEHİR SURLARI

İlk sur inşaatı: Chang hanedanı döneminde, MÖ.194 yılında yapılmıştır.

Şehir merkezi, surlarla çevrilidir ve muhteşem bir koruma sağlamaktadırlar. Duvarların uzunluğu: 25.7 km. ve tabanda kalınlığı 12-16 metredir. Mevcut yani bugün görülen duvarlar ise, 1370 yılında Ming hanedanı döneminde yapılmıştır.

Bunların uzunluğu, 14 kilometredir. Bunların yüksekliği: 12 metre ve kalınlıkları: 15-18 metredir. Yani, bu genişlik, iki at arabasının aynı anda karşılıklı geçebilecekleri boyuttadır.

Surlar, gözetleme kuleleri ve hendek: daha sonraki  tarihi süreçte restore edilerek yenilenmiştir.

Çin Xi’an Pinyin ÇAN KULESİ (ZHONGLOU-BELL TOWER )

ÇAN KULESİ (ZHONGLOU-BELL TOWER )

Şehir merkezindedir. Şehrin sembollerinden biri olan kulenin en büyük özelliği, yapılırken hiç çivi kullanılmamış olmasıdır. 3 katlıdır. Çatısı, görülmeye değerdir. Kulede, Tang hanedanlığı döneminden kalma, bronz döküm bir çan bulunmaktadır. Kulenin yüksekliği: 40 metredir.

Kulenin yapımı hakkındaki efsanelere göre: Ming hanedanı döneminde, birçok deprem olur ve yörede, binlerce insan ölür ve yaralanır. Xi’an şehrinin merkezi boyunca akan büyük bir nehir bulunmaktadır.

Nehirde, bir ejderha, hareket edip aktifleştiğinde, deprem olduğuna inanılmaktadır. Bu nehir içindeki ejderhanın dizginlenmesi ve depremlerin bitmesi için: Bell Tower kulesinin yapımına başlanır ve 5000 ustanın çalışması sonucu kule bitirilir.

Evet, günümüzde, kulenin çevresinde: alışveriş ve eğlence merkezi bulunmaktadır.

DAVUL KULESİ (GULOU- DRUM TOWER )

Şehir merkezindedir. Bu kule: 1380 yılında: Ming hanedanı döneminde yapılmıştır. Binada bulunan büyük  davul nedeniyle bu ismi almıştır. Kulenin 2. katında, çok büyük bir  davul görülüyor. Ancak, ziyaretçilerin bu davula dokunması yasaktır.

Zaten  davul kulesi içinde, geçmişi binlerce yıl geriye dayanan bazı davul çeşitleri sergileniyor. Yani, bir davul müzesi var. Sergilenen bu davullara dokunmak yasak ama kulenin hemen girişindeki küçük davul da, ziyaretçilerin resim çektirmesine izin veriliyor.

Burada, ayrıca: Tang hanedanı döneminde, savaşçılar, çeşitli gösteriler düzenliyorlarmış. Günümüzde de, turistik amaçlı bir kısım davul gösterileri düzenleniyor. Ayrıca, burada her gün, gün doğumunda: 21 kez, davula vuruluyor ve güneş batarken, 21 kere çan çalınıyor.

Bunu gördüğümde, hani bir ülkeye, başka bir ülkenin Cumhurbaşkanı geldiğinde, 21 pare yani kere, top atışı alışkanlığı var ya, buradan mı geliyor? Bilemiyorum, ama niye olmasın?

Çin Xi’an Pinyin BÜYÜK CAMİ (DAQİNGZHENSİ)

BÜYÜK CAMİ (DAQİNGZHENSİ)

Ülkenin en büyük camisidir. Davul kulesinin hemen yanındadır.

Buranın yapılış tarihi, 742 yılıdır. Çin mimarisi özelliklerini taşıyan yapı, aslında büyük bir blok yani külliye gibi yapılmıştır. Buradaki blokta: caminin yanında, pavyonlar, ibadethaneler, bahçeler var.

Caminin minaresi: 3 şerefeli olarak görülüyor. Cami günümüzde de ibadete açıktır ve kapasitesi, 1000 kişiliktir. Tarihi süreç içinde ise, İpek yolu yolcusu Müslümanlar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde de ibadete açıktır.

Çin Xi’an Pinyin SHANANXİ TARİH MÜZESİ (SHAANXİ LİSHİ BOWUGUAN)

SHANANXİ TARİH MÜZESİ (SHAANXİ LİSHİ BOWUGUAN)

Müze binası: şehrin kuzeybatısında, Tang hanedanından kalma bir binadadır. Çin ülkesinin ilk modern devlet müzelerinden biridir.

Müzede sergilenenler ise: özellikle:  Tang, Han ve Qin hanedanları dönemlerinden kalmıştır. Bunlar arasında mutlaka görmenizi önereceklerim: muhteşem güzel ve üç renkli seramikler, Shang döneminden kalma bronz kaplar. Bunların toplamının ise, 300.000 civarında olduğu söyleniyor.

Müzede görmenizi önereceğim diğer objeler:

Çin Xi’an Pinyin SHANANXİ TARİH MÜZESİ (SHAANXİ LİSHİ BOWUGUAN)

Lantina Man: Çin ülkesinin kuzeybatısında bulunmuştur. İnsanlık tarihinin atası sayılabilecek konumda eskidir. Pekin adamı olarak isimlendirilmektedir. Büyük olasılıkla, günümüzden 1.7 milyon yıl önce yaşadığı düşünülmektedir. Burada, kafatası ve çene kemiği görebilirsiniz.

Çin Xi’an Pinyin KİTABELER ORMANI MÜZESİ (BEİLİN BOWUGUAN-STEL ORMANI)

KİTABELER ORMANI MÜZESİ (BEİLİN BOWUGUAN-STEL ORMANI)

Müze, 11.yüzyılda yapılmış, bir Konfiçyus tapınağında bulunuyor.

Müzede sergilenen eserler ise: Konfüçyus döneminden kalma belgeler ve eserlerdir. Özellikle: 837 yılından kalma, taş yazıtlar ilgi çekiyor. Bunlar, Çin kültürünün taşa kazınmış eserleri olarak önem kazanıyor.

Çok sayıdaki taş siteller: 1992 yılında toparlanmış ve 3000 tane: hat, resim ve tarihsel eser olarak düzenlenerek, 7 sergi salonunda sergilenmektedir. Ülkenin en büyük sitel koleksiyonudur. Sergilenenlerin büyük çoğunluğu, Tank hanedanı döneminden kalmadır.

Sitellerin mürekkep baskılı benzerlerinin satışları yapılıyor, arzu ederseniz  satın alabilirsiniz. Bu siteller arasında en öne çıkanları: 18.yüzyıla ait, Yangtze nehri  taşkın kontrolü projesi, bambu ormanı gibi görünen ancak yaprak ve dallardan oluşan bir şiir formu.

Çin Xi’an Pinyin BÜYÜK YABAN KAZI PAGODASI-KULESİ (DAYANTA-DEV WILD GOOSE PAGODA ):

BÜYÜK YABAN KAZI PAGODASI-KULESİ (DAYANTA-DEV WILD GOOSE PAGODA )

Şehir merkezinin güneyindeki kırsal alandadır.

652 yılında, 54 metre yüksekliğinde, Tang hanedanı döneminde yapılmıştır. Yapılış amacı: şehrin en ünlü bilgesi olan Xuanzang’ın, Hindistan’dan getirdiği Budacı metinlerin korunmasıdır. Evet, günümüzde görülen kule: 7 katlıdır. Tuğladan yapılmıştır.

Ancak, 5 yıl sonra bilinmeyen bir nedenden çökmüş ve 704 yılında ise yeniden inşa edilmiştir. 1556 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu, yapı yeniden ağır hasar görmüştür. Restore edildiğinde ise, günümüzde görüldüğü şekline, yani 3 kata düşürülmüştür.

Batıya doğru eğilmiştir. Son olarak, 1964 yılında yenilenmiştir. Günümüzdeki yüksekliği: 64 metredir ve üst bölümünden şehir manzarası muhteşem güzel görünmektedir. Keşiş Xuanzang’ın heykeli ise, tapınak alanının önünde durmaktadır.

Çin Xi’an Pinyin KÜÇÜK YABAN KAZI PAGODASI-KULESİ (XİANOYANTA-KÜÇÜK WILD GOOSE PAGODA):

KÜÇÜK YABAN KAZI PAGODASI-KULESİ (XİANOYANTA-KÜÇÜK WILD GOOSE PAGODA)

652 yılında yapılmıştır. Yapıldığında 15 katlı; 45 metre yüksekliktedir. Pagodanın yapılış amacı: Tang imparatoru Gaozong öldüğünde, oğlu imparator Zhongzong tarafından, babası onuruna, bir Budist tapınak olarak ve tapınakta görevlendirilen 200 rahibin ikametgahı olarak yaptırılmıştır.

704 yılında restore edilmiştir.

1556 yılındaki depremde, diğer pagoda kadar büyük hasar görmemiştir. Ancak, yükseklik 43 metreye inmiştir.

Günümüzde, kule 13 katlı olarak görülmektedir.

Çin Xi’an Pinyin BANPO KÖYÜ MÜZESİ (BANPO BOWUGUAN) :

BANPO KÖYÜ MÜZESİ (BANPO BOWUGUAN) 

Bölgenin en eski arkeolojik kalıntıları, Banpo köyündeki bu müzede sergilenmektedir. Köy: şehir merkezinin 10 km. doğusundadır.

1953 yılında, buradaki boş alanlara, bir fabrika kurulması sırasında bulunmuştur.

Köy: günümüzden 6700 yıl önce yerleşime açılmıştır. Muhtemelen 5-6 hektarlık bir alanda, çevresinde bir savunma hendeğiyle çevrili, 5-6 metre genişliğinde bir yerde kurulmuştur.

Evler, çamurdan ve çatılar sazdan ve eğimli yapılmıştır. Ahşap direklerle desteklenmiştir. Ortak mezar alanları bulunmaktadır. Hendek dışında, çanak-çömlek fırınları bulunmaktadır.

Biraz önce söylediğim gibi, burası 1953 yılında bulunmuş ve 1954-1957 yılları arasında, yaklaşık 50.000 metrekarelik alanda araştırma yapılmıştır.

Gelelim buradaki gezinize. Önce, araçtan inince, bir merdivenden çıkıyorsunuz ve sonra: yürüyüş yollarını izleyerek, fırınların-ambarların-evlerin arasından geçerek, mezarların bulunduğu yere varıyorsunuz. Burada, yani müzede: toprak kaplar, baltalar ve günlük kullanılan seramik eşyalar ve buradaki kazılarda ortaya çıkarılan çeşitli kalıntılar sergileniyor.

Çin Xi’an Pinyin TOPRAK SAVAŞÇILAR VE ATLARI MÜZESİ (QİNSHİHUANG BİNGMAYONG BOWUGUAN):

TOPRAK SAVAŞÇILAR VE ATLARI MÜZESİ (QİNSHİHUANG BİNGMAYONG BOWUGUAN)

İşte benim Çin ülkesi gezisinde en merak ettiğim ve büyük bir keyifle gezdiğim yer burasıdır. Çin ülkesinin en değerli arkeolojik kalıntılarıdır. Şehir merkezinin yaklaşık 30 km. doğusundadır. 1974 yılında, açık arazide kuyu kazan köylüler tarafından tesadüfen keşfedilmiştir.

Burada: ilk Qin hanedanı imparatoru olan Qinshi Huangdi’nin mezarı var. Mezar yapısı: yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki bir höyüğün altında bulunuyor. Ancak, bir söylentiye göre, imparator çeşitli batıl inançları nedeniyle, gerçek mezarını başka yere yaptırmış ve buradaki büyük mezarlık bir aldatmacadır.

Ancak, tüm bunların araştırılması için: günümüzde bölgede yerleşik durumdaki birçok köy ve fabrikanın altının kazılması gerektiği de, arkeologların yorumlarından biridir.

Mezarın bulunduğu yerin, yaklaşık 1.5 km. batısında ise, binlerce toprak askerlerin bulunduğu bölüm var. Bunlar: piyadeler, okçular, subaylar ve atlardan oluşan sembolik bir ordu şeklinde ve savaş düzeninde yerleştirilmişlerdir. Bunların da içinde bulunduğu mezar yapısı ise, ilk imparator ölmeden önce, binlerce işçinin büyük çabaları ile yapılmıştır.

Hatta, bu muhteşem mezarın yapımında emeği geçen işçi ve ustaların büyük bölümünün, imparatorun ölümü üzerine, aynı yere canlı canlı gömüldükleri söyleniyor.

Müze, 3 bölüme ayrılmıştır. No.1 Pit, No 2 Pit ve No.3 Pit. 16.300 m.karelik bir alanı kapsamaktadır.

1 Numaralı bölüm:

En büyük olanıdır. 1979 yılında, Çin Ulusal Gününde ilk kez halka açılmıştır. Arkada savaş arabaları ve önde askerler bulunmaktadır.

2 Numaralı bölüm:

1976 yılında bulunmuştur, 1 numaralı bölümün 20 metre kuzeydoğusundadır. Burada: 1000 savaşçı ve ahsap 90 savaş arabası görülüyor. Bu bölüm: 1994 yılında halkın ziyaretine açılmıştır.

3 Numaralı bölüm:

1 Numaralı çukurun, 25 metre kuzeybatısındadır. 1976 yılında bulunmuştur. Silahlı Kuvvetlerin komuta merkezi olarak görünmektedir. Burada, 68 savaşçı, bir savaş arabası ve 4 atı görülmektedir. 1989 yılında halkın ziyaretine açılmıştır.

Her üç bölümden, toplam 7000  den fazla çanak-çömlek-asker-atlar-savaş arabaları ve hatta silahlar çıkarılmıştır. Bu muhteşem buluntular, 1987 yılında, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

Müzeye giriş ücreti: 110 yuandır. Müzenin açık bulunduğu saatler ise: 08.30-17.30 arasındadır. Müzeyi tam olarak gezebilmeniz için, buraya en az 3 saat ayırmanızı öneririm.

Çin Xi’an Pinyin TOPRAK SAVAŞÇILAR VE ATLARI MÜZESİ (QİNSHİHUANG BİNGMAYONG BOWUGUAN):

1.Nolu Mezar Bölümü

Burada, uçak hangarları gibi, muhteşem geniş bir yapı inşa edilmiştir. Çünkü: toprak askerler ve atların açık havanın olumsuz etkilerinden korunması gerekmektedir. Kenardaki yürüyüş yolundan yürürken: yaklaşık 6000 civarındaki heykelin, orijinal yerlerindeki savaş düzenini görebiliyorsunuz.

Ama, en ilginç olanı, her bir savaşçının, gerek yüz ifadesini ve gerekse başlığının, sakalının, bıyığının, kılık-kıyafetinin birbirinden farklı olmasıdır. At heykelleri bile, birbirinden farklı olarak yapılmıştır.

Bu bölümün hemen girişindeki küçük müzede görebilecekleriniz ise: yine bazı savaşçılar ve at figürleri ve gerçek boyutunun yarısı büyüklüğündeki iki bronz savaş arabası.

2.Nolu Mezar Bölümü

Burası, 1974 yılında bulunmuştur. Buradaki  kazılar, günümüzde de sürdürülmektedir. Burada görülebilenler: 89 savaş arabasını çeken 356 at, 116 binek atı ve 900 asker heykelidir. Aslında, mezar alanlarındaki tüm heykellerde: bazı renkler kullanılmıştır. Ancak, günümüzde yanlızca burada bulunan 2 okçu heykelinde, yapımda kullanılan parlak renkler varlığını muhafaza etmektedir.

3.Nolu Mezar Bölümü

Burada, savaş kıyafetleri giymiş ve komutan düzeyindeki 68 heykel bulunmaktadır. Bunların komuta heyeti olduğu söyleniyor.

HUAQİNG KAPLICALARI (LİSHAN)

Toprak savaşçıların bulunduğu bölüme yakın, turistler tarafından yine çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Burada, tarihi ve doğal güzellikler bir arada bulunuyor. Siyah At Dağı (Lishan) eteklerinde bulunan bu cennet gibi güzel yer: özellikle zengin ve mineralli su kaynaklarıyla önem kazanıyor.

Bunların, MÖ.8. yüzyıldan beri bilindiği ve kullanıldığı söyleniyor. Özellikle, Çinli imparatorların kullanımı için, burada birçok yüzme havuzları, bahçeler ve pavyonlar yapılmıştır.

Ama, burayı ziyaret edenlerin yoğun olarak ilgisini çeken kalıntı: muhtemelen 710’lu yıllardan günümüze kalan, Çinli imparator Xuanzong’un cariyesi Yang Guifei’nin kullandığı küvettir. Bu küvet: gayet büyük, oval ve zemini mozaiklerle süslenmiştir.

Ülkenin güzellik sembolü olan bu kadın nedeniyle, kullandığı küvet günümüzde de ilgi çekmektedir. Çünkü, bu küvette yıkanan kadınların, en az 10-15 yaş gençleştiğine inanılmaktadır. Bu tabii bir inanış, elbette küvette yıkanma gibi bir imkan yok.

QİNSHİLİ MEZARLARI

Şehir merkezinden, 40 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Şehir çevresinde: tarih öncesi dönemlerden günümüze ulaşan ve altında gerek imparatorluk mensupları ve gerekse saray soylularının mezarları olan birçok höyük olduğu söyleniyor. Bunların, birçoğu günümüze kadar olan süreçte kazılamamış, çünkü: üzerlerinde ve yakın çevrelerinde, yerleşimler var.

Ancak: şehir merkezinin yaklaşık 80 km. kuzeyinde, Tang hanedanının mezarlığı bulunuyor. Bu mezarda bulunan kalıntılar ise, Çin kültürünün geçmişi hakkında, muhteşem bilgiler vermektedir. Buradaki mezarlarda yapacağınız gezide görebileceklerinizin başında: mükemmel duvar resimleri geliyor.

Prens Zhanghuai Mezarı

Prens, 684 yılında ölmüştür. Bu mezarın duvarlarındaki süsleme fresklerde: saraydaki genç bir cariyenin, gökyüzünde özgürce uçan bir kuşa olan özlemli bakışı muhteşem bir duygu ile betimlenmiştir.

Prens Yong Tai Mezarı

Bu prens: 701 yılında, 17 yaşında iken ölmüştür. Bu mezarın duvarındaki fresklerde ise: prense hizmet etmek için bekleyen nedimeler, ayrıntılı olarak resmedilmiştir.

İmparator Gaozong ve imparatoriçe Wu Zetian Mezarı

Gaozong, Tang imparatorudur. Hırslı eşi Wu ise, 691 yılında imparatoriçe unvanını almıştır. Bu mezara giden yol üzerinde ilerlerken: çeşitli hayvanların, kuşların ve generallerin taş heykelleri görülüyor. Ancak, bu taş heykellerin kafaları yok, söylenenlere göre, yörede yaşayan köylüler tarafından bir zamanlar kırılarak yok edilmiştir.

Çin Xi’an Pinyin İMPARATOR QİN SHİ HUANG MEZARI:

İMPARATOR QİN SHİ HUANG MEZARI

Bu imparator: MÖ.247-221 yılları arasında imparatorluk yapmış ve MÖ.210 yılında ölmüştür. Resmi adı: İlk imparator olarak anılmaktadır.

Çin ülkesinin birliğinin kurulmasından sonra, bir  dizi siyasi ve ekonomik reform yaparak, ülkeye önemli hizmetlerde bulundu. Çin seddi bölümünde de önemli projeler üstlendi.

Bu imparatorun en ilgi çeken yönü: yaşamı boyunca, ölüm korkuları sonucu, yaşam iksiri aramasıdır. Ölümsüzlüğe ulaşmak için; 3 kez, Zhifu adasını ziyaret etmiştir. Bu adadaki Penglai dağının, kutsallığına inanılmaktadır.

Bu seyahatler sırasında imparator, söylenenlere göre, 1000 yaşındaki sihirbaz Huang ile  tanışmıştır. Derken, yine söylenenlere göre, MÖ.211 yılında, gökyüzünden büyük bir meteor, Dongjun bölgesine düşer.

Kahinler ise, bu sırada: “ilk imparator ölecek ve onun toprakları bölünecektir” şeklinde kehanette bulunurlar. Ancak, imparator, bu kehaneti araştırmak için adamlarını gönderdiğinde, hiçbir kahin bunu kabul etmez ve bunun üzerine hepsi idam edilir.

10 Eylül 210 yılında ise, imparator, Doğu Çin bölgesine yaptığı bir gezi sırasında ölür. Ölüm nedeni olarak: bilim adamları ve doktorlar tarafından kendisine verilen ölümsüzlük hapları olduğu söylenir. Ancak, ayaklanma çıkabileceği düşünülerek, imparatorun ölümü uzun süre, halktan saklanır.

Günümüzde: mezarı, Terracota ordusu tarafından korunmaktadır. Mezarı içinde, yanmış çok sayıda kitap ve bazı bilim adamları canlı canlı gömülmüştür.

İmparatorun mezarının yapımı konusunda: Çin tarihçisi Sima tarafından söylenenlere göre, 100 yıl boyunca, yaklaşık 700.000 erkek çalışmıştır. Ancak, İngiliz tarihçi John Man’a göre: bu rakamın abartılı olduğu ve mezarın iki yıl içinde, 16.000 erkek tarafından yapıldığı yazılmıştır.

Ancak, her iki yorum yapıldığında, kil asker heykelleri bulunmamıştı.  Heykeller: 29 Mart 1974  tarihinde, kuyu kazmaya çalışan çiftçiler tarafından tesadüfen bulunmuştur.

Evet; yazılı kaynaklardaki gerçek bilgilere göre: imparator daha genç bir kral iken, ilk projelerinden biri olan kendi mezarını yaptırmak için, MÖ.215 yılında: 300.000 erkek çalışmaya başlamıştır. Hatta, bazı kaynaklara göre, mezarın yapımında: 720.000 işçi çalıştığı söyleniyor.

Çin Xi’an Pinyin FAMEN TAPINAĞI:

FAMEN TAPINAĞI

Şehir merkezi dışında, Famen kasabasındadır. Şehir merkezine uzaklık, 120 km.dir.

Tapınak içindeki pagoda: tapınak atası olarak kabul edilmektedir.

Tapınakın yapım zamanı, net olarak bilinmese de: Kuzey Zhou Hanedanı zamanında, imparator Huan ve imparator Ling dönemlerinde, bu tapınağın bulunduğu bilinmektedir. Ancak, takip eden dönemde, imparator Wu  döneminde, tapınak  tamamen yok edilir.

Sui hanedanı  döneminde ise, tapınak yeniden kurulur. Tang hanedanı döneminde ise, tapınak için rahat ve huzurlu günler yaşanır. 660 yılına gelindiğinde ise, 4 katlı, köşk gibi pagoda ortaya çıkar. 710 yılına gelindiğinde ise, tapınak “Büyük İmparatorluk Carefree Kral Tapınağı” adını alır.

Mayıs 2009 tarihinde ise, Çin hükümeti, Famen Tapınağına ek olarak, çok daha büyük bir kompleksin yapımına girişir. 148 dönümlük bu kompleks; Famen Temple Kültür Scenic Area” olarak isimlendirilir.

Kompleks içindeki müzede: Budanın emanetleri sergilenmektedir. Özellikle, 4 emanet ilgi çekiyor. Bunlardan, 2 tanesi, beyaz yeşimden yapılmıştır. Diğer bir emanet: Budanın parmak kemiğidir. İnce ipeklere sarılmış parmak kemiği: 8 kutu içine konulmuştur. Dış kutu  sandal ağacından yapılmış olmasına rağmen, diğer kutular küçüldükçe altın-gümüş ve yeşimden yapılmıştır.

Bu emanetler nedeniyle, burası Budist bir hac yeri haline gelmiştir.

Çin seddi

Pekin merkezi yakınları

Pekin Şehir merkezi

yemek kültürü

Alışveriş