Çin seddi

Çin seddi

Çin seddine ulaşabilmek için: şehir merkezinden araba kiralayabilirsiniz. Badaling bölgesindedir. Şehir merkezinin, yaklaşık 75 km. kuzeybatısındadır. Ancak, bu yolculuk sırasında bile, muhteşem egzotiklikleri yaşayacaksınız.

Şehir merkezinden çıktıktan sonra: eşek arabalarında ve bisikletleriyle yüklerini taşıyan köylüler göreceksiniz. Sanki yüzyıllardır değişmemiş bir hareketlilik göreceksiniz. Badalin bölgesinden setti gezmek isterseniz, yolculuk yaklaşık bir buçuk saat sürüyor.

Çin seddi

 

YAPILIŞ AMACI

Bu  devasa duvarların yapılış amacı: başlangıçta ülke sınırlarını, kuzeydeki Türk boylarına karşı korumaktır. Ama öte yandan, Çinliler bunu kabul etmemektedirler. Aslında: bu duvarın yapılmasının en büyük amacı, sözünü ettiğim gibi Türk ve Moğol boylarından korunmaktır. Gerçekten, Türklerden  korunmak için bu ölçüde devasa boyutlarda duvar yapmaları, yaşadıkları korkunun en büyük göstergesidir.

Her ne kadar böyle bir korunma önlemi alsalar da, bu duvarlar: MÖ.211 yılında Hun Türkleri ve 1644 yılında Mançuryalılar tarafından aşılmış ve Çin ülkesi işgal edilmiştir.

Bir söylentiye göre de, Çinli yöneticiler ve imparatorlar, ülke halkının boş kalmaması ve kendilerine baş kaldırmaması için, böyle bir yapının yapılmasını düşünmüşlerdir.

Diğer bir söylentiye göre ise: ülke tek bir yönetim altında birleştiğinde, ülkeden kaçışları önlemek için böyle bir duvar yapılmıştır.

Çin seddi

 

YAPININ TARİHİ GELİŞİMİ

Bölgedeki ilk sur parçaları: Çin ülkesinin bölünme sürecinde, bölgesel prenslikler tarafından yapılmıştır. Özellikle: Qin hanedanı ilk imparatoru, kahinler tarafından kendisine, ülkesinin kuzeyden gelen saldırılar sonucu yıkılacağını söyleyince, MÖ.215 yılında, bu duvarı yaptırmaya başlamıştır. Biraz önce söylediğim gibi, bütün prenslikler, kendi bölgelerini korumak için bu tür sur duvarları yaptırırlar.

Daha sonra, 14.yüzyılda, Ming hanedanı döneminde, ülke bir bütün halinde birleştiğinde ise, bu parçalar birleştirilerek, günümüzdeki muhteşem set ortaya çıkmıştır. Yani, toplam inşaat süresi, 2000 yıl kadardır. Çin tarihinde, 20 hanedan set inşaatında bulunmuştur.

 

SAYISAL ÖZELLİKLERİ

Çin seddi: dağların zirvelerinden geçen ve yaklaşık 5500 km. boyunca uzanan ve yılan gibi kıvrılan bir duvarlar bütünüdür. Yapımı yüzlerce yıla dayalı bu duvarlar bütününün, günümüzde görülen 2414 kilometrelik bölümü, Ming hanedanı döneminden (1368-1644) kalmadır. Duvarların başlangıç noktası: Po Hay körfezinde, deniz kıyısıdır. Pekin şehrinin kuzey doğusundan geçer ve Huang HO nehrini ikiye bölerek, Gobi çölünü geçer ve batıya doğru ilerler.

Seddin yapımında: toplam 1 milyon insan çalışmıştır. Başlangıçta çalışan 300 bin insan: suçlular, askerler ve kölelerden oluşmaktadır. Bu insanların büyük bölümü, inşaat aşamasında hayatını kaybetmiştir.

Duvarlar: büyük tuğlalar ve içleri toprak ve küçük taşlarla doldurulan çuvallardan yapılmıştır.

Settin kalınlık ve yüksekliği, yer yer değişmektedir. Yükseklik, genellikle ortalama 6  metre civarındadır. Duvarların genişliği ise,  tabanda 7 metre ve üst bölümlerde ise 6 metre civarındadır. Yani: yan yana 5-6 atlının rahatlıkla geçebileceği bir genişlik yaratılmıştır. Çünkü: o dönemlerde askeri birlikler, sur duvarları üzerindeki kulelerde barınırlar ve herhangi bir saldırı olduğunda, kulelerden yakılan ateş üzerine, diğer bölgelerdeki askeri birlikler, kule surları üzerinde, atlarla o yöne doğru süratle giderlermiş.

Ayrıca: sur duvarları üzerinde, atlı arabalar ile, gerek tahıl ve gerekse silah nakli yapılıyormuş. Bu yüzden, sur duvarlarının üstü geniş tutulmuştur. Bu gözetleme kulelerinde: 1 el silah atışı ve duman: 100  düşman askeri, 2 el silah atışı ve yoğun duman: 500 düşman askeri, 3 el silah atışı ve iyice yoğun duman: 1000 den fazla düşman askerini haber vermek için kullanılırmış.

Duvarlarda: okçu  delikleri, mazgallar ve siperlikler görülmektedir. Ayrıca, her 200 metrede bir, gözetleme kulesi ve her 9 km.  de bir fener kuleleri bulunuyor. Gözetleme kulelerinde, biraz önce de söz ettiğim gibi askerler dinlenir, silahlar ve tahıllar muhafaza edilirmiş.

Çin seddi

ÖNEMİ

Ölçüler, dünyanın en uzun savunma duvarını ortaya çıkarmaktadır. Bu arada bir not, Diyarbakır kalesi surları, Çin seddinden sonra, dünyanın en uzun ikinci sur duvarları olarak önem kazanmaktadır.

Bir diğer konu: “Çin seddinin, uzaydan görülebilen, insan yapısı tek mimari eserdir “görüşüdür. Bu görüş, uzun zaman insanlar üzerinde etkili olmuşsa da, son dönemde, Çinli bir astronot, tarafından bu görüş ret edilmiş ve uzaydan görüntünün gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır. Yani, Amerikalı astronot Neil Amstrong’un, uzun ve ince bir dere gibi göründüğünü söylediği Çin seddi görüntüsü; Çinli astronot tarafından yalanlanmıştır.

Çin seddi, günümüzde askeri işlevini kaybetmiştir. Birçok bölümü, tamir edilerek turizme açılmıştır. 1987 yılında ise, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınarak, korunmaya alınmıştır. Ayrıca: 7 Temmuz 2007 tarihinde, “Dünyanın 8’nci harikası” olarak seçilmişti.

Çin seddi

SON BİR SÖZ

Çin ülkesinde, önemli bir söz vardır. Şöyle ki: “Çin seddine çıkmayanlar, gerçek adam sayılmaz”. Çinli ve yabancı turistler, Çin seddine çıkmaktan gurur duyarlar.

ÇİN SEDDİ GEZİSİ

Buraya  giriş ücretlidir. Ücret: 80 yuan. Sedde çıkmak için iki yol var. Birincisi: yaya ve ikincisi: teleferik ile. Özellikle: teleferikle çıkmayı düşünürseniz, seddin muhteşem manzarasını uzaktan daha iyi izleyebiliyorsunuz. Ama  dedim ya, yine de yürüyerek çıkmak, özellikle Çinliler için bir ideal, yani siz de kendinize güvenirseniz yürüyerek çıkmayı deneyebilirsiniz. Zaten ünlü lider Mao’nun bir sözü var “Çin seddine çıkmayanlar, gerçek aday sayılmazlar”

Çin seddi

BADALİNG BÖLÜMÜ

Badaling bölümündeki Çin seddinin restore edilmiş bölümü: çok dik ve engebeli bir arazi üzerindedir. Ancak, yurt dışından en çok ziyaretçi bu bölümde bulunmaktadır. 8 batılı ülkenin ittifak yaparak Pekin şehrini işgal ettiklerinde, imparatoriçe Cixe, buradan ülkeyi terk ederek, batıya doğru kaçmıştır. Ziyarete açıldığından bu yana, burayı 370 yabancı lider ziyaret etmiştir. Giriş ücreti: 45 yuandır. Yani, Amerikan doları olarak, 5 dolar. Ziyaretin serbest olduğu saatler ise: 06.30-19.00 arasındadır.

Deniz seviyesinden 800 metre yüksekliktedir. Burada: surların tırmanılacak iki bölümü var. Bir taraf kolay ve diğer taraf zor. Teleferik istasyonuna giderek, surlara teleferikle çıkabilirsiniz. Ücret: gidiş: 40 yuan, gidiş-dönüş: 60 yuandır.

Burada: tırmanma yerini seçmek, siz ziyaretçiye  düşüyor. Zor olan bölümü seçerseniz: yaklaşık 30 dakikalık bu tırmanış, gerçek bir sıkıntı haline gelebiliyor. Yani, tam bir dayanıklılık ve sabır gerektiriyor. Surların üzerine çıktığınızda ise, nefes-nefese kalma durumunuz kesin. Hatta, kış döneminde gitti iseniz, sıkıntınız kesinlikle daha da artacak, ilaveten soğuk ile mücadele etmeniz gerekecektir.

Bir şekilde surlara çıktığınızda: batıya doğru yürürseniz, ufukta, surların restore edilmeyen kalıntıları da görebiliyorsunuz.

Badaling bölümünde: Çin seddi surlarının yanında, ısrarlı satıcılarla da karşılaşacaksınız. Bunlar, seyyar tezgahlar üzerinde, hediyelik hatıra eşyalar satıyorlar. Ancak, ısrarcı tutumları insanı bezdiriyor.

Çin seddi

MUTİANYU BÖLÜMÜ

Burada, Çin seddi duvarları: Badaling duvarlarından kadar güzeldir. Ancak, ulaşım daha kolaydır ve bu yüzden tercih edilmesinde yarar var. Pekin şehir merkezine, yaklaşık 45 km. uzaklıktadır. Giriş ücreti: 40 yuandır. Teleferik ile, tek gidiş: 45 yuan, gidiş-dönüş ise: 65 yuandır.

Bu bölümdeki duvarlar: yüksek dağlar ve yüksek sırtlar üzerinde, 1.4 km. uzanır. Birçok bölüm, granitten yapılmıştır. Burada,  duvarın yüksekliği: 23-26 metre arasında ve genişliği 4-5 metre arasında değişmektedir.

Duvarların iç ve dış taraflarında, her iki yönden gelen düşmana karşı savunmak için, korkuluklar bulunuyor. Bu korkuluklar, testere düzenli, dikdörtgen şeklindedir.

Duvar boyunca, ayrıca 22 gözetleme kulesi görülüyor.

Buranın en büyük özelliği,  tamamen doğal bir ortam içinde bulunmasıdır. Bunun sonucunda duvarın üzerinden çevrenin güzelliklerini izlemek mümkündür. İlkbaharda çiçekler rengarenk açıyor, yaz aylarında yamaçlardaki otlar, çevreyi yeşile bürüyor. Sonbaharda ise, ağaçlar ortamı sarı ve kırmızı renge dönüştürüyor. Kışın ise, duvardan görüntü daha muhteşem. Her yan kar kaplı.

Bu bölümde: çevredeki çam ağaçları iyi biliniyor. Burada 300 yaşını aşmış, yaklaşık 20  den fazla çam ağacı var. Ayrıca, 100 yaş civarında, yaklaşık 200 çam ağacı da bulunduğu söyleniyor. Ayrıca, duvarların hemen dibinden çıkan kaynak suyunun tadı da muhteşem, burayı tercih ederseniz, bu kaynak suyunu mutlaka tadın.

Çin seddi

SİMATAİ BÖLÜMÜ

Yazıya başlamadan önce, bir durumdan söz etmek istiyorum. Bu bölüm, restorasyon çalışmaları için, 17 Haziran 2010 tarihinden kapatılmış olup, buraya gitmeye karar verirseniz, açık olup olmadığını mutlaka teyit etmelisiniz.

Burası, Pekin şehir merkezine 120 km. uzaklıktadır. Ancak, sur duvarları çok az restorasyon görmüştür. Bu nedenle, daha az kalabalık ve orijinal hali görülebilmektedir. Bu arada: burası, Çin seddinin en  tehlikeli bölümü olarak da anılıyor. Duvarların hemen yanında, Duck gölü bulunuyor. Bu göl: doğu ve batı bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlerden biri sıcak, diğeri soğuktur. Sıcak bölüm, kışın bile buz tutmamaktadır.

Sur duvarları üzerinde, Peri Tower denilen bir yer var. Buraya ulaşmak için, yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve yalnızca bir kişi geçebilen bir merdiveni tırmanmak gerekiyor. Burası, adını, Lotus çiçeği perisinden almıştır. Zaten, kule üzerinde. Lotus desenli oyma mermer kemerler görülüyor.

Deniz seviyesinden, yaklaşık 1000 metre yükseklikteki Wangjinglou kulesi, duvarların en yüksek noktasıdır. Peri kulesi ve bu kule arasında ise, bir uçurum üzerine inşa edilen cennet köprüsü bulunmaktadır. Kulenin üzerinden, Pekin şehrinin silüetini görmek mümkündür.

Duvarları bu bölümden görmek isterseniz, duvarların ziyareti dışında, göl üzerinde tekne kullanabilir ve hatta balık tutabilirsiniz. Ayrıca, otantik köyde, yöresel lezzetlerden tadabilirsiniz.

Pekin merkezi yakınları

Pekin

Çin Eğlence

Çin Alışveriş

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.