İzmir Karaburun

İzmir Karaburun


İzmirlilerin, hafta sonu veya kısa kaçamak gezileri için, çok uygun bir mekan. Yalnız yolu kötü. Doğa mükemmel.

İzmirliler veya İzmir’de konaklayan gezginler; bir gününüzü buraya ayırarak, bu güzellikleri mutlaka görün ve yaşayın. İzmir çevresinde nereye gidelim, nereyi gezelim, nereyi görelim derseniz. Buyurun Karaburun bir alternatif.

ULAŞIM

Karaburun, İzmir şehir merkezine, 106 km. uzaklıkta. Bu mesafenin: 45 km. lik bölüm otobanda geçiyor ve rahat, ama daha sonra biraz sıkıntılı bir yolculuk söz konusu.

Karaburan’a gitmek için yol alternatifi var.

Bunlardan birincisi: İzmir’den Çeşme yoluna çıkıp, devlet karayolundan gidebilirsiniz. Bu yolda, trafik yoğun. Ama; yol boyunda yer alan; küçük tatil köyleri ve yerleşim yerlerini görerek gitmek, yolculuğu keyifli hale getiriyor.

Diğer alternatif ise: İzmir’den Üçkuyular’dan başlayarak, Çeşme otobanına girip, Karaburun çıkışından ayrılmak. Bu yol ise, hızlı gidişi sevenler için uygun. Otobana girdikten kısa süre sonra, Karaburun girişine ulaşıyorsunuz. Ama, asıl yolculuk, bundan sonra başlıyor.

Karaburun’un günümüze kadar, belki de gözlerden uzak kalmasının en büyük sebebi; ulaşımın sıkıntılı olması. Otobandan ayrıldıktan sonra, Gülbahçe’den başlayarak Karaburun’a kadar, irili ufaklı, 303 viraj olduğu söyleniyor. Öylesine ki, yol boyunca, çok dikkatli gitmeniz şart.

Ancak, her virajı döndüğünüzde, karşınıza el değmemiş, bozulmamış manzaralar çıkıyor. Bu da, zor yolculuğun keyifli yanı. Otobandan sonraki yol, yaklaşık 55 km. sürüyor.

Toplu taşıma; yaz aylarında, her yarım saatte bir, kış aylarında ise, her saat başı: İzmir-Balçova’dan, semt garajından hareket eden otobüslerle, 2.5 saatli yolculuk sonrası Karaburun’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Üçkuyular semtinden de dolmuşlarla gitme imkanınız var.

Son olarak: çok güncel bir haberi vermek istiyorum. Karaburun ile İzmir arasında, deniz otobüsleri seferleri başladı. Günde dört kez sefer yapılacakmış. Üçkuyular iskelesinden hareket edecek olan deniz otobüsleri, 1.5 saat sonra Karaburun iskelesine ulaşacaklar. Ulaşım için belki de en güzel alternatif bu olsa gerek diye düşünüyorum.

NE YENİR

Evet, burada yedi kardeş dondurmacısı var. 150 yıllık deneyim ve kalitenin ürünü bu sakızlı dondurmadan mutlaka tadın. Karaburun kalamarı da tadılması gereken deniz ürünlerinden. Bir de kalamar yumurtası var.
Ayrıca: unutmayın ki, burası enginarın vatanı.

ALIŞVERİŞ

Karaburun’da alınacak şeylerin başında, bilhassa geliş yolu üstünde, yol kenarında satılan, yöresel: zeytin, reçeller ön planda ve zeytin yağını unutmamak gerek. Ama; yine de, ben genelde yol kenarından herhangi bir şey alınmasına taraftar değilim. Çünkü; gerek fiyat ve gerekse kalitede, yanıltmalar olabiliyor.

İzmir Karaburun

 

GENEL

Karaburun, İzmir’in en küçük ilçesi. İzmir körfezinin batı ucunda ve kendi adıyla anılan yarımadanın en bakir bölgesinde bulunuyor. En büyük zenginliği: bozulmamış doğası, mavi bayraklı koyların yer aldığı denizi ve bölgenin nefis bitki örtü örtüsü. Bu nedenle; Karaburun, gerçekten ülkemizde doğal özelliklerini kaybetmemiş nadir yerlerden biri.

Nedense, yolunun kötü olması, bu güzelliklerin yıpratılmasını sağlayacak kalabalıkları buradan uzak tutmuş. Bolu’daki yedi göller mevki gibi. Oranın da yolu kötü ve o yüzden, yoğun insan kalabalıkları gidememiş, gidemiyor ve doğal güzellikler bakirliklerini koruyor. Karaburun da aynen öyle.

Burada bulunduğunuz sürede; genelde yerli turistleri görmeniz mümkün. Yabancı turist hiç yok.

Karaburun yarımadasının en büyük özelliği: zeytinde hurmayı, çiçekte nergis, sebzede enginarı, kendine has özellikleriyle yalnızca burada bulma şansının olmasıdır. Yüzlerce şifalı otu, onlarca çeşit kekik ve adaçayını, doğanın eşsiz hediyesi yüzlerce kır çiçeğini Karaburun yarımadası bünyesinde barındırmaktadır. Karaburun hurması da, yalnızca burada yetişiyor.

Karaburun konumu nedeniyle, açık denize baktığından, temiz bir denize sahip. Kötü hava şartları nedeniyle; dalgalı ve çalkantılı durumlar dışında, deniz çok berraktır.

Karaburun’da kalıyorsanız: denize girmek için uzaklara gitmenize gerek yok. Limanda bile, denize girmek mümkün. O kadar temiz ki, herhangi bir lokantada yemek yedikten sonra, mayonuz ile, denize girebilmeniz mümkün. Yani; Karaburun’da her yer doğal plaj.

Tabii: bunu dışında, Karaburun içinde, mavi bayrak taşıyan iki plaj daha var. Bunlar; akvaryum (İncirliköy) plajı ve bodrum plajlarıdır. Bunların dışında denize girilebilecek diğer plajlar ise: İskele, Kuyucak, İğdealtı, Akçakilise, Dolungaz plajları.

Denize girmenin yanında; Karaburun, su altı zenginliği açısından da ilgi çeker. Bu yapısı ile, tüplü ve tüpsüz dalış yapmak mümkün. Dalmaya ilgisi olanların, yanlarında malzemelerini götürmelerini öneririm.

Bu bakir ortamda ve temiz denizde; elbette, balık çok. Balıkçılıkla ilgilenenler, burada balık tutabiliyorlar. Kıyıdan olta ile balık avlamak mümkün. Ama çok kayalık. Yanınızda, bol bol olta takımı almanız gerek. Bot veya tekne ile avlanırsanız, daha çok balık yakalama şansınız olur.

Öğleden sonra, hava kararıncaya kadar, her gün düzenli olarak imbat rüzgarı eser. Bu esinti, ilçeye sıcak havalarda da, serinlik verdiğinden, yazın kavurucu yaz aylarının rahat geçmesini sağlar. Bunun yanında, rüzgar sörfü meraklıları içinde uygun bir ortam yaratır.


Karaburun yarımadası, 200 ün üzerinde kuş türü, ada martısı ve Akdeniz foklarının yaşama ve üreme alanıdır. Nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının, ülkemizde Foça’dan sonra barındığı, ender yerlerden biri de Karaburun kıyılarıdır.

Ülkemizde ve dünyada nadir bulunan “civa” madeni bu bölgede yoğun olarak çıkıyor. Bu bölge için gerçekten önemli bir husus. Çünkü: hem gerekli hem de çevreye verdiği kirlilik nedeniyle, kesinlikle engellenmesi gerekiyor. Çünkü: Siyanürle altın çıkartmaktan, on kat daha tehlikeli.

İzmir Karaburun Mordoğan

MORDOĞAN

Karaburun’da sessizlikten canınız sıkılırsa, Mordoğan’ a gidebilirsiniz. Yaklaşık 20 km. uzaklıkta. İzmir’den buraya doğrudan gitmek isteyenler olabilir, İzmir-Mordoğan arası uzaklık: 80 km. Buradaki diskolarda, eğlence mümkün. Yılın moda şarkıları eşliğinde, keyifle dans edebilir, yorgunluk atabilirsiniz.

Mordoğan adını: burada gözlenebilen mükemmel gündoğumu ve akşam gurubu nedeniyle almış.

İzmir Karaburun Mordoğan

 

Mordoğan, aslında keyifli bir balıkçı kasabası. Uzunada’nın tam karşısında. Orada da, sahilden liman yanından denize girmek mümkün. Yalnız, buranın kötü yanı; dağların birçok yerinin kooperatifler tarafından doldurulmuş olması. Her yan konut. Ama yine de, liman keyifli. Balık lokantaları ve kafeler var.

Ayrıca: burada, Çatalkaya, Ayıbalığı Kayalıkları ve Plajı, Ardıç Plajı ünlü. Belde merkezinde bulunan: Kocakum plajı; bölgenin tek sığ sahili. Çocuklar ve yüzme bilmeyenler, burada denize giriyorlar. Genç ve yetişkinler ise; kayalık ve derin suları olan, diğer plajlarda denize girmeyi tercih ediyorlar. Bunun yanında: amatör balıkçılık yaygın olarak yapılabiliyor.

Yalnızca bu bölgede yetişen mor renkli çiçeklerin toplam çeşidi ise: 70 kadar.

Ayıbalığı denilen bölgeden bulunan deniz mağaraları, Akdeniz foklarının dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri ve son derece önemli bir nokta.

İzmir Karaburun Mordoğan

 

Evet: Karaburun ve Mordoğan, bunlardan ibaret. Burası; gerçekten İzmir gibi bir büyük şehrin yakınında bulunup ta, böylesine bakir kalabilmesi ilginç, ama dedim ya, yol gerçekten zorlu. Bu zorluğa katlanırsanız, burada sizi, muhteşem bir doğa güzelliği bekliyor. Tercih sizin.

İzmir tanıtımı.