Konya Kadınhanı

Konya Kadınhanı

Konya Kadınhanı: Kadınhanı, Konya arası uzaklık: 58 km. dir. Kadınhanı, Ilgın arası uzaklık; 27 km. Kadınhanı, Akşehir arası uzaklık: 75 km. Kadınhanı, Yunak arası uzaklık 113 km Kadınhanı, Afyonkarahisar arası uzaklık 165 km. Kadınhanı, Ankara arası uzaklık 258 km.

TARİHİ

Eskiden ilçenin ismi “Saideli” idi ve savaşta üstün başarılar gösteren Said ismindeki bir beye arpalık olarak verildiği için bu ismi almıştır.

Anadolu Selçukluları döneminde, Raziye Devlet Hatun tarafından bu önemli İpek Yolu üzerindeki Saideli yakınlarına bir kervansaray yaptırılır. Raziye Hatun: Anadolu Selçukluları döneminde 13’ncü yüzyılda Konya’da yaşamış bir Sultan hanımıdır.

Danişmendoğullarından Yusuf’un oğlu Muzafferüddin Mahmut Bey’in kızıdır. Muhtemelen Sultan I. İzzettin Keykavus’un eşidir. Muzafferüd-din Mahmut kızı olan Devlet Hatun’un asıl ismi ise Raziyedir. Raziye Hatun: 1223 yılında Saideli Seyrekviran’da kışlık bir kervansaray yaptırmıştır.

Bu kervansarayın kitabesinde “1223 yılında Mahmut kızı Raziye Hatun” tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Raziye Hatun, öldüğü zaman Konya Alaaddin Tepesinin doğusunda bulunan Mihmandar Mahallesinde yaptırdığı “Hatuniye Camisi” ne gömülmüştür.

Evet, uzatmadan daha yakın geçmişe yani Cumhuriyet dönemine gelelim. 1883 yılında beri Belediye olarak idare edilen ilçede, 1933 yılında Cumhuriyetin Onuncu yılı kutlamaları yapılmış ve çarşıdaki parka “Cumhuriyetin 10. Yılı Dönümü Anıtı” dikilmiştir. 1935 yılında ilçenin “Saideli” olan ismi “Kadınhanı” olarak değiştirilmiştir.

Konya Kadınhanı

 

GENEL

İlçe bağlı bulunduğu Konya ilinin batısındadır. Konya-Afyonkarahisar kara yolu üzerindedir. İlçenin güneyi dağlık, kuzeyi ovalıktır. Güneyinde Sultandağları vardır. İlçe merkezinin rakımı ortalama 1128 metredir. Halkın büyük bölümü ziraat ve hayvancılıkla uğraşır. İlçe merkezi, kasaba ve köylerinde 7 bin aile çiftçilik yapmaktadır. İklim: yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır.

NE YENİR

Buraya yolunuz düşerse “tahinli pide” deneyin derim.

FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEK OKULU

Konya Selçuk Üniversitesine bağlıdır. 1992 yılında açılmıştır. 1993-1994 eğitim öğreti yılında Harita ve İnşaat programları ile öğretime başlamıştır. 2006 yılında ise “Faik İçil” Meslek Yüksek okulu olmuştur.

Konya Kadınhanı

 

GEZİLECEK YERLER

 

Konya Kadınhanı Güner-Faruk İçil İlkokulu

 

GÜNER-FARUK İÇİL İLKOKULU

Okul ilçe merkezinde Turgutlu Mahallesi Konya caddesindedir.

Osmanlı zamanında okulun bulunduğu yerde “Eyüp Ağa Camisi” ve bahçesinde de mezarlık bulunuyordu. 1927 yılında, Konya Valisi İzzet Bey zamanında, okul binası, Alman mühendislerin kontrolünde ve Avrupa tarzı olarak 2 katlı inşa edilmiştir. 1928 yılında bitirilince hizmete girmiştir.

Konya Kadınhanı Raziye Hatun Kervansarayı

 

RAZİYE HATUN KERVANSARAYI

Önceleri yıkık bir durumda olan han, 1987 yılında restore edilerek günümüzdeki haline gelmiştir. Bu onarımda: hanın portal yani ana kapı kemerinin üzerindeki yıkılmış duvarlar örülmüş, çatısı betonarme döşemeyle kapatılmıştır. Zemini taş döşenerek, portaline kapı takılan yapının iç duvarlarının sıva ve badanaları yapılarak, dükkan olarak kullanılmak amacıyla yan bölümlerin tonozlarını taşıyan kemerlerin altına ince birer duvar örülmüştür. Böylece yan sahınlarında altışar tane bağımsız birim oluşturulmuştur. Evet, önce yapılan onarımları anlattım şimdi ise, hanın yani kervansarayın yapılış öyküsü:

Konya Kadınhanı Raziye Hatun Kervansarayı

Tarihçe bölümünde de söz ettiğim gibi, Raziye Hatun, 12223 yılında Saideli Seyrekviran yöresinde kışlık bir kervansaray yani burayı yaptırır.

Kervansaray, tamamen taştan yapılmış olduğundan “Taşhan” diye de bilinir.

Yapının kitabesinde “1223 yılında Mahmut kızı Raziye Hatun” tarafından yaptırıldığı yazılıdır.

Konya Kadınhanı Raziye Hatun Kervansarayı

Anadolu Selçuklu hanlarının tipik şemasına uygundur. Bunun en belirgin özelliği: hanın avlusunun bulunduğu, bugünkü yapının iki yanındaki duvar uzantılarıdır. Bu uzantıların beden duvarları dışında da devam etmesi, avlunun kapalı mekandan daha geniş olduğunu ifade eder.

Yapı: kesme taştan yapılmıştır ve açık ile kapalı bölümlerden oluşur. İnşaatta duvar ve örtüde sıralı olarak kesme traverten taşı, taç kapıda ve dış duvarlarda ise çok sayıda antik devşirme malzeme kullanılmıştır. Doğuda bulunan ön cephenin ortasında: barınak kısmının taç kapısı bulunur. Kemer açıklığının içinde bir kitabe panosu ve özenle yerleştirilmiş Bizans dönemi devşirme malzemeler görülür. Hanın cephesinde: ayakta duran iki kadın kabartması dikkat çeker.

Konya Kadınhanı Raziye Hatun Kervansarayı

Evet: kervansaraydan günümüze sadece: kapalı mekan gelebilmiştir. Kapalı mekanın ölçüleri: 22 x 29 metredir. Kapalı mekana: cepheden, öne doğru taşırılmış bir portalden girilir. İç mekan: dikdörtgen planlıdır ve boyuna düzenlenerek, ortadaki daha geniş ve yüksek olan üç sahna bölünmüştür. Üst örtü yine beşik tonozdur. Yapının dışa kapalılığı oldukça vurgulanmış, iç kısım ancak her bir sahnın arka duvarında yer alan birer mazgal pencere ile aydınlatılmıştır.

Günümüzde Kadınhanı Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

Konya Kadınhanı İbrahim Paşa Camisi

 

İBRAHİM PAŞA CAMİSİ

İlçenin en büyük camisidir.

1721 yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami, 1859 yılında yıktırılarak halk tarafından yeniden yaptırılmıştır. Minaresi 1876 yılında yaptırılmıştır.

Konya Kadınhanı Kestel Ormanları ve Göleti

 

Kestel (Beykavağı) Konya-İstanbul kara yolu üzerinde, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta Beykavağı (Kestel) köyündedir.  

KESTEL ORMANLARI VE GÖLETİ

Beykavağı (Kestel) ormanları ve göletinin resmi adı “Kestel Orman Tabiat Parkı” dır. Burada kara çam ormanları içerisinde, doğal su kaynakları bulunur. Burada bulunan Beydağı yani Kestel göleti ise, 2006 yılında DSİ tarafından açılmıştır. Böylece Kestel Orman Tabiat Parkı’nın değeri artmış, halkın ilgisi yoğunlaşmıştır.

Akşehir tanıtımı.

Yunak tanıtımı.

Konya tanıtımı.