Ankara Ekmek Müzesi

Ankara Ekmek Müzesi

Müze Yenimahalle Macunköy Anadolu Bulvarında 13 numaradadır.

Müze, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek tarafından 2007 tarihinde kurulmuştur.

Müzenin kuruluş amacı: toprağa ekilen tohumdan, sofralara gelene kadar bir ekmeğin yapılana kadar hangi aşamalardan geçtiğini anlatmak ve bunu tarihle birleştirerek, geçmişten günümüze kadar olan süreçte, ekmek yapımında kullanılan malzemeleri sergilemektir.

Asırlık aletlere yer verilen müzede: ekmeğin serüveni, toprağın buğdaya can vermesiyle başlar. Yetişen buğdaylar öğütülür, un elde edilir.
Elde edilen unun, nasıl ekmek haline geldiği, ekmeğin yapılışı, pişirilişi, sofraya gelişi, Anadolu ezgileri ile renklendirilerek aktarılıyor.

Ziyaretçiler, günümüzde ekmek üretiminde gelinen noktayı kavrıyorlar.

Müzede

Tarla sürümü ile ilgili olarak: dızgara, karasaban, pulluk

Hasat zamanıyla ilgili olarak: düven, tırmık, sap çekme aleti, orak, anadut, yaba, dirgen, buğday küreği, tırpan, çuval, sepet, kalbur, kağnı, yağ saklama kabı, un teknesi, bakır sini, ekmek selesidir.

Günlük yaşamla ilgili olarak: Bacalı küp, bakraç ve saklama kapları, beze teknesi, buğday ve un deposu, bulgur kırma merdanesi, selektör, çift kulplu testi, çekiç demiri, örs, dibek ve tokmağı, dibek topuzu, ekmek saçı, fırın küreği, gaz lambası, hakla, hamur açma tahtası, tekli hamur açma tahtası, ekmek tekneleri, havan, kaşıklık, kile, kirman, küp, maşa ve ateş karıştırıcı, sap gerdirme halkası, sap pençesi, su matarası, süt süzeği, taş el değirmeni, yayık ve yayık yayma sopası gibi malzemelerin birer örneği sergileniyor.

Bunlar arasında: 200 yıllık olan alet bile varmış.

Evet, ilginç bir müze, ekmek hayatımızda önemli bir yer tutan besin kaynağıdır, peki nasıl yapılır, soframıza nasıl gelir, sanırım bu soruların cevaplarını özellikle öğrenciler yani çocuklar merak ediyor olabilirler ve bu müze, tüm bu soruların cevaplarını mankenler ve gerekli alet edevat ile canlı olarak gösteriyor. 

Özellikle, okul öğrencilerinin bu müzeyi ziyaret etmeleri ve uzunca uğraşlar sonucu elde edilen ekmeğin israf edilmesinin önlenmesi için bilinçlendirilmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.

Çünkü oldukça ilginç bir konu işlenmiş, müzede ekmeğin serüveni baştan sona kadar anlatılıyor. 

Ankara Kalesi hakkındaki gezi yazım için  Kalesi