Van Edremit

Van Edremit

Edremit denilince, malum bir de Ege denizi kıyısında, Balıkesir ilinin ilçesi Edremit var. Umarım, şu an, Van ilinin Edremit ilçesini aramışsınızdır.

Van şehir merkezine çok yakın ve hatta Van şehrinin sayfiyesi. Özellikle, göl kıyısındaki restoranlar, bambaşka bir güzellik sunuyor. Edremit, Van yöresinin tatil beldesi, sakin ve sessiz, huzur beldesi. Mutlaka gidin diyeceğim ama bir yandan da, Van-Tatvan yolu buradan geçiyor, yani yol üzerindeki bu yöreye mutlaka uğrayacaksınız. Ancak,  zaman ayırın ve özellikle restoranlarda bir şeyler yemek için  zaman ayırın.

Van Edremit

ULAŞIM

Edremit, il merkezi olan Van şehrine, sadece 18 km. uzaklıktadır. Edremit-Tatvan arası uzaklık: 124 km.

TARİHİ

Edremit kelimesi, Arapça kökenlidir ve anlamı: uzun yer.

Bölge: Urartular, Asuriler, Menuas kavimleri, Semiramis sülalesi ve daha sonra ise, doğudan gelen Sasaniler ve Müslüman Araplar tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra, Müslümanlarla, Bizans devleti arasında, elden ele geçen yöre, Ermeni asıllı beyler tarafından da, kısa süre iskan edilmiştir.

1071 Malazgirt Zaferinden sonra ise, bölge, Türklerin eline geçer.

Öncelikle: yöredeki Urartu hakimiyetinden söz etmek gerekir. Çünkü: Urartular, hüküm sürdükleri MÖ.900-600 yılları arasında, devlet teşkilatında, dil ve yazıda, yaşayışlarında, yapı ve mimarlıkta, sulamada, tarımda büyük ilerleme kaydetmişlerdir. Onların yarattıkları mucizeler, bugün bile, hayranlıkla izlenmektedir. Özellikle, yörede yaptıkları sulama kanalları, göller ve barajların bir kısmı, aradan geçen 2800 yıllık süreye rağmen, halen çalışmaktadır.

Doğu Anadolu bölgesi, en şiddetli deprem kuşağındadır. Bu bölgede bulunan, daha önce egemenlik kurmuş birçok uygarlığa ait anıtların büyük kısmı depremlerde yıkılmış veya etkilenmiş olmasına rağmen: Urartu sulama yapıları, sanki günümüzde inşa edilmiş kanısını uyandırmaktadır. Bunların en büyük örneğiyse: “Menua-Şamran” kanalıdır.

Van Edremit

GENEL

Van gölünün: güney ve güneydoğu kıyı şeridi boyunca uzanmaktadır. Masmavi gölün önünde, yeşil bir örtü gibi duruyor. İlçe merkezinin uzunluğu 5 km. ve genişliği ise 1.5-2 km. arasında değişmektedir.

İlçe merkezinde ve köylerinde: halkın başlıca geçim kaynağı tarım olup, yetiştirilen ürünler şunlardır: buğday, arpa, şeker pancarı, korunga. Ayrıca, arıcılık da yaygındır.

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcaktır. Karasal iklim özellikleri nedeniyle, ilkbahar ayları kısa sürmektedir.

İlçenin her tarafı, tabii parklar ile süslüdür. İlkbahar, yaz ve sonbaharın ilk aylarında, ilçe insanlarla dolup taşar. Özellikle; Edremit’in Van girişinden, Kadembastı çıkışına kadar, restoranlarla doludur. Bu restoranların bazıları o  kadar ilginç ki, göl suları üzerine uzanan ahşap teraslar yapılmış ve bu teraslar üzerinde, yöresel yemekleri, muhteşem bir göl manzarası eşliğinde yiyebiliyorsunuz. Aşağıda yörede yenilecek yemeklerden söz etmeden önce, bu restoranlarda yani göl kıyısındaki restoranlarda, buraya has “kaburga” isimli yemekten mutlaka yemelisiniz.

Van Edremit

Van-Edremit arasında, ayrıca, son yıllarda lüks oteller de hizmete açılmıştır. Edremit yöresinde gölde yüzmek ve sahilde güneşlenmek isterseniz: Yeni mahalle sahil şeridinde, Edremit Kaymakamlığınca hizmete hazırlanmış ve umuma açık plajı kullanabilirsiniz.

Bunun dışında, Edremit yöresindeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler şunlardır: Jandarma Kampı, Edremit Defterdarlığına ait sahil parkı, Polis Moral ve Dinlenme Tesisleri, Öğretmenler Parkı.

NE YENİR

Edremit’te göl kıyısında bulunan restoranlarda, mutlaka “kaburga kebabı” yemelisiniz. Çünkü, buraya has bir yemek türü ve mutlaka beğeneceksiniz.

GEZİLECEK YERLER

Van Edremit Dilkaya Mezarlık Höyüğü

DİLKAYA MEZARLIK HÖYÜĞÜ

Dilkaya köyündeki höyük: İngiliz arkeolog Charles Burney tarafından keşfedilmiştir. Höyük: Van şehir merkezine, 35 km. ve Edremit ilçe merkezine 17 km. uzaklıktaki Dilkaya köyündedir.

Höyük: çok farklı tiplerde, yüzlerce mezar bulundurmaktadır. Özellikle: Urartu öncesi ve Urartu dönemi gömü gelenekleri hakkında, bilgiler ortaya konulmasını sağlamıştır. Höyükte yapılan kazılar sonucu: üç yerleşim yeri tespit edilmiştir. Hayvan kemiği, kil ve ahşaptan yapılan pek çok obje, Dilkaya höyüğü bölgesinde, tekstil endüstrisinin gelişmesini göstermektedir.

Bunun yanında: burada Erken Demir çağ mezarları bulunmuştur. Bu mezarlarda: basit toprak mezar ve oda mezar geleneği uygulanmıştır. Mezar hediyesi olarak, çeşitli kaplarda formlar ve demir objeler ele geçirilmiştir. Bu mezarlar: MÖ.1100-1000 tarihleri arasında tahmin edilmektedir.

Bu dönemde, yani Orta Demir Çağı boyunca, Urartular tarafından, Höyük bölgesinde yerleşim görmüştür. Orta çağ insanları, ölülerini basit taş mezarlar ya da basit toprak mezarlara gömmüşlerdir. Mezar sunuları ise oldukça mütevazidir. Bu mütevazi buluntular, gömülen insanların ekonomik durumlarını göstermektedir.

Urartu krallığının yıkılmasından sonra, köy ahalisinin ne olduğu hakkında herhangi bir bilgi yok.

Van Edremit Şamran-Menua Su Kanalı

ŞAMRAN-MENUA SU KANALI

Bu su kanalı: 51 km. uzunluğundadır ve gerek Anadolu ve gerekse dünya su mühendisliği harikasıdır. Bu kanalın: yüzde 70’lik bölümü, Edremit ilçesi sınırları içinden geçmektedir ve geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermektedir. Kanal boyunca, yaklaşık 5000 hektarlık arazi sulanmaktadır. Taşıdığı su potansiyeli açısından, Van bölgesindeki en büyük su kaynağını oluşturmaktadır. Kaynağın 23-24 metre kadar güneybatısında, kalker bir kayalık özenle şekillendirilerek oluşturulan düz zeminde bulunduğu düşünülen çivi yazılı stel: günümüzde ne yazık ki kayıptır.

Kalker kayalıklar oyularak açılan kanal suyu: önce batı ve sonra güneye doğru devam eder. Ortalama: 3.5-4 metre genişliğinde, 1.5-2 metre derinliğinde, yer yer değişmektedir. Arazi sulamak için, güney kenarlarında, oyularak açılan su savakları, günümüze kadar varlığını korumuştur.

Kanalın çevresinde: kral Manua tarafından, kızı Tariria için, günümüzde Edremit’in güneybatısındaki asfalt yol ile Kız Damı arasındaki “Kadenbastı” mevkiindeki yapay teraslar üzerinde: Babil’in ünlü asma bahçeleriyle özdeşleştirilen, bahçeler oluşturulmuştur. Burası: yaklaşık 3 km. uzunluğunda ve 2 km. genişliğindedir. Yarım aya benzeyen, yapay teraslar üzerinde düzenlenmiştir. Osmanlı döneminde bu yana, halk buraya ;”Uğurlu yer” demektedir.

ALNİUNU KENTİ VE TAŞ ATÖLYESİ

Van kalesinin batı ucunda bulunan Sardur burcunun yapımında kullanılan taşların, Almiunu kendinden getirildiği belirtilmektedir.  Evet: MÖ. 1.yüzyılda, Urartu mimarlığının seçkin örneklerini yansıtan: saray, tapınak, kale duvarları, binaların yapımında kullanılan, oldukça sert ve sarımtırak renkli kireç taşları: 2 büyük taş ocağından elde edilmiştir. Bunlardan: bir tanesi: Van merkez köyü Çoravanis yakınlarında, ikincisi ise: Edremit ve çevresidir.

Edremit çevresinde: Van gölü kıyısında: yaklaşık 13 km. lik bir alanı kapsayan kaya topluluğu arasında, kireç taşı yığınları göze çarpmaktadır. MÖ. 8.yüzyılda, Urartular tarafından, Çavuştepe kalesinin sur duvarları, tapınak ve anıtsal yapılarında kullanılan taşlar: Edremit yöresindeki Köroğlu tepesinden götürülmüştür.

Köroğlu tepesinin güneybatı yamacında, yontulmuş halde, 8-10 ton ağırlığında, büyük, dikdörtgen kireç taşı bloklar üzerinde yapılan kesilme işlemleri yarım kalmış olarak görülmektedir. Yani, burada üretilen taşlar, MÖ. 9.yüzyılın ortalarında, Van kalesi yapımında kullanılmıştır.

Çünkü: Edremit’in hemen güneydoğu yamacında, yayvan tepe üzerinde, oldukça büyük bir taş atölyesi ve yerleşim yerinin varlığı tespit edilmiştir. Çünkü: aynı yörede: yarım kalmış, 4-5 ton ağırlığında, 1.5-2 metre uzunluğunda, 1 metre yüksekliğinde, 80 cm. genişliğinde, çok sayıda: Sardun burcunda kullanılanlara benzer, kireç taşı bulunmuştur.

Yani: burası Alniunu kenti  taş atölyesi olarak tanımlanmaktadır. Van kalesine 17 km. uzaklıktadır ve Van ovasından yüksek bir yamaçta bulunması, hazırlanan taş ürünlerin, kolayca Van gölüne indirilmesi, bu ürünlerin Van kalesine taşınmasını kolaylaştırmıştır.

Alniunu taş atölyesinde: ne zaman ve ne şekilde çalışmaların bitirildiği bilinmiyor. MÖ.7.yüzyılda, çalışmaların durdurulduğu sanılıyor. Çünkü: MÖ.8.yüzyıldan itibaren, Urartuların ikinci başkenti olarak Toprakkale ve Çoravanis gibi yerleşim merkezleri kurulmuş ve büyük ihtimalle, yeni taş ocakları kullanılmıştır.

KIZ DAMI

Kadenbastı mevkiindedir. Şamran kanalının güneyindeki tepede, yerden yüksekliği 10-12 metre olan Kız Damı (Dev damı) mağarası var. Mağaranın içinde, sütunlar, ocaklar bulunmakta olup, çıkış yolu güneyde oyulmuştur.

Mağaranın kuzey bölümünde, tuvalet kanalı oyulmuştur. Ancak, mağaranın kimlere ait olduğu ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Sadece, Prehistorik döneme yani tarih öncesine ait olduğu tahmin ediliyor.

Van tanıtımı yazısı.

Tatvan tanıtım yazısı.

Gevaş tanıtımı yazısı.

Balıkesir Edremit

Balıkesir Edremit

Edremit, deniz  kıyısından içerde kalması ile, turizmden ilçe merkezi olarak herhangi bir pay alamamış. Burada daha çok, Akçay öncelikli olmak üzere, Altınoluk ve Güre beldeleri öne çıkıyor. Edremit merkezde ise, ben yarım gün kaldım ve şehir merkezinde, büyük bir çay bahçesi bulunduğunu hatırlıyorum. Burada: birkaç saat kalmıştım. Bunun  dışında: ilçe merkezinden hatırladığım başkaca bir turizm etkinliği yok.

Balıkesir Edremit

ULAŞIM

İlçe, Çanakkale-İzmir karayolu üzerindedir.  Edremit-İzmir arası uzaklık: 200 km. Edremit-Çanakkale arasındaki uzaklık: 135 km. dir. Edremit’ten, yaklaşık 7 km. uzaklıkta, İzmir karayolu kıyısında, Körfez Havaalanı bulunmaktadır.

Edremit-Balıkesir arası uzaklık: 86 km. Edremit-Burhaniye arası uzaklık: 9 km. Edremit-Gömeç arası uzaklık: 25 km. Edremit-Havran arası uzaklık: 9 km.

Balıkesir Edremit

TARİHİ

Edremit, tarihi süreç içinde: “Adramut, Adramyttion, Landramytti, Edremittin” gibi isimlerle anılmıştır. Özellikle: Lidya kralı Krezüs tarafından, bölge ele geçirildiğinde, kralın kardeşi Adremis tarafından, yörede büyük imar faaliyetlerine girişilir. Kent: süslenir ve onun adını yani “Adremis” adını alır.

MÖ.548 yılında Persler, 422 yılında Deloluslar, 334 yılında İskender, 132 yılında Romalılar hakimiyeti ele geçirirler. Buradaki tersanelerde yapılan büyük gemiler: denizlerde, etkin mücadelelere katılırlar.

1099 yılında, Bizans imparatoru Aleksi Kommen, bölgeyi ele geçirir. Daha sonra ise, Türk akıncıları, burada egemen olurlar. Türk akıncıların komutanı Yusuf Sinan: şehri ele geçirir ve burada bir hamam ve cami yaptırır. Osmanlı döneminde ise, daha önce söylediğim gibi, bu yörede yine muhteşem gemiler yapılmaya devam edilir. Bu gemilerin yapımında kullanılan keresteler ise, Kazdağları’ndan temin edilir.

Midilli adasının alınmasıyla, Edremit körfezi kıyılarında, birçok denizci yetişir. Takip eden süreçteki Yunan işgali, 1922 yılında bitirilir.

Balıkesir Edremit

GENEL

İlçe merkezi, Edremit körfezinden yani deniz kıyısından, 8 km. içeride kurulmuştur. İlçenin iskelesi, Akçay beldesinde olup, ilçe merkezine 9 km. uzaklıktadır. İlçe merkezi, denizden 16 metre yüksektedir.

İlçe ekonomisinin temelini: zeytin ve zeytinyağı oluşturmaktadır.

İlçede, Beypınar bölgesinde, dünyada çok ender görülen: Kazdağı Köknar ağaçları yetişmektedir. Zaten: Kaz dağları Milli Parkı, Altınoluk ve Akçay gibi yöreler: ilçenin ekonomisinin tamamen turizme yönelmesine neden olmuştur.

Bölgede, jeotermal enerji kullanılmaktadır. İlçe merkezindeki birçok ev, jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır

İlçede, Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışlar, ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.

Balıkesir Edremit Sarıkız

SARIKIZ

Söylenenlere göre, Sarıkız türbesi, Kazdağının zirvesi olan Sarıkız tepesindedir. Bu türbe: Türkmenler tarafından kutsal kabul edilir ve her yıl Ağustos ayı içinde, türbe ziyaret edilerek, törenler düzenlenir.

Balıkesir Edremit

TURİZM

İlçe: turizm potansiyeli açısından zengindir. Her ne kadar ilçe merkezi, denizden içeri de kalsa da, ilçenin deniz kıyısındaki beldeleri, yoğun turist çeker. Bunlar: kaplıca, av, dağ ve iklim turizmi için ziyaretçilerine güzel imkanlar sunuyorlar.

Örneğin: Güre Belediyesi: Termal Turizm Bölgesi olarak öne çıkmaktadır. Kaz dağları: doğal güzellikleriyle, Altınoluk yöresi muhteşem güzel havası ve Akçay yöresi, turistik özellikleriyle, deniziyle öne çıkmaktadır. Burada: Altınoluk, Güre ve Akçay hakkında bilgi vermiyorum. Çünkü: bu beldeleri, yine bu sitede, kendi isimleri altında, gayet ayrıntılı olarak bulup okuyabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Yörede, yöreye has lezzetler şunlardır: keşkek, etli nohut, mantı ve höşmerim tatlısı. Ama, özellikle, tarihi Cumhuriyet Lokantasına mutlaka uğrayın.

Balıkesir Edremit

NE SATIN ALINIR

İlçe merkezinde, zeytin, zeytinyağı, sabun gibi maddelerin satıldığı çok sayıda dükkan ve mağaza bulunuyor. Ayrıca: Cumhuriyet meydanından, Kurşuncu camisine kadar uzanan yolda kurulan pazarda: Yörükler tarafından: kelle peyniri, çizik zeytin, hindiba, turp otu ve ceviz gibi tamamen doğal ürünler satılıyor.

Balıkesir Edremit

GEZİLECEK YERLER

Balıkesir Edremit Kazdağı Milli Parkı

KAZDAĞI MİLLİ PARKI

Milli park: Çanakkale iline, 123 km. ve Balıkesir iline ise, 92 km. uzaklıktadır. Homeros İlyada Destanında: Kaz dağı için: “Bol pınarlı, vahşi hayvanlar anası” diye söz etmektedir. Evet, kaz dağının her yerinden “kaynaklar” çıkmaktadır. Edremit, Akçay ve Altınoluk yörelerinin buz gibi suları, Kazdağının eriyen kar sularıdır.

Ayrıca: Kaz dağlarından gelen bol oksijenli orman havası: özellikle Altınoluk Şahinderesi boğazı çevresinde, muhteşem bir oksijen yoğunluğuna sebep olmaktadır. Bunun sonucunda, burası, dünya üzerinde oksijen yoğunluğu en fazla olan, üç yerden biridir. Zeus, Truva savaşını Kaz dağı üzerinden izlemiştir. Antik çağlardaki adı İda dağıdır. Ayrıca: Kaz Dağları, mitolojiye göre, üç tanrıça arasında geçen, ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir.

1993 yılında düzenlenen Milli parkın, bitki zenginliği ve doğal peyzaj değerleri sunulan vadilerde, günübirlik safari turları düzenleniyor. Dört çeker araçlarla düzenlenen bu turlar: doğal güzellikler içinde yaşanılan, harika bir yolculuk ile devam ediyor. Mutlaka katılmalısınız. Hatta, Milli park alanındaki yetkililerin göstereceği, kontrollü bölgelerde, çadır ve karavan ile konaklamak bile mümkün.

Milli Park’a rehberle birlikte ve Milli Parklar Mühendisliğinden izin alınarak girilmektedir.

Balıkesir Edremit Kurşunlu Camisi-Hekimzade Yusuf Sinan Camisi

KURŞUNLU CAMİSİ-HEKİMZADE YUSUF SİNAN CAMİSİ

İlçe merkezinde, Kurşunlu caddesindedir. Edremit bölgesinin sayılı simalarından, Yusuf bin Habib için yaptırılmıştır. Kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Ancak, 15.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Tek kubbelidir. Ancak, bu kubbe normal kubbelerden geniştir. Kesme taştan yapılmıştır. Kare kaide üzerinde, minaresi yuvarlak gövdelidir.

Balıkesir Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnoğrafya Müzesi

AYŞE SIDIKA ERKE ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Müze, Edremit Belediyesi tarafından kurulmuştur. Müzede bulunanlar: Kuvay-i Milliye odası, geleneksel Türk ev eşyaları, el yapımı eserler ve eski silahlar sergilenmektedir. Zemin katta: Kuvay-i Milliye odası ve geniş bir salon, üst katta ise, 5 oda ve sofa bulunuyor. Odalarda: 18. ve 19.yüzyıl dönemlerine ait, Edremit ev yaşamına ait eşyalar ve günlük giysiler, günlük yaşamı yansıtan objeler sergileniyor.

YUNUS EMRE PARKI

İlçe girişindedir. Burada: çay bahçeleri, süs havuzu ve çiçekler, güzel bir görüntü oluşturmaktadır. 1946 yılında, Edremit Belediye Başkanı Faruk Serpil tarafından yaptırılmış ve uzun süre, Faruk Serpil Parkı olarak anılmıştır. Ülkenin ilk havuzlu şehir parkıdır. 1994 yılından sonra ise, Yunus Emre parkı olarak anılmaya başlanmıştır. 1999-2004 yılları arasında, park yeniden, Faruk Serpil Parkı olarak anılmış ve daha sonra yeniden Yunus Emre Parkı olmuştur.

Biraz önce söylediğim gibi, bu isim tezatını boş verin, güzel bir park ve zaman ayırıp mutlaka gidin. Parkta, birçok bitki ve çiçek türü bulunuyor. Ayrıca, balıklı bir havuzu var. Tüm bunlar, buranın muhteşem güzel olmasını sağlamış.

HANLAR MEVKİİ

İlçe merkezinden, 25 km. uzaklıkta, Kalkım yolu üzerindedir. Burada; yaz aylarında, gayet güzel piknik yapmak mümkündür. Piknik yeri. Çok temiz ve serin havası var. Çevrede: lokantalar ve çay bahçeleri de bulunuyor. Yöre halkı tarafından çok tercih edilen bir yer olarak öne çıkıyor.

Balıkesir Edremit Pınarbaşı Piknik Alanı

PINARBAŞI PİKNİK ALANI

Güre köyü sınırları içindedir. Orman Müdürlüğü tarafından işletilen piknik alanında, bol ağaç bulunmakta olup, özellikle yaz aylarında serinliği ile öne çıkmaktadır. Bölgede: ağaç masalar bulunuyor. Ayrıca: alabalık yetiştirilen bir de çiftlik var.

ANTANDROS

Pelasgoslar tarafından kurulan şehir, ilçe merkezinin batısındaki Altınoluk beldesinin 4 km batısındadır. Kazdağı’nın güneyinde ve Edremit körfezinin kuzeyindeki bir tepenin üzerinde kurulu şehrin tarihi MÖ 1000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir: bir kale ve mezarlık ile çevrilidir. Artemis kaplıcalarının bulunduğu Astya köyü (Ilıca) da buradadır. Şehir, Hıristiyanlık döneminde piskoposluk merkezi olmuştur.

Balıkesir tanıtım yazısı.

Burhaniye tanıtım yazısı.

Gömeç tanıtım yazısı.

Havran tanıtım yazısı.

Altınoluk tanıtım yazısı.

Akçay tanıtım yazısı.

 

Balıkesir Edremit Altınoluk

Balıkesir Edremit Altınoluk

Evet, burası, dünyanın en yoğun oksijen bulunan yöresi. Tam bir oksijen çadırı gibi. Bu durumun, teknik verilerle kanıtlanmış olması da cabası. Hani derler ya, astım hastaları, Antalya-Alanya’daki Damlataş Mağarasına gitmeliler diye, burada mağaraya filan gitmeye gerek yok. Ortam, tamamen yoğun oksijen ile dikkat çekiyor.

ULAŞIM

İstanbul’dan, Altınoluk’a: Bursa-Balıkesir-Havran-Edremit üzerinden gidebilirsiniz. Tekirdağ-Çanakkale yolunu da tercih edebilirsiniz. Bu yol, manzarası güzel, trafiği az ve 476 km. İstanbul-Kınalı arası otoyolu kullananlar, Tekirdağ’dan Keşan’a, sonra da Gelibolu’ya gelecekler. Buradan, Lapseki’ye veya Eceabat’tan Çanakkale’ye, karşıya geçmek için feribotlar, saat başı kalkıyor. Truva’dan, Edremit Körfezine inerken, Altınoluk sizi karşılayacak.

Ankara’dan, Altınoluk’a gelmek için ise: Ankara-Eskişehir-Bursa-Balıkesir-Edremit-Akçay üzerinden ilerleyerek Altınoluk’a ulaşmak mümkün. Ankara-Altınoluk arası uzaklık: 644 km.

Altınoluk-Edremit arasındaki uzaklık: 28 km. Balıkesir-Altınoluk arası uzaklık ise: 114 km.

Balıkesir Edremit Altınoluk

GENEL

Evet, Altınoluk denilince, yörenin havasının, tam bir oksijen deposu olması akla geliyor. Sonra ise: yörede bulunan çok sayıda konaklama tesisi ve eğlence mekanı.

Ayrıca: Güre’deki kaplıcalar, Kaz dağının gizemi, Sarıkız efsanesinin hüznüdür.

Balıkesir Edremit Altınoluk

SARIKIZ EFSANESİ

Güre Köyünde, Sarıkız adında, çok güzel, iyi yürekli bir kız yaşarmış. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu, babası, Sarıkız’ı, 5-10 kazla birlikte, İda dağına bırakır. Bir süre sonra, kızını görmeye giden baba, kızından su ister. Sarıkız, dağın tepesinden, elini körfeze uzatarak tasını doldurunca, kızının erdiğini anlar. Sırrı anlaşılan Sarıkız, orada, buna çok üzülen babası ise İda dağının başka bir tepesinde ölür. Bu efsaneye göre, İda dağı, Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız Tepesi, kızın babasının öldüğü yer de Babadağı olarak anılmaya başlanır.

Gürenin üstünde bulunan Kavurmacılar Köyünde yaşadığına inanılan Sarıkız için, her yıl 15 Ağustos tarihinde bir tören düzenlenir. Bu törende: köyde, keşkek, pilav, nohut pişirilip yenir. Şerbetler içilir. Terkedilmiş görünümlü köyde kalan beş-altı ailenin yanı sıra, yeni yapılanmalara da rastlanılıyor. Sarıkız şenliklerine olan ilginin her yıl arttığı görülmekte. Ayrıca, Sarıkızın kabri başında, herkesin dileğini yazabildiği büyük bir dilek defteri de bulunuyor.

GEZİLECEK YERLER

Balıkesir Edremit Altınoluk Antandros

ANTANDROS ANTİK KENTİ

Mysia denilen antik şehir, İda dağının eteklerinde, çok eski dönemlere ait bir şehir kalıntısı olarak önem taşır. Bir söylentiye göre; bu şehir, Andria’lılar tarafından kurulmuştur. Bölgede: İda dağlarından elde edilen ve özellikle gemi yapımında kullanılan: ağaç (odun-kereste) ticareti, ileri düzeydeydi. Pers yönetimi sırasında, bölge, Pers kralı Dareios tarafından ele geçirildi.
MS. 4’ncü yüzyılın ikinci yarısında ise, şehrin özgür yapısı görülmektedir. Çünkü: özgür bir şehir olarak sikke basılmıştır. Geç dönemlere kadar, sikke basılmasına devam edildiği görülüyor. Şehir, Hıristiyanlık döneminde, bir piskoposluk merkezi olmuştur.

Balıkesir Edremit Altınoluk Kaz (İda) dağı

 

KAZ (İDA) DAĞI

Milli Park alanı: Balıkesir’den 92 km. ve Çanakkale’den ise 123 km. uzaklıktadır.

Edremit körfezinin kuzeyinde bulunuyor. Zengin fauna ve florası ile, ülkenin görülmeye değer yerlerindendir. Kaz dağına, Edremit’in her yerinden ulaşmak mümkündür. Bunlar: Zeytinli, Kızılkeçili Köyü, Güre Köyü ve Altınoluk istikametinden çıkan, orman yollarıdır.

Kazdağı, tarih öncesi yıllarda, çeşitli medeniyetleri barındırmış ve çeşitli tarihlerde: üzerinde, kentler, kasabalar kurulmuş ve yıkılmıştır. Bilinen tarihi, MÖ.2000 yıllarında başlar. Bu tarihlerde: Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Khrysa şehri, Killa şehri gibi şehirler kurulmuş ve bunlardan birçoğu, Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.

Ünlü tarih yazarı Homeros: İlyada Destanında, İda dağı için: “Bol pınarlı, vahşi hayvanlar anası” olarak söz eder. Kaz dağının her yanında, kaynaklar çıkar. 1500 metre rakımda bile, yaz-kış, suyu olan kaynaklar vardır. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un, buz gibi soğuk ve bol içme ve kullanma suyu: Kazdağı’nın eriyen kar sularıdır. Kaz dağından gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince, Altınoluk “Şahin deresi boğazı” çevresi, oksijen çadırı gibi havası olduğu ifade edilir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden, ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.

Kaz dağı: dünyada mitoloji ve efsaneler dağı olarak da bilinir. Kaz dağında, üç efsaneden biri, Yunan efsanesi (İlyada), diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine’nin aşk öyküleri olan, iki Türk efsanesidir. Yunan Mitolojisinde: Paris’in Altın Elmayı Afrodit’e vermesi sonucu, dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibarıyla, tarihte meşhur Truva savaşlarının çıkmasına neden olmuştur.

Kaz dağlarında bulunan bitki türleri: üst tabakada, 600-700 metre rakımlar arasında, kızılçam hakimdir. Üst rakımlarda: Karaçam, Kayın ve köknar, asıl ağaç türleridir. Kestane, Meşe, Kızılağaç, Çınar ağaçları da görülür. Alt tabakada ise: Sistus (Laden), Erika, Karaçalı, Böğürtlen, Sarmaşık bitkileri ile kekik, adaçayı, sumak gibi tıbbi bitkiler görülür. Milli parkın bitki zenginliği ve doğal peyzaj değerlerini sunduğu vadilerde, düzenlenen günübirlik kullanım alanlarında, günübirlik hizmetler sunulmaktadır. Milli park mahalli yetkililerinin göstereceği, kontrollü noktalarda, çadır ve karavanla konaklama yapılabilir. Lütfen bu tür konaklamanızda, ateş disiplinine uyunuz.

Balıkesir Edremit Altınoluk Güre

GÜRE

Akçay’ın 4 km. ilerisindedir. Çanakkale yolu üzerinde, kaplıcaları ile ünlü bir belde. Kaz dağı eteklerinde bulunuyor. Özellikle, sıcak suları ile ünlü termal turizm yöresi. Sahildeki evleri çok güzel. Aslında küçük ama, huzurlu bir tatil yöresi. Gürenin sahil kısmında: Orman Bakanlığının kampı bulunuyor. Kamp için son derece ideal olan bu alanda, konaklama, yeme-içme tesisleri bulunuyor.

GÜRE KAPLICALARI

Edremit’e 12 km. ve Akçay’a ise, 3 km. uzaklıktadır. Kaplıca ve şifalı su kaynaklarına, Romalıların çok önem verdikleri biliniyor. Mermer kabartmalara bakıldığında, kaplıcanın antik çağlardan bu yana kullanıldığı anlaşılıyor. Civardaki “Astyra” antik kentine ait sıcak su kaynağı olarak tanınan ve ünlü antik çağ tarihçisi Amasyalı Strabon’un da söz ettiği Güre Kaplıcasının bulunduğu yerde, aynı zamanda çamur banyosu da yapılıyormuş.

Kaplıca: radyoaktif özellikleriyle tanınıyor. Şifalı suyu: 64 derece. Yapılan analizlerde, suyun içinde: potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve aliminyum bulunuyor. Romatizma, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, guatr, kireçlenme, sedef, böbrek taşı ve kumları ile, karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

Güre kaplıcasının, bugün kullanılmayan eski bölümündeki mimari süsler, sütunlar ve kabartmalar, sıcaklık ve ılıklık gibi eskiden de var olan bölümlerin izleri ilgi çekici. Yakın gelecekte, antik Roma çağı hamamının da onarılmasıyla, sanırım Güre kaplıcalarının ünü daha da önemli hale gelecektir. Burada: konaklama imkanı da bulunmaktadır.

GELİNÇAMI PİKNİK YERİ

Güre köyüne, 3 km. uzaklıktadır. Halka açık bir piknik yeridir. Her yıl Güre Belediyesi tarafından yapılmakta olan, Sarıkız etkinliklerinin bir bölümü, burada yapılmaktadır.

Balıkesir Edremit Altınoluk Pınarbaşı

PINARBAŞI

Güre köy sınırları içinde, Akçay’a 6 km. uzaklıktadır. Bir piknik yeridir. Buradaki oksijen, insana sanki başka bir hayat veriyor. Yamaçtan akan bol ve buz gibi su, yaz aylarında serinlemek için ideal bir köşedir. Orman Müdürlüğünce işletilmektedir. Ayrıca, piknik alanı içinde, alabalık üretilen, bir de çiftlik bulunmaktadır. Otoparkı mevcut. Piknik için ideal bir yer.

ŞAHİN DERESİ

Kaz dağının, Altınoluk bölgesi eteğinde bulunuyor. Altınoluk’u, tepeden görüyor. Temiz kaynak suları olan, bol ağaçlı bir piknik yeridir. Ayrıca, bir konaklama tesisi ve restoran bulunmaktadır.

Balıkesir Edremit Altınoluk Kadırga Koyu

KADIRGA KOYU

Sahil, deniz, zeytin ağaçları ve hafif bir esinti. İşte, kadırga koyunda bulacağınız bunlar.

Balıkesir Edremit Altınoluk Narlı Köyü

NARLI KÖYÜ

Kaz dağının, batı tepelerinde, denize bakan kısımda, körfezi seyrediyor. Yerleşimcileri: Girit, Midilli ve mübadele yıllarındaki göçmenlerden oluşan köyün, kendisine has gelenek ve görenekleri var. Tüm yemeklerde, zeytinyağı kullanılıyor. Köyün geçim kaynağı: zeytin ve zeytinyağı. Ayrıca, orman köyü sınıfına da giriyor. Narlı Köyü: zeytinyağı konusunda, güney bahçeleriyle ünlü. Bunun özelliği, güneye bakan, yüksek rakımlı bahçeler olması. Burada yetişen yeşil salamura zeytin ve sele zeytinlerinin tadı harika. Yaz aylarında, dışarıdan gelen ziyaretçiler için, bir takım geziler düzenleniyor.

Edremit tanıtımı yazısı.

Balıkesir tanıtımı yazısı.

Akçay tanıtımı yazısı.