Çorum Dodurga

Çorum Dodurga

Çorum Dodurga, Çorum il merkezine 45 km uzaklıktadır. İstanbul-Samsun karayolunun 20 km güneyindedir. Dodurga, Laçin arası uzaklık: 14 km. Dodurga, İskilip arası uzaklık: 59 km. Dodurga, Osmancık arası uzaklık: 32 km.

TARİHİ

“Dodurga” kelime anlamı: Mülk tutmak ve yaşamak şeklindedir. Her Oğuz boyunu sembolize eden bir kuş vardır. Dodurga boyunun sembolü de “Bozkır kartalı” dır. 1074 yılında Dodurga Beyi Ayhan Bey, Amasya devlet ricaline görev verildiğinden yerine Kızılkanatoğullarından Ahmet Bey tayin edilmiştir. Ahmet Bey, köyün yeniden imar edilmesini sağlamış, Kızılkanat adını taşıyan bir cami yaptırmıştır. Bu cami fazla tahribat gördüğünden 1977 yılında yıkılmış, yerine aynı adı taşıyan yeni bir cami yaptırılmıştır.

Dodurgalılar, Bozokların Ayhan koluna bağlıdır. Kaşgarlıya göre, Dodurga, boyun damgası demektir. Danişmentlilerden sonra, Dodurga Selçukluların idaresine girer. Sultan II Kılıçarslan, sağlığında ülkesini iki oğlu arasında pay etmiş, Osmancık oğlu Sencer’in hissesine düşmüştür.

İlçenin ilk yerleşim bölgeleri, şimdiki ilçenin güneyinde bulunan dağın eteğinde, Kuzyaka ve Damlaca denilen yerde ve ilaveten doğusunda öldürülmüş denilen mevkide bulunuyordu. Dodurga 1910-1935-1942-1943 yıllarındaki depremden çok hasar görmüş, birkaç defa yeniden imar edilmiştir. Cumhuriyetin 20’nci yılından sonra bölgede “linyit” madeni bulunması nedeniyle, yerleşim yeri tekrar önem kazanmıştır. Dodurga, 1963 yılında Belediyelik olmuştur. 1990 yılında ise ilçe olur.

Çorum Dodurga

 

GENEL

Dodurga: Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz bölümünün güneydoğusundadır. İlçenin kurulduğu yer, üç tarafı tepelerle çevrili, sadece doğusu açık olan, yarım çanak şeklindeki havzadır. İlçenin kuzeybatısında ve güneyinde Alpagut dağları bulunmaktadır. Kızılırmak nehrine 25 km uzaklıkta, Alpagut çayı kenarında kurulmuştur. İlçenin kuzeyinden Kuzey Anadolu Fay hattı geçmektedir yani bölge depreme karşı oldukça hassastır. Denizden yükseklik 510 metredir. Bölgede: karasal iklimin Karadeniz iklimine geçiş tipi hüküm sürer. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışlar nispeten daha ılık geçer. Yüksek kesimlerde doğal bitki örtüsü ormanlar bulunmaktadır, aşağıya inildikçe fundalıklar ve kısa boylu otların yer aldığı stepler görülür.

Çorum Dodurga

 

GEZİLECEK YERLER

Dodurga gezilebilecek tarihi ve turistik yeri bulunmuyor.

Laçin tanıtımı.

İskilip tanıtımı.

Osmancık tanıtımı.

Çorum tanıtımı.