Kastamonu Abana

Kastamonu Abana

Abana ilçesine giderken, buraya ulaştığınızda caddede bir süre ilerledikten sonra çarşıya varılıyor. Çarşı bayağı büyük, fakat deniz kıyısında değil, şehirler arası yol çarşının içinden geçip devam ediyor, yani deniz kıyısına uğramıyor. Deniz kıyısına ulaşmak için yoldan sapmak gerekiyor. Abana’da yollarda hep 34 plaka araçlar görülüyor, sanırım tüm İstanbul buraya gelmiş diyebilirsiniz.

Evet, gelelim Abana’yı anlatmaya: Karadeniz kıyısında, yemyeşil bir yerdir. Turizm açısından çevrenin en gelişmiş ve tercih edilen yöresidir. Buna bağlı olarak, ilçenin kışın 3 bin kişi olan nüfusu, yaz aylarında 10 ile 15 bin civarına yükselir.
Evet, ben size bu şirin ilçeyi anlatmaya başlamadan önce, Behçet Kemal Çağlar’ın, çok hoşuma giden ve yöreyi anlatan bir şiirinden söz etmek istiyorum: “Hiç yüz vermez; geriye, kötüye, yabana. Başı dik, alnı açık Atatürkçü Abana. Mavi suyla, yeşil dağ arasında mutlu-hür. Abana yürekten bağlı büyük Atatürk sana. “

Kastamonu Abana

ULAŞIM

Abana ilçesinin, bağlı bulunduğu il merkezi olan Kastamonu iline olan uzaklığı: 90 km. dir.
Abana-Bozkurt arasındaki uzaklık: 2 km. dir ki, bu uzaklık nedeniyle, bu iki ilçe, ülkemizde birbirine en yakın iki ilçe olma özelliğini kazanmaktadır.

Abana-İnebolu arasındaki uzaklık: 13 km.
Abana-Çatalzeytin arasındaki uzaklık: 20 km.
Abana-İstanbul arasındaki uzaklık: 620 km.
Abana-Ankara arasındaki uzaklık: 340 km.
Abana-Sinop arasındaki uzaklık: 132 km.
Abana-Amasra arasındaki uzaklık: 196 km.

Kastamonu Abana

TARİHİ

Yörenin tarihi geçmişinin, çok eskilere dayandığı görülmektedir. Yörenin tarihi süreçte kullanılan isimleri: Abonou, Taikhes, Abonou hisarı, Aben hisarı. Özellikle: Aben sözcüğünün, sonraki dönemde geliştirilerek “Abana” isminin ortaya çıktığı görülmektedir. Sözcüğün kökeninin: Anadolu Luwi diline dayandırılır.
Yöredeki en eski yerleşim ise “Hacıveli” köyü bölgesindedir. 2 km. doğudaki bu yer, daha sonra terk edilerek, günümüzdeki yerleşim yeri kurulmuştur.
Osmanlı döneminde, Yıldırım Beyazıt tarafından yöre, Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1871 yılında ise nahiye olmuştur. 1945 yılında ilçe statüsü kazanır. Ancak, yine aynı yıl, iktidar partisine oy verilmemesi üzerine, 1953 yılında, Bozkurt ilçesine nakledilir ve 1967 yılında, Anayasa Mahkemesinin bu kanunu iptal etmesi üzerine, yeniden ilçe statüsü kazanır.
Abana tarihinde yakın dönemdeki diğer önem kazanan bir etkinlik ise, 1956 yılında, burada oluşturulan İngilizce konuşma kampıdır. Aynı yıllarda, Abana tamamen İngilizce konuşulan bir mekan olması düşünülerek, böyle bir uygulamaya geçilmiş, uygulama yaklaşık 20 yıl boyunca sürdürülmüştür. Bu sürede, bölgeye birçok yerli ve yabancı dil öğretmeni gelmiştir. Özellikle, Limasollu Naci isimli bir şahsın, bu faaliyetlerde fikir ve uygulama açısından büyük emeği geçtiği söyleniyor.

Kastamonu Abana

GENEL

İlçe Karadeniz kıyısındadır. Karadeniz ve dağ arasındaki, 150 metrelik alana kurulmuştur.
İlçenin kumsallarının uzunluğu, yaklaşık 6 km. dir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği, 300 metredir. Topraklarının büyük bölümü, ormanlıktır.

Yörenin turizm aktivitelerinin başında, trekking gelmektedir. Buna bağlı olarak, yörede çok sayıda trekking parkuru bulunmaktadır. Özellikle “Hacıveli deresi” kanyonu, trakking yani doğa yürüyüşü sevenler tarafından tercih edilmektedir.

Denize girmek isteyenler ise “Hacıveli” mevkiini tercih etmektedirler. Ancak, denizin soğuk, sürekli dalgalı olduğunu, kumsalın ise taşlı-kumlu olduğunu unutmamak gerekir.

Yörede: canlı müzik yapılan barlar bulunmakta olup, tatil için gelenler, eğlenceyi de yaşamaktadırlar.

Yörede, her yıl, Temmuz ayının sonlarında, üç gün süreli “Abana Kültür-Sanat ve Deniz Şenlikleri” düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde: spor yarışmaları, konserler ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenmektedir.

Abananın iklimi, Karadeniz iklimidir ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kışları ise ılık geçer. Yağışlar, her mevsimde görülmektedir.

NE YENİR NE İÇİLİR

Elbette, Karadeniz kıyısındaki bu yöredeki başlıca lezzetler, balıktır. Özellikle: kefal ve barbunya tercih edilebilir. Balık dışındaki yöresel lezzetler ise: etli yaprak sarması, güveç, hodan, kaşık helvası, kulaklı makarna tercih edebilirsiniz. Kulaklı makarna, bir tür mantıdır.

Kastamonu Abana

GEZİLECEK YERLER

Kastamonu Abana

ABANA MÜZESİ

Hükümet konağı bahçesindedir. Abana Turizm ve Kültür Derneği tarafından işletilmektedir. Genellikle ülkemizde ilçelerde pek müze bulunmaz, bu yüzden burası ilginizi çekebilir.
Müzede: yörede, tarihi süreç içinde kullanılan eski eşyalar ve bir kısım tarihi dökumanlar görülüyor. Yani, çok zengin olmasa da, ilginizi çekebilir.

HACIVELİ KÖYÜ

Burası, yörenin en eski yerleşim yerlerindendir. Burada, bir zamanlar “Hacı Velo” isimli biri yaşarmış ve bunun ismine istinaden, yörenin ismi “Hacıveli” olmuştur.
Hacı Velo: denizcilikle uğraşırmış ve söylenenlere göre 18 oğlu ve 18 gemisi varmış. Bir gün, Hacı Velo, denizde demirli bulunan 18 gemiye bakarak öğünür ve der ki “bundan sonra yoksulluk görmeyeceğiz;”
Ancak: bir süre sonra 18 gemi batar ve 18 oğlu boğularak ölür. Geçim sıkıntısına düşer. Hacıveli’nin oğullarının mezar taşları, Hacıveli camisi bahçesinde görülmektedir.

Kastamonu Abana

HACIVELİ KONAĞI

Konak, özellikle deniz manzarası ve doğal ortamı ile ilgi çekmektedir. Yapı, 1935 yılında yapılmış ve ilk olarak okul olarak kullanılmıştır. 1992 yılında okul hizmeti sonlandırılmış ve yapılan restorasyon sonucunda: konakta restoran ve kafeterya oluşturulmuş ve ziyarete açılmıştır.
Burayı ziyaret ederseniz, özellikle: okulun ilk kurulduğu yıllardan kalma ve kömürden yapılmış kara tahtayı görmenizi öneririm, yapıldığı ilk günkü gibi duruyor.

HACIVELİ KANYONU

İlçe merkezinde Karadeniz’e dökülen Hacıveli çayı: yaklaşık 3 km. uzunluğunda bir kanyona sahiptir ve bu kanyon içinde düzenlenen yürüyüş yolu, özellikle trekking yapanlar tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu yürüyüş sırasında, kanyon içinde bulunan: doğal kayalıklar, ağaçlar ve eski değirmen kalıntısını görebilirsiniz. Ayrıca, tahta köprüler de ilgi çekiyor. Ancak, özellikle kış döneminde, bu bölgenin tehlikeli olduğunu belirtmem gerek.

VAFTİZ TEKNESİ

Günümüzde, Abana Belediyesi bahçesinde durmaktadır.
Vaftiz teknesinin: Bizans kalıntısı olmadığı söyleniyor. Çünkü üzerinde “haç” işareti bulunuyor. Üzerindeki yazıların bir kısmı okunabiliyor. Ancak, bu vaftiz teknesi, bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra, uzun süre çeşme yalağı olarak kullanılmış ve bu sırada, üzerindeki yazıların bir kısmı kesilmiş ve kalanlar da zamanla yıpranmış, yani günümüzde üzerinde yazılanların okunması mümkün değildir.
Yine Belediye bahçesinde, İlk çağdan kaldığı tahmin edilen, 4-5 mimari parça daha görülüyor. Bunların en göze batanı: korinthos sütun başlığıdır. Bu sütun başlığı, günümüzdeki çarşı ile Abana çayı arasındaki araziden çıkmıştır.

Kastamonu Abana

HACIVELİ CAMİSİ

Cami, 1805 yılında yapılmıştır. 1839 yılında ise, Hacıyüzbaşı Ahmet tarafından onartılmıştır.

HARMASON CAMİSİ

Cami; 1846 yılında yapılmıştır. Mevlana camisi olarak da isimlendirilir. Selçuklu mimarisi egemendir. Caminin 5 metrelik giriş bölümü, sonradan ilave edilmiştir. Caminin ilk yapılması amacının, tekke-zaviye veya dergah toplantı yeri olduğu ve daha sonra camiye çevrildiği düşünülmektedir.

TOZA SEYİR TEPESİ

Konakören mahallesindedir.
Burası, özellikle manzara fotoğrafı çekmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir, çünkü çevrenin panoramik manzarası muhteşemdir. Tepe üzerinde bulunan 2 gözetleme balkonundan, panoramik manzarayı izleyebilirsiniz.

HACIVELİ KOYU

Deniz kıyısındaki bu mekan bir zamanlar korsanlara ev sahipliği yapmıştır. Koyun bir ucunda, Siyelik kayalıkları bulunmaktadır ki, bunların üzerine oturarak, denizi seyretmelisiniz. Bu Siyelik kayalıklarının çevresinin, 10 metre yüksekliğinde duvarları bulunan bir kale ile çevreli olduğu ancak bu kalenin zamanla yıkıldığı, taşlarının deniz dalgaları ve yöredeki insanlar tarafından yerlerinden alındığı söylenmektedir.
1942-1943 yılları arasında, bu kale yıkıntıları taşların arasında, tesadüfen bir kaya bulunur. Bu kaya: kanatlı at başı şeklinde işlemelidir ve günümüzde Kastamonu Müzesinde sergilenmektedir. Kaya parçasının Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Bozkurt tanıtımı.

İnebolu tanıtımı.

Çatalzeytin tanıtımı.

Kastamonu tanıtımı.