Edirne Süloğlu

Edirne Süloğlu


Burası, tarihi süreç içinde uzun yıllar yerleşim görmüş olmasına rağmen, pek tarihi eser ve kalıntı bakımından zengin değildir. Buranın en büyük özelliği: askeri birliklerdir ve buranın ziyaret edilmesinin temelinde, askerler ve askeri şahısların aileleri gelmektedir. Yoksa, yöre, tarihi ve turistik özellikler taşımamaktadır.

ULAŞIM

Edirne il merkezine çok yakındır. Süloğlu-Edirne arasındaki uzaklık: 33 km. dir. Süloğlu-Lalapaşa arasındaki uzaklık: 20 km. dir. Süloğlu-Havsa arasındaki uzaklık: 26 km. dir.

Edirne Süloğlu

TARİH

Yörenin tarihi geçmişi incelendiğinde, ilk yerleşimcilerin “Traklar” oldukları görülür. Daha sonra ise, sırası ile Romalılar, Bizanslılar var. Osmanlılar ise, ilk olarak Süleyman Paşa ve Lala Şahin Paşa komutasındaki askeri birlikler ile, bu yöreleri ele geçirmişlerdir.

Bunun üzerine, bu paşalara, yörede birer çiftlik arazisi verilmiştir. Süleyman Paşa’ya: günümüzdeki Süloğlu bölgesi, çiftlik olarak verilir. Daha sonra, yörenin ismi “Süloğlu” olarak anılagelir.

Balkan savaşları sırasında, buradan, Anadolu içlerine göçler yaşanır. Özellikle, 1920-1922 yılları arasında Yunan işgaline uğrayan yöre: 1922 yılında işgalden kurtarılmıştır. 1967 yılında ise, bölge Belediyelik olur ve 1991 yılında ilçe olur.

GENEL

İlçenin büyüklüğü 255 km karedir. Bölgenin genel coğrafi görünümü: dalgalı bir yapıdır ve bu durum, aksine tarımı olumsuz etkilememektedir. Yörenin deniz seviyesinden yüksekliği, 100 metre civarındadır. Büyüklük ise, 250 km. karedir.
Küçük akarsular üzerinde kurulan göletler ile, tarım sulaması yapılmaktadır. Halkın zaten başlıca geçim kaynağı: tarım ve hayvancılıktır.

Yörede, karasal iklim şartları hüküm sürmektedir ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer.

SÜLOĞLU ASKERİ BİRLİKLERİ

Süloğlu ilçesinde, yoğun askeri birlikler bulunmaktadır. Burada: Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birlikleri bulunuyor. Bu birliğin askerlerinin büyük kısmı, sınırda karakollarda nöbet tutmaktadırlar.

BAHAR VE HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ

Her yıl, Mayıs ayı ortalarında yapılmaktadır. Bu şenliklerde, konserler, halk oyunları, havai fişek gösterileri ve piknikler düzenlenmektedir.

Edirne Süloğlu

GEZİLECEK YERLER

Edirne Süloğlu Balkan Şehitleri Abidesi

BALKAN ŞEHİTLERİ ABİDESİ

Balkan savaşları, yoğun olarak bu bölgede geçmiş ve savaşların anısına, bu anıt yapılmıştır. Geçkinli köyündedir. Geçkinli-Süloğlu yolunun, Süloğlu çıkışında, 500 metre kadar solunda, Geçkinliyi, Yağlı köyüne bağlayan yol kıyısındadır. Anıt: höyük üzerinde, çevresi 50 cm. yüksekliğinde bir duvarla çevrilidir.

Giriş kapısının iki kenarındaki sütunların üzerinde top mermileri ve ön cephede: duvar köşelerindeki sütunların üzerinde de yine top gülleri görülüyor. Yan ve arka duvarların köşe ve ortalarında ise, sütunlar yükseliyor. Sütunların arası zincirlerle bağlanmıştır.

Anıta gitmek için ise, taş bir yoldan ilerlemek gerekiyor. Anıt: kare prizma bir taban üzerinde, mermer piramidal bir sütun halindedir.
Her yıl 26 Mart tarihinde, burada anma törenleri düzenlenmektedir. Burası, aynı zamanda bölgeyi ziyaret edenler tarafından da uğranılan bir yerdir.

Edirne Süloğlu Barajı ve Parkı

SÜLOĞLU BARAJI VE PARKI

İlçe merkezine yakın bir günübirlik mesire yeri olarak tercih edilmektedir. Baraj: 1975-1981 yılları arasında, kaya dolgu tipinde yapılmıştır. Yüksekliği 52 metredir.

Edirne Süloğlu Tatar Türbesi

TATAR TÜRBESİ

İlçe merkezine bağlı, Tatarlar köyündedir.

Lalapaşa tanıtımı.

Havsa tanıtımı.

Edirne tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.