Denizli Baklan

Denizli Baklan

Boğaziçi camisi içindeki süslemeleri mutlaka görün. Hüsameddin Gazi Bey Türbesini ziyaret edin. Peki başka, hayır yok.

ULAŞIM

Baklan, Denizli il merkezine 60 km uzaklıktadır. Baklan, Çivril arası uzaklık: 43 km. Baklan, Bozkurt arası uzaklık: 47 km.

TARİHİ

Bir rivayete göre, Horasan Beylerinden Abdi Bey, 12 çadırla buraya geldiğinde, içlerinden birinin nereye yerleşeceğiz demesi üzerine, ovayı göstererek “Bak-alana” demiş ve ondan sonra ilçenin ismi “Baklan” olmuştur. Yerleşim yerinin ilk kurucusu Abdi Bey; Horasandaki Kayı Boyu Beylerindendir. Bu boy, Horasandan yola çıkmış ve Bağdat üzerinden daha sonra Konya havalisine gelmiş. Buradan bir kısmı Bursa yöresine yerleşen Osmanlının kurucusu Kayı Aşiretidir. Abdi Bey ise Afyonkarahisar üzerinden Denizli Baklan bölgesine gelmiş aşireti temsil eder.

Burada, daha sonra Anadolu Selçuklu Uç Beylerinden Hüsamettin Bey gelerek yerleşmiş, çarpışmalar sırasında ölen Hüsamettin Bey burada bulunan türbeye defnedilmiştir. Daha sonra buraya “Dedeköy” ismi verilmiştir. Dedeköy, 1867 yılında kaza olur, 1885 yılında ise nahiye olur. Dedeköy, 1990 yılında ilçe olur ve ismi “Baklan” olarak değiştirilir.

Denizli Baklan

GENEL

İlçe Denizli ilinin Akdeniz bölgesine yakın kısmındadır. Arazinin çok büyük bir bölümü, en geniş düzlüklerden olan Baklan ovasındadır. Tek akarsu: Ege bölgesinin de en önemli nehri olan Büyük Menderestir. Yöredeki tek dağ, kuzeybatı eteklerinde Baklan ilçesinin kurulu bulunduğu ve 1307 metre yükseklikteki “Beşparmak” dağıdır. Dağlar: beş parmak sıralanışı ve görüntüsünü andırdığı için bu isim verilmiştir. İlçenin rakımı ortalama 950 metredir. Yörede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak kışın soğuk ve yağışlı, yazın serin ve kurak geçer. İlçe halkının başlıca geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır.

GEZİLECEK YERLER

Denizli Baklan Hüseyin dede türbesi

HÜSEYİN DEDE TÜRBESİ

Alp Eren Hüsameddin Gazi Bey

Bizans İmparatoru Alexis Kommenos, Menderes vadisindeki şehirlerin tamamını tahrip etmesi ve Burdur-Gölhisar taraflarına gelmesi üzerine, Selçuklu Sultanı, bu bölgeye Hüsameddin Gazi Bey ve Osman Bey adlı komutanları görevlendirmiştir. 1199 yılında Bizanslılara karşı birlikte mücadele ederek Bizanslıları mağlup etmişlerdir. Daha sonra Hüsameddin Gazi Bey ayrılarak ve müstakil bir komutan olarak Çal bölgesine yönelmiştir. Beşparmak dağının etekleriyle Baklan ovasını sarmış ve Menderes havzasını düşmandan temizlemiştir. Alp Eren Hüsameddin Gazi Bey, hayatının sonuna kadar sınır boyunda Bizanslılarla mücadele etmiş, aynı zamanda Uç Denilen bu bölgenin Türkleşmesi ve İslamlaşmasının mimarlarından olmuştur. Bu yörenin tarihinde iz bırakmış ve etkisi yüzyıllarca devam etmiş olan bu manevi kahraman, Bizanslılarla çarpışırken 1252 yılında şehit olmuştur.

Türbe

İlçe içindeki eski mezarlıktadır. Türbe, Selçuklu mimari özelliklerini taşır. Türbe: 8 x 8 metre ölçülerinde ve kare planlıdır. Duvarlar kesme blok taştan yapılmış, yer yer ise iki renkli taş kullanılmıştır. Türbe içinde 4 tane sanduka vardır. Sandukaların üstü ve zemin, çeşitli dokum eşyaları ile örtülmüştür. Duvarlar ve kubbe, sıva kaplıdır. Yapının kapı kanatları ahşaptır.

Denizli Baklan Tekke camisi

TEKKE CAMİSİ

İlçe merkezindedir. Kitabesine göre 1826 yılında yapılmıştır. Avlu içinde, dikdörtgen planlı, ahşap destekli bir camidir. Cami ahşap sütunların taşıdığı son cemaat yeri, harim ve harimim kuzey tarafındaki ahşap direklerin taşıdığı mahfilden oluşur.

Denizli Baklan Tekke camisi

Caminin kuzeybatı köşesinde, silindirik gövdeli sonradan yapılmış minaresi vardır. Caminin ahşap kapısı, pvc pencereleri ve ahşap minberi sonradan yapılmıştır. Caminin mihrabı ve dışa taşkın alınlığı, kalem işi süslemelerde süslenmiş olup, mavi, yeşil ve turuncu renklerle, geometrik ve bitkisel desenlerle dekore edilmiştir. Bu süslemelerin içinde ise ayetler yazılıdır. Mihrap nişinin içinde, ortada güneş batarken, kızıl rengi ile iki tarafında hilal şeklindeki ay stilize edilerek resmedilmiştir. Cami ahşap oyma yönünden zengin işçiliğe sahiptir. Özellikle ahşap sütun başlıkları ve tavanı, ahşap bindirme tekniğiyle yapılmıştır.

Denizli Baklan Boğaziçi Camisi

BOĞAZİÇİ CAMİSİ

İlçe merkezinde Boğaziçi mahallesindedir.

Osmanlı dönemi cami mimarisi özelliklerini yansıtan yapı, 1772 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan caminin harim kısmı, iki sıra halinde, beşer adet ahşap sütunla üç sahına ayrılmıştır.

Denizli Baklan Boğaziçi Camisi

Camide bulunan sütunların arası ahşap Bursa kemerleriyle kaplanmıştır. Orijinal çatısı düz dam halindeyken, 1948 yılında dört tarafa meyilli kiremit çatı haline getirilmiştir. Duvarları kerpiç malzeme ile yığma tekniğiyle yapılmıştır.

Denizli Baklan Boğaziçi Camisi

Caminin tavanı: ince ahşap süslemelere sahiptir. Sütun kemerleri ve duvarları bitkisel motifli kalem işi süslemelere sahiptir ki bu süslemeler görülmeye değerdir, mutlaka zaman ayırın ve görün. Duvar süslemelerinde ayrıca panolar içinde dini yazılar ve Kabe motifleri görülmelidir. Cami, geçtiğimiz yıllarda yanına yeni bir cami yapıldığı için günümüzde kullanılmamaktadır.

Denizli Baklan Karacatepe Höyük

KARACATEPE HÖYÜK

İlçe merkezine bağlı İcikli Mahallesine 3 km uzaklıktadır. Höyüğün yüzeyinde seramik parçaları bulunur. Bunlara göre: burada Tunç, Frig, Hellenistik ve Roma dönemlerinde yerleşim bulunduğu tahmin edilmektedir. 1998 yılında höyüğün nekropülünde kurtarma kazası yapılmıştır.

Denizli Baklan Han yıkığı höyüğü

HAN YIKIĞI HÖYÜĞÜ

İlçe merkezi ve Boğaziçi kasabası arasında bulunan uluyol güzergahında, Ortaçağ dönemini yansıtan kalıntılar, duvar, mimari elemanlar, sütunlar bulunmaktadır. Burası yöre halkı tarafından “Han Yıkığı” höyüğü olarak isimlendirilmiştir.

Denizli Baklan Çalbekir höyüğü

ÇALKEBİR HÖLÜĞÜ

İlçe merkezine bağlı Boğaziçi mahallesi sınırları içindedir. İlçenin 5.5 km batısındadır. Denizli-Baklan karayolu üzerindedir. Höyük: güneybatı-kuzeydoğu istikametinde 140 metre ve kuzey-güney istikametinde ise 90 metre uzunluğundadır. Yüksekliği 20-25 metre arasında değişir.

Höyükte: Frig ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen seramik örnekleri bulunmaktadır.

Denizli Baklan Beşparmak Dağı Arkeolojik Yerleşimi

BEŞPARMAK DAĞI ARKEOLOJİK YERLEŞİMİ

Beşparmak dağında: antik bir taş ocağı, bir anıta ait düzgün kesme blok taşlar, mimari elemanlar, arşitrav ve lentolar bulunmaktadır. Düzlük alanda ve kayalıklar üstünde, çok miktarda Roma dönemine ait seramikler görülür.

 Denizli Güney gezi yazısı hakkında Güney

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.