Çin Şanghay Shanghai

Çin Şanghay Shanghai

Şehrin ismi: Shanghai.

Şanghay şehrinde, iki havaalanı bulunuyor. Pudong havaalanı, şehrin doğusundadır.

Büyük, modern ve güzeldir.

Dış cephesi: eğimli cam yapılarak değişik bir mimari özellik gösteriyor. Havaalanı şehir merkezi arasındaki uzaklık: yaklaşık 1-1.5 saat çekiyor.

Havaalanı ile şehir merkezi arasındaki bu yolda: geniş yollar ve tamamen yeşillendirilmiş bir çevre görülüyor.

Çin Şanghay Shanghai

Şehir, yaklaşık 18 milyonluk nüfusu ile  dünyanın en büyük şehirlerinden biridir. Ama aynı zamanda, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında: 6. durumdadır. Yani: New York, Londra, Cenevre gibi şehirlerin önünde yer almaktadır.

Elbette, Çin ülkesinin de, en büyük şehri olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda, büyük gökdelenleri ve ışıl ışıl alışveriş merkezleriyle, tam bir Avrupai şehir görünümündedir. Ülke içindeki en büyük rakibi olarak kabul edilen Pekin şehrinin ise, çok ilerisindedir.

Çünkü: bu şehirde; yüksek yaşam standardı, gece hayatı ve muhteşem bir atmosfer var. Bu durum: ülke içinde biraz önce söylediğim gibi, bu şehrin, Pekinden ileride, Hong Honkun ise biraz gerisinde kaldığını ifade etmektedir.

Çin Şanghay Shanghai

Şehrin tarihi geçmişi incelendiğinde: ilk yerleşimcilerin 13.yüzyıl civarında buraya geldiği, uzun yıllar önemsenmeyen bir balıkçı yerleşim yeri olarak bulunduğu ve denizaşırı ticaretin gelişmesi üzerine, Japon korsanlar tarafından etkilenen şehir çevresine, 1910’lu yıllarda, surların yapıldığı bilinmektedir.

Devam eden tarihi süreçte;

Şehir hızla önemli bir ticaret merkezi olmaya devam etti. Ancak, şehir tamamen yabancıların egemenliğinde gelişimini sürdürdü. 1921 yılına gelindiğinde, şehirde Çin Komünist Partisinin kurulduğu görülüyor. 1938-1945 yılları arasında, Japonlar şehri işgal ederler.

Evet, şehirdeki hava durumundan söz etmek istiyorum. Ortalama en yüksek sıcaklık değerleri: Ocak: 8, Şubat: 9, Mart:13, Nisan: 19, Mayıs: 24, Haziran: 28, Temmuz: 32, Ağustos: 31, Eylül: 27, Ekim: 23, Kasım: 17, Aralık: 11. Bu arada en yağışlı aylar, sırasıyla: Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Mart-Nisan-Ekim aylarıdır.

Çin Şanghay Shanghai

Evet, tüm bunların sonucu olarak, şehirde tarihi eserler azdır. Bunun dışında, şehirdeki gezilecek yerler şunlardır:

Çin Şanghay Shanghai Liman ve Kordon Boyu Bund

LİMAN VE KORDON BOYU (BUND)

Liman bölgesi: eski ve yeninin, Doğu ile Batının garip bir karışımını göstermektedir. Şehrin bu turistik bölgesinde bina yükseklikleri sınırlandırılmıştır.

Huangpu ırmağı: şehri ikiye böler. Bu nehir üzerinde ise: Çin yelkenlileri, modern konteynırlar, yük gemileri ve mavnalar görebilirsiniz. Nehrin sol yakasında ise: 1 km. uzunluğunda kordon boyu uzanır.

Kordon boyuna: Bund ismi verilir ve bunun kelime anlamı ise: toprak  dolgu, set demektir. Bu koridor üzerinde, şehrin ilk Belediye Başkanı Oan Çen Yi’nin,  bronz bir heykeli bulunuyor.

Çin Şanghay Shanghai Liman ve Kordon Boyu Bund

Şehirde yabancıların yoğun olarak yaşadığı dönemlerde Bund bölgesi, şehrin en lüks semtlerinden biriydi ve buraya “köpekler ve Çinlilerin” girmesi yasaklanmıştı.

O zamanlar: İngiltere, Fransa, Amerika, İtalya, Rusya, Almanya, Japonya ve daha birçok batılı ülkenin konsoloslukları buradadır.

Yani, yoğun olarak burada İngiliz ve Amerikan yerleşimi söz konusu olmuştur. Nehrin üstünde ise, Bund bölgesinin kuzey ucunda, Waibaidu köprüsü var.

Çin Şanghay Shanghai Liman ve Kordon Boyu Bund

Günümüzde, burası genişletilmiş, lüks restoranlar ve alışveriş mağazaları ile donatılmıştır. Siz de, bu geniş caddelerde keyifli yürüyüş yapabilirsiniz.

Çin Şanghay Shanghai Liman ve Kordon Boyu Bund

Nehrin karşı yakasında ise: günümüzde “Pudong” olarak isimlendirilen “Doğu Şanghay” bölgesi var. Bu bölgede, şehrin gökdelenleri çoğunluktadır. Bunlardan birinin üst katlarına çıkıp, şehrin manzarasını izleyebilirsiniz.

Çin Şanghay Shanghai Nanjing Caddesi

NANJİNG CADDESİ

Ülkenin en ünlü alışveriş caddesidir. Hatta, Çin ülkesinin en ünlü alışveriş caddesi olduğu bile söylenmektedir. Cadde: doğu ve batı bölümü olmak üzere iki bölüme ayrılmaktadır.

Doğu Yolu: bir ticaret bölgesidir. Burada, geleneksel Avrupa tarzı restoran ve kafeler bulunuyor. Burada: Central Market, açık bir Pazar ve elektronik ve dijital medya konusunda uzmanlaşmış alışveriş mekanları var. Şehrin, en eski ve en büyük mağazalarının birçoğu burada bulunuyor.

Çin Şanghay Shanghai Nanjing Caddesi

Batı Yolu: Burada: şehrin en lüks alışveriş merkezleri, ofis binaları, Sergi Merkezi ve alışveriş mekanları bulunuyor. 2010 yılında tamamlanan Wheelock Meydanı Binası, 58 katı ile, buranın en yüksek binası olarak öne çıkıyor.

Burada bulunan yapılardan bazıları şunlardır:

Çin Şanghay Shanghai PEACE HOTEL (HEPİNG FANDİAN)

PEACE HOTEL (HEPİNG FANDİAN)

Burası, Steven Spielberg’in “Güneş İmparatorluğu” filminin bazı sahnelerinin çekildiği yerdir. Otelin kuzey bölümünde, 1930 yılından bu yana, her akşam bir orkestra konser veriyor. Otelin kuzey ve güney olmak üzere, iki bölümü bulunuyor.

OHEL MOSHE SİNAGOGU (MOXİ HUİTANG)

Yahudi toplumunun dini ibadeti için, 1927 yılında kurulmuştur. Günümüzde ibadet yeri olarak değil, müze olarak kullanılmaktadır.

Çin Şanghay Shanghai HALK MEYDANI (RENMİN GUANGCHANG)

HALK MEYDANI (RENMİN GUANGCHANG)

Burası, caddenin güney kısmındadır. Burası, 1990 yılında, büyük değişiklikler sonucu, kare olarak yapılmıştır. 1860 yılında, şehrin at yarışları pisti, burada bulunuyormuş.

Burada, görkemli Büyük Tiyatro görülüyor. Bu görkemli bina: Fransız mimar Jean-Marie Charpentier tarafından tasarlanmış ve 1998 yılında açılmıştır.

Ayrıca: Şanghay Şehir Planlama Sergi Sarayı ve Şanghay Şehir Müzesi var.

Çin Şanghay Shanghai ŞANGHAY ŞEHİR MÜZESİ (SHANGHAİ MEİSHU GUAN)

ŞANGHAY ŞEHİR MÜZESİ (SHANGHAİ MEİSHU GUAN) 

Halk meydanı parkı yanındadır. Şehrin en güzel müzelerinden biridir. 1952 yılında kurulmuştur. Beş katlı binanın yüksekliği 29.5 metredir. Yerel bir mimar tarafından tasarlanan bina, gemi şeklindedir.

Müzede: modern sergileme teknikleri kullanılıyor. 4 katlı müze binasının her katında: hediyelik eşyalar ve sergilenen eserlerin kopyaları satılıyor. Müzede: toplam 120-130 bin civarında kalıntı bulunuyor. Ancak, bunların sınırlı sayıda olanları sergilenebiliyor. Toplam 11 salonda sergileniyor.

Müzenin katlarında sergilenenler ise:

Zemin Katta: taş ve bronz heykeller var.

1.Katta: Seramikler sergileniyor. Gezerken küçük bir mola vermek isterseniz, bu kattaki çay evini tercih edebilirsiniz.

2.Katta: resim ve kaligrafi çalışmaları sergileniyor.

3.Katta: yeşimler, sikkeler ve mobilyalar sergileniyor.

Çin Şanghay Shanghai ŞANGHAY ŞEHİR PLANLAMA SERGİ SARAYI:

ŞANGHAY ŞEHİR PLANLAMA SERGİ SARAYI

Halk meydanında, Belediye binasına bitişiktir. Bu altı katlı binada, kentsel  planlama ve geliştirme konusunda çalışmalar yapılıyor. Bina güzel görüntüsüyle  dikkat çekiyor. Beyaz Alüminyum ön cephesi, 43 metre yüksekliktedir. Çatısı da orijinal görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Çin Şanghay Shanghai SHİMAO ULUSLAR ARASI PLAZA:

SHİMAO ULUSLAR ARASI PLAZA

Şehrin bu bölgesindeki bu binanın yüksekliği: 333.3 metredir. 2005 yılında tamamlanmıştır. En üstünde, iki kulesi görülüyor. Toplam kat sayısı: 48’dir. Binada: 770 odalı ve beş yıldızlı bir otel bulunuyor. Ayrıca, binanın 9 katında, bir alışveriş merkezi var.

Çin Şanghay Shanghai TARİHİ ŞEHİR BÖLGESİ (NANSHİ ):

TARİHİ ŞEHİR BÖLGESİ (NANSHİ )

Bund bölgesinin güneybatısındadır. Renminlu ve Zhonghualu caddelerinin: çember içine aldığı bölgededir. Şanghay şehrinin tarihsel çekirdeğini oluşturan bir bölgedir.

Ming hanedanı döneminde şehir merkezi burada iken, 1842 yılında İngilizler, şehir merkezini kuzeye doğru kaydırmışlardır. Duvarlarla kapalı güneydeki burası ve imtiyazlarla dolu, kuzeydeki şehir merkezi. Zaten: Nanshi kelimesinin anlamı, Güney şehir demektir.

O dönemlerde, şehirde yabancılar dışında, Çinlilerin yaşayabildiği tek bölge burası idi. Burada bulunan ve yukarıda sözünü ettiğim, surlar, 1912 tarihinde yıkılır ve hendekler doldurularak, bugünkü “Ring” yolu oluşturulur.

Ancak, buranın, gerek kalabalık mahalleleri, gerek küçük evleri ve gerekse daracık sokakları, hala derme-çatmadır. Yani, pek gidilip görülmesi ve gezilmesi önerilmez.

Çin Şanghay Shanghai YUYUAN BAHÇESİ:

YUYUAN BAHÇESİ

Ming hanedanı döneminde: 1577 yılında yapılmıştır. Pan ailesi için yapılan bu bahçeler tarihi süreç içinde Pan ailesi düşüşe geçince, bahçelerde harap olur. 1760 yılında, bazı zengin tüccarlar, bahçeleri satın alırlar ve binalar yeniden inşa edilir.

Ancak, 19.yüzyıldaki Afyon savaşlarında, bahçeler yeniden harap olur. Daha sonra restorasyona tabii tutulan bahçeler, 1961 yılında halka açılır. Giriş ücretlidir. Ücret: 40 yuandır.

Çin Şanghay Shanghai YUYUAN BAHÇESİ

Bahçelerin bulunduğu yer, yaklaşık 5  dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Şehirdeki klasik Çin bahçeleri içinde, en öne çıkanıdır. Çünkü: mimari ve peyzaj açısından üst düzeydedir. Yani, şehirde klasik bir Çin bahçesi gezmek isterseniz, burası tam düşündüğünüz gibi.

Bahçesin kapısından girer girmez: ilginç bir yapay kayalık alan görüyorsunuz. Buraya: büyük taş döşeli bahçe deniliyor. Taş döşeli bahçedeki kayalıkların yüksekliği: 14 metredir. Bu kayalık alan: ilginç doğal taşların, Pirinç tozu ve kireç kullanılarak bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

Bahçeyi yaptıranlar: bu kayalık alanın hemen üzerindeki pavyondan: bölgenin güzel manzarasını seyrederlermiş.

Çin Şanghay Shanghai YUYUAN BAHÇESİ
Bahçelerin içinde ise

6 tane,  doğal alan bulunmaktadır. Bu doğal alanların her birinde, çok sayıda doğal noktalar oluşturulmuştur.

Sansui Hall: 1760 yılında yapılmıştır. Misafir ağırlamak için kullanılmıştır. 9 metre yüksekliğindeki bu yapı, içindeki 5 salonu ile, büyük ve ferah bir yapıdır. Sansui, elverişli ve şanslı anlamına gelmektedir.

Noel Pavilion ve Wanhua Odası: Bu bölümde dolaşırken, dereler, koridorlar, avlular, pavyonlar gibi birçok doğal özellikleri görebiliyorsunuz. Özellikle, bahar aylarında burada büyüyen bambular, bambaşka bir hava yaratıyorlar. Wanhua odasının önündeki iki ağacı mutlaka görün. Bunlar, biri 70 metre ve diğeri 21 metre boyunda, maidenhair ağaçlarıdır.

Bu ağaçların, yaklaşık 400 yıl önce, bahçe sahibi tarafından dikildiği söyleniyor. Evet, on bin çiçek salonu olarak isimlendirilen bu odanın önündeki ginkgo yani mabet ağaçlarını mutlaka görmelisiniz.

Bahçede bunun dışında: içinde balıkların bulunduğu bir gölet, pavyonlar, köprüler, heykeller ve bitkiler bulunuyor.

Bahçe duvarlarının hemen dışında: dikdörtgen bir gölet var. Gölet’in ortasındaki bölgede ise, yaklaşık 400 yıllık Huxinting çayevi bulunuyor. Bu çayevine geçmek için, köprü kullanılıyor.

Köprünün ismi de ilginç: Dokuz Dönemeç Köprüsü. Anlatılanlara göre, kötü ruhları kovmak için ayrı bir şekil verilerek yapılmıştır. Köprüden geçtiğinizde, orta bölümde, biraz önce söz ettiğim gibi, muhteşem bir çay evi ile karşılaşacaksınız. Bu çay evi, yukarı kıvrık çatısıyla dikkat çekiyor.

Çin Şanghay Shanghai YUYUAN ALIŞVERİŞ MERKEZİ

YUYUAN ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Şehrin karışık arka sokakları, yenilenerek alışveriş merkezine dönüştürülmüştür. Bu sokaklarda, günümüzde, hala: çeşitli ilaçlar, bambu yelpazeler, ipekler, yemek çubukları, tütsüler satan eski dükkanları bulabilirsiniz. Buraya mutlaka zaman ayırın, ama pazarlık yapmayı sakın unutmayın. Satıcının önerdiği fiyatın, % 30’na aldığınız bir malın fiyatı uygundur.

ŞEHİR TANRILARI TAPINAĞI ALIŞVERİŞ BÖLGESİ (CHENG  HUANG MİAO)

15.yüzyılda yapılmıştır. Buranın, adına bakıp ta bir tapınak olduğunu sanmayın. Sadece, isim bu şekildedir. Aslında ise, tanınmış bir alışveriş merkezidir. Her yıl, turistler büyük bir alışveriş deneyimi için, burayı ziyaret ederler. Çünkü burada şehrin bol alışveriş seçeneklerini bulabilirsiniz. Çeşitli dükkan ve mağazalar var. Bu mekanlardan: Çin el sanatları, özel hediyeler, hediyelik eşyalar bulup satın alabilirsiniz.

ESKİ ŞANGHAY SOKAĞI(FANGBANK ZHONGLU)

Tarihi şehrin güney sınırında, antikacılar ve çay evleriyle dolu bir bölümdür.

FRANSIZ SEMTİ

Şehri ortadan ikiye bölün nehrin ve Eski Şehrin hemen batısındadır. Semt: villalar, bürolar ve büyük ve şık evlerle dikkati çeker.

Çin Şanghay Shanghai XİNTİAN Dİ (YENİ GÖKYÜZÜ VE YERYÜZÜ)

XİNTİAN Dİ (YENİ GÖKYÜZÜ VE YERYÜZÜ):

Burası, bir alışveriş merkezidir. Ayrıca, muhteşem restoranlar da, buraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Ancak, yazının en başında belirttiğim gibi, bu kalburüstü bölümdeki fiyatlar, ateş pahasıdır. Burada: romantik ayarları yüksek sesli müzik ve dans yerleri daha sık olmasına rağmen: hafta içi ve hafta sonlarında, aktif gece hayatı vardır.

76 XİNGYELU

Xintiandi bölgesinde bulunan bu yapı: Temmuz 1921 tarihide: Çin Komünist Partisinin kurulduğu yer olarak önem kazanmaktadır. 2 katlı, alçak tuğla bina: şehrin Fransız kontrolündeki bölgesinde bulunduğundan: Fransız polisi, bu gizli toplantıyı haber alır almaz harekete geçer ve binaya vardığında ise: aralarında Mao’nun da bulunduğu 12 kurucu üyenin hiçbirini bulamaz. Bu bina, günümüzde müze haline getirilmiştir.

Çin Şanghay Shanghai ŞANGHAY EL SANATLARI VE SANAT MÜZESİ

ŞANGHAY EL SANATLARI VE SANAT MÜZESİ

Müze, eski bir Fransız evinde hizmet vermektedir. Müzede, bir kısım sanatçı eserlerini canlı performans ile yaratmaktadırlar.

YENİ ŞANGHAY KÜTÜPHANESİ(SHANGAİ TUSHUGUAN)

Buradaki  kitap koleksiyonunda, yaklaşık 14 milyon kitap bulunduğu ve bu sayı ile, dünyanın en büyük kütüphanesi olduğu söyleniyor. Bu kitaplar içinde, 1400 yıl öncesine kadar dayanan el yazması kitapların da bulunduğu belirtiliyor.

Çin Şanghay Shanghai YENİ ŞANGHAY (PUDONG)

YENİ ŞANGHAY (PUDONG)

Şehri ikiye bölen nehrin diğer tarafında, Kordon Boyu ve Eski Şehrin tam karşısındaki bölümdedir. Bu bölüm: Pudong kalkınma bölgesi olarak anılır. Çünkü: hükümet tarafından kalkınma, teknoloji ve finans merkezi olarak seçilmiştir. Şanghay borsası ve uluslar arası havaalanı buradadır.

Çin Şanghay Shanghai YENİ ŞANGHAY (PUDONG)

Bölgedeki gökdelenlerden bazıları ise, ülkenin en yüksek binaları olarak ilgi çekmektedir. Özellikle: Jinmao Plaza (429 metre yükseklikte ve 88 katlıdır), Doğunun İncisi Televizyon Kulesi (Shanghai Mingzhu-468 metre yüksekliğindedir) ilgi çekmektedir.

Televizyon kulesinin yüksek seyir balkonu, şehir ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Bu binanın bodrum katında ise, Şehir Tarih Müzesi var. Müzede: şehrin koloni dönemindeki resimleri ve bir kısım obje sergileniyor. Evet, buradaki gökdelenler, görüntüleriyle gerçekten mimari güzellikler olarak önem kazanmaktadır.

YAOHAN (NEXTAGE)

Burası, Asya’nın en büyük mağazasıdır. Zhangyang caddesi üzerindedir. Bu mağazada: ne ararsanız, aklınıza ne gelirse bulup satın alabilirsiniz.

ŞEHİR MERKEZİNİN YAKIN ÇEVRESİ

YEŞİM BUDA TAPINAĞI

Şehrin kuzeybatısındadır. Şehrin, en önemli Budacılık merkezidir. Tapınağın önemi: içinde bulunan ve beyaz yeşim  taşından yapılmış 2 Buda heykelidir. Bu heykellerin birinde, Buda otururken ve diğerinde uzanırken betimlenmiştir.

Heykeller: 1882 yılında Burma’dan getirilmiş ve 1918 yılında tapınak tamamlanınca, buraya yerleştirilmiştir. Aslında, Budacı tapınakların çoğunluğunda, Buda heykelleri, kilden yapılıp altın yaldız ile kaplanırken, buradaki yeşim taşından heykeller, özel ilgi görmektedirler.

Tapınakta, sunağın hemen arkasındaki üç boyutlu duvar resmi ilgi çekmektedir. Tapınakta ayrıca: hediyelik eşyaların satıldığı bir mağaza ve ziyaretçilere yönelik restoran var.

Çin Şanghay Shanghai LONGHUA  TAPINAĞI (LONGHUAGUSİ)

LONGHUA  TAPINAĞI (LONGHUAGUSİ)

Şehrin güneybatısındadır. Bu pagoda tarzı (kule şeklindeki, kat-kat  dini yapı) tapınaktaki çan, ilgi çekmektedir. Özellikle yeni yıl kutlamalarında, çanın sürekli çaldığı söyleniyor.

ŞANGHAY ŞEHRİNDEKİ GECE-EĞLENCE HAYATI

Çin Şanghay Shanghai ŞAHGHAY MERKEZ TİYATROSU

ŞAHGHAY MERKEZ TİYATROSU

Şanghay Akrobasi Tiyatrosu buradadır.

BÜYÜK TİYATRO (DAJUYUAN) 

Burada: dünya üzerindeki birçok kültüre ait gösteriler sergilenmektedir.

ŞANGHAY ŞEHRİNDE YEMEK KÜLTÜRÜ

Şehrin en tercih edilen yemeği: bambu filizleri ve mantarla yapılarak sunulan: soya peyniridir. Ancak, şehrin ana yemeklerinden öne çıkanlar: su ürünleri ağırlıklıdır. Bunlar arasında öne çıkanlar ise: buharda pişmiş tatlı su yengecidir. Nehir yılan balığı da, yoğun tercih edilen yemeklerin başında gelmektedir.

Şehirdeki restoranların kapısında, özellikle geceleri, ellerinde kırmızı fenerler olan, ulusal giysili kızlar tarafından ziyaretçiler karşılanıyorlar. Hatta, bu restoranların bazılarında, dans gösterileri bile düzenleniyor. Restoranda, ortadaki masalar üzerinde, cam ve yuvarlak bir tabla var. Cam tablanın üzerinde, tabaklar içinde çeşit çeşit yöresel yemekler var. Masaya oturanlar, bu cam tablayı kendilerine doğru çevirerek, önlerine gelen tabaklardan kendi tabaklarına değişik yemekler aktarıyorlar.

Son olarak, restoran çıkışlarında, bileğinize uğur-şans getirmesi için bir kırmızı ip bilezik bağlarlar sa şaşırmayın, bu bileziklerin inanışlara göre sizi kötülüklerden koruduğu ve kendi kendine çıkıp-koparak düşeceği düşünülür.

Çin Şanghay Shanghai HUANG PU (SARI SU)  NEHRİ ÜZERİNDE, TEKNE GEZİNTİSİ

 

HUANG PU (SARI SU)  NEHRİ ÜZERİNDE, TEKNE GEZİNTİSİ

Şehir gezisinin, klasik turlarındandır. Şehrin gece güzelliklerini görmek için, özellikle bu tekne gezisini gece yapmalısınız. Şehrin tam ortasından geçen ve dünyanın en uzun üçüncü nehri olan Yantze nehrinin Doğu Çin denizine  döküldüğü delta üzerinde bulunan parçası, Huang Pu nehridir.

Bu nehir üzerinde, genellikle iki katlı küçük teknelerle yapılan gezinti, yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Bu gezide, şehrin muhteşem büyük ve ışıklandırılmış gökdelenlerini ve köprülerini görebiliyorsunuz.

Ayrıca, Asya kıtasının en yüksek kulesi olan “Pearl Tower” da, görecekleriniz arasındadır. Ayrıca: 101 katlı Ticaret Merkezi de var.

Çin seddi

Pekin merkezi yakınları

yemek kültürü

Alışveriş

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.