Çankırı Yapraklı

Çankırı Yapraklı

Yapraklı, Çankırı arası uzaklık 28 km dir. Yapraklı, Ankara arası uzaklık 162 km. Yapraklı, İstanbul arası uzaklık 501 km.

TARİHİ

Yörede ilk yerleşimin Hititler döneminde olduğu ve daha sonra takip eden süreçte çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşildiği tahmin edilmektedir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra, Emir Karatekin, Çankırı yöresinde önce Eldivan ve Yapraklı çevresini fetih eder. Sonra Bizans yönetimine giren bölge, 1137 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Sultan 2’nci Mesut tarafından ele geçirilir. 1416 yılında yörede Osmanlı yönetimi görülür. Osmanlı devri kayıtlarında ilçenin ismi “Tuht” dur.

Tuht, yol güzergahlarından uzak bir yerleşim yeri olmasına rağmen, Ankara-Çankırı tarihi kervan yoluyla bağlantılıdır. Ankara-Çankırı kervan yolu, Çankırı’dan sonra Yapraklı-Ilgaz ve Korgun-Kurşunlu istikametlerine ikiye ayrılır. 1869 yılı Salnamesine göre, Tuht beldesinde: kilise ve Gayrimüslim okulu vardır.

Türk nüfusla birlikte yaşayan Rumlar, Lozan anlaşmasının ardından mübadele gereği, yöreden ayrılmışlardır.

1870 yılında kaza merkezi olmuş, Cumhuriyetin ilanından sonra ise Çankırı’nın il olmasıyla nahiye haline gelmiştir. 1’nci Dünya Savaşından önce, ilçe merkezinde 3 medrese bulunduğu bilinmektedir. Rivayetlere göre bu medreselerde 1000’den fazla öğrenci öğrenim görüyormuş, Fatih Medresesinde yetişmiş müderrisler tarafından dersler veriliyormuş. 1955 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1958 yılında ilçenin ismi “Yapraklı Panayırı ve Yapraklı Dağına” izafeten “Yapraklı” olmuştur.

Çankırı Yapraklı

 

GENEL

İlçe Orta Kızılırmak havzasının kuzeydoğusundadır. Çıplak ve meyilli Acı Çay vadisi dışında, ilçe arazisi genellikle engebelidir. Rakım ortalama 1000 metredir. Bölge yer yer ormanlarla kaplıdır. Kuzeydeki Yapraklı dağları ile Güneydoğudaki Erikli, Sarıkaya ve Engine dağları ormanlıktır.

Ayrıca ilçe topraklarında çok sayıda yayla vardır. İklim bakımından karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bu yüzden, yani geçim sıkıntısı nedeniyle büyük şehirlere göç yoğundur.

YAPRAKLI YAYLA KÜLTÜR TURİZM VE YAĞLI GÜREŞ FESTİVALİ

Yaylaların potansiyelini sergilemek için her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalin, 2019 yılında 46’ncı düzenlenmiştir.

YAPRAKLI MESLEK YÜKSEK OKULU

Çankırı Karatekin Üniversitesine bağlıdır. Ancak öğrencileri, halen merkezde eğitime devam etmektedir. Yapraklı ilçe merkezinde bina belirleme çalışmaları devam etmektedir.

Çankırı Yapraklı

GEZİLECEK YERLER

 

Çankırı Yapraklı Fethiye Türbe ve Kütüphanesi

 

FETHİYE TÜRBE VE KÜTÜPHANESİ

Yapı 17’nci yüzyıl eseridir. İki katlı ve kare planlıdır. Alt katta türbe, üst katta kütüphane vardır. Türbenin üstü doğu-batı doğrultusunda beşik tonozla örtülüdür. Türbe içinde Ahmet Efendi ve Ali Efendi olarak anılan şahısların mezarları bulunmaktadır.

Üst katta bulunan kütüphanenin kuzey cephesindeki giriş kapısı kapalıdır. Kütüphaneye, güney cepheye bitişik eve açılan pencereden girilir. Üstü tromp geçişli tuğla kubbe ile örtülüdür. Kubbe dıştan sekizgen kasnak ve alaturka kiremit kaplıdır. Yapının sekizgen kasnaklı kubbesi üzerinde boynuz motifli alemin bulunması, ilk göze çarpan unsurdur.

Çünkü Anadolu Türk İslam mimari kültüründe alemlerde hilal daha çok kullanılmakta olup, boynuz Ortadoğu toplamlarında ve hatta Osmanlılarda kudret ve azameti temsil etmektedir. Yapıda boynuzun kullanılması ve alemi taşıyan bölümün yeşil renkte olması yapı içerisinde Osmanlı dikkat çekmektedir. Yapının duvarları moloz ve devşirme taşlarla örülmüştür. Halen özel mülkiyettedir.

Çankırı Yapraklı Hacı Mustafa Efendi Camii

HACI MUSTAFA EFENDİ CAMİ

İlçe merkezinde Camikebir mahallesindedir. Kesme taş üzerine ahşap çatkı arası taş ve kerpiç dolgulu olarak inşa edilen cami, dikdörtgen planlıdır. Üzeri kırma çatılı ve alaturka kiremit örtülüdür.

Duvarlarında altlı üstlü ikişer sıra pencere vardır. Tavanı çıtakari tekniğiyle bezemeli olan caminin içinde hat ve bitkisel bezemeler bulunur. 1905 yılında yapılmıştır. Son zamanlarda Vakıflar tarafından onarılmış olan cami, günümüzde iyi durumdadır.

Çankırı Yapraklı Bugay Camii

 

BUGAY CAMİ

İlçe merkezine 17 km uzaklıktadır. Caminin kesin yapım tarihi bilinmiyor ancak Cumhuriyetten sonra yapıldığı tahmin ediliyor. Caminin minaresi ahşaptır, metal saçla kaplı ve tek şerefelidir. Kare plan oturtulmuş, sekizgen kasnaklı olup, kasnak üzerinde aydınlatma pencereleri vardır. Çatı kubbe şekilli, kırma çatılı ve kiremit örtülüdür. Kubbenin ortasında çok renkli bitkisel bezeme görülmeye değerdir. Aynı şekilde mihrap alçı ve bitkisel bezemelidir.

Çankırı Yapraklı Büyük Yayla

 

BÜYÜK YAYLA

Ortalama 1650 metre yüksekliktedir. İlçe merkezinin kuzeyinde yer alan Yapraklı dağları üzerinde çok geniş bir alana yapılmış olan 1600-1700 metre rakımlı yayla, yer yer yoğunlaşan karaçam, köknar, ardıç ağaçları ve zengin orman altı bitki örtüsüyle kaplıdır.

Ağaçlıklar arasında otlak olarak kullanılan dağ çayırlarıyla kaplı boşluklar yer alır. Havanın elverişli olduğu zamanlarda güzel bir mesire yeri olan Yapraklı Yaylası, günübirlik ziyaretlerin dışında atlı ve yaya yürüyüşleri, bisiklet gezisi, kamping, karavan ve foto safari gibi etkinlikler için de oldukça uygundur.

Çankırı Yapraklı Koca Meşe

 

KOCA MEŞE

Karacaözü köyü sınırları içinde bulunan ve halk arasında “Kocameşe” olarak adlandırılan ağaç, 256 metre karelik bir alanı kaplar. Üç ayrı gövdenin birleşmesiyle oluşmuştur ve yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahiptir. Yer çapı: 12.20 metre, tepe çapı: 12.05 metredir.

Çankırı tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazıma ulaşmak için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.