Çankırı Korgun

Çankırı Korgun

Çankırı Korgun, il merkezi Çankırı’ya 20 km uzaklıktadır. Korgun, Ankara arası uzaklık: 140 km. Korgun, İstanbul arası uzaklık: 450 km. Korgun, Kastamonu arası uzaklık: 90 km. Korgun, Ilgaz dağı ve tesislerine uzaklık: 55 km.

TARİHİ

Bölge, MÖ 13’ncü yüzyıldan itibaren Hititlerin yerleşim bölgesi olmuştur. MÖ 64 yılında, bölgede Romalılar görülür. Yıldırım Beyazıt döneminde, bölge Osmanlı hakimiyetine girer. 1309 yılında ise Çandaroğulları ve İsfendiyaroğulları Beyliği egemendir. Korgun, 1954 yılında Belediyelik ve 1991 yılında ise ilçe olmuştur. “Korgun” ismi, bölgeye yerleşen Oğuzların “Kargın” boyundan gelmiştir.

Çankırı Korgun

 

GENEL

İlçenin yerleştiği ova haricindeki arazi, genellikle dağlık ve kayalıktır. Bu yüzden bölge “Taş Yakası” olarak isimlendirilir. Ovanın ortasından “Korgun çayı” geçer. İlçe merkezinin rakımı 850 metredir. Arazi tarım ve hayvancılığa elverişlidir. Geniş mera alanları ve yaylaları ile göletler vardır. Yeni yapılan ve geniş bir alanı kaplayan Korgun Tavşan kayaları göletinde, tatlı su balık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca, Korgun ilçesi “patates” ile meşhurdur. Öte yandan: Korgun’da Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesiyle büyük bir ekonomik canlılık yaşanmıştır, bölgede halen 1100 kişi istihdam edilmektedir. İstihdamın büyük kısmı tekstil sektöründedir.

Çankırı Korgun

 

MARUF KÖYÜ YAĞLI GÜREŞ ŞENLİKLERİ

Her yıl Haziran ayında düzenlenir. Köy yaylasında yapılan pehlivan güreşleri ve yaz şenlikleri, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Çankırı Korgun

 

GEZİLECEK YERLER

 

DOĞU MAHALLESİ CAMİSİ

İlçe merkezinde bulunan cami, muhtemelen 19’ncu yüzyıl yapısıdır. Kitabesi yoktur. Bu yüzden kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmez. Cami kare planlı ve bağdadi kubbelidir. Son cemaat yeri ve minaresi yoktur. Caminin duvar ve kubbesindeki kalem işleri Tosyalı Ali Usta tarafından yapılmıştır ve görülmeye değerdir.

Çankırı Korgun Mehmet Şevket Sipahi Konağı

 

MEHMET ŞEVKET SİPAHİ KONAĞI

İlçe merkezindedir. Güneyinde Kurşunlu caddesi, kuzey ve doğusunda bahçe, batısında ise Sipahi sokak bulunur. Konak, 1933 yılında yapılmış ve 2003 yılında restore edilmiştir.

Çankırı Korgun Mehmet Şevket Sipahi Konağı

Zemin kat üzerine iki katlı olarak yapılmıştır. İkinci kat “T” plan şeması ile zemin ve birinci katın oluşturduğu kübik blok üzerine, dengeli bir şekilde yerleştirilmiştir. Dış cephesi, sıva üzerine beyaz badanalıdır. Yapının üstü Granada tipi kiremitle kaplı kırma çatı ile örtülüdür.

Çankırı Korgun Alpsarı Gölü

 

ALPSARI GÖLÜ

İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Denizden 891 metre yüksektedir. Göletin en derin yeri 25 metredir.  Galat çayı üzerinde kurulan gölet alanında: restoran, masalar, banklar, bisiklet ve yürüyüş yolları, spor alanları, yapay çim saha, kondisyon aletleri ile deniz bisikleti vardır. Ayrıca, gölette kamp ve olta balıkçılığı için yoğun tercih edilir. Gölet kıyısındaki piknik masalarında, mangal düzeni de bulunuyor.

Ilgaz tanıtımı.

Çankırı tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.