Balıkesir Marmara

Balıkesir Marmara

Giderek kirlenen Marmara denizinde, denize girilebilecek nadir yerlerden biri, işte burasıdır. Ayrıca: diğer adalara göre, daha sakin, daha yeşil, daha büyüktür. Ama söylediğim gibi, sakin bir yer. Eğer eğlence isterseniz, Avşa adasına gidip dönebiliyorsunuz. Ayrıca, burada hala mermer çıkarılıyor olması da, değişik bir olay. Öyle ki, yüzlerce yıldır kazıla kazıla mermer bitmemiş, hatta mermer ocakları deniz seviyesinin altına inmiş, ancak mermer molozlarının denize dökülmesi başka bir rezalet.

Balıkesir Marmara

ULAŞIM

İlçe, bir ada olduğu için, sadece deniz ulaşımı söz konusudur. Marmara adasına: Tekirdağ, İstanbul ve Erdek’ten, gemi ve motorlarla ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul-Marmara adası arasındaki uzaklık: 73 deniz milidir. Bu uzaklık: yaklaşık 2.5 saatte alınabilmektedir. Ancak: Denizcilik İşletmelerinin vapuru, bu yolu, yaklaşık 5 saatte alıyor.

Adanın Erdek merkeze uzaklığı ise: 22 deniz milidir. Erdek ve Tekirdağ’dan, Marmara adasına motorlarla ulaşım sağlanırken, İstanbul’dan: deniz otobüsü ve gemi ile ulaşım sağlanmaktadır.

Son olarak: Marmara adası, il bağlantısı olarak, Tekirdağ iline daha yakın. Ancak: Balıkesir iline bağlı.

Balıkesir Marmara

TARİHİ

Adadaki ilk yerleşim: antik çağdaki Miletoslular tarafından sağlanmıştır. MÖ.400 yılları civarında: Batı Anadolu ve Yunanistan’daki birçok şehir devleti birleşir ve ayaklanır. İyon ayaklanması denilen bu olay üzerine, Persler, bölgeye gelirler ve ayaklanan şehirlerle birlikte onlara destek olan yerleri de, yani Marmara Adasını da, yakıp-yıkarlar. Adada, sadece genç erkekler ve kızlar, sağ kalır. Çünkü, genç kızlar, Pers saraylarına cariye, genç erkekler ise, hadım edilerek, yine saraylara gönderilirler.

Daha sonra, 15.yüzyıldan sonra ise, Türkler tarafından yerleşimin günümüze kadar sürdürüldüğü görülür. Ada halkının çoğunluğunu oluşturan Rumlar ise, yüzyıllarca Türklerle birlikte yaşamış olmalarına rağmen, mübadele döneminde, karşı taraftan gelen Türkler ile yer değiştirmişlerdir. Adada, 36 kilise ve manastır bulunmaktadır. Bunların bazıları tamamen harap olmuş, bazılarının ise sadece kalıntıları günümüze kalmıştır.

Bölge: antik çağlardan bu yana, burada bulunan “mermer yatakları” ile anılmaktadır. Bu mermer yatakları, ülkeyi imar etmek isteyen Romalılar ve Bizanslılar tarafından, yoğun olarak kullanılmışlardır.

Osmanlı döneminde, bölgede yapılan birçok cami ve sarayın mermerleri, buradan sağlanmıştır.

Balıkesir Marmara

GENEL

Marmara adaları: Kapıdağ yarımadası ile Şarköy arasındaki, sığ deniz alanında bulunmaktadırlar. Marmara denizindeki bu adaların en büyüğü: Marmara adasıdır. Ülke geneli düşünülürse, Gökçeada’dan sonra, ülkemizin en büyük adasıdır.

Adanın en büyük özelliği: zeytinlikleri, bağları ve yüksek kesimlerde bulunan çamlıkları ve makilerdir. Hemen yakınlarındaki Avşa adasında: eğlence doruğa çıkarken, Marmara adası, sakinlik düşleyenler için idealdir. Marmara adası: sakinlik ve mütevazilik sunar.

Marmara adasının ismi: mermer ve “Marmor”dan gelmektedir.  Adanın en yüksek yeri: Radar Tepesidir.

Ada: uzun süre, Erdek ilçesine bağlı bir bucak iken, 1987 yılından sonra, İlçe olmuştur. 4 köy ve 2 beldesi bulunmaktadır.

Adanın doğal yapısını oluşturan mermer: ilkçağlardan günümüze kadar, önemli bir ihraç ürünü olarak gündemde kalmıştır. Daha önce de söylediğim gibi, bu mermer ocaklarının tarihi: Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Yani, yörede 2000 yıla yakın zamandır mermer çıkarılmaktadır. Adalar tamamen Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Evet, mermer yanında, Marmara adasının ekonomik getirisi: sofralık zeytin üretiminden de sağlanmaktadır. Balıkçılık ise, bir diğer geçim kaynağıdır.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Burada yenebilecek başlıca lezzet: deniz ürünleri yani balık. Ama, tam anlamıyla, taze balık yiyebilirsiniz. Ama, yine de, buranın eski ortamını bilenler, günümüzde,  denizin kuruduğunu ve eski balığın kalmadığını söylüyorlar.

NE SATIN ALINIR

Marmara beldesinden: sofralık zeytin satın alabilirsiniz.

Balıkesir Marmara

GEZİLECEK YERLER

ÇINARLI KÖYÜ

Tarihi eser niteliğindeki çınarlarıyla öne çıkmaktadır. Ayrıca, balıkçılık yapılmaktadır. Turizm, bu köyde çok canlıdır. Köyde: otel ve motellerin yanında, çok sayıda pansiyon bulunuyor.

ASMALI KÖYÜ

Marmara merkeze, 15 km. uzaklıktadır. Köy sakinleri: genellikle, Sürmeneliler ve Bulgaristan göçmenleridir. Yat turizmine elverişlidir. Ayrıca: zeytincilik ve balıkçılık yapılmaktadır. Burada, eski ahşap Rum evlerini görebilirsiniz. Rumlardan kalan bu ahşap evler, koruma altındadır. Bunlardan bazıları ise, pansiyon olarak kiraya verilmektedir.

SARAYLAR KÖYÜ

Burası, mermer ocaklarının bulunduğu bir yer. Mermer ocaklarının bulunduğu yamaçlara baktığınızda, buralar köstebek yuvası gibi, tamamen delik-deşik edilmiş.

Burada: MS.2. ve 3.yüzyıllarda mermer çıkarıldığı, yani Romalılar döneminden bu yana mermer bulunduğu biliniyor. Yani: iki bin yıla yakın zamandır, burada mermer üretimi yapılıyor ve çıkarılan mermerler, dünyaca ün kazanmıştır. Burada: çıkarılan mermerlerin nakledilmesi için, büyük bir liman bulunuyor. Elde edilen çok kaliteli mermerler, hala ülke dışına ihraç ediliyor.

Ayrıca: bir açık hava müzesi bulunuyor. Bu açık hava müzesinde: adada yapılan kazılarda ortaya çıkarılan: lahit, mezar stelleri ve mermer parçaları sergileniyor.

Ayrıca: 1912 yılında yapılan “Mermer Fabrikası”, günümüzde tarihi değer olarak korunmaktadır.

GÜNDOĞDU KÖYÜ

Marmara merkeze, 5 km. uzaklıktadır. Bu köyde de, konaklamak için pansiyonlar bulunuyor. Yeşil doğallık, köyde hala ön planda.

Balıkesir Marmara Manastır Koyu

MANASTIR KOYU

Marmara adasının en güzel plajı buradadır. Ada merkezindeki meydandan buraya motorlar kalkıyor. Koydaki, deniz berrak, plajdaki kumu ise, ince kum değil. Nispeten çakıllı. Burada: rüzgar uygun yönden estiğinde, deniz anaları da bulunuyor.

Erdek tanıtım yazısı.

Bandırma tanıtım yazısı.

Balıkesir tanıtım yazısı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.