Balıkesir Kepsut

Balıkesir Kepsut

Balıkesir il merkezine çok yakın, küçük bir yerleşim yeri. Buraya uğradım, birkaç saat kaldım, tarihi ve turistik anlamı olan bir yer değil. Yine de, sizlere birkaç kelime, kısa bilgi vermekte yarar var.

İşte, yerli halkı tarafından söylenen ismiyle “kesput”

ULAŞIM

İlçenin, Balıkesir il merkezine uzaklığı: 26 km. dir. Kepsut-Dursunbey arası uzaklık: 65 km. Kepsut-Edremit arası uzaklık: 111 km. Kepsut-Bandırma arası uzaklık: 121 km. Kepsut-Ayvalık arası uzaklık: 152 km. dir.

Balıkesir Kepsut

TARİHİ

İlçenin, çok eski dönemlere kadar uzanan bir tarihi süreci bulunmamaktadır. Ancak, Bergama krallığı döneminde, yörenin isminin “Hadri Anut” veya “Herun” olarak geçtiği bilinmektedir. Günümüzdeki isminin kökeninin ise “Kes-bit” yani “kesildiğinde hemen yerine yenisi yetişen” anlamından geldiği anlaşılıyor. Bunun sebebinin ise: arazinin çok verimli olması ve ürünün çok çabuk yetişmesinden kaynaklanmaktadır.

Kepsut ismine, resmi kayıtlarda, ilk kez: 1953 yılında rastlanmaktadır. Bunun dışında, yapılan arkeolojik araştırmalarda, yörenin antik dönemlere ait kalıntılarına ulaşılmıştır. Şöyle ki, Dedekaşı köyü hududu içinde, büyük bir Tümülüs bulunmuştur. Ayrıca, Akçaköy sınırları içinde de, büyük mezar yapıları bulunmuştur.

İlçenin, Tekkeışıklar Köyünde: Sultan Yıldırım Beyazıt’ın Sancak Beylerinden olan ve Ankara Savaşına da katılan Ayni Ali Bey’in türbesi bulunmaktadır.

Balıkesir Kepsut

GENEL

İlçe ekonomisi: tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Özellikle: şeftali, çilek ve elma gibi meyveler üretilmektedir. Özelikle: yörede, bol ve lezzetli şeftali üretimi öne çıkmakta ve şeftali diyarı bir bölge olarak anılmaktadır.

İklim durumu değerlendirildiğinde ise: yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağmurlu geçtiği görülür. Kışlar, özellikle dağlık bölgelerde, kar yağışı yoğun olarak yaşanır. Yazlar ise, ilçe merkezinde aşırı sıcak geçer, çünkü ilçe merkezi çukurluk alanda kalmaktadır.

ŞEFTALİ FESTİVALİ

Şeftali diyarı olarak anılan bu bölgede, her yıl, Temmuz ayının son haftasında, “Şeftali Festivali” düzenlenmektedir. Ancak, son yıllarda, şeftali gelir getirmiyor  diye, şeftaliden biraz uzaklaşmaya, başka ekonomik getiriler düşünmeye başlamışlar.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Burada: zamanında bulunuyorsanız, şeftali yemelisiniz.

NE SATIN ALINIR

Dedekaşı köyünden, Zili dokumaları satın almalısınız.

Balıkesir Kepsut

GEZİLECEK YERLER

Balıkesir Kepsut İnebey Türbesi

İNEBEY TÜRBESİ

Tekke Işıklar köyündedir. Bu şahıs, Yıldırım Beyazıt’ın Sancak Bey’idir ve Ankara Savaşına katılmıştır. Ayna Ali Dede de denilen bu şahsın türbesi: şifa arayanlarla dolduruluyor. Bu konuda anlatılan birçok şey var, ancak ben ayrıntıya girmek istemiyorum. Özellikle: türbenin arkasında kafa taşı olarak bilinen bir oyuk varmış, oraya başını sokarak dua edenlerin, baş ağrıları bitermiş. Neyse, başı ağrıyanların doktora gitmesini önererek, ben devam ediyorum.

İşte, Kepsut bu kadar. Çok kısa bir yazı diye düşünüyorsunuz, ama bu şirin ilçemiz, bu kadar.

Dursunbey tanıtımı yazısı.

Edremit tanıtımı yazısı.

Ayvalık tanıtımı yazısı.

Balıkesir tanıtımı yazısı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.