Aydın Germencik

Aydın Germencik

Aydın-İzmir otoban üzerinde, Selçuk-Kuşadası’na yakın bir konumdadır. 1950’li yılların başında: sazlık ve bataklık olan bölge: takip eden yıllarda, sürekli gelişmiş ve çevre köylerden gelenler, bu küçük yörenin nüfusunu hızla yükseltmiştir. Adına bakınca, belki dikkatinizi çekecektir, buranın yaşlılarının söylediği bir şey var.

Bir zamanlar, bir kısım “Alman” buraya gelmişler ve sözüm ona, burayı kurmuşlar, kurduklarına pek inanmadım ama, buradan geçen tren yolunun bir zamanlar, Almanlar tarafından yapıldığı kesin. Belki de, tren yolunun yapımı sırasında, burada bulunmuşlardır, peki bu “Germen” kelimesi nerden geliyor. Burada yaşayanlara bakarsanız: Değirmencik olan yörenin ismi, zamanla söylene söylene “Germencik” olarak günümüze ulaşmış.

Aydın Germencik

ULAŞIM

Aydın-İzmir otobanı üzerindedir. Aydın-Germencik arası uzaklık: 22 km. Germencik-Selçuk arası uzaklık: 30 km.

Burada özellikle belirtmek istediğim bir yer var. 75.Yıl Selatin Tüneli. İzmir-Aydın otoyolu üzerinde, Belevi mevkiine geldiğinizde: iki tüplü bir tünel göreceksiniz ve bu tünelin içinden geçerek yolunuza devam edeceksiniz. Bu tünel: ülkemizde, hizmete giren ilk en uzun tüneldir. Tünelin İzmir’e olan uzaklığı: 80 km. ve Aydın’a olan uzaklığı ise: 35 km. dir. Tünellerden birinin uzunluğu: 3018 metre, diğerinin ise 3043 metredir. 3 şeritli olan tüp geçitler, 12 metre genişliğindedir.

Aydın Germencik

TARİHİ

Germencik ilçesi: Aydınoğulları Beyliği döneminde, bugün bulunduğu yerden, 2 km. kuzeyde, küçük bir aşiret topluluğu iken, 1902 yılında, “Değirmencik” adı altında kurulan bir yerleşim yerinin devamı olarak günümüze gelmiştir.

Osmanlı döneminde ise, yörenin ismi “İğneabat” olarak anılır. 19.yüzyıl sonlarında ise, “Germencik” olarak anılan bölge: Aydın iline bağlı bir nahiye olarak öne çıkar ve 1948 yılında ilçe merkezi olur.

Aydın Germencik

GENEL

Germencik yöresinde: jeotermal enerji yoğun olarak kullanılıyor. Bu jeotermal enerji: hem şifa ve hem de sağlık turizmini yönlendirmektedir. Özellikle: aşağıda ayrıntılı olarak sözünü edeceğim: Alangüllü (Bozkoy), Ömerli ve Gümüş (Gümüş Ilıca) yörelerinde kurulu tesislerde, termal kaynaklar, şifa niyetine kullanılıyor. Tüm bunların yanında: İlçe merkezinde, özel sektör tarafından yapılan bir jeotermal elektrik santrali de elektrik enerjisi üretiyor.

Yörede: Akdeniz iklimi hakimdir. Kar yağışı ve don olayı, çok nadir görülür. Kışları oldukça ılıman ve yaz ayları ise, sıcak geçmektedir.

Aydın Germencik

Germencik ilçesindeki ekonomik etkinlikler: zeytin ve incire temelden bağlı olarak yürütülmektedir. Ülkemiz genelinde: incir üretiminin % 60’ı ve zeytin üretiminin: % 47’si, buradan sağlanmaktadır. Ancak, bunların yanında, bölge: seracılık alanında da gelişmiştir. Bölgede bulunan seralar: yukarıda sözünü ettiğim gibi, jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Bu da, elbette, maliyetleri düşüren bir faktör olarak öne çıkıyor.

Aydın Germencik

NE SATIN ALINIR

Germencik yöresinde: muhteşem güzel incir yetiştiriliyor. Kurutulan incir ise, çeşitli şekillerde satışa sunuluyor. Sizler de, kendiniz veya yakınlarınız için, mutlaka kurutulmuş incir satın almalısınız. Ancak, ilaçlaması yapılmış yani kurtlanmaktan arındırılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Yani: açıkta satılan, herhangi bir marka taşımayan kurutulmuş incir satın alırsanız: büyük olasılıkla, bu satın aldığınız incirler kısa süre sonra kurtlanacaktır.

Bunun yanında: yöreden: incir ezmesi, incir pekmezi, taze incir konservesi, incir reçeli, incir marmelatı, incirli çikolata ve bisküviler gibi, değişik ürünler de satın alabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

Aydın Germencik Kanlıbahçe Şehitliği

KANLIBAHÇE ŞEHİTLİĞİ

Büyük Taarruz sonucunda, yenilen ve geri çekilen Yunan güçleri: diğer birçok yerde olduğu gibi, Germencik ilçesinde de: kaçamayan; çoğu çocuk, kadın ve ihtiyarlardan oluşan 94 kişiyi, silah zoruyla toplarlar ve o zamanki karakolları çevresinde bir duvar önünde: kurşuna dizilirler. Sağ kalanları ise, karakol önünde bulunan, 2 kuyuya canlı canlı atarlar.

Kuyudan çıkmamaları içinde, vurularak şehit edilenleri, üzerlerine atarlar. Bu olaydan sonra: bu mevki “Kanlıbahçe” olarak anılır. Şehit edilen 94 vatandaşımızın ismi ise, burada bulunan mermer bir lahitte yazılmıştır. Bu yöreye giderseniz: burayı mutlaka ziyaret edin, edin ki, ülkemizin neden güçlü olması gerektiğini idrak edelim. Güçlü bir ülke olmaz isek, başımıza geleceklerin ne olduğunu, burada yaşanan vahşeti düşünerek, hayal edelim.

Aydın Germencik Çanakkale Şehitleri Anıtı

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANITI

Germencik yöresinden, Çanakkale Savaşına giden ve şehit olanlar için düzenlenmiş ve isimlerinin yazılı bulunduğu bir anıttır. Ama, anıtın bir özelliği daha var. Ülkemizde, Çanakkale Şehitleri adına dikilmiş ilk anıttır.

Aydın Germencik  Selatin Anıt Ağacı

SELATİN ANIT AĞACI

Bu anıt çınar ağacı, Selatin yöresindedir. Gövde çapı: 9 metredir. Yüksekliği: 18 metre, gölge çapı: 35 metredir. Ağacın dikildiği tarihin: 1200 yılı öncesi olduğu tahmin edilmektedir. Bu tarihte, ağacın bulunduğu yer, Selçukluların egemenliği altındadır. 800 yıldan fazla süren tarihi süreçte, bu çınar ağacının birçok egemenliğe ve olaya şahitlik ettiği düşünülürse, inanın gölgesinde geçireceğiniz birkaç dakika; sizleri ayrı bir hayal alemine götürecektir. Kesinlikle, burada kısa bir mola verin.

Aydın Germencik Magnesia

MAGNESİA

Ortaklar bucağına bağlı, Tekin köyündedir. Daha da açıkçası: Ortaklar-Söke kara yolu üzerindedir.

Kent: Thessalia’dan gelen Magnetler tarafından kurulmuştur. Ancak: Menderes nehrinin sürekli yatak değiştirmesi, taşması ve salgın hastalıklar ve Pers tehlikesi sonucu: MÖ.400-399 yıllarında kent, Atinalı Thibron tarafından, başka yere taşınır. Ancak, büyük olasılıkla, bu taşınma: kent sakinlerinin, günümüzdeki Magnesia şehrinin eteklerindeki Thorax (Gümüş) dağı eteklerindeki Leukophry şehrine gitmeleri şeklinde olmuştur. Daha sonra; bu insanlar, günümüzdeki Magnesia şehrini kurmuşlardır.

Yeni kurulan şehir: çevresi surlarla çevrili, ızgara planlı cadde ve sokak sistemine sahip bir yerdi. Bulunduğu yer nedeniyle, ticari ve stratejik önemde bir konuma sahipti.

Günümüzde, bu antik ören yerinde görebilecekleriniz şunlar:

Aydın Germencik Magnesia

Leukophryne Tapınağı: Arkaik döneme ait bir tapınak yıkıntıları üzerine, Helenistik dönemde yapılmıştır. İon düzeninde, 8×5 sütunludur. Boyutları nedeniyle, Anadolu’da, Helenistik döneme ait, dördüncü büyüklükteki tapınaktır. Hermogenes isimli ünlü mimarın, baş eseridir. Hermogenes: tapınak planı ve sütun aralıklarına göre tapınak tiplerini belirleyen ilk mimardır.

1994-2001 yılları arasında yürütülen arkeolojik araştırmalarda: tapınağın önündeki altar ile agora arasında, mermer döşemeli bir tören alanı bulunmuştur. Bu tören alanının çevresi: 3 metreye ulaşan tanrı kabartmalarıyla kaplı imiş. Önünde ise, kurban halkaları bulunuyormuş. Törenlere katılacak dernek ya da gurupların duracakları yerleri belirleyen “Topos” yer yazıtları; alanın iki yanını sınırlayan döşeme blokları üzerinde bulunmaktaymış.

Agora: Antik şehrin diğer önemli yapılarından biridir. Ancak, günümüzde: mil altında kalarak ortadan kaybolmuştur. Agora’ya: Artemis kutsal alanından, kutsal bir kapıdan giriliyormuş. Agoranın 26 bin metrekarelik boyutu ve 414 sütunu ile, dönemin en büyük çarşılarından biri olduğu biliniyor.

Şehirdeki diğer önemli yapılar; dini amaçlı törenlerde kullanılmak üzere yapılırken, heyelan sonucu yarım  kalmış bir yapı olan: Theatron. Bunun yanında, 32 kişilik Latrina (genel tuvalet) ve hamam, odeon, Stadion, spor ağırlıklı bir eğitim merkezi olan Gymnasion, Roma Tapınağı, Bizans suru ve 5.yüzyıla ait, enine planlı Çerkez Musa Camisi.

Aydın Germencik Alangülü Kaplıcası

ALANGÜLLÜ KAPLICASI

İlçe merkezinin 10 km. kuzeyindedir. Aydın il merkezine, 60 km. uzaklıktadır. Gümüş dağı eteklerinde, ormanlık bir alan içindedir.

Banyo olarak uygulandığında yararlı olduğu hastalıklar şunlardır: romatizmal ve nörolojik rahatsızlıklar, kronik dönemlerinde ortopedik sekeller ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca: yörede, özel bir firma tarafından işletilen konaklama tesisi de bulunmaktadır. Tesiste: 48 oda ve 120 yatak kapasitesi bulunmaktadır.

Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.