Antakya Kumlu

Antakya Kumlu
 

Antakya Kumlu: il merkezine 40 km uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Suriye sınırı (22 km.) bulunmaktadır.

TARİHİ:

İlçenin bulunduğu yer, Amik ovasında çeşitli sazlıklarla kaplı bir bataklık iken, 1945 yılında iskan yeri olarak tahsis edilmiştir. Bu dönemde “Camuzlar” olarak bilinen ailelerin bu topraklara gelip yerleşmesiyle Reyhanlı ilçesine bağlı Killik köyü kurulmuştur.

Ardından çevreden de buraya göçler olmuş ve zamanla Killik köyü bölgenin en büyük köyü haline dönüşmüştür.

1968 yılında köy, kasabaya dönüşmüş Belediye teşkilatı kurulmuştur. Belediye teşkilatı kurulmasından sonra o döneme kadar “Kumul” olan ismi “Kumlu” olarak değiştirilmiştir. 1990 yılında ise İlçe statüsü verilmiştir.

KUMLU İSMİNİN KAYNAĞI:

Kilis dağlarından doğan Afrin çayı, önce Suriye’de Afrin ilçesine uğrar, sonra Reyhanlı ilçesinden Türkiye’ye girer ve yağışlara bağlı olarak tehlikeli seller oluşturarak eski Amik gölüne dökülürdü, ancak şimdi Amik gölü yok, çayın son noktası Kumlu’dur.

Bu sellerin getirdiği kumlar nedeniyle belli yerlerde kum tepeleri oluşuyordu. Eski Camuzcular yani hayvancılıkla uğraşan kişiler, buraya Kumlu dediğinden daha sonra da isim “Kumlu” olmuştur.

Buranın ismi hakkında bir başka söylenti de şudur: 1945 yıllarında ilçenin yeri Amik gölüdür. Çıkarılan iskan kanunu gereği, kurutma çalışmaları yapılan yörede, ilçe çevresinde ulunan kanallar tam olarak açılmamış iken kış aylarında yağmur yağdığında, her yer sular altında kalıyordu.

Buraya yerleşik insanlar, evlerinin su altında kalmaması için, evlerinin çevresine su kanalları açıyorlar ve bu kanalları açarken çıkan kumları, kanal ile evleri arasında bentler yaparak evlerin su altında kalmasını önlüyorlardı.

Bu kum bentlerinin üzerine tahtalar koyarak evleriyle komşuları arasında gidip gelmeyi sağlıyorlardı. Daha sonra, ilçe çevresindeki kanalların tam olarak açılmasıyla, su altında kalma durumu bitmiştir.

Ancak sular tam olarak çekildiğinde, daha önce yığılan kum yığınları nedeniyle ilçe halkı yöreye “Kumlu” ismi vermiştir.

GENEL:

Amik ovasındadır. Burada Akdeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. İlçenin rakımı 95 metredir, düz ova ve verimli arazilere sahiptir.

İlçe sınırları içinde orman yoktur. İlçenin geniş tarım arazilerinde halk tarım ve hayvancılık yaparak geçinir. Araziler, birinci sınıf tarım arazisidir.

Antakya Kumlu Green Hamamat Kaplıcaları
 

GREEN HAMAMAT KAPLICALARI:

İlçe merkezine bağlı Hatay hamamı mahallesindedir. Kırıkhan-Reyhanlı karayolu üzerindedir. Kaplıca Hatay havaalanına 30 km, Antakya il merkezine 40 km, Reyhanlı ilçe merkezine 15 km ve Kumlu ilçe merkezine 9 km uzaklıktadır.

2010 yılında kaplıca işletilmeye başlanmıştır.

Kaplıca suyunun sıcaklığı 37 derecedir. Türkiye’de kükürt oranı en yüksek kaplıca suyudur. Bu özelliği nedeniyle, dünya üzerinde sadece Hindistan ve Türkiye’de buradaki suda kükürt oranı bu derece yüksektir.

Antakya Kumlu Green Hamamat Kaplıcaları
 

Kükürt vücut hücrelerinin faaliyetlerinin hızlandırır. Böylece, vücut zindelik kazanır.

Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde, romatizmal hastalıkların tedavisinde, kas iskelet ve ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda, içme uygulamaları şeklinde osteoporozda tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir.

Burada 84 odalı büyük bir otel var. Otelde biri bayan ve diğeri karma olmak üzere 2 havuz vardır. Ayrıca 2 tane yazlık havuz bulunur.

Hatay şehir merkezi gezi ve tanıtım yazısı için.

Kırıkhan gezi ve tanıtım yazı için.

Reyhanlı gezi ve tanıtım yazısı için.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.