Antalya Gündoğmuş

Antalya Gündoğmuş

Yörenin en büyük özelliği, dağlık kesimde kalması nedeniyle, I. Dünya Savaşında yöreyi işgal eden yabancı güçler tarafından bilinmeme nedeniyle, işgale uğramamasıdır.

Bu yüzden çevredeki birçok yerleşim yerinde kurtuluş günü kutlamaları yapılırken, düşman işgaline uğramayan yörede, kurtuluş günü kutlamaları yapılmaz. Evet, gerçekten küçük bir yer ve Antalya’da yaşayan birçok Antalyalı tarafından, buranın varlığı pek bilinmez. Manavgat ve Alanya’nın iç bölümlerinde  kalan bir yöre.

Antalya Gündoğmuş

ULAŞIM

Gündoğmuş, bağlı bulunduğu il merkezi olan Antalya’ya, 149 km. uzaklıktadır. Gündoğmuş-Manavgat arasındaki uzaklık: 71 km. Gündoğmuş-Alanya arasındaki uzaklık: 75 km. Gündoğmuş-Akseki arasındaki uzaklık: 74 km. Gündoğmuş-İbradı arasındaki uzaklık: 92 km. dir. Gündoğmuş ilçesinin, Manavgat ve Alanya bağlantılı ulaşımı, gün içinde yoğun olarak sürdürülmektedir.

TARİHİ

Yörede yapılan araştırmalara göre: ilk yerleşimciler her ne kadar çok eski dönemlere kadar gitmesine rağmen, daha çok geç Roma ve Bizans ile Selçuklu dönemlerinde, burada yoğun yerleşim bulunduğu görülmektedir. Hatta, bugünkü ilçenin, Karaman-İksire köyünden buraya göç eden aileler tarafından kurulduğu da söylenir.

Bu nedenle, yörenin ismi, uzun süre: Eksere olarak anılmıştır. Yöreye Eksere ismi verilmesine ait, diğer bir söylenti ise: kışın sahil kesimlerinde yaşayan Yörükler, yazın yaylaya çıkarlar ve sonbaharda yeniden deniz kıyısına dönerlermiş. Ancak, bunların büyük kısmı, zamanla sahile dönmez olmuş ve Gündoğmuş bölgesine yerleşmişler.

Sahilde, kafilenin gerisinin nerede olduğunu soranlara ise, Yörük kafilesi tarafından “ekserisi kaldı” şeklinde cevap verilirmiş ve bunun üzerine, yaylada kalanların kaldığı yere “Eskeri” denilirmiş. Zamanla bu kelime değişime uğrayarak, Eksere ismini almıştır.

Eksere, ilk zamanlarda, uzun süre Akseki’ye bağlı olmuş ve 1936 yılında İlçe statüsünü kazanarak, Gündoğmuş ismini almıştır.

Antalya Gündoğmuş

GENEL

Gündoğmuş, Akdeniz bölgesindedir. Bölgenin denizden yüksekliği, yani rakımı: 900 metredir. İlçe merkezinin, denize kuş uçuşu uzaklığı ise, 50 km.dir.

Dağlık alanlar: çam ve sedir ağaçlarının yoğunlukta olduğu, ormanlarla kaplıdır.  Toros dağlarından doğan Alara çayı: ilçenin tam ortasından geçmektedir. Bu çayın çevresindeki alanlarda, tarım yapılmaktadır. Ancak, iklimi yumuşattığından, bu bölümlerde narenciye tarımı yapılabilmektedir.

Bunun dışında, ilçe halkı, mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere, Alanya ilçesine giderek muz ve yeni dünya toplamaktadırlar. Ayrıca, sahil ilçelerinin bazılarında pamuk toplamak üzere gidenler de vardır.

Yörede: Akdeniz iklimi hakim olup, buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Ancak, konum itibarıyla, kışlar, diğer yörelere nazaran biraz daha sert ve serin geçmektedir. Geyik dağının tepesinde, yılın her döneminde, kar bulmak mümkündür.

Ayrıca, bu dağların tepelerinde, binlerce çeşit bitki bulmak da mümkündür. Dünyanın başlıca şifalı bitkilerinden, lale-sümbül-nergis-yoğurt çiçeği gibi çiçekler, Geyik dağı eteklerinde yetişmektedir. Bunların yanında, yine nadir bulunan Kapari ve Kuşburnu, İpar çiçeği, kekik ve ada çayı.

Yani, aklınıza hangi bitki türü gelirse, burada, yani bu dağlarda bulmanız mümkün. Ayrıca, Geyik dağı eteklerinde üretilen bal, asla donmayan özellik taşıyor ve şifa niyetine özellikle tercih ediliyor.

NE SATIN ALINIR

Gündoğmuş yöresinden, Geyik dağı eteklerinde üretilen baldan satın almalısınız. Tam bir şifa kaynağı.

KONAKLAMA

Öğretmenevi                          ……….                                     242-7812290

GEZİLECEK YERLER

PINARBAŞI

Burası, ilçe merkezine 9 km. uzaklıktaki bir piknik yeridir. Bu piknik yerinde: asırlık çınar ağaçları, sedir ve köknar ağaçlarının gölgesinde, günübirlik piknik yapabilirsiniz. Özellikle, sıcak yaz aylarında yoğun ilgi çeken bir yer olarak önem kazanıyor. Burada, konaklamak da mümkün. Konaklama için, modern kulübeler, tuvaletler ve lokanta bulunuyor.

Antalya Gündoğmuş Uçan Şelale

UÇAN ŞELALE

İlçe merkezine 30 km. uzaklıktaki, Köprülü beldesi yolu üzerindedir. Kayabükü ve Eskibağ köyleri arasında kalmaktadır.

Burada, büyük çınar ağaçlarının altında, 50 metre yükseklikten sular dökülüyor. Dökülen sular, daha sonra, Alara ırmağını oluşturuyor. Yani, Alara ırmağının çıkış noktasındadır. Burada konaklama yapmak mümkündür.

GEYİK DAĞI

2500 metre yükseklikteki Geyik dağı eteklerinde: Eğrigöl, Karıngöl ve Paşagölü var. Bu masmavi göllerde: alabalık tutabilir ve kıyılarında günübirlik piknik yapabilirsiniz.

Eğrigöl;  derinliği: 10-12 metredir. İlçe merkezine 40 km. uzaklıktadır. Kar suları ile beslenir. Gölde, kırmızı süs balıkları yanında, sazan balıkları da yetişmektedir. Göl çevresi, Güzelbağ beldesinin yaylasıdır ve son zamanlarda, günübirlik piknikçiler yüzünden hızla kirlenmektedir.

Karıngöl: ilçe merkezine 35 km. uzaklıktadır. Derinliği fazla değildir. Kar sularından beslenmekte olup, özellikle yazın suları azalmaktadır. Göl çevresi: Alanya ilçesinin Çakallar ve Avsallar bölgelerinin yaylası olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, günübirlik piknikçilerin yarattığı kirlilik nedeniyle, bölge hızla kirlenmektedir.

Antalya tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

Please follow and like us:

“Antalya Gündoğmuş” için bir yorum

  1. hacıobası köyü yaylasını yayınlarsanız görsellerde göremedim ordada tarhi kalıntılar var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.