Singapur Hakkında Genel

Singapur Hakkında Genel

Singapur Hakkında Genel; Singapur, Malay yarımadasının güney ucunda, Ekvatorun 137 km. kuzeyinde, bir ada üzerinde kurulu, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Gerçekten, ülkenin üzerinde bulunduğu adanın uzunluğu 43 km. ve genişliği ise 22.5 km. dir.

Singapur Tarihi

Singapur’un modern tarihi 1819 yılında başlar. Bu tarihte, zamanın sömürgeci milleti olan İngilizler, ülkeyi istila ederler ve 1959 yılına kadar idareyi ellerinde bulundururlar.

Singapur, bu tarihte Milletler Topluluğu içinde otonom bir devlet olarak ortaya çıkar. 9 Ağustos 1965 tarihinde ise, tam bağımsızlığını kazanır.

Singapur Hakkında Genel

Genel Hususlar

Ülkenin nüfusu, yaklaşık 4.5 milyondur. Bunun büyük bölümünü Çin asıllılar oluşturur. Ayrıca, bir yılda, ülkeye gelen turist sayısı, çoğu yıllarda 4.5 kişiyi geçmiştir.

Yani, turizm ile iç içe yaşayan bir ülkedir. Nüfusun çoğu genç ve şehirlidir. Diğer Asya ülkelerine nazaran, okuma-yazma oranı çok yüksektir. Birçok sanat, teknik ve özel okul yanında, eğitim açısından dünya standartlarının çok üstünde olduğu söylenen dört üniversitesi vardır.

Para Birimi

Singapur para birimi, Singapur dolarıdır. Bizim paramız ile karşılaştırıldığında, bire bir değişim oranı vardır. Ancak, Singapur’da karşılaşacağınız en büyük sorun, bu dolar ismidir. Çünkü, Singapur doları ile Amerikan doları çoğu kez karıştırılmaktadır. Amerikan doları ile Singapur dolarının karıştırılması riski hep vardır. Herhangi bir şey almak istediğinizde, satıcı genelde size malın Amerikan fiyatını söyler. (Bu konuda, Singapur’da alışveriş yazımı okumanızı öneririm, linki aşağıdadır.)

Şehirde, genelde gökdelen gibi yüksek binalar göreceksiniz, ancak bunların hepsinin yüksekliği standart 280 metredir.

Bu binalar, OUB Binası, UOB Binası ve Cumhuriyet Plaza dır.

Singapur Hakkında Genel

Turizm

Halk, daha doğrusu devlet, turistlerin ülkeye gelmesi için her şeyi yapıyor. Bu durum turistler için iyi, ama yerli halk için zor imiş.

Çünkü, Singapur’da yaşayanlar için, devlet, özellikle otomobil konusunda muhteşem vergiler almakta imiş. Otomobili olan bir Singapurlu, devlete, yıllık 4500 dolar civarında vergi vermekle yükümlü imiş. Ayrıca, Singapur, küçük bir şehir olduğundan ve trafik yoğunluğu istenilmediğinden, otomobili olan Singapurlular, devlete, haftada 600 dolar vergi ödüyorlarmış. Şehir içinde, belli başlı merkezlere, özellikle orkide caddesine otomobil ile girişte, ilave bir ödeme yapılması gerekiyor, bu ödeme taksi ve özel otomobillerin ön cam altlarına konulan bizdeki OGS cihazı benzeri cihazlar ile yapılıyor, bu cihazlara daha önce para karşılığı kontör yükletiliyor ve bu özel merkezlere girişteki elektronik aygıtlar ile, cihazlar karşılaştığında kontör silinmesi yolu ile, özel merkezlere giriş sağlanıyormuş. Eminim ki, bu satırları okuyanlar, bu tür uygulamanın, ülkemizde bazı yerlerde, özellikle İstanbul da yapılmasından yana düşünmeden geçemediklerini hissediyorum. Yani, şehrin bazı özel bölgelerine, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerine, belirli bir ücret ödenerek girilebilmesi uygulaması, inanıyorum ki, trafiği bir nebze olsun rahatlatacak bir uygulama olacaktır.

Bugün, Singapur’da hemen her şey insan aklı ve elinden çıkmış. Rastlantıya bırakılmış hiç bir şey yok. Yerdeki bir santimetre kare çimen bile, hesaplı kitaplı. Kentin büyümesi, tamamen plan ve kurallar içinde yürütülmekte, izinsiz çakılmış tek bir çivi göremezsiniz.

Singapur Hakkında Genel

Elinize şehir haritanızı alın, otelinizin yerini işaretleyin ve yürüyerek, cadde ve sokakları keşfe çıkın. Her yerin tertemiz olduğunu göreceksiniz, hiçbir emniyet ve güvenlik sıkıntısı olmadığını göreceksiniz. Aslında sokaklarda polis görmüyorsunuz, ancak duyduğuma göre, sivil polisler yoğun olarak varmış ve güvenliği sağlıyorlarmış. Singapur halkı, aslında nazik denebilir. Ama, bir durumda, cep telefonumun şarjı bittiğinde ve cep telefonunu çok kısa bir süre kullanmam gerektiğinde, kafede otururken, yandaki Singapurludan rica ettim, insanlar alenen kaçar gibi yanımdan ayrıldılar, hoş olmadı elbette, sanırım pek yardımsever değiller. Hani derler ya, ne faydası ne zararı var diye, sanırım öyle bu halk.

Singapur’da alışveriş için bilgiler

Singapur alışveriş merkezleri için bilgiler.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.