Çin Pekin Şehir merkezi

Çin Pekin Şehir merkezi Gök Tapınak Parkı

GÖK TAPINAK PARKI (TİANTAN PARK) 

Şehrin, Chongwen bölgesindedir. Yani: Yasak Şehrin, güneyindedir. Park alanı: 2.73 km. karelik bir alana yayılmıştır. Yapılar, üç ana gurupta toplanmıştır.

Giriş ücretlidir. Şehirdeki parkların en büyüğüdür. Özellikle sabah saatlerinde buraya giderseniz: park içinde, sabah sporu yapan, uçurtma uçuran, geleneksel müzikle uğraşan insanlar görebilirsiniz.

HASAT DUASI SARAYI (QİNİANDİAN)

Burası, Ming ve Qing hanedanı dönemlerinde, imparatorların, yıllık dua törenleri için ve iyi bir hasılat elde etmek için yapılan dualarda kullandıkları bir mekandır. Yuvarlaktır, çapı: 38 metredir ve yüksekliği 36 metredir.

Mekan, mimarisiyle, parkta öne çıkan yapıların başındadır. 15.yüzyılda yapılmıştır. Özellikle: mavi seramikli ve yuvarlak çatısı ilgi çekmektedir. Bir diğer özellik ise: bu yapının, tek bir çivi kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Yani, tam bir mühendislik harikasıdır. Yapının yüksekliği, 37.5 metredir. Yani: Yasak Şehirdeki imparatorluk sarayından daha yüksek değil. Ancak, son bir not: 1889 yılında, yapının üzerine bir yıldırım düşüyor ve tamamen yanıyor. Ancak: aslına sadık kalınarak, restore ediliyor ve kısa sürede, eski görkemine kavuşuyor.

Gelelim sarayın özelliğine. İmparator: kış mevsiminde, gün dönümünde, bir önceki yılın hasadı için: şükranlarını sunardı. Daha sonra, ay takvimine göre, ilk ayın 15. gününde, tören alayı eşliğinde yine buraya gelir ve gelecek yıl hasadının bol olması için: güneş-ay-bulut ve yağmur tanrılarına dua edermiş.

Yapının merkezindeki 4 sütun: mevsimleri temsil ediyor. Bu 4 sütun çevresinde: her biri 12 sütundan oluşan, iç içe geçmiş daireler ise: günü 12’ye bölen, 2 saatlik periyotları ve ayları sembolize ediyor. Ayrıca: takım yıldızları sembolize eden, 28 ahşap sütun da görülüyor.

Evet, ben bunlardan söz ettim ama günümüzde bu sarayın içine girilmesine izin verilmiyor. Yine de, sarayın dış görüntüsü bile muhteşem. Siz mutlaka burayı ziyaret edin. Son bir not, 1998 yılında UNESCO tarafından burası, Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

YUVARLAK SUNAK (YUANQİU) 

Burası, ay yılının günlerini temsil eden 360 sütundan oluşan, 3 sıra parmaklıkla çevrili bir sunaktır. Bu mermer taş yüzey: birçok oyma ejderha ile dekore edilmiştir.

 

YANKI DUVARI

Burada, modern teknolojinin hiçbir katkısı yok. Avlunun ortasında, en ufak bir fısıltıyı bile, yüksek sese çeviren bir yankı duvarı var. Mermer taş temel üzerine, tek, üçgen biçiminde yapılmış, yuvarlak bir binadır. Hasat duası sarayına benzer ama  daha ufaktır. Biraz önce söylediğim gibi, burada bulunan düzgün dairesel duvar, çok uzak mesafelerdeki  sesleri bile iletebilmektedir.

 

Çin Pekin Şehir merkezi UYUM VE HUZUR SARAYI-LAMA TAPINAĞI (YONGHEGONG):

UYUM VE HUZUR SARAYI-LAMA TAPINAĞI (YONGHEGONG)

Yasak Şehrin kuzeydoğusunda, Dongcheng bölgesindedir. Dongdaile metro istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.

Şehrin en gözde tapınağıdır. 1694 yılında yapılmıştır. Başlangıçta bölge yöneticileri için yapılan yapı, aha sonra Budist rahipler tarafından: 1735 yılında manastıra dönüştürülmüştür ve halk arasında, Lama Manastırı olarak bilinir. Giriş ücretlidir. Burada: 1000 tane oda olduğu bildiriliyor. Bunların büyük bölümü, ahşaptır.

Özellikle: dış cephesinin görünümü muhteşem. Kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu: 480 metredir. Ana kapısı, bu eksinin güney ucunda bulunmaktadır. Ekseni boyunca, 5 ana salon bulunmaktadır. Ana salonun merkezinde, heykeller görülüyor. Uyum ve Barış Salonu, tapınağın ana yapısıdır. Salonun kenarları boyunca, 18 heykel var. Burada: özellikle görmenizi önereceğim obje: 1993 yılında Guiness Rekorlar Kitabına da  dahil edilen, Buda’nın, sandal ağacına, tek parça halinde oyulan 26 metre uzunluğundaki heykelidir.

Sonraki  dönemlerde: Yongzheng olarak ünlenen imparator, prensliği sırasında burada kalmıştır. Lama manastırı olarak gündeme gelmesinin önemi ise: 18.yüzyılda, Çin-Moğolistan-Tibet ülkelerinin birleşmesi için ortaya konulan çabaların ifadesidir. Tapınak, 1981 yılında, halka açılmıştır.

Çin Pekin Şehir merkezi KONFÜÇYUS TAPINAĞI (MİAO KONG):

KONFÜÇYUS TAPINAĞI (MİAO KONG)

Hemen Lama tapınağının karşısındadır.

Giriş ücretlidir.

1302 yılında inşa edilen tapınak, 1911 yılına kadar kullanılmıştır. Günümüzde de, şehrin en saygın ibadet yerlerinin başında gelmektedir. Çünkü: Konfiçyus’un evinden (Qufu) sonra, ülkedeki en kutsal Konfüçyüs tapınağıdır.

Çin antik döneminde, imparatorlar: tapınağa gelerek, büyük bilgenin kendilerine yol göstermesi için adaklar adarlarmış. Tapınakta: Konfüçyüs anısına yapılmış heykeller dolu. Mimari yapı ise: merkezi eksen boyunca uzanan dört avludan oluşmaktadır. Tapınak içinde: ön avlunun her iki yanına yerleştirilmiş 198 taş tablet bulunmaktadır.

Bu taş tabletlerde: tapınakta bulunan bilim adamlarının isimleri yazılıdır. Tapınağın zemin içinde de çeşitli oymalar görülüyor. Bu oymaların en önemlisi : “bulutların arasında, bir inci ile oynayan iki uçan ejderha” oymasıdır. Ejderha figürü, bu ülkede yalnızca imparatorlar için kullanılmaktadır. Böyle bir tapınakta ejderha figürü kullanılması önem kazanıyor. Tapınak bölgesinde tüm bunların yanında, geçmişi çok eskilere  dayanan ağaçlar da bulunuyor.

Çin Pekin Şehir merkezi ESKİ RASATHANE (GU GUANXİANGTAİ) :

ESKİ RASATHANE (GU GUANXİANGTAİ) 

Buraya ulaşmak için: Jiangumen metro istasyonunda inmeniz gerekiyor. Yani, şehir merkezinde, Tiananmen meydanının güneydoğusundadır. Şehir merkezinde, eski sur kalıntılarının üzerindedir. Giriş ücretlidir.

Yapı: 1437 yılında yapılmıştır. 17.yüzyılda ise, rasathane içindeki ve çatıda göreceğiniz tüm bronz araç ve gereçler, güneş saatleri: misyonerler tarafından buraya hediye edilmiştir. Qing hanedanı sırasında, Cizvitler, astrolojik hesaplamalar için, büyük ölçüde kullanılan, Çince modern astronomi dersleri verdiler.

Çin Pekin şehir merkezi HAYVANAT BAHÇESİ (BEİJİNG DONGWUYUAN)

PEKİN HAYVANAT BAHÇESİ (BEİJİNG DONGWUYUAN)

Şehir merkezinde, kuzeybatıdadır. Giriş ücretlidir. Buraya ulaşmak için, Xizhimen metro istasyonunda inmelisiniz ve daha sonra: Xizhimenwai Daije üzerinde kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Yılda yaklaşık 6 milyon ziyaretçinin geldiği burayı, sakın ihmal etmeyin ve mutlaka zaman ayırın.

Ülkedeki en büyük hayvanat bahçesidir. Toplam 219 dönümlük bir alan üzerinde kurulmuştur. Bu alan üzerinde, göl ve göletler de var. Hayvanat bahçesinde, kara canlılarının 450 türü bulunmaktadır. Toplam hayvan sayısı ise: 14.500 civarındadır. Bu hayvanlar, hayvanat bahçesi alanında bulunan, yaklaşık 30 büyük salonda yaşıyorlar. Bu salonlar: maymun salonu, panda salonu, aslan ve kaplan salonu, fil salonu ve diğerleridir.

PEKİN HAYVANAT BAHÇESİ (BEİJİNG DONGWUYUAN)

Ama en ilgi çeken bölümü, pandaların bulunduğu alan. Dev pandalar, hayvanat bahçesinin en popüler hayvanlarıdır.

Eski bölümlerde ise: Mançurya aslanları, kar leoparları gibi egzotik hayvanları görmek mümkündür. Yani, buraya mutlaka gitmelisiniz. Ama gittiğinizde, hayvanat bahçesinin eskiliği ve hayvanların yaşadığı düzenin pek  de muhteşem olmadığını gördüğünüzde şaşırmaya hazır olun. Yani, sanırım Çinli yetkililer, hayvanların yaşadıkları bu ortamı düzenlemek ve daha iyi hale getirmek için hiçbir gayret göstermiyorlar.

PEKİN AKVARYUMU

Hemen hayvanat bahçesinin yanındadır. Giriş ücretlidir. 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Dev bir  deniz kabuğu şeklindeki akvaryum da: 50 binden fazla balık ve yunuslar, balinalar var. Bu deniz canlılarının tür çeşidi ise, 500 civarındadır. Dünyanın en büyük vitrini burada kurulmuş. Ayrıca,  dokunsal havuzunda, bir kısım deniz canlısına dokunmak mümkün ve bu durum büyük bir keyif veriyor. Ayrıca, yunuslar ve deniz aslanlarının gösterilerini izlemek te mümkün.

YAZLIK SARAY (YİHEYUAN)

Burası, yerel halk tarafından, Büyük Uyum Parkı olarak da isimlendirilmektedir. Giriş ücretlidir. Şehrin, kuzey batısında, merkeze nispeten uzak bir yerdedir. Ancak, 280 hektarlık büyük bir alana kurulmuş olan park içinde, muhteşem   doğa ve mimari harikalar var. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer.

Park alanı içinde: 250 yıl öncesine ait bir imparatorluk sarayı, tapınaklar, salonlar, pavyonlar ve muhteşem güzellikteki doğal harikalar var.

Parkın en ilgi çeken yeri ise: içindeki “Kunming” isimli göldür. Burada ayrıca, mutlaka görmenizi önereceğim: 2 katlı mermer dev gemi var. Hemen gölün kıyısındaki bu gemi; Dul İmparatoriçe Cixi tarafından, Çin donanması için ayrılan para kullanılarak yaptırılmıştır.

Parktaki bir diğer ilgi çeken yapı: Uzun Geçit. Burası: 730 metre uzunluğunda, ahşap bir galeridir. Bu galeri: suni gölün kuzey kısmı boyunca uzanıyor ve yazlık sarayın, dağınık haldeki yapılarını birbirine bağlıyor. Ancak, galeri yani yol: Çin doğasından ve efsanelerinden güzel manzaralar içeren resimlerle bezeli. Yani, tam bir resim sergisi gibi bir yer. Hatta, eski Çin i anlatan bir bilgi kaynağı bile denebilir.

Parktaki diğer öne çıkan yapılar: 17 kemerli köprü ve Uzun Yaşam Sarayı (Leshoutang) dır.

PEKİN DÜNYANIN TAPINAĞI-PİNYİN DİTAN

DÜNYANIN TAPINAĞI-PİNYİN DİTAN

Pekin şehrinin kuzeyinde, ikinci çevre yolunun hemen dışındadır.

Şehrin ikinci büyük tapınağı, 42 hektarlık alan üzerinde yerleşmiştir. Tapınak: 1530 yılında, Ming hanedanı  döneminde, imparator Jia Jing tarafından yaptırılmıştır. Yapı, Çin kültür devrimi sırasında zarar görmüş olsa da, daha sonra aynısı şeklinde yeniden inşa edilmiştir.

Tapınakta: dünya sembolize edilmektedir. Çin kültürü ve mitolojisine göre: dünya güçlü bir semboldür. Bunun en büyük ifadesi: kare şeklidir. İşte bu tapınak inşasında: pek çok kare duvarlar kullanılmıştır. Ming ve takip eden dönemdeki Qing hanedanı imparatorları, gök tanrılarını yatıştırmak için, burada kurbanlar adamışlardır. Yani, kurban törenleri, bu tapınakta yapılmıştır. Bu kurban törenlerinde dilenenler ise: iyi bir hasat, istikrarlı ulus, iyi bir hava, güçlü bir ulus.

Çin ülkesinde, yeni yıl sırasında, burada muhteşem bir festival düzenlenmektedir. Bu festival sırasında, festival parkındaki ağaçlara, binlerce kırmızı fener asılır ve özellikle bu festivali izlemek için, binlerce yerli ve yabancı turist, aynı tarihte buraya akın ederler.

PEKİN ÇAN KULESİ-DAVUL KULESİ

ÇAN KULESİ-DAVUL KULESİ

Şehir merkezinin kuzeyindedir. Bu kuleler, başlangıçta müzikal nedenlerle yapılmış olmasına rağmen, daha sonraki dönemlerde “zamanı” duyurmak için kullanılmışlardır. Çünkü: saatler, çok sonraları, hükümet tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Davul kulesi: 1272 yılında inşa edilmiştir. 1420 yılına gelindiğinde, Ming hanedanı imparatoru Yongle, binayı yeniden inşa ettirmiştir. 27 metre yüksekliğinde ve tahtadan yapılmış yapı, 2 katlıdır. Antik dönemde, burada 24  davul bulunduğu söyleniyor.

1800 yılında ise, büyük restorasyon çalışmaları görülür.

Davul kulesinin hemen yakınındaki Çan kulesi ise: 33 metre yüksekliğindedir. Çatısı, yeşil sırlıdır.

Günümüzde, birbirine yakın bulunan her iki kule de, Pekin şehrinin silüetinde yer almaktadırlar.

Çin Pekin Şehir merkezi DONGHUAMEN GECE PAZARI

DONGHUAMEN GECE PAZARI

Şehir merkezinin doğusundadır.

Burada: sıra dışı yiyecek stantları bulabilirsiniz. Çünkü: Çin ülkesinin sıra dışı lezzetleri burada ziyaretçilere sergilenmektedir. Ancak, bunlar arasında, batılı tarzda kabul gören gıdalar da bulunuyor. Sanırım ne demek istediğimi anladınız: burada, köpek-kedi-yılan eti ve çeşitli böcekler pişirilerek servis ediliyor.

Çin Pekin Şehir merkezi WANGFUJİNG CADDESİ

WANGFUJİNG CADDESİ

Şehir merkezinde, günlük yaklaşık 100.000 insanın bulunduğu bu cadde, şehrin en önemli alışveriş mekanlarından birisidir. Cadde, otobüs ve diğer motorlu araçlar için yasaklanmıştır. Caddenin ticari faaliyetleri, Ming hanedanı dönemlerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde ise, yaklaşık 280 mağazada, giysiler, ayakkabılar satılmaktadır. Ayrıca, birçok çay evi bulunuyor.

Cadde üzerinde bulunan “Wangfujing Night Market”  de, egzotik ürünler bulup satın alabilirsiniz. Burada: Snack caddesi üzerinde, gıda tezgahları var. Bu tezgahlarda: böcekler, akrepler, köpek, kedi ve diğer bir kısım deniz yaratıkları, çeşitli usullerle pişirilerek, ziyaretçilere servis edilmektedir.

Ama, burada yalnızca egzotik gıdalar değil, batı tarzı gıdalar da satılmaktadır. Bunlar arasında ise, genellikle kuzu etinden yapılan kebaplar bulunuyor. Bunun dışında, buraya yolunuz düşerse, Tang hu lu veya meyve şekerlemesi yemenizi öneririm.

Çin Pekin Şehir merkezi Pekin Operası

PEKİN OPERASI

Ülke çapında tanınmaktadır. Genellikle bu operadaki hareketlerde, Çin kültürünün etkileri görülmektedir. Bu etkiler opera sahnesine: hareketler, mücadele, akrobasi, şarkı, sözlü diyalog, kodlanmış aksiyon sahneleri olarak yansımaktadır.

Pekin

Eğlence

Alışveriş

Çin yemek kültürü