Sikke

Sikke

Gezilerimizde, birçok müzede; antik dönemde basılmış ve yüzlerce türü bulunan sikkeler karşımıza çıkmaktadır.

Bu sikkelerle ilgili bilgi sahibi olmak açısından kısa bilgiler aşağıdadır.

Sikke Basım Tekniği

İlk sikkeler, tek bir kalıp ile basılırdı. Bu kalıp, örs üzerine ters ve içbükey kazındığı gibi, ayrı bir blok olarak hazırlanıp örs üzerindeki yuvanın içine de konabiliyordu. Sikke olması istenen madeni pul, ısıtılıp yumuşatılarak örs üzerindeki kalıbın üzerine konulduktan sonra, ıstampa tam pulun üzerine denk gelecek şekilde tutulur ve ıstampanın yukarı ucuna bir çekiçle vurularak, örs üzerindeki kalıbın resminin metal sikke pulu üzerine bir kabartma olarak geçmesi sağlanırdı.

Sikke

Lydia Sikkeleri

İlk parayı yani sikkeyi, MÖ 7’nci yüzyılın sonlarında Lydialılar icat etti.

Kral Alyattes (MÖ 619-560) döneminde, Sardes’te basılmış ve satın alma gücü devlet tarafından garanti altına alınmış ilk sikkeler, bir altın ve gümüş alaşımı olan elektrondan yapılmıştır ve ön yüzlerinde, kabartma olarak bir aslan başı bulunurdu.

Alyattes’ten sonra Lydia krallığı tahtına çıkan zenginliğiyle ünlü oğlu Kroisos (MÖ 560-546) zamanında, elektron yerine Kroiseios staterleri denen altın ve gümüş sikkeler basıldı. Bu sikkelerin ön yüzünde karışık duran aslan ve boğa protomları (baş ve omuz kısmı) vardı, arka yüzlerinde ise kare bir çukur (İncus) yer alırdı.

Pers definesi

Pers Sikkeleri

Lydia krallığı, MÖ 546’da, Persler tarafından yıkıldı. Persler, kendi ana vatanları İran’da (Persia) uzun süre sikke basmadılar. Kroisos dönemi sikkelerini Sardeis’te bir süre daha darp edip kullanmayı sürdürdüler. İlk Pers/Akhaimenid sikkeleri, MÖ 6’ncı yüzyıl ortalarından itibaren Sardes’te basıldı. I. Dareios’un (MÖ 518-486) ilk hükümdarlık yıllarında Perslere özgü yeni bir sikke tipi ortaya çıktı.

Altın sikkeler “daneikos” (8.3 gram), gümüş sikkeler ise “siglos” (5.4 gram) olarak adlandırılıyordu. Ön yüzlerinde kralın, arkada ise kare veya dikdörtgen bir çukurun (incus) yer aldığı 699 adet siglos, Uşak’ın 10 km kadar doğusundaki Ortaköy’de bulunmuştur.