Bali Lombok Adası

Bali Lombok Adası

Lombok adası: açık havalarda, Bali adasından görülebilecek kadar yakındır. Burası: geleceğin Bali’si olarak lanse edilmektedir. Fakat: buranın doğal manzarası, insanları, kültürleri ve dinleri tamamen farklıdır. Yağış miktarı daha azdır ve adanın büyük kısmı sıcaktan kavrulur. Sonuç olarak buraya gitmek için uygun bir mevsim belirlemek şarttır. Kurak aylar: Ağustos-Eylül ve Kasım-Şubat ayları arasıdır. Ekim-Mart arasındaki dönem ise, ıslak yani yağışlı olarak geçer.

Bali Lombok Adası

Evet, buraya ulaşmak için, feribot ile, birkaç saatlik yolculuk yapmanız gerekir.

Lombok adası: kuzey-güney yönünde: 70 km. dir. Çaprazlamasına da yine 70 km. dir. Üzerindeki tek büyük yükselti, yani dağ “Gunung Rinjani” dir. Bu dağ: Endonezya ülkesinin, ikinci en yüksek dağıdır. Adanın kuzey yarısına hakimdir. Ada halkının çoğunluğu: doğudan batıya uzanan ve kuru mevsimde güneşten kavrulan ovada yaşarlar. Adanın en güney kısmı, tamamen kuraktır. Burada, fundalıklarla kaplı tepeler ve aşınmış vadiler bulunur.

Bali Lombok Adası

Tarihi geçmişe bakarsak, Lombok adasının: uzun yıllar önce, Asya anakarasından çıkarak Cava ve Bali üzerinden gelen bir halk olan “Sasaklar”ın toprakları olduğu görülür. Sasaklar: özellikle canlılarda olduğu gibi, cansız varlıklarda da ruh olduğuna inanırlar. Ancak, adada İslamiyet yayıldıkça, ada halkı, eski inanışlarını terk etmiştir. Günümüzde ada halkının çoğunluğu Müslümandır. Burayı ziyaret ederseniz: birçok egzotik köy camisi ve sayıları gün geçtikçe artan çarşaflı ve türbanlı kadınları görebilirsiniz.

Bugün: çoğunlukla Lombok adasının batısında yaşayan Balililer, ticaret ve turizmde söz sahibidirler.

Bali Lombok Adası

LOMBOK ADASINDA GEZİLECEK YERLER

Adada, dikkate değer mimari yapı bulunmamaktadır. Adada görebilecekleriniz: rahat köy ortamında, mandaların ve ineklerin görüntüleri, tavuklar ve civcivler, yelkenlilerle dolu deniz manzaralarıdır.

Çoğu ada ziyaretçisi “Senggiga Plajı” kıyısındaki otellerde konaklarlar. Fakat, daha güneyde “Gili Adaları” bölgesinde de şınolkerli dalışlar yapılabilir.

Bazı köyler: sepetçilik, dokumacılık, çömlekçilik ve oymacılık gibi geleneksel sanatlarla uğraşırlar. Bunların, bazıları yol kıyılarına tezgahlar kurarak, ürettikleri ürünleri satarlar.

Bali Lombok Adası

Ampenan, Mataram ve Cakranegara

Lombok adasının yönetim merkezi “Mataram” şehridir. Mataram şehrinin kuzey kesiminde “Selaparang Havaalanı” bulunmaktadır ve uçaklar buraya inerler. Bali adasından gelen feribotlar ise, 10 km. güneydeki “Lembar” a yanaşırlar. Bali adasındaki “Benoa Limanı”ndan kalkan feribotlar, Lombok adasında “Gilli Adaları” yakınındaki “Bangsal” a gelirler.

Mataram ve Ampenan: günümüzde birleşerek, geniş bir alana yayılan bir şehir oluşturmuşlardır. Burada, günümüzde 500 bin insan yaşamaktadır. Uzun ve geniş bir bulvar üzerinde, devlet kurumları sıralanır.

Ampenan şehrinin liman bölgesi ise, harap olmuş durumdadır. Fakat, eski şehrin dar sokakları daha canlıdır. Buradaki halkın büyük kısmı, Arap tüccarların soyundan gelirler. Camiler ve minarelerden, ezan okuyan müezzinlerin sesleri duyulur. Bir dizi antika dükkanında; tozlu hurda yığınları arasında, tuhaf ve ilginç bir şeyler bulup satın almak mümkündür.

Nusa Tenggara Barat Museum

Merkezin güneyindedir. Bu müzede, adanın eşsiz ve değişken ekolojisinin yanı sıra, kültürü hakkında da fikir sahibi olabileceğiniz objeleri görebilirsiniz.

Bali Lombok Adası

Sumba köyü

Burası, kuru ve dalgalı adanın en zengin aşiret kültürü olan köyüdür. Adanın bu en yoksul ama en büyüleyici köyünde, sazdan evler, devasa oyma anıt mezarlar görülür. Burası, aynı zamanda, Endonezya’nın önde gelen “at yetiştiriciliği” yapılan bölgesidir. Atlar, engebeli bölgelerde taşıyıcı olarak kullanılırlar. Ayrıca, yine atlar, bölgede zenginlik ve statü simgesidir. Aşiret dedim ya, bölgedeki aşiretler arasında bazen çatışmalar çıkıyor, son çatışmanın 1998 yılında çıktığı söyleniyor.

Bali Lombok Adası

Mataram

Burada: Endonezya ülkesinde, her yönetim merkezinde bulunan birçok devlet dairesi görebilirsiniz. Ayrıca: ağaçlıklı, konutlara ayrılmış sokaklarda zengin evler bulunur. Adanın idari merkezidir. Genellikle “Cakra” diye kısaltılır.

Cakranegara

Bu şehir, Bali Racalarının sarayının çevresinde büyümüştür. Günümüzde, Lombok adasının ticari merkezidir.

Bali Lombok Adası

Mayura Su Sarayı

Burası, 1744 tarihinde inşa edilmiştir. Eskiden: toplantı salonu ve mahkeme olarak kullanılan bina: bir gölün ortasındadır. Buraya ulaşmak için, eski topların bulunduğu bir köprüden geçmek gerekir. Öte yandan, burası, Balililerin, 1894 yılında, Hollandalılara karşı zafer kazandıkları yer olarak önem kazanmaktadır. Ancak, bu zafer, yalnızca birkaç hafta sürmüş ve Hollandalılar, bütün adayı ele geçirmişlerdir.

Bali Lombok Adası

Pura Meru

Adadaki en büyük tapınaktır. 1720 yılında inşa edilmiştir. Tapınak binasının dış avlusunda, muazzam büyüklükteki ahşap davullar, Hindu cemaatinin festivallerinde ve merasimlerinde, cemaati çağırmak için kullanılır.

Kuta Beach

Burası, engebeli tepeler arasında yükselen, beyaz kum ve turkuaz deniziyle muhteşem bir bölgedir. Dalga sörfü yapmak için, dünya standartlarında en iyi yerlerden biri olduğu söylenir. Dalgalı dense de, bazı yerlerde sakin söyler bulunmaktadır. Her yıl “Şubat veya Mart” ayında, burada “Nyale Balıkçılık Festivali” düzenlenir. Ayrıca, Ağustos ayında da burası hareketlenir ve bu ayların dışında, bölge gayet sessiz ve sakindir. Turizm dışında, buranın geçim kaynağı olarak, kozmetik sanayinde kullanılan “deniz yosunu” önem kazanır.

Bali Lombok Adası

Senggigi Plajı ve Gili Adaları

Burası: Batubolong’un kuzeyindedir. Buradaki 10 km. lik sahil şeridi boyunca, her türlü konaklama tesisi bulunur. Lombok adasının başlıca plaj bölgesidir. Plaj eğimlidir ve mercan kayaları, çoğu yerde yüzeye kadar çıkar. Bu yüzden, burada denize girmeye niyetlenirseniz, lastik deniz ayakkabısı giymeniz önerilir. İnce kumlu plajlarda, özellikle güneş batarken kan kırmızısı gün batımını seyredebilirsiniz. Deniz karardığında ise, bu kez, balıkçı teknelerinin, parlak fenerleriyle gece gökyüzüne karşı, denizde parıldayan görüntülerini görebilirsiniz.

Gili Adalarına gitmek için: Bangsal bölgesine gitmeniz gerekir. Adalara gitmek için 15-20 kişilik tekneleri kullanmanız gerekir. Buradan, 3 km. uzaklıktaki “Gili Air” adasına gidebilirsiniz. “Gili Meno” adası ise, 8 km. uzaklıktadır. Bu adanın uzunluğu 2.5 km. dir ve en büyük adadır.

Gili Adalarının

Sakinliği ve parıldayan suları ünlüdür. Adalarda: şınolkerle veya tüple dalış yapabilirsiniz. Adalarda, birkaç küçük otel ve bungalov tarzı konaklama yerleri bulunuyor. Ayrıca, birkaç küçük dükkan da bulabilirsiniz. Bu arada: hani olura, adalar arasında sakın yüzmeye kalkmayın çünkü güçlü akıntılar olduğu ve daha önce bunu deneyenlerin öldüğü söyleniyor. Ayrıca: rüzgar olduğunda, denizde “denizanaları” oluyor, bu konuda antipatisi olanlar dikkat. Son bir not: her ne kadar pek fazla olmasa da, adaların özellikle sakin yerlerinde, yabancı bazı kadınlara cinsel tacizlerde bulunulduğu ve hatta bazen bu olayın ileri boyutlara taşındığı söyleniyor, bu yüzden, özellikle yalnız bayan gezginlerin, adanın sakin ve karanlık yerlerine gitmemeleri önerilmektedir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.