Avustralya Genel özellikleri

Avustralya genel özellikleri

Dünya üzerinde, yeni yıla en erken giren ülke.

Avustralya, güney yarımkürede bulunmaktadır. Yani, kuzey yarım kürede yaşayan bizler için, bu durumun en önemli farklılığı, iklim bölümünde ayrıntılı anlatacağım gibi, mevsimlerin farklılaşması.

Bizim ülkemizde, yaz mevsimi yaşanırken, Avustralya’da kış yaşandığını unutmayın. Aynı durum, elbette kış mevsimi için geçerli, bizde kış mevsimi zamanında, Avustralya’da yaz mevsimi yaşanıyor.

Ülke: bir ada ülkesidir. Hiçbir ülke ile kara sınırı yoktur. Sahil şeridinin uzunluğu: yaklaşık 26 bin km. dir. Aynı zamanda, üzerinde sadece tek ulus bulunan tek kıtadır. Boyutlarına gelince: doğudan-batıya 4000 km. ve kuzeyden-güneye 3200 km. dir.

Hint ve Büyük Okyanus tarafından çevrelenmiştir. Başkenti: Canberra ve en büyük şehri ise, Sydney’dir.

Uluslar arası çeşitli kuruluşların yaptıkları araştırmalarda,

Avustralya ülkesinde en yaşanılabilir şehirler sıralamasında: 2’nci Melbourne, 4’ncü Perth, 7’nci Adelaide ve 9’ncu Sydney olarak belirlenmiştir.

1901 yılından bu yana, Avustralya’da, 6 eski İngiliz kolonisi bulunuyor. Bunlar: bağımsız federal bir uluslar topluluğu konumundadır. İngiliz tarzı, parlamenter sistemleri var. Devlet başkanı: Federal hükümet tarafından önerilen ve İngiltere Kraliçesi tarafından atanan, Genel Validir. Federal, Eyalet ve Yerel olmak üzere, üç sıralı bir hükümet sistemi vardır.

İlk seviyedeki sisteme: Temsilciler Meclisi denir ve burada en çok sandalyeye sahip partinin lideri, Başbakan olur. Başbakan: Federal Hükümeti idare eder. Bir üst organ ise, Senatodur. Senato merkezi: Federal Başkent olan: Canberra şehrindedir. Bunların dışında, her eyaletin kendi hükümeti ve Başbakanı vardır.

 

Avustralya genel özellikleri
Avustralya’daki eyaletler ve bunların başkentleri:
  1. Batı Avustralya (başkent: Perth)
  2. Kuzey toprakları, (başkent: Darwin)
  3. Güney Avustralya (başkent: Adelaide)
  4. Queensland (başkent: Brisbane)
  5. Yeni Güney Galler (başkent: Sydney-Canberra)
  6. Victoria (başkent: Melbourne)
  7. Tasmanya( başkent: Hobart)

Ülke, toprak bakımından değerlendirildiğinde: dünyanın 6’ncı büyük ülkesidir. Ada olarak en büyüktür ama kıta olarak en küçüktür. Aynı zamanda, arazinin büyük bölümünün (% 95) deniz seviyesinden sadece 650 metre daha yüksekte olması nedeniyle, mevcut kıtalar arasında, yükseklik bakımından en düşük seviyede olandır. Mevcut toprakların: % 1’lik bölümü tarıma elverişlidir. Kalan bölümün: % 55 otlaklar, % 20 ormanlar oluşturmaktadır.

 

Avustralya genel özellikleri Koala

 

Hayvan varlığı düşünüldüğünde: Avustralya kıtasında, buraya özgü hayvanların hepsinin, yavrularını karınlarında bulunan keselerde taşıdıkları görülür. Bunlar: Tasmania şeytanı, kaulo, vombat ve kanguru. Hatta kanguru nüfusunun bu ülkede yaşayan insanların iki katı olduğu, yani 40 milyon civarında kanguru bulunduğu söyleniyor.

Ayrıca dünya üzerinde bilinen en zehirli 10 böcekten, 8 tanesi bu ülkede yaşıyor. Ekonomik olarak düşünüldüğünde ise, Avustralya’nın tam bir koyun besleme ve yetiştirme vatanı olduğu düşünülebilir.

Çünkü, bu ülkedeki koyun varlığı, yaklaşık 200 milyon civarındadır. Bunun sonucunda, yağ, peynir ve süt üretimi üst düzeydedir.

Evet, Avustralya: günümüzde, hala güneşlenmek, sörf yapmak ve soğuk bira içmekten keyif alan aheste insan nüfusu ile, keseli ve şirin hayvanlar tarafından paylaşılan tuhaf bir ülke olarak algılanıyor. Aslında, elbette bu doğru. Çünkü, Avustralyalıların çoğu, açık havadan hoşlanıyorlar.

Eğer kumsalda  değillerse, Avustralyalılar yürüyüşe çıkar, jogging yaparlar. Erkekler ise, futbol oynar veya radyodan veya televizyondan futbol maçı izlerler. Veya, barbekü yapıp, sığır eti yada deniz mahsulleri pişirirler. Bu ülke de, barbekü ve mangal çok yaygın. Ama, bunların yanında, aşırı derecede düşkün oldukları diğer bir özellik te, buz gibi bira.

Evet,

Avustralyalıların çoğunluğu için, açık arazide yaşamak, sadece tatilde yapılan kamplardan ibarettir. Avustralya, dünyanın en yoğun kentleşmiş ülkelerinden biridir. Ülkede yaşayan nüfusun % 90’dan fazlası, kıtanın sahillerindeki en büyük 10 şehirde yaşarlar. Her 5 Avustralyalıdan biri, 4 milyonun üzerindeki nüfusa sahip, Sydney şehrinde oturuyor. Melbourne şehri de aynı büyüklüktedir.

Diğer eyalet başkentleri: Brisbane, Adelaide ve Perty, nüfusun geri kalan kısmının barındıkları yerlerdir. Outback, insanları hipnotize edici bir cazibeye sahiptir. Ünlü gerilim romanları yazarı Stephan King, 1997 yılında yazılarına kısa süre ara verdiğinde, motosikletiyle Avustralya’nın uçsuz-bucaksız topraklarına daldığı zaman yaşadığı dehşeti şu sözleriyle ifade eder “Duracak olursanız, sessizlik inanılmazdır. Kendinizi küçük hissedersiniz, neredeyse Tanrı’nın nefes aldığını duyabilirsiniz”

Gaddarlık, kölelik ve yoksulluğun egemen olduğu zor koşullarda kurulmuş bu küçük ülke, yaklaşık 200 yıldan daha kısa bir süre içinde refaha kavuştu ve OECD ülkeleri arasında, kişi başına düşen gayri safi milli hasılası, ilk 10 içinde yer alan, dinamik ve modern bir ülke haline geldi. Bu zengin ülkenin en büyük döviz kaynağı ise turizm. Bugün, turizm sektöründe yaklaşık 500 bin kişi çalışıyor.

Yani, Avustralya ülkesinde çalışanların, % 7’si turizm sektöründedir. Özellikle: 2000 yılında Sydney şehrinde düzenlenen Olimpiyat oyunlarından sonra: dünya üzerinde: Avustralya’nın imajı değişti. Olimpiyatlar öncesinde, sadece çöl, kaola, timsah ve kangurudan oluşan: insanların kafalarındaki bu ülkeye ait kalıplar değişti.

Gerek yarışmaları izlemek için

Ülkeye gelenler ve gerekse televizyon başındaki izleyiciler, Avustralya sahillerini, insanlarını, şehirlerini ve mimarisini görüp tanıdılar. 2000 yılında ülkeyi ziyaret eden 5 milyon ziyaretçi, bir önceki yılla karşılaştırıldığında, % 12 daha fazlaydı.

Ancak, turist miktarındaki bu artış, 2000 yılını takip eden yıllarda da sürekli arttı. 2012 yılında ise, ülkeyi ziyaret edecek turist sayısının 8 milyona ulaşması bekleniyor. Yani, ülkede yaşayan nüfusun, yaklaşık % 40 kadarı, turist olarak ülkeyi ziyaret edecek.

Güzel bir rakam. Ama, daha önce de söz ettiğim gibi, ülke gelecek bu turistlerin, kaçak göçmen olarak kalmamaları için her türlü tedbiri alıyor. Özellikle, aşağıda vize bölümünde söz edeceğim gibi, bizim gibi ülkelerden gelecek turistlere, muhteşem zorluklar ve uzun bir vize için gerekli belgeler listesi çıkarıyorlar.

Son olarak, bu ülkede trafik soldan akıyor. Arabaların direksiyonları sağda. İngilizler kendileri ayrılmış, trafik sistemleri kalmış. Trafik kuralları sert uygulanmaktadır. Ülkede içkili araba kullanmak ve emniyet kemeri takmamanın cezası muhteşem büyük. Arabada bulunan herkezin emniyet kemeri takması şart.

 

Avustralya genel özellikleri

TARİH:

Avustralya: 40 milyon yıl önce, güneydeki Gondvana isimli süper kıtadan koptuğunda, diğer anakaralardan tecrit edilmiş durumdaydı. Kıtanın ilk yerleşimcileri, kara bağlantılı bölgelerden geçerek, Güneydoğu Asya’dan buraya gelen ve yöreye özgü hayvanlarla birlikte kıtayı paylaşan Aborjinler, 1000 yıl boyunca birlikte yaşadılar.

Ancak, kalıcı herhangi bir yapı inşa etmediler. Zorlu bir ortamda, hayatta kalmalarını sağlayacak bir şekilde yaşadılar.

16’ncı yüzyıldan sonra, İspanyol ve Portekizli gemiciler, kıtanın kuzey kıyılarındaki adalara ulaştılar. 17’nci yüzyıla gelindiğinde ise, Hollandalı denizciler kıtaya ulaştılar ama bir kıtaya ulaştıklarının farkına varamadılar.

Ancak, 1769 yılında, İngiliz gemici James Cook: Yeni Zelanda’ya yaptığı bir yolculuk sırasında, Avustralya’nın doğu kıyılarına ayak bastı. Cook: bölgenin haritasını çıkarıp, bölgenin Kral III. George’a ait olduğunu ilan ettiğinde, Avustralya’nın kolonileşme dönemi başlamış oldu.

 

Avustralya genel özellikleri
Daha sonraki tarihlerde ise:

İngilizler tarafından, 26 Ocak 1788 tarihinde, kıta üzerinde ilk koloni-yerleşim yeri, 1000 kişilik kadınlı-erkekli-çocuklu bir topluluk ile, Kaptan Arthur Philip tarafından, Sydney bölgesinde, Port Jackson denilen yerde kurulmuştur. Bu ilk yerleşimin kurulduğu tarih, Avustralya’nın ulusal günü olarak kutlanır.

1803 yılında ise, bu kez: Tasmanya bölgesinde yerleşim başlar. 1829 yılında, kıtanın batı bölgeleri ve 1851 yılında Victoria bölgesinde yerleşim kurulur. İngiltere’de bulunan suçlular: 1840-1864 yılları arasında yoğun olarak kıtaya getirilir ve yeni yerleşim birimlerine yerleştirilirler.

 

Avustralya genel özellikleri

Bu sırada: bölgede birçok yerli yaşamaktadır. Ancak, İngilizler, bu yerlilerin yiyecekleri olan hayvan ve kuşları yok ederler. Bunun üzerine, yerliler, İngilizlere saldırırlar, ancak İngilizler, ellerinde bulunan modern silah, araç ve teçhizat ile, bütün yerli ırkı yok ederler.

Bir kısmını ise, Bass boğazında bulunan Flinders adasına sürgüne gönderirler. Bu sürgüne gönderilenlerin son temsilcisi, 1877 yılında ölür ve yerli ari ırk, tamamen yok olur.

Daha sonraki tarihlerde ise: Amerikalı ve İngiliz balina ve ayı balığı avcılarının yanlarına aldıkları aborjin kadınlarından doğan melez ırk, yeni bir Aborjin ırkının yetişmesine neden olur. Günümüzdeki Aborjin olarak isimlendirilen yerliler, bu melez ırktan günümüze kadar gelmişlerdir.

Ama, 1962 yılına kadar oy verme hakkına sahip değildiler.

1967 yılına kadar ise,  resmi nüfus sayımlarına dahil edilmediler. Evet, Aborjin  denilince, ülkemizdeki büyük çoğunluk bunlar tarafından yapılan “Haka” dansını, bu dans sırasındaki pek te beğenmediğimiz el-kol hareketlerini hatırlayabilirler. Ama, Avustralya ülkesine gittiğinizde, büyük şehirlerin yakınlarında, Aborjinlerin yaşadıkları ve turistler tarafından sık ziyaret edilen yerler var, büyük ihtimalle sizler de bu Aborjin yerleşimlerini gezmek isteyecek ve gezeceksiniz.

1850’li yıllara gelindiğinde, kıtada altına hücum olayı başlar. 1855-1890 yıllarına gelindiğinde ise, 6 koloni, bireysel olarak özerk yönetim kurma hakkını kazanırlar.

Bunlar, bireysel olarak birçok işlerini kendi yöntemleriyle çözümlerken, ülkenin dış ilişkileri, savunma,  denizcilik ve ticaret konuları, İngilizler tarafından, Londra’dan yönetilmektedir. Böylece, 1 Ocak 1901 tarihinden itibaren, İngiltere hükümranlığında, Avustralya devleti kurulmuş olur. Canberra şehri başkent olarak ilan edilir.

Avustralya ülkesi, I. Dünya Savaşına, kendi isteğiyle katılır. Çünkü, bu durum, ülkenin ilk milli olayıdır. Hatta: 25 Nisan 1915 günü, Avustralyalı Anzak Birlikleri, Çanakkale-Gelibolu’ya gelmişler ve burada ilk defa, İngiliz bayrağı değil, kendi bayrakları altında savaşmışlardır. Bu nedenle, Gelibolu, Avustralyalılar için, milli birlik oluşturulmasında büyük önem taşır.

1942 yılına gelindiğinde ise, İngiltere ve Avustralya arasındaki yasal bağlantı resmen biter. 1945 yılına gelindiğinde ise, Avustralya, Japonya tarafından işgal tehdidi ile baş başa kalır ve bunun üzerine Amerika ile yakınlaşma başlar. Bu yakınlaşma, 1951 yılında imzalanan Anzus anlaşması ile, resmiyete dökülür.

II. Dünya savaşını takip eden yıllarda, ülke dışından ülkeye yönelen göç desteklenmiş ve bunun sonucunda, Avustralya ülkesinde kültür ve görüntü olarak, büyük bir radikal değişim yaşanmıştır. 1970 yılında bu göçmen kabul politikası sona erdirilir.

1986 yılına gelindiğinde, İngiltere-Avustralya arasındaki tüm yasal bağlar biter. Ama yine de, bu gün, ülke, halen sembolik olarak , İngiltere kraliçesi II. Elizabeth tarafından yönetilmektedir. Yönetimin diğer unsuru ise, Parlamenter sistemdir.

Avustralya genel özellikleri

PARA BİRİMİ:

Avustralya ülkesinde, para birimi olarak: Avustralya Doları kullanılmaktadır. AUD olarak kod ismi kullanılıyor.

Birçok alışveriş merkezinde ATM bulunuyor. Bu makinelerde, günün 24 saati, para çekme ve banka işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Ayrıca, birçok mağaza, süpermarket ve dükkanda da, POS cihazları var. Yani, kredi kartları ile alışveriş yapabiliyorsunuz.

Para hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse: 100 sentten oluşan para birimine, 1 Avustralya doları deniliyor. Madeni paralar: sent olarak: 5, 10, 20, 50 ve dolar olarak: 1 ve 2 dolar şeklindedir. Bütün madeni paraların ön yüzünde kraliçenin  resmi, arka  yüzlerinde ise, ülkeye özgü hayvan figürleri b ulunuyor. Banknotlar ise: 5,10, 20,50 ve 100.

Son olarak: yanınızda 5000 dolar üzerinde  para ile ülkeye girmeyi düşünüyorsanız, gümrük makamlarına haber vermek zorundasınız.

 

İNSANLAR:

Ülkenin toplam nüfusu: 21 milyon civarındadır. Ama tarih bölümünde ayrıntılı olarak anlattığım gibi, II. Dünya Savaşından sonra, ülke, yabancı göçmenlere kapılarını açtığından, özellikle Güneydoğu Asya bölgelerinden yoğun olarak göçmen almış ve ülke nüfusu, çok renkli ve karışık bir kimliğe bürünmüştür.

Yani, ülkede bulunduğunuz süre içinde, gerçek Avustralyalı görmeniz pek mümkün değil. Her yanınız, ülke dışından göçmen olarak gelmiş ve özellikle çekik gözlü insanlarla dolu olacak.  Yine de ,günümüzde bu ülkede, yaklaşık 150.000 civarında Türk yaşadığı söyleniyor.

Yani, bu ülkede yaşayan her 10 kişiden, 4’ü göçmen yada göçmenlerin çocuklarıdır. Hatta, Melbourne şehri, göçmen nüfusu nedeniyle, dünya üzerinde, Atina ve Selanik’ten sonra, üçüncü büyük Yunan kenti olarak biliniyor.

Bunların yanında: ülkenin her ne kadar genel nüfusu az gibi görünse de, Sydney ve Melbourne gibi şehirler, barındırdıkları kalabalık nüfuslar ile, dünya sıralamasında, en kalabalık şehirler arasında, ilk 30’a girerler. Kıtanın büyük bölümünün kurak olması nedeniyle, nüfusun büyük bölümü, kıtanın güneydoğu bölgesine yerleşmiştir.

İnsanları ile ilgili olarak son söylemek istediğim bir duyum: “Avustralya insanları, sörf yaptıkları deniz suyu ve biradan başka sıvı ile haşır-neşir olmazlar” Evet, Avustralya insanı: oldukça iri yapılı, şişmanlık ve obezite konusunda sanırım Amerikalılar ile yarışırlar.

İnsanlar hakkında söylemek istediğim son gerçek: bu ülke insanı için anahtar kelime, dürüstlük ve asla yalan söylememek. Ayrıca, çok kuralcılar ve kurallar ihlal edildiğinde asla hoş görmüyorlar.

 

İKLİM:

Avustralya, güney yarımkürede bulunması nedeniyle, kuzey yarımküreye nazaran tam karşılıklı bir iklim değişkenliği gösterir. Yukarıda sözünü ettiğim gibi, ülkemizde kış mevsimi yaşanırken, Avustralya’da, yaz mevsimi yaşanır.

Yani, bu ülkede kış mevsimi: Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanıyor. Bu ülkede, sonbahar: Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ilkbahar ise: Eylül-Ekim-Kasım aylarındadır.

Mevsimlik yağışlar düşünüldüğünde, ülkenin genelde az yağış aldığı görülür. Hatta, bu az yağışlı iklim, çoğu zaman, muhteşem kuraklıklar doğurur. Ancak, iklim değerlendirilirken, ülke  topraklarının çok büyük olduğunu unutmamak gerekir. Bunun sonucunda, ülke toprakları üzerinde birçok farklılıklar da görülebiliyor.

Ama genel olarak, Avustralya ılıman bir ülke diye düşünülebilir. Kasım-Mart ayları arasında genellikle, ağır kış şartlarından öte, ılıman bir kış mevsimi görülür. Bu mevsimde, hava ılıktır. Kuzeyde ise, aynı dönem, yoğun yağmurlu geçer. Nisan-Eylül aylarındaki dönemde ise, ülkenin orta bölümlerindeki hava, en idealdir. Çünkü: açık ve sıcaktır. Yağmur arada-sırada yağar ve dağlara ise kar düşer.

 

DİL:

Avustralya’da, muhteşem berbat lehçe ile konuşulan bir İngilizce var.

İnsanlara bir şey sorduğunuzda: size yardım etmek için çırpınıyorlar. Aslında, belki de, çok kolay verebilecekleri cevapları, uzattıkça uzatıyorlar. Sonuçta: yaptıkları tariften belki de bir şey anlamıyorsunuz ama ben yine de, ülke vatandaşlarının bu yardımsever tutumuna hayran kaldım.

Kısacası, buranın insanı konuşmayı, özellikle bir yabancı ile konuşmayı, yardım etmeyi seviyor. Ama, gülmeyi de çok seviyorlar. Gerçekten bu durum sizlerin de dikkatini çekecektir, her türlü ortamda, her türlü şartta, basıyorlar kahkahayı. Gitmeden buna alışın, bu insanlar gülmeyi çok seviyorlar.

VİZE:

Avustralya, gelişmiş ülkeler arasında, tüm ziyaretçilerden vize isteyen tek ülkedir. Ama: aynı zamanda, vizesi muhteşem pahalı bir ülke. 410 Avustralya doları karşılığı TL. vize ücreti olarak isteniyor. Yani: yaklaşık 650 TL. civarında bir para. Amerikan vizesi bile bu kadar pahalı değil.

Yeşil pasaporta dahi vize istiyorlar. Yani, Türk vatandaşlarını pek sevmiyorlar, vize konusunda sorun çıkarıyorlar. Sanırım bizim vatandaşlar, orada yapacağını yapmış ve olumsuz bir izlenim yaratmışlar.

Tüm bunların yanında: yeşil pasaport sahibi olsanız bile, yine vize almak zorundasınız. Ama dedim ya, vize verirken kılı kırk yarıyorlar. Vize müracaatı yaptığınızda, vize için istenen bilgi ve belgeler listesi oldukça uzun.

Evet, Avustralya vizesi almak için, Avustralya’nın Ankara’da bulunan konsolosluğuna müracaat etmeniz gerekiyor.

 

ÜLKEYE ULAŞIM:

Uçak bileti muhteşem pahalı bir ülke. İstanbul-Sydney arasındaki uçuş süresi, direkt uçulduğunda, yaklaşık 20 saattir. Ama birçok havayolu şirketi, Singapur veya Tayland üzerinde aktarma yapıyor ve uçuş süresi, yaklaşık 30 saate kadar çıkıyor.

Özellikle bu yolculuğun, 7 saatlik bölümünün Okyanus üstünden gidildiğini düşününce, insan iyice ürküyor. Yani, Avustralya’ya ulaşım gerçekten hem pahalı, hem de yorucu.

Bu arada: uçaktaki görevliler, diğer uçaklarda olduğu gibi, tek düze klasik ve standart giysileri tercih etmiyorlar. Uçaktaki en büyük özellik: inmeden önce, bavulunuz-valizinizde bulunan eşyalar ile ilgili sizin yazılı beyanınızın alınması.

Bu beyanı doldururken, özellikle yanınızda var olduğu halde, yiyecek maddesi yok diye yazarsanız, bilin ki, bavul-valizler, gümrük kontrol yerlerinden geçerken, içlerinde bulunan her şeyin görüldüğü bir ortam var. Yani, kesinlikle yalan veya eksik beyanda bulunmayın. Zaten, bu ülke, ülke dışından ne olursa olsun, asla yiyecek maddesinin ülkeye sokulmasına izin vermiyor. Buraya gitmeye niyetlenenler, asla ve asla yanınızda hiçbir yiyecek maddesi bulundurmamalısınız.

Evet, Sydney havaalanında uçaktan inip, havaalanına geldiğinizde, 24-30 saatlik uçuştan sonra, büyük bir rahatlık hissediyorsunuz. Yukarıda sözünü ettiğim gibi, gümrüğe beyan edeceğiniz bir şey yanınızda yoksa yeşil kanalı, gümrük için beyan edeceğiniz bir şeyler varsa kırmızı kanalı takip edin.

Zaten: her iki kanalda da, gümrük görevlileri gerekli gördüklerinde bavul-çanta ve valizlerinizi açtırıp kontrol edebiliyorlar. Tüm bitkiler, bitki ürünleri, yiyecek maddeleri, hayvan ürünleri karantina kontrolüne tabidir ve ülkeye girişte, gümrükte bildirmekle yükümlüsünüz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMI:

Avustralya şehirlerinde ve şehirlerarasındaki ulaşımda: otobüsler, taksiler, tramvaylar, trenler ve uçaklar kullanılır. Şehir içi ulaşımında kullanılan biletleri: tren istasyonları, otobüsler ve gazete bayilerinden satın alabiliyorsunuz.

Ücreti ise, gitmek istediğiniz yere göre değişiyor. Ama genelde şehir içi ulaşımı ucuz. Şöyle bir örnek verebilirim, Sydney şehrinde, bir şişe su istediğinizde 3 dolar veriyorsunuz, ama aynı yerdeki trene bindiğinizde, sadece 2 dolar ücret ödüyorsunuz.

Bunun yanında, bütün büyük şehirlerde rahatlıkla taksi bulabilirsiniz. Hatta, sokaklarda ve caddelerde, işaret ederek taksi durdurur ve binebilirsiniz. Taksilerin tavanında bulunan ışık ve işaretten, taksinin boş-dolu olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca, taksi şöförlerine bahşiş vermeniz gerekmemektedir.

 

ELEKTRİK:

Ülkede kullanılan elektrikli aletler: genellikle 220-240 volttur. Ama kullanılan prizler bizimkilerden farklı. Yani, prizler üç girişli. Bu nedenle, buraya giderken yanınızda götüreceğiniz elektrikli aletleri burada kullanmanız için üç girişli bir çevirici temin etmeniz gerekiyor. Aksi halde, kullanamazsınız.

Oradan satın alacağınız herhangi bir elektronik cihaz için de, fişi üç girişli olduğunda, burada yani Türkiye’de kullanamayacağınızı bilmelisiniz. Böyle bir durumda, mutlaka Avustralya’dan, üç girişi, iki girişe çeviren, çevirici satın almalısınız.

 

RESMİ TATİL GÜNLERİ:

1 Ocak                                     Yeni Yıl tatili.

26 Ocak                                  Avustralya Günü.

25 Nisan                                 Anzak Günü

25 Aralık                                Noel-Christmas

26 Aralık                                Boxing Day

 

AVUSTRALYA GEZİ PLANI.

Avustralya’da nerelere gidilip görülmesi gerektiği konusu, yolculuğun belki de en güç yanını oluşturur. Çünkü, ülke çok büyük ve geniş. Bu kadar geniş bir ülkede nereye gitmeli?

Avustralya’nın iç hatlarında: her yıl, yaklaşık 29 milyon kişi seyahat ediyor. Bilet fiyatlarında, dönemsel olarak indirimler yapılıyor. Ancak: düşük tarifelerden yararlanmak için, önceden planlama yapmak en iyisidir. Havayollarının alternatifleri daha yavaş olmasına rağmen çevreyi görmek isteyenler için daha cazip olacaktır.

Kıtayı boydan boya geçen demiryolunu ya da kimisi lüks ulaşım olanaklarını sunan şehirlerarası otobüsleri deneyebilirsiniz.

Tüm kıtayı gezebilmeniz mümkün olmadığı gibi; seyahatinizi, görmek istediğiniz yerlere göre planlamanızda yarar var.

Kıtanın ana giriş noktası: Sydney şehridir.

Gezi planımızda: her eyalete: Başkentinden giriş yapacağız. Yolculuğumuza ise: Sydney koyundan başlayacağız. Sahilden, federal başkent Canberra’ya doğru devam edeceğiz. Ardından: Yeni Güney Galler Eyaletinin iç kısımlarına ilerleyeceğiz.

Yolculuğumuzun: Canberra’dan sonraki bölümü: saat yönünün tersine bir rotayla Queensland’dan Victoria’ya uzanacaktır. Kıtanın sevimli dipnotu: Tasmanya’da son bulacaktır.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.