Kahramanmaraş Pazarcık

Kahramanmaraş Pazarcık: Pek fazla turistik özelliği olmayan veya öne çıkmayan bir yerleşim yeridir. Pazarcık denilince, aklıma özellikle kış aylarının vazgeçilmesi “tarhana” geliyor.

ULAŞIM

Pazarcık, il merkezi olan Kahramanmaraş iline: 46 km. uzaklıktadır. Pazarcık-Gaziantep arasındaki uzaklık; 70 km. Pazarcık-Adana arasındaki uzaklık; 218 km. Pazarcık-Ankara arasındaki uzaklık; 650 km. Pazarcık-İstanbul arasındaki uzaklık; 1110 km. Pazarcık-Kayseri arasındaki uzaklık; 255 km. En yakın hava alanı, Kahramanmaraş il merkezinde bulunmaktadır.

TARİH

Pazarcık ilçesinin, ilk kuruluş yerinin, MÖ.3500-4000 yılları arasına kadar uzandığı ve ilçe merkezine 1 km. uzaklıktaki “Kırk mağara” yöresinde olduğu biliniyor. Zamanla: Osmanlı döneminde, tren yolunun buradan geçmesi nedeniyle, ilçe merkezi taşınmıştır.

Yöre: antik dönemde, Asurlular ve Hititler arasında sınır olarak önem kazanmıştır. Hatta; günümüzde Kahramanmaraş müzesinde, bu konuyu ifade edecek şekilde bir “sınır taşı” sergilenmektedir.

Romalılar döneminde: Abbasilerden korunmak için Şallıuşağı köyü sınırları içinde “Köroğlu kalesi” yapılır. 16’ncı yüzyıldan sonra ise, bölgeye Oğuz boyları gelirler. Malazgirt savaşından sonra ise, Türkmen boyları, Anadolu içlerine yayılmaya ve bu bölgeye de gelmeye başlarlar.

1877 yılında kaza merkezi olur. 1917 yılında ise, Belediye Teşkilatı kurulur. 1933 yılında ise, yeni hükümet konağı binası, ilçe merkezinin 3 km. batısından geçen demiryolu kıyısında kurulur ve ilçe merkezi, buraya kaymaya başlar.

Eski ilçe merkezine “Bağdın-ı Sağır” ve “Eski Pazarcık” ismi verilirken, 1938 yılından sonra kurulan yeni ilçe merkezine “Yeni Pazarcık” ismi verilir. 1941 yılında, Gaziantep ilinden ayrılarak, Kahramanmaraş iline bağlanır.

Kahramanmaraş Pazarcık

GENEL

Pazarcık: Akdeniz bölgesindedir. Denizden yükseklik; 850 metredir. Aksu çayının güneyinde kurulmuştur. İlçe arazisinin: yüzde 50’si ormanlıktır.

İlçe genelindeki yerleşim: yukarıda söz ettiğim gibi, eski yerleşimden, yaklaşık 3 km. güneyde, bugünkü yerinde yani Ziyaret Tepesi eteklerindedir. Çünkü, zamanla eski yerleşim önemini kaybetmiş ve ilçe merkezi, güneybatı yönünde ilerlemeye başlamıştır.

İlçe: Doğu Anadolu fay hattı üzerinde, I. derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Ancak, kuruluşundan bu yana, ilçe merkezinde herhangi bir doğal afet olmamıştır.

İklim: yörede, Akdeniz ikliminin değişikliğe uğramış özellikleri görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle kış mevsiminde artar.

İlçe halkının başlıca geçim kaynağı: tarım ve hayvancılık. Bunun yanında: 1980’ler den sonra yurt dışına göçen ve orada çalışan ilçe halkı ve yakınları, ilçenin ekonomik etkinliğine yoğun katkı sağlamaktadır.

NE YENİR

Pazarcık yöresine yolunuz düşerse, özellikle tatmanızı önereceğim lezzet: malkıtalı köfte. Kırmızı mercimekle yapılan bu köfteyi, yanında ayran ile mutlaka denemelisiniz. Ayrıca: makkaşel (bir çeşit nohut yemeği) ve bu yörenin vazgeçilmez tatlarından olan “tarhana” deneyebilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

KÖROĞLU KALESİ

Şallıuşağı köyü yakınlarındadır. Kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı hakkında somut bilgiler yok. Ancak, Romalılar veya Abbasiler döneminde yapıldığı sanılıyor. Yani, yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişi var. Büyük olasılıkla: Abbasiler döneminde, gözetleme kulesi yada sınır kalesi olarak yapılmış olsa gerek.

Evet, bu 1000 yıllık tarihi yapı, günümüzde harap halde. Bakımsızlık ve ilgisizlik. Zaten, buraya ulaşım tam bir sıkıntı. Çünkü, kaleye ulaşım için uygun bir yol yok. Şallıuşağı köyünden bir süre ilerliyorsunuz ve tepenin yamacından sonra yürüyerek ilerlemek zorunda kalıyorsunuz.

Kaleye vardığınızda ise, defineciler tarafından her yerinin delik deşik yapıldığını görüyorsunuz. Hani, tüm bunları yazdım, gitmeyin diye değil, bu yöreye yolu düşenler bu kaleyi görmeliler. Çünkü: kalenin üstünden, özellikle Aksu çayının vadisinin görünümüz bir harika. Biraz zahmet sonucu, muhteşem bir manzara sizleri bekliyor.

KIRK MAĞARALAR

Yukarı Pazarcık bölgesindedir.

Burada: tepecikler üzerinde, yerleşim merkezi olarak kullanılan, kayalara oyulmuş, çok sayıda mağara var. Mağaraların çokluğu nedeniyle, buraya “kırk mağaralar” ismi verilmiştir. Mağaralarda, özellikle, MÖ.3500-4000 yılları arasında yaşam bulunduğu tahmin ediliyor.

KARTALKAYA BARAJI

Baraj, 1971 yılında hizmete girmiştir. Aksu çayı üzerinde kurulmuştur. Gaziantep ilinin su ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.

Kahramanmaraş tanıtımı.

 

Please follow and like us:

“Kahramanmaraş Pazarcık” için bir yorum

  1. Emeğinize sağlık Hocam
    Çok güzel anlatmışsınız, 6 yıl kaldık orada her akşam gökyüzü manzarasını izlerdik ailece, o kadar güzel ki orada ki gökyüzü manzarası o kadar yer gezdik hiç bir yerde yok, insanları misafirperver, yemekleri çok güzel, halkı yurtdışından geliri çok fazla, ilçe olarak küçük ama güzel bir yer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.