Osmaniye Bahçe

Osmaniye Bahçe

Osmaniye-Gaziantep karayolu üzerinde, dağlara tırmanmadan önceki bir ilçemiz.

Osmaniye Bahçe

ULAŞIM

Osmaniye il merkezine, 34 km. uzaklıktadır. Bahçe-Nurdağı arasındaki uzaklık: 19 km. Bahçe-Gaziantep arasındaki uzaklık ise: 90 km.dir.

Osmaniye Bahçe

TARİH

İlçe, MÖ. 1000 yıllarında, Kargamış eyaletine bağlı bir ileri kale harabesi üzerinde kurulmuştur. Tarihi süreç içinde: çeşitli ulusların, askeri bir karakolu gibi görev yapmıştır. Sümerlerden sonra, Pers ve Roma devletleri arasındaki savaşlarda, sürekli uğrak yeri olarak kullanılmıştır.

MS. 640 yılına kadar Bizans egemenliği görülür. Bu tarihten sonra ise, Arap ve Abbasi hakimiyetleri görülüyor. Daha sonra, Halife Harun Reşit döneminde, İslam idaresine geçer. 1523 yılında ise, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılır.

1850 yılında, Kızılyer ve Bulanık adıyla, Maraş sancağına bağlı iken, Bahçe adını alır. 1878 yılında ise, Adana vilayetinin Cebel-i Bereket (şimdiki Osmaniye) sancağına bağlanır ve bugünkü ismini alır.

Osmaniye Bahçe

GENEL

İlçenin en önemli özelliği: Çukurova’yı doğuya bağlayan, Gavurdağı geçidi üzerinde bulunmasıdır.

Arazi yapısı genelde engebeli olup, rakımı 630 metredir.

İlçenin, dağlık bölgede kurulu olması, nüfus artışını engellemiştir. Küçük, şirin ve ismine uygun yeşilliklerle kaplı bir yerleşim birimidir.

İlçe, Amik-Kahramanmaraş; fay sistemine yakındır. Bu nedenle, bölge ikinci derece deprem kuşağı olarak önem arz ediyor.

Osmaniye Bahçe

GEZİLECEK YERLER

Osmaniye Bahçe Ağcabey Camii

 

AĞCABEY CAMİİ

İlçe merkezinde; Atatürk meydanındadır. Kitabesine göre: 1809 yılında, Ağcabey isimli bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Ancak, caminin gösterişli minaresi, daha önceki yıllarda yapıldığını gösteriyor. Şöyle ki: kagir kısımlarının, Dulkadiroğulları döneminde yani 1409-1490 yıllara arasında yapılmış olması ihtimalini yükseltiyor. Sadece minaresi orijinaldir ve güzel bir minaredir.

Osmaniye Bahçe Kümbetler

KÜMBETLER

İlçe dışında, İstasyon yakınındaki bir mezarlık içinde 2 türbe vardır. Bu türbelerden bir tanesi Ağcabey (camiyi yaptıran kişi) ve diğeri ise ailesine aittir. Türbelerin ikisi de kare planlı, çevresi açık ve üzeri kubbelidir.

Osmaniye Bahçe Yaşar Fettahoğlu Kale Parkı

YAŞAR FETTAHOĞLU KALE PARKI

İlçe merkezinde tepelik bir alandadır. Bir Garnizon kalesi olarak yapılmıştır. Muhtemelen Roma döneminde yapılmıştır. 90 cm kalınlığında dört duvardan ibarettir. Kaleden günümüze sadece temelden 1 metre yüksekliğe kadar olan sur duvarları kalmıştır. Kurtlar kalesi üzerinden Harun Reşit Kalesiyle bağlantı vardır.

Bahçe Bahçe Kalesi

BAHÇE KALESİ

İlçe içinde, tepelik bir alandadır. Ama, yalnızca dört duvardan ibarettir. Kalenin duvarları, temelden 1 metre yüksekliğe kadar ayakta kalmıştır. Yapı: 15×15  metre ölçülerinde, küçük bir garnizon kalesi durumundadır. Duvar kalınlıkları: 90 cm. dir. Roma ve ortaçağ dönemlerinde kullanılmıştır.

Osmaniye Sumbas

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.