Fethiye

Fethiye

Muğla Fethiye: Doğal güzellikleri ve tarihi ve turistik yerlerinin önemiyle dikkati çeken bir yer. Birçok kez gittim. Ülkemizde: özellikle: Çalış plajları bölgesini bilmeyen, ilçenin hemen kıyısında tam bir simge gibi yükselen kayalık blok üzerindeki kayalara oyulmuş mezarları görmeyen ve de Ölüdeniz’i  bilmeyen sanırım çok azdır.

Uzun zamandır bu defalarca gittiğim güzel ve turistik ilçemizi yazmadığımı düşündüm. Her ne kadar: Ölüdeniz ve Saklıkent konularını daha önce yazmış olsam da, Fethiye sadece bunlardan ibaret bir yer değil. Tam bir turizm cenneti.

Buyurun: ayrıntılı bir Fethiye ve çevresi, gezi yazısı. Bu bölgeye giderken, “okumadan gitmeyin”

Aslında: yazı bayağı geniş, ayrıntılı ve uzun oldu. Ama: her zaman olduğu gibi, sizler: gezilecek yerlerde özelliklerini belirttiğim yerleri inceleyin, beğendiklerinizi ve ilginizi çeken yerleri işaretleyin ve Fethiye yöresinde kalacağınız zamana ve beğenilerinize göre, kendinize muhteşem güzel bir gezi rotası hazırlayın.

ULAŞIM

Muğla Fethiye ye ulaşım için çeşitli alternatifler var.

Karayolu ulaşımı: Fethiye’ye, Muğla üzerinden veya Antalya üzerinden ulaşabilirsiniz. Hatta: arada, yani Çandır-Korkuteli üzerinden de bir ulaşım yolu görünüyor. Ama: en rahat yol: Muğla üzerinden ulaşım.

Kıyıyı takiben, Antalya üzerinden ulaşım: biraz zahmetli ve uzun zaman alıyor. Antalya üzerinden Fethiye’ye gelecek olanlar için: zamanınız varsa ve görmedi iseniz, kıyı yolunu öneririm. Muhteşem güzellikleri izleyerek, yolculuk yaparsınız.

Ancak, yol biraz zahmetli ve zaman alıyor. Eğer, kısa sürede Fethiye’ye ulaşmak isterseniz, Korkuteli üzerinden, yani iç bölgeden Fethiye’ye, daha kısa sürede ulaşmanız mümkün.

Fethiye-Ankara arası uzaklık: 635 km. Fethiye-İzmir arası uzaklık: 359 km. Fethiye-İstanbul arası uzaklık: 810 km. Fethiye-Aydın arası uzaklık: 232 km. Fethiye-Antalya arası uzaklık: 199 km. Fethiye-Denizli arası uzaklık: 217 km.

Fethiye-Korkuteli arası uzaklık: 137 km. Fethiye-Demre arası uzaklık: 149 km. Fethiye-Marmaris arası uzaklık: 126 km. Fethiye-Ortaca arası uzaklık: 49 km. Fethiye-Bodrum arası uzaklık: 256 km. Fethiye-Pamukkale arası uzaklık: 230 km. Fethiye-Kaş arası uzaklık: 103 km. Fethiye-Kuşadası arası uzaklık: 277 km.

Bunun dışında: Muğla üzerinden gelirseniz, zaten herhangi bir sorun yok, yol rahat. Fethiye-Muğla arası uzaklık: 124 km.

Havayolu ulaşımı düşünürseniz: Dalaman havaalanı, ilçe merkezine, yaklaşık 30 dakika uzaklıktadır. Yani, yaklaşık 50 km. dir. Dalaman havaalanından, bir taksi ile Dalaman merkezine geçebilir (bu yolculuk 10 dakika sürer) ve buradan, otobüsler ile, Fethiye merkezine, yaklaşık 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

TARİHİ

Muğla Fethiye nin antik çağlardaki adı: Telmessos.

Burada: Likya devletinin, Karya sınırındaki en önemli kenti kurulmuştur. Hatta, kentin kuruluşunun, MÖ.5.yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Şehrin kuruluşu hakkında, bir Likya efsanesi var. Buna göre: “ Finike kralı Agenor’un kızına aşık olan Tanrı Apollon: küçük bir köpek kılığına girerek, kral kızının gönlünü çalar. Bu beraberlikten olan çocuklarının ismi ise: “Telmessos” olur. Tanrı Apollon’un kurduğu kente de, oğlunun ismine atfen: Telmessos adı verilir.

Evet: MÖ. 547 yılında, Persler, yörenin diğer tüm kentleri gibi, burayı da işgal ederler. MÖ. 344-343 yıllarında ise, bu kez, yörede Büyük İskender görülür. Söylenenlere göre: kent, kendi isteğiyle, Büyük İskender’e teslim olmuştur.

Bir başka söylentiye göre ise: Büyük İskender, donanması ile, Telmessos kıyılarına geldiğinde: kumandanlarından Nearkos, o dönemin kent yöneticisi Antipatrides’den: yanlarındaki müzisyen ve esirlerin kente alınmasını ister.

İsteği kabul edilir ve müzisyen olarak kente girenler, müzik kutularının içinde sakladıkları silahları çıkararak, gece, şölenler sırasında, akropolü ele geçirirler.

MÖ.189 yılında ise, bu kez, yörede Romalılar görülür. Romalılar tarafından Bergama krallığına bağlanan kent; Bergama krallığının yıkılmasından sonra, MÖ.133 yılında, Likya Federasyonuna bağlanır ve hatta federasyonun en önemli 6 kentinden biri olur.

Takip eden tarihi süreçte, 8’nci yüzyılda: kentin adı, Bizans imparatoru II. Anastasios onuruna “Anastasiopolis” olarak değiştirilir.

1424 yılında, Osmanlılar yöreyi ele geçirirler. Yöreye: uzak şehir anlamına gelen “Meğri” ismini verirler. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1934 yılında ise, Şehit Pilot Fethi Bey’in anısına: yöreye “Fethiye” ismi verilir.

Muğla Fethiye’nin antik dönemdeki en büyük özelliklerinden birisi de: kahinlerinin ünüdür. Mitolojide, Tanrı Apollon’a adanan bu bilicilik/kehanet merkezinde yaşamış kahinlerin: tarihin akışında büyük etkilerinin olduğu, yazılı kaynaklardan öğrenilmektedir.

GENEL

Muğla Fethiye: Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesinin ayıran hattın içinde ama Akdeniz bölgesinde kalıyor. Tipik bir kıyı yerleşim yeri. Kıyı uzunluğu: 167 km. Ayrıca: 18 adet ada var. Bu adaların önemlileri: Şövalye, Kızılada, Katrancı, Tersane, Domuz, Yassıca, Gemile, Ayanikola ve Karaören adalarıdır.

İlçenin önemli akarsuları: Kargı ve Eşen çaylarıdır. İlçe hudutları içinde: çoğunluğu denize dik olarak inen, 180 koy-körfez bulunuyor. Bunları hepsi, birbirinden güzel.

İlçe topraklarının: % 70’den fazlası, ormanlık ve makilik alanlarla kaplıdır. Halkın geçim kaynaklarının başında turizm gelir. Bundan başka: yörenin bereketli toprakları, tarım için de elverişlidir.

Şöyle ki, bölge halkının büyük bir bölümü: seracılık ile de uğraşmaktadır. Genellikle, kışın yetiştirilemeyen: domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ve diğer bir kısım tarım ürünü, buradaki seralarda 12 ay boyunca yetiştirilmektedir.

Bunun dışında: tüm bölgede olduğu gibi, burada da zeytincilik yapılır.

Yörede: karakteristik Akdeniz iklimi görülür. Buna göre: yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer.

Sonuç olarak: Muğla Fethiye ilçe merkezi: ülkemizdeki birçok şehirden belki daha büyük belki de aynı ölçüde: gelişmiş, modern bir şehir havasındadır. Bu ilçe merkezinde: modern ürünlerin satıldığı mağazalar, lüks ve her türlü gelir düzeyindeki ziyaretçiye hitap eden restoranlar, deniz kıyısında mola verebileceğiniz çay bahçeleri ile dolu.

Yani: her bakımdan tam bir turizm merkezi denilebilecek bir yer. Rahatlıkla, tatil yapılabilecek bir yer.

MAVİ YOLCULUK

Ülkemizde, mavi yolculuk yapmak için en uygun yer: Fethiye’dir diyebilirim. Çünkü: bu yörede: birçok: ada ve yamaçlarında yemyeşil ağaçların kıyıya kadar ulaştığı koy ve körfezler var. İrili-ufaklı bu koy ve körfezler: mavi yolculuk düşünenler için, ideal güzellikler sunuyor. Özellikle: Göcek. Burası: mavi yolculuk turunda kesinlikle uğranılması gereken yer.

Mavi yolculuk için ideal ortamın bir diğer özelliği: Fethiye’de bulunan: dev yat limanı. Mavi yolculuk yapan tekneler: bu limanda duraklıyor ve hatta burada günlerce kalabiliyorlar. Liman: yaz-kış dolu. Bu nedenle: Fethiye’de, yat turizmi gerçekten öne çıkıyor. Çünkü: körfez açık denize kapalı olduğu için, özellikle fırtınalı havalarda, yatçılar için tam bir korunma ve sığınma yeri.

Günübirlik turlar düzenlenen tekneler ile gezmeyi düşünürseniz: bunlar: Fethiye, Ölüdeniz ve Göcek’ten: her gün sabah, saat: 10.00 gibi hareket ediyorlar ve saat: 18.00 gibi geri dönüyorlar. Ölüdeniz bölgesinden kalkan bu günübirlik tekneler: Kelebekler vadisine gidiyor. Fethiye merkezden kalkan günübirlik tekneler ise: çevrede bulunan ada ve koyları ziyaret ediyorlar.

Tabii “Mavi yolculuk” denilince, insanların aklına hemen, bu işin ekonomik yönünün yüksekliği geliyor. Çünkü: Mavi yolculuk, aslına bakarsanız, üst düzey geliri olan insanların bir tatil aktivasyonu. Ancak, şunu unutmayın: çok yakın olduğunuz birkaç aile bir araya gelerek, standart bir tekne kiralayarak, sizler de kısa bir mavi yolculuk yapabilirsiniz.

NE YENİR

Muğla Fethiye, tüm Ege kıyısındaki ilçelerde olduğu gibi: zeytinyağlı yiyeceklerin yaygın olduğu bir yer. Burada: zeytinyağlı, yöresel otlardan yapılan yiyeceklerden tadabilirsiniz.

Elbette: deniz kıyısında, deniz ürünleri yani taze balık mevcut. Balık denilince, elbette: buğulama ya da ızgara balık yemelisiniz. Bunun yanında: jumbo karides, istakoz, karavide gibi kabuklu deniz canlıları ile birlikte, salata ve yanında mutlaka zeytinli ekmek. Özellikle: zeytinli ekmek, mutlaka ve mutlaka tadın, bayılacaksınız.

Ama: yukarıda da sözünü ettiğim gibi: burası turistik bir yer, deniz ürünlerinin ekonomik fiyat yüksekliğinden çekinirseniz, her türlü yemeğin bulunduğu, hatta ev yemeklerinin sunulduğu birçok restoran var.

NE SATIN ALINIR

Muğla Fethiye ilçe merkezinde: haftanın iki günü (Salı ve Cuma) halk pazarı kuruluyor. Bu halk pazarından: gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için, hediyelik bir şeyler bulabilirsiniz. Bunun dışında: yöreye özgü, kesin kalıpları belirlenen bir hediyelik öneremeyeceğim. Çünkü: burası, hediyelik olarak, herhangi bir ürünün öne çıktığı bir yer değil.

GEZİLECEK YERLER

FETHİYE-ÇAMELİ YOLU: GEZİLECEK YERLER

Muğla Fethiye ilçe merkezinde, Çatalarık Mahallesinden, Orman deposunun hemen yanından ilerlediğinizde: Üzümlü beldesine varacaksınız.

Fethiye

YEŞİL ÜZÜMLÜ

Burası: ilçe merkezine 18 km. uzaklıktadır. İlçe merkezinde, eski garajlardan kalkan dolmuşlar ile gidilmektedir.

Burada: bütün çevre yemyeşil bitki ve ağaçlarla kaplıdır. İlçe merkezinden daha serin olduğu için, özellikle yaz aylarında turistler tarafından konaklama için tercih edilir. Özellikle: yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Burada: “Dastar” adı verilen bir tür dokumacılık ta yapılmaktadır.

Fethiye

DAİDALOS KAYA MEZARLARI

Fethiye-Muğla karayolunda ilerlediğinizde: İnlice köyü karşınıza çıkıyor. Daidalos kaya mezarları ise, İlçe merkezine, 22 km. uzaklıkta, İnlice köyü yakınlarındadır. Burayı gezmek için, özel aracınız ile, İnlice köyüne gelebilir veya ilçe merkezinden tur düzenleyen seyahat acentalarının imkanlarını kullanabilirsiniz.

İnlice köyünde, Daidalos kaya mezarları yanında, denize girilebilen “İnlice Plajı” bulunuyor.

Bu mezarlar: kayalar oyularak yapılmıştır. İnlice köyü çevresinde: Daidalos anıtı denilen mezardan, yukarı doğru ilerlediğinizde: Daidala antik kentini ifade eden, birçok kalıntı ve kaya mezar bulunduğunu görürsünüz.

Bu kente ait, ilginç bir efsane var. Şöyle ki: “Daidalos’un oğlu İkanos: iyi bir avcıdır. Bir gün: babasından, avladığı büyük bir şahinin tüylerinden, kendisine iki kanat yapmasını ister. Bunun üzerine, oğluna kanat yapan baba, oğluna uçma esnasında yol göstermek için, kendisine de bir çift kanat yapar.

Baba ve oğul, birlikte: Daidala’da, yüksek bir uçurum kıyısından havalanarak uçmaya başlarlar. Fethiye körfezi ve İnlice üzerinde uçarlar. Bu sırada: oğul İkanos, babasının “yüksekten uçma, kızgın güneş yakar” uyarısını dikkate almaz ve güneşe yakın olmak amacıyla, yükseklere çıkar.

Ancak, güneşin sıcaklığından, kanatları tutan sakız ve balmumu eriyince, kanat tüyleri tek tek dökülmeye başlar. İkanos: hızla mavi deniz sularına düşerek, ölür. “

Aynı yol üzerinde, devam ettiğinizde, karşınıza: ülkemizin yine en önemli turizm merkezlerinden biri geliyor.

DEĞİRMENBAŞI ORMAN İÇİ DİNLENME YERİ

İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Fethiye-Çameli yolundadır. Fethiye-Üzümlü dolmuşları ile gidilebilmektedir.

Kızılçam ağaçlarıyla kaplı alan, B tipi mesire alanıdır. 1974 yılında kurulmuştur. Alan, günübirlik piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

Alanda, piknik yapma için uygun düzenleme yapılmıştır. Günlük ziyaretçi kapasitesi 500 kişidir. Fethiye ilçe merkezine yakınlığı nedeniyle özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir.

KARAAĞAÇ ALINCA KÖYÜ

Fethiye merkeze 31 km uzaklıktadır.

Alınca bölgenin en sakin ve gizli kalmış yeridir. Çünkü buraya toplu ulaşım araçları ile ulaşmak mümkün değildir. Kendi özel aracınız veya tutacağınız taksi ile ulaşabilirsiniz. Bölgede 1-2 tane konaklama tesisi bulunmaktadır.

Ayrıca kamping ve bungalov evler vardır. Akşam gün batımında, buranın eşsiz Cennet Koyu muhteşem güzel bir manzara sunar. Burası, Likya yolu üzerindedir ve bu yüzden genellikle Likya yolunda yürüyenler tarafından tercih edilmektedir.

OYUKTEPE KOYLARI

Fethiye merkeze 4 km uzaklıktadır. Koyda: birçok plaj bulunmaktadır. Bunlar: Turun Pınarı, Akvaryum, Aksazlar, Kuleli, Büyük Samanlık, Küçük Samanlık, Boncuklu, Mempaşa plajlarıdır.

Kuleli Koyu

Fethiye merkezde, İskele yolundan Karagözler istikametine giderken buraya ulaşabilirsiniz. Koyun bir tarafı deniz, bir tarafı ise yemyeşil ormanlık alandır.

Aksazlar Koyu

Fethiye merkez Sahil yolundan Aksazlar istikametine giderseniz, buraya ulaşabilirsiniz. Buradaki plaj, özel beyaz kum getirilerek sonradan dizayn edilmiştir. Plaj bölümünde, şemsiye, şezlong, tuvalet ve duş imkanı bulunmaktadır. Deniz dalgasız ve sığdır.

Küçük Boncuklu Koyu

Fethiye merkezinin batısında bulunan koy, merkeze 5 km uzaklıktadır. Burada: deniz oldukça berraktır ve sakindir. Denizin tabanı büyük çakıl taşları doludur ve deniz ayakkabısı ile girmeniz önerilir. Sahil ise, kum ve çakıl karışımıdır.

Büyük Boncuklu Koyu

Fethiye merkezin batısında, merkeze 4 km uzaklıktadır. Deniz temiz ve berraktır. Deniz yavaş derinleşir. Bu bölgede, orman içindeki kamp alanlarında konaklayabilirsiniz. Bungalov evler veya çadır imkanı bulunmaktadır.

Küçük Samanlık Koyu

Fethiye ilçe merkezinin batısında, yaklaşık 3 km uzaklıktadır. Burada aşağıda belirttiğim gibi Küçük ve Büyük Samanlık olarak iki koy olmasına rağmen, yörenin yerlileri, her iki koyu tek bir koy olarak yani “Samanlık Koyu” olarak bilirler. 

Deniz oldukça temizdir ve diğer koylardan farklı olarak burada iki tane iskele bulunmaktadır. Deniz: sığ ve dalgasızdır. Bu yüzden yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir.

Plajda bulunan tesiste: şezlong ve şemsiye kiralama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, sahilde büfe, restoran ve kafeterya vardır. Koyda bulunan büfede bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ama buraya gelenler, genellikle kendi yiyecek ve içeceklerini yanlarında getirirler.

Büyük Samanlık Koyu

Fethiye merkezin batısında, merkeze 7 km uzaklıktadır. Koy, hem piknik yapmak ve hem de denize girme olanakları sunar. Piknik masaları vardır. Çocuklar için ise oyun parkı bulunur. Bisiklet ve yürüyüş parkurları da mevcuttur. Özellikle hafta sonlarında oldukça fazla kalabalıktır.

Fethiye

ONİKİ ADALAR

Fethiye körfezinin: kuzeybatısında bulunmaktadır.

Burayı: balıkçılar “Karanlık içi” olarak isimlendiriyorlar. Özellikle: mavi yolculuğa çıkan tekneler, bu bölüme kesinlikle uğruyor. Ayrıca: Fethiye ve Göcek bölgelerinden, günübirlik tekne turları ile de buraya ulaşmanız mümkün. Yörenin en önemli çekim alanlarının başında gelen bölgeye: oniki adalar ismi veriliyor.

DELİKTAŞ ADASI

Kızıl adanın kuzeybatısında irili-ufaklı adalara, bu isim verilmiş. Burada: özellikle su altı dalışı yapmak isteyenler için çok uygun ortamlar var.

TERSANE ADASI

Fethiye körfezindeki en büyük adadır. Mübadele öncesinde, burada bir Rum yerleşim yeri varmış. Mübadele sırasında, Rumlar burayı terk etmişler, günümüze kalıntılar ulaşmış.

Burada: bir gözetleme kulesi ve kısmen korunmuş durumdaki bir mezar var. Geçmiş dönemde, burada, küçük gemilerin bakım ve onarımlarının yapıldığı bir tersane varmış. Bu nedenle, adanın adı “Tersane adası” olarak anılıyor. Burada: korunaklı koylar var.

Bu koylarda, gerek balıkçılar ve gerekse yatçılar barınıyorlar. Son olarak, bu adanın kuzeybatısında bulunan Taşyaka koyu: ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bir kaya üzerine yaptığı “balık” resmi nedeniyle “Bedri Rahmi Koyu” olarak anılıyor.

Koyda: yatların yanaşabilmesi için ahşap iskeleler ve salaş restoranlar, lokantalar var.

PRENS ADASI

Burada, bir prens, söylentilere göre: 30 yıl kadar önce yaşamış. Bu yüzden, ada: Prens adası olarak isimlendirilmiş. Ama, bir zamanlar burada bol miktarda yaban domuzu bulunuyormuş ve bu yüzden adaya, “Domuz adası” da deniliyor.

Ada üzerinde: kral mezarları olarak düşünülen kalıntılar var. Ayrıca, burada: teknelerin yanaşmasına uygun bir liman var. Adanın güneyinde ise, Darboğaz ve onun güneyinde: Göbün koyu var. Bu koy: mavi yolculuk teknelerinin yoğun uğrak yeri.

YASSICA ADALAR

Bunlar, irili-ufaklı 5 adadan oluşuyor. Bu adalar üzerinde, herhangi bir tesis yok. Büyükçe olanının, denize uzanan burnu ucunda, küçük bir havuz oluşmuş. Burası: çocuklar için ideal bir yüzme yeri.

Burada: günübirlik tekneleri yoğun olarak mola veriyorlar. Adaların kuzey ucunda, yüzmek için son derece elverişli sığ bir deniz var. Buranın sahil bandı ise, ince kum. Bu arada: adalar arasında yüzmek isterseniz, korkmadan deneyebilirsiniz.

İki adanın arasındaki en kısa mesafe: 12 metreye kadar düşüyor. Yaklaşık, yarım saat kadar yüzmeyi becerebilirseniz, dört adayı da yüzerek dolaşabilirsiniz. Bu arada, arzu ederseniz, adalara çıkıp, yürüyüş te yapabilirsiniz, ancak, bu yürüyüş için spor ayakkabısı bulundurmanız şart.

ZEYTİN ADA

Burası: Yassıca adaların güney ucundaki bir ada. Ama, bu adada özel mülkiyet var. Ayrıca, Osmanlı dönemine ait bir zeytin sıkma atölyesi yapısı var.

KIZIL ADA

Bu adanın bu ismi almasının nedeni: gün batarken, taş ve toprağın renginin kızıla dönüşmesi. Adanın güney ucunda: bir deniz feneri var ki halen faaldir. Adada: sadece fener bekçisinin evi bulunuyor. Adanın doğu kıyısı: deniz dalgalarından etkilenmediği için, yüzmeye elverişli. Tekneler için de, burada konaklamak mümkün.

Burada büyük bir sahil bandı bulunuyor. Adanın güneybatısında ise, Deliktaş adaları var. Bu adalar da, dalış yapma meraklıları ve balık avlamak isteyenler için çok uygun ve tercih ediliyor.

HAMAM KOYU

Burası: mavi yolculuk ve günübirlik teknelerin uğrak yerlerinin başında geliyor. Yatlar ve tekneler, burada geceliyorlar. İskelenin hemen yanı başında: bir bölümü sular altında kalarak günümüze ulaşmış, bir Bizans manastırı kalıntıları görebilirsiniz. Ayrıca, tekneden çıkıp, orman içinde kısa yürüyüş yapabilirsiniz. Kıyıda, yatlara ve teknelere hizmet veren, küçük ve şirin lokantalar var.

Fethiye ören yerleri.

Fethiye merkez gezilecek yerler.

Fethiye Kayaköy ve çevresi.

Fethiye Ölüdeniz.

Fethiye Göcek ve çevresi.

Fethiye Girme Kaplıcaları.

Fethiye Saklıkent.

Please follow and like us:

“Fethiye” üzerine 4 yorum

  1. TEŞEKKÜR EDERİZ GERÇEKTEN FAYDALI BİLGİLER BENCE OKUYUP YOLA ÇIKILDIĞINDA ÇOK FARKLI YERLERİ GÖRME ŞANSI VAR

  2. Çok güzel ve faydalı bir anlatım. Çok çok teşekkürler.

  3. hem güzel hem sakin ülkemizde cennetten bir köşe anlatmışsınız 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.