Malatya Akçadağ

Malatya Akçadağ

Tarihsel değerler açısından oldukça zengindir. Malatya ilçeleri arasında, devletin en çok yatırım yaptığı yer olarak öne çıkar. Çünkü: Erhaç Hava alanı ve Sultansuyu Üretim Çiftliği burada.

Malatya Akçadağ

ULAŞIM

İlçe, Malatya’yı: İç Anadolu bölgesine bağlayan, Malatya-Kayseri-Ankara kara yolu üzerindedir.

Akçadağ-Malatya arası uzaklık: 38 km. Akçadağ-Darende arası uzaklık: 70 km. Akçadağ-Yazıhan arası uzaklık: 63 km. Akçadağ-Kale arası uzaklık: 80 km.

TARİHİ

İlçenin Osmanlı dönemindeki adı: Arga.

Arga kelimesi: Luvi kökenli bir kelimedir. Yukarı, yüksek, sınır, ışıldayan, parıldayan, ışıltı anlamına gelir.

Hititlerin: MÖ. 1750-1100 tarihleri arasında, yaşadığı göz önüne alındında, Arganın ortalama olarak: MÖ. 1500’lerde kurulduğu düşünülmektedir.

Aradaki tarihi süreçte, yörede birçok medeniyet egemenlik sürdürmüştür. Malazgirt zaferinden sonra ise, Anadolu’da hızla Türkmen nüfusu iskan edilmeye başlanmıştır. 1074 yılında, yöre, Danişmentoğlu Beyliği topraklarına katılır. Haçlı seferleri zamanında ise, yöre bunlardan etkilenir. 1105 yılında: Anadolu Selçukluları, bölgeyi fethederler.

1283 yılında, bölgede şiddetli bir deprem olur. 1894 yılında, yörede yine büyük bir deprem olur. 1956 yılında ise, Akçadağ çarşısında büyük bir yangın çıkar ve çoğu ahşap ve kerpiçten yapılmış binalar ve dükkanlar yanar. Bunun üzerinde, Belediye tarafından, tek katlı dükkanlar yapılır. Bu dükkanlar, bugünde kullanılmaktadır.

Malatya Akçadağ

GENEL

İlçe, dağlık ve ovalık bir alanda kurulmuştur. Güneydoğu Torosların kollarından: Akçadağ ve Karadağ, önemli yükseltiler olarak öne çıkmaktadır.

İlçede, karasal iklim hakimdir. Buna bağlı olarak yazları aşırı sıcak, kışları ise aşırı soğuk olur.

Yöre insanının ekonomisi: tarıma dayanmaktadır. Yörede yetiştirilen ürünlerin başında ise, kayısı gelir. En lezzetli, şeker oranı en yüksek kayısılar, burada yetiştirilmektedir. Çünkü: Malatya’da  düzenlenen kayısı festivalinde, Akçadağ kayısıları daima birinci seçilmektedir.

Yörede, kayısıdan sonraki en meşhur ürün ise: armut. Akçadağ armudu: bol sulu, çok lezzetli ve kendisine has kokusu olan bir üründür. Özellikle, dağ köylerinde yetiştirilir ve büyük şehirlere pazarlanır. Ancak, erken bozulması, kötü yanıdır. Bu yüzden beklemeye ve saklamaya uygun değildir.

NE SATIN ALINIR

Akçadağ bölgesinden, her türlü kayısı ürünü satın alabilirsiniz. Bu ürünler, gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için, gayet güzel hediyelik paketlerde satışa sunuluyor.

Malatya Akçadağ

GEZİLECEK YERLER

ARGA TEPESİ

İlçe merkezindedir. Höyük: günümüzde, üzerindeki yapılaşma nedeni ile bozulmuştur. Höyükte yapılan araştırmalarda: Eski Tunç çağı ve Hitit dönemine ait kalıntılar görülmüştür.

Höyükte: herhangi bir resmi arkeolojik kazı yapılmamıştır. Ancak, biraz önce de söylediğim gibi, günümüzde, höyük üzerinde ve çevresindeki yapılaşma nedeniyle, görüntü ve oluşumu bozulmuştur.

Malatya Akçadağ Ferik Kalesi

FERİK KALESİ

Düvencik köyü yakınlarındadır. MÖ. 1200 yıllarında Hititlerden tarafından savunma amaçlı olarak yapılmıştır. Kale arazisinde, resmi arkeolojik kazı çalışmaları yapılmamıştır. Kale yapısının girişi belirlidir, ancak çıkışı bilinmemektedir. Çıkışının, Tohma çayı civarında bulunabileceği düşünülmektedir.

Malatya Akçadağ Levent Vadisi-Bağköy Kaya Kabartmaları

LEVENT VADİSİ. BAĞKÖY KAYA KABARTMALARI

Levent bucağındadır. Vadi boyunca, çeşitli jeolojik olaylar sonucu oluşan farklı büyüklükte mağaralar var. Bu mağaralarda, Geç Hitit döneminde kaldığı düşünülen kaya kabartmaları var. Vadi boyunca, yürüyüş yapılabiliyor. Ayrıca: izcilik ve gençlik kampları da kurulabiliyor.

Malatya Akçadağ Sultansuyu Üretme Çiftliği

SULTANSUYU ÜRETME ÇİFTLİĞİ

Burada, yarış atları üretilmektedir. Hara ile Sultansuyu Barajı çevresinde, piknik ve dinlenme alanları var. Osmanlılar zamanından yani 1849 yılından günümüze ulaşmıştır. Özellikle: kuruluş yıllarından sonra, Erzincan’da bulunan 4’ncü Ordu’nun zahire ve hayvan ihtiyacı buradan karşılanmıştır.

1919 yılında bir tay deposu olarak kurulan ve at yetiştirilmeye başlanan yöre, daha sonra çeşitli askeri birlikler için, sığınak olarak kullanılmıştır. 1929 yılında, Sultansuyu Harası olarak yeniden planlanan yörede, düzenli yatırımlar yapılarak, günümüzde: modern bir üretim çiftliği halene getirilmiştir.

Malatya Akçadağ Sultansuyu Üretme Çiftliği

Harada: anaç, kısrak tavlası, erkek taylar tavlası, dişi taylar tavlası, değirmen, fırın, memur evleri, ilkokul ve birçok yardımcı unsur yapı bulunmaktadır. Kuruluşundan sonraki dönemde, en iyi yarış atlarının temin edildiği stratejik bir merkez haline gelmiştir. Buradaki atlar, yarış atı olmak üzere, açık arttırmalarda, yüksek fiyatlarla satılmaktadır.

Darende tanıtımı.

Yazıhan tanıtımı.

Kale tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.