Nevşehir Kapadokya Gezi Planı

Nevşehir Kapadokya Gezi Planı

Kapadokya bölgesi gezisine, bulunduğunuz yere göre; bölgedeki gezi planında belirttiğim ve sizin bulunduğunuz yere en yakın noktadan başlamanız mümkün. Ben; Ankara’dan hareket edildiğinde, bölgeye nasıl ulaşacağınızı, geziye nereden başlayacağınızı ve mevcut zamanınıza göre, nerelere gidebileceğinizi; anlatacağım. Siz; kendi tercihlerinize göre, gezi rotanızı ayarlayabilirsiniz.

Gezime başlama noktası olarak, Kapadokya’da; en uzak yer olan Derinkuyu-Kaymaklı yeraltı şehirlerini hedefliyorum.

Evet; Ankara’dan; (Ankara-Nevşehir arası uzaklık, 280 km.) Mamak-Elmadağ-Yahşihan ve Kırıkkale’ye geldiğinizde, güneye yönelerek Keskin-Akpınar-Kırşehir-Mucur-(Kayseri kara yolundan ayrılıyorsunuz)-Hacıbektaş (Arzu ederseniz, Hacıbektaş İlçesi ve Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi gezilebilir) -Gülşehir-Nevşehir-Derinkuyu.

Önce Derinkuyu yeraltı şehri gezilebilir ve sonra aynı yoldan geri dönüldüğünde, Kaymaklı yeraltı şehri görülebilir. Nevşehir-Kaymaklı arası uzaklık, 21 km.

Kaymaklı yeraltı şehri gezildikten sonra; Nevşehir ve Göreme-Avanos yolunu takip edilir; yol üzerinde; Uçhisar.

Nevşehir Kapadokya Gezi Planı: ; Ürgüp ile Nevşehir’in tam ortasında. Nevşehir merkezine: yaklaşık 10 km. uzaklıkta. Evet; Uçhisar’da görmek gereken yerler gezilir. Uçhisar’dan Avcılar köyüne gelinirken, sağdaki seyirlik noktasından muhteşem manzara izlenebilir. Burada, en yüksek ve en geniş gövdeli peri bacaları var. Uzaktan bakıldığında, bu sivri külahlı yapılar, çok hoş bir görünüm oluşturuyor. Uçhisar-Avanos arası: 10 km.

Sonra aynı yol takiben: Göreme. Nevşehir-Göreme arası uzaklık, 11 km. Göreme’ de; özellikle Göreme Açık Hava Müzesinde geziyoruz ve aynı yolu takiben; Çavuşin. Çavuşin gezildikten sonra, güneye, ara yoldan gidilir; önce Paşabağ ve sonra Zelve görülmeli. Zelve’den sonra ise; Avanos. Evet; Avanos’ta gerekiyor ise, gece kalınabilir. Nevşehir-Avanos arası uzaklık; 18 km.

Avanos’tan sonra; hedef: Ürgüp. Nevşehir-Ürgüp arası uzaklık, 20 km. Ürgüp gezildikten sonra, Nevşehir kara yolunu takiben gidilir; solda Ortahisar. Ürgüp-Ortahisar arası mesafe, yaklaşık 1 km.

Evet; Ortahisar’ı geziyoruz. Sonra, yine Nevşehir kara yoluna çıkılıp, Nevşehir istikametinde ilerleniyor. Nevşehir’den sonra; Gülşehir-Hacıbektaş yolu takip edilerek, Kayseri-Ankara kara yoluna çıkılır ve Ankara istikametinde yola devam edilir.

Sonuç olarak: ülkemizin en büyük turizm alanlarından birisi, mutlaka gezip görülmeli, uygun bir iklimde, bence mutlaka gidin ve bu güzellikleri doya doya geni görün.

Please follow and like us:

“Nevşehir Kapadokya Gezi Planı” üzerine 14 yorum

  1. mrb anlatımınız çok iyi teşekkür ederim.ben üniversite öğrencisiyim arkadaşlarla kapadokya gezisi yapmak istiyoruz ama nevsehir bölgesi hakkında bilgim yok.bize yardımcı olabilirmisiniz.şimdiden teşekkür ederim…

  2. Nisan Ayı Sonları mayıs Ayı başlarında
    kapadokya Bölgesi Yabancı Turistten Çok Yerli Turistlere hatta
    Öğrencilere ev sahipliği yapar.
    Doğma büyüme Nevşehirliğim,

    Sizlere tavsiyem şu yönde olacak.
    Dikkat edilecek Noktalar.
    1-Öğle saat 14:00 veya 15:00 dan sonra fotograf çekinemezsiniz,
    Nedenizde dik vuran güneştir. Fotograflar Kontrastsız çıkar Gezi planınızda buna dikakt edin.
    2-Güneş belirtilen saatlerde yakıcı olmaya başlar. Şapkasız çıkmayın.
    3-Sırtçantanızda mutlak suretle Suyunuzu bulundurun. Çünkü açık arazide bulunacaksınız.
    4-Planlamanıza Sabah erken saatte başlayın. Akşam saatlerine kadar yorgun düşeceğiniz için, tansiyon problemi olanlar gerekli tedbiri alsınlar.
    5-Kültür ve turizm bakanlığının Müze kartını edinmeden kapadokya bölgesine girmek Maddi açıdan külfet oluşturur.
    20 Tl karşılığında Müze kartınızı Seyahate çıkmadan mutlaka edinin. (Müze kart kapadokya gölgesinin %90 lık kısmını ücretsiz gezmenize vesile olacak)
    6-uygun elbiseler ve uygun ayakkabılar giyin. Bayanları etek ile rahat edemeyecektir.

    Gezi planına göz atalım. Sabah saat 8:30 da gezi başladığını kabul ediyoruz.
    Kapadokyayı 1 Günde Gezmeniz Mümkün Değil,
    Özelliklede Vadileri Görmeden Kapadokyayı gördüm diyemezsiniz.
    Ancak Mayıs ayı içerisinde gelen ziyaretçilerin %90 ı Öğrenci oldukları için, Konaklama yapılmayacaktır. kısıtlı olan Bir gününüzü en iyi nasıl değerlendirirsiniz onlardan bahsedeyim.

    BÖLGEYE GİRİŞ:
    DÖRT YÖNDEN YAPILIYOR
    1- Niğde – Nevşehir
    2- Aksaray – Nevşehir
    3- Kırşehir – Nevşehir
    4- Kayseri – Nevşehir

    Niğde – Aksaray – Kırşehir Yönlerinden gelen ziyaretçileri aynı pllanı kullanacaklar, Sadece Niğde yönünden gelenler için bir ayrım var, onlar zaman kaybı yaşamayacakları için,
    Güzergahları üzerinde olan Derinkuyu, Ardından kaymaklı yeraltı şehirlerini gördükten sonra Bölgeye ulaşmaları daha uygun olur,
    Ancak Aksaray ve kırşehir yönünden gelen ziyretçiler önce derinkuyu ve kaymaklıyı görmek isterlerse, zaman kaybına neden olacaktır. Eğer illaki görmek isterlerse mutlak suretle Bölgeye Esas bölgeye giriş yapmadan önce Yeraltı şehirleri gezilmeli, Nedenine gelince, Akşam vaktini Kaymaklı ve derinkuyu bölgesinde geçirmek etkinlik açısından zayıf kalmasıdır.

    Yeraltı şehirleri gezildikten sonra Bölgeye giriş Uçhisardır.
    Uçhisar çok fazla zamanınızı almasada Mutlak suretle görülmesi gereken nadide yerlerden birisi, bilhassa Uçhisar kalesi kesinlikle görmeye değer. Kalp sorunu olanlar nefesdarlığı çekenler kaleye çıkmakta zorlanabilirler. Dikkatli olun Çok dik ve yüksektir. Kapadokya bölgesinin en yüksek noktasıdır. Eğer şanslıysanız hava temiz ve berraksa Kayseri erciyes dağını dahi buradan büyük bi keyifle seyredebilirsiniz.

    Uçhisar kalesi gezisi sonrası, Yönümüzü Göremeye çeviriyoruz.
    Hemen kalenin altından inen kıvrımlı yolda hediyelik eşyaların satıldığı yöre halkına ait işletmeleri mutlaka gezin, Zaten yol üzerinde göreceksiniz, Develeri göreceksiniz, Fotogralar çekineceksiniz. Fazla vakit kaybetmeyin, Molanız en fazla 20 dakika olsun.

    Göreme yoluna devam ediyoruz: Uç hisar göreme arası tahminen 2,5 kilometredir. Yolun 1,5 kilometresinden sonra göremeye ve vadiye ulaşmış oluyorsunuz, Ortalama 600 – 700 metre boyunca yolun sağında VAdiyi tepeden gören panoramik ESENTEPE mevkine yönelin, Satıcılar sizi ağırlamaktan memnuniyet duyacaklar, ESENTEPE saat 10 sularına kadar Güneş kayseri tarafında olduğu için fotograflarınızda parlamaya neden olabilir. bu gölge akşam saatlerinde fotograf için uygundur. Dikkatli olun.

    Burada geçireceğiniz 30 veya 40 dakika boyunca etrafın tadına varabilir vadinin güzelliğini keşfedebilirsiniz.

    Göremeye girşyoruz: yolun devamı göremedir. Kayadan oyulma dar bir geçitten yokuş aşağı iniyoruz, göreme kasabasına hoşgeldiniz yasısı sizi karşılıyor, 500 metre sonra göremenin merkezine ulaşmış oluyoruz.

    Bu gölge kapadokyanın kalbidir. Ancak merkezde gezilecek önemli bişey yoktur. Göremeye iner inmez Trafik ışıklarından sağa dönip
    Otogara girin, Nedenide Şu: Orada halka açık musluk ve tuvaletler var. Hayatınız boyunca görebileceğiniz En temiz umumi tuvalettir diyebilirim. ihtiyaçlarınızı giderin. Su şişelerinizi doldurun. Marketten alabileceğinzi kırıntılarınızı alın. Göremenin merkezinde 30-40 dakika kadar gezebilirsiniz, Bisiklet kiralamak isteyenler, motosiklet kiralamak isteyenler, veya atv kiralamak isteyenler mutlaka pazarlık yapsınlar, Ayrıca araçların frenlerini mutlaka kontrol etsinler. Eğer bisiklet veya atv motor türü şeyler kiralarsanız gezi esnasında çok büyük kolaylık yaşarsınız. Çünkü bu gölge çok geniz bir araziyi kapsamaktadır. Ancak nereye gideceğinizi bilmeniz gerekir.

    Tur otobüsümüze binip, yolumuzu Göreme açıkhava müzesine yöneltiyoruz, Tahmini varış mesafesi 1 kilometre. Yol güzergahında müzeye gelmeden önce durulması gereken yerler.
    Merkezden açıkhava müzesine giden yola döndükten 500 metre kadar ilerde solda durun. Orada Dilek ağacı ve At çiftliği var. Yolun Solundadır Küçük bir tepenin ardındadır. Süratli giderseniz gözden kaçırabilirsiniz. Bazen dilek ağacı çok kalabalık olabiliyor. Hemen altındaki at çiftliğinde atların fotograflarını çekebilirsiniz. Dilerseniz, at binebilirsiniz, at gezilerine katılabilirsiniz, Aynı gölgede 4 veya 5 farklı at çiftliği bulunmakta. Arzu edenler detaylı araştırma yapabilirler, ancak tavsiyem, öğle saatlerinde at gezisi yapılmaması. Akşam üzeri olabilir.

    Yolun devamında Göreme açıkhava müzesi bulunmakta. Dikkat edilecek bir nokta var. Aracınızla müzenin kapısına kadar gitmeyin, Geri dönmekte zorlanırsınız Yol dik kavisli ve zorludur. aynı zamanda müze kapısında bulunan otopark büyük ihtimalle dolu olduğu için oraya park yapamazsınız, şanslıysanız yaparsınız, Bu nedenle Müze girişine 200 metre kala sağ tarafta oto park var. Aracınızı park ettikten sonra, satıcılarla tanışıp güzergaha yürüyerek 5 dakikada varırsınız.

    Açıkhava müzesi:
    Müze kart bu müzede geçerlidir. Ancak müze içerisindeki Karanlık kiliseye ilave ücret ödemeniz gerekir. Müzenin tahmini geziliş süresi 1,5 saat. Eğer bölgenin tarihi ve hakkında bilginiz yoksa, müzede sıkılabilirsiniz, çünkü orayı müze yapan şey peribacaları değil, orada yatan tarihtir. Eğer şanslıysanız Türk Grup bulup peşina takılır, Rehberin anlattıklarını dinlerseniz hayranlık duyarsınız bölge tarihine, yoksa kuru kayalara bakar hiçbişe anlamadan geri dönersiniz buda sizin için hüsran olur.
    Dikkat edilecek bir nokta var. Fotograf makinesi kullanımı müze içerisinde sınırlıdır. Tripod kullanmak ilçin izin almanız şart. Flash kullanmamak şart. Flaş ışığı Frekslere zarar veriyor. Lütfen kurallara uyun. Açık hava müzesi gezildikten sonra Büyük ihtimal yemek yemeniz gerekecek ve dinlenmek isteyeceksiniz.

    Restaurant çoktur, bu konuda sıkıntı çekmezsiniz, Dilediğiniz yerde yemeğinizi yiyebilirsiniz, Hatta size şöyle bir öneridede bulunabilirim. Bu gölgede piknik yapmak gibi bir lüks zordur. Nedenini izah edeyim. Bölge tamamen erezyona maruz kaldığı için nisan ve mayıs ayları hariç yeşil görmek çimen görmek ağaç altında oturup keyif yapmak neredeyse imkansızdır. Tabi mekanı bilenler için demiyorum.
    Eğer kendi nevalelerinizi daha önceden temin etmiş ve piknik tarız bir dinlenme ve yemek molası düşünüyorsanız, Tarif edeceğim yere yönelin.

    Açık hava oteline gelmeden önce Turis HoTel altında Zemi vadisi 5600 metrelik bir yürüyüş parkuru görürsünüz bu vadiye girdiğinizde ki gerçek yeşillik ve çimenler tahminen 1 kilometre sonra başlamaktadır. bu vadiyi takip ederek uygun bir yeşillik ve ağaç bulabilir uygun yerde piknik yapabilirsiniz.

    Şimdiki güzergahımız: Zelve Ören yeri
    Göremeden çıkıp avanos yolunu takip edin, önce çavuşin kasabasına gelirsiniz, arzu ederseniz seramk atölyesini gezebilirsiniz, dilemezseniz yola devam edip, 500 metre ileriden Zelve kavşağından sağa dönüp 1 kilometre içerideki Gezi gölgesi ve seyir noktalarına ulaşırsınız, Burada geçireceğinzi zaman tahminen 1 saat. arzu ederseniz burada gözleme yiyebilirsiniz çok lezzetlidir. Yöre kadınları yapıyor. Güzergah yönüne göre yolun solunda, Jandarma tesisinden 100 metre aşağıda.

    Zelve ören yerine ilerliyoruz: yolun devamında zelve ören yeri var, Buraya Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz, tahmini kalış ve gezi süresi 1 saat.

    Şu ana kadarki anlatılanlar doğrultusunda saat 15:00 olmuştur.
    Zamanınız varsa, Avanosa gidin, çanak çömlek atölyelerini gezip,
    kızılırmak üzerindeki sallanan köprüde eğlenin, fotograflar çekinin, Zamanınız yoksa Ürgüp gölgesine gidebilirsiniz.
    Ürgübe gölgeden iki farklı giriş var. Eğer Zelve Avanos yolundan ürgübe girerseniz kuzeyden batıdan girmiş olursunuz. Eğer göreme den direk ürgübe giderseniz Batı girmiş olursunuz.

    Batı kısmından girenler için, Ürgüp girişine 600 metre kala yol kenarında panoramik seyir noktasını atlamasınlar, mutlaka ziyaret etsinler, Kuzeybatıdan girenler için önemli bir özellik yok. Sadece meskendir vadisi girişine yakın bir gölgede turistlerin toplanma yeri var. Arzu ederlerse durabilirler.

    Ürgüp turistik açıdan çok cezbedici bir yer değil. Sadece konaklayanlar için ve eğlence için düşünülebilir. Eğer gitmişseniz antika mağazalarını gezebilirsiniz.

    Artık akşam olmaya başladı:
    Eğer günbatımınıda bölgede geçirelim derseniz, KızılÇukura Tepeden bakarak günbatımını seyredin.

    Kızılvadi seyir noktasına nasıl ulaşılır:
    Ortahisar kavşağına geldiğinizde Sağa dönün tahminen 3 kilometre ilerde seyir noktasına gelirsiniz. Günbatımının en iyi izlendiği yerlerden biridir. Giriş Ücretlidir.

    Bir günlük ziyarette kapadokyada ancak bunlar yapılabilir.

    Yardımcı olabildimse ne mutlu.

    Konaklama yapmadan kapadokya bölgesini gezmek mümkün değil,
    Kapadokyada Balona binmeden,
    atv kullanmadan,
    bisiklete binmeden,
    özellikle Güvercinlik, Zemi, Göreme, Meskendir, Aşk vadilerini ve buradaki ekolojik oluşumları görmeden Peribacalarının nasıl oluşumaya devam ettiğini erezyonun birebir şahidi olmadan meyve ağaçlarından meyve yemeden, bülbül seslerini iştmeden, Gece eğlenceleri düzenleyen restaurantlarda yemekler yemeden, halkoyunlarını izlemeden, çanak çömlek atölyelerinde üzerinizi çamur etmeden kapadokyayı gezdim dersiniz, Ama hayran kaldım diyemezsiniz. Hayran kalmak için Sizleri konaklamalı bekliyoruz 🙂

    Telaffuzda veya anlatımda mutlaka noksanlarım olmuştur. yazdım ve gönder tuşuna basıyorum. hatalardan ve noksanlıklardan ötürü affınıza sığınıyorum.

    Sağlıcakla kalın.

  3. Yusuf Bey
    Umarım bu cevap yazımı okursunuz. Yazdıklarınızı büyük keyfle okudum ve okurlarım ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Elinize sağlık, çok güzel şeyler yazmışsınız, okuyanlar için mutlaka çok yararlı olacaktır. Ben Kapadokya bölgesine, 2003-2007-2008 yıllarında üç kez gittim, bu yıl büyük ihtimalle 22 Mayıs Pazar günü, yine bir gurup arkadaşla birlikte topluca gelicez. Kalabalık olacağını tahmin ediyorum, ama zaman sorunu var. Umarım yine de güzel bir gezi olur. Sonuç olarak, yazdığınız güzel yorum ve önerileriniz için çok teşekkürler.
    Hoşçakalın.

  4. bölgeyi hiç bilmiyorum.bugün yani 14 ekim 2011 akşam saatlerinde nevşehire geldim.hemen bir otele yerleştim.2 gün buradayım.bölgeyi tanıtmanız çok yararlı oldu.teşekkür ediyorum.

  5. Merhabalar,
    biz yarıtatilinde Kapadokya’yı gezmeyi düşünüyoruz. Yerleri çok güzel tarif ediyorsunuz. Biz 2 ilkokulu çocuklu bir aile oldugumuzdan dolayı konaklama şart. Acaba konaklama hakkında da bilgi verebiliyor musunuz?
    Teşekkürler.

  6. Selamlar
    Kapadokya gezisi, yarıyıl tatili yani muhtemelen Ocak sonu-Şubat başı için iyi bir seçim değil.
    Neden? Çünkü: bölgede kış şartları hüküm sürer ve Kadapokya’da gezmeniz gereken yerlerin büyük
    çoğunluğu açık havada. Dolayısı ile, Kapadokya gezinizi kış dönemi dışında yapmanızı öneririm. Yine de
    karar sizin.
    İyi geziler.
    Orhan Meral

  7. Merhaba,

    Yazınızı okudum benim için çok iyi bir kılavuz şimdilik.

    Bunun yanı sıra Mart son hafta sonu 2 günlük bir gezi planladık. Pazar akşam üstü Kayseri’ye uçakla inip, oradan araç kiralayıp sizin anlattığınız yerleri gezmek istiyoruz pazar ve p.tesi gece kalıp, salı 17:00’deki dönüş uçağımıza yetişmemiz gerekiyor. Kayseri başlangıç ve bitiş noktası olarak gezi güzergahını nasıl tavsiye edersiniz? Hava şartları nasıl olur Mart son haftası?

    Cevabınız için teşekkür ederim.

  8. Kıymetli vaktinizden ayırıp, bir de cevap yazsaydınız sorularıma öyle iyi olacaktı ki!!!

  9. Kapadokya hep aklımızda ama bir türlü kısmet olmayan bir yerdi bizim için.2 gün 1 gece kaldık.çok memnun kaldık.7 yaşında kızım bizi bu yürüyüş parkurlarında hiç üzmedi aksine bizden heyecanlıydı.
    Öncelikle gideceklere bazı tavsiyeler vermek isterim.ülkemizin bu tarihi mekanında bu hft sonu kalan tek Türk aile olmak bizi üzdü.dünyanın heryerinden kaç millet burda.
    Balon turları burda revaçta bizde gittik ama ne pahalı.gerçekten güzel olabilir ama 3 kişi nerdeyse ev kirası parası.çingene pazarlığı bile istediğimiz seviyeye gelmedi.o yüzden binmedik.
    Göremede bir cave yani mağara otelde kaldık.ortamın havasını verdiğinden tercih ettik.çok memnun kaldık.tavsiye ederiz.çok romantik:)
    Şaraplarıyla çok ünlü ama Ramazan ayı olmasından dolayı şarap ne aldık ne de tattık.oruç tutmasakta saygıdan dedik.başka zamana kısmetse:(
    Trekink ayakkabıları . şapka ve baton yada sopa( daha doğal ) olmalı.
    biz bunlara ek ıhlara vadisine gitti.çok muhteşem.dinlendirici ve huzur verici.nehire ayakları sokmak ailece muhteşemdi.vadi uzun.arabayı park edip yürürseniz 3,5 km sonra yemek yerlerine geliyorsunuz.geride dönüş 7 km yapıyor.çoçukla değil bizim için de zor.ordan restoranlar yardım ediyoruz diye 30 tl ye öpüyorlar.dikkat.biz 1 km yürüyüp çay gözleme yerinde dinlenip geri döndük.
    İyi gezmeler:)

  10. Restoranlar yardım ediyorlar diye araçla sizi otoparka atıyorlar. Eksik kısmını şimdi yazdım.

  11. Merhaba , yorumlarım tümümü okudum . 30 haziran da ,kısmetse Nevşehir e ailece gitmeyi planlıyoruz. 3 küçük çocuğumuz var. 2 gün konaklama olarak düşünüyoruz. Bana konaklama ile ilgili yardımcı olabilir misiniz? 3 çocukla uygun bir yer😊.

  12. Merhaba Yolculuga Mersinden başlayacaksak ilk rotamız neresi olmalı yani geze geze gidip görüp sonra dümdüz mersine inmek istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.