Giresun Keşap

Giresun Keşap

Keşap, tarihi ve turistik açıdan yoğun kalıntılar bulunan bir yer değil. Ama, buralardan veya yakınlardan geçerseniz, şahin kayasını görmek için mutlaka zaman ayırın. Tam bir tabiat harikası.

Giresun Keşap

ULAŞIM

Keşap: il merkezi Giresun’a 10 km. uzaklıktadır. Keşap’ın doğusunda Espiye var. Keşap-Espiye arası: 20 km. Ulaşımda herhangi bir problem yok.

Giresun Keşap

TARİH

Keşap ve çevresinde: MÖ. 6’ncı yüzyılda, Pers İmparatorluğunun ve 2.yüzyılda ise Selefki Asya krallığının hakimiyetleri görülür. MÖ. 183-68 yıllarında, Pontus krallığının ve daha sonraki dönemlerde ise, Roma imparatorluğu görülüyor.

MS. 395 yılında, Roma imparatorluğunun bölünmesi sonucu, bölge, Bizans’ın payına düşer. MS. 6’ncı yüzyılda, bu kez, İran’dan gelen Sasanilerin saldırısı var.

Türkler, 11.yüzyıl sonlarında, bölgede görülüyorlar. Ancak haçlı seferleri nedeniyle, geri çekilirler. 1204 yılında, Trabzon Rum imparatorluğu, hakimiyeti ele geçirir. 1397 yılında, Keşap, Oğuzların Çepni boyu etkili olmaya başlar. Bu etki, giderek artar. 1467 yılında, Fatih Sultan Mehmet, Trabzon’u ele geçirmeye giderken, bu bölgeyi de ele geçirir.

1945 yılında, İlçe statüsüne alınarak, Giresun iline bağlanmış. Bölgede yaşayan Rumlar ise, Cumhuriyetin ardından yapılan karşılıklı mübadele sonucunda, bölgeyi terk etmeleridir.

İlçenin adının kökenine gelince: anlamı ve hangi  dilden geldiği tam olarak bilinmiyor. Ancak, Farsça “Keş” ve “ab” kelimelerinden oluştuğu sanılıyor. Romalılar devrinde, “Cassicipi” olarak isimlendirilmiş.

Giresun Keşap

GENEL

Bölgenin arazi yapısı: tamamen engebelidir. Dağlar ve tepeler arasında, derin vadiler bulunur.

Bölgede son yıllarda: önemli sanayi tesisleri yapılmıştır. Bunlar: 3 fındık kırma fabrikası, 1 çay, 1 çorap ve 1 un fabrikası.

Keşap ekonomisinin ve kültürünün ağırlığı: fındıktır. Ayrıca: ekmek fırınlarında çıkarılan, pekmezli susamsız simit dikkati çeker. 1992 yılından bu yana, bölgede kivi üretimi de yapılmaktadır.

Keşap’ta: yazlar sıcak, kışlar ılık geçer. Her mevsimde, bolca yağmur yağar ve yıllık nem oranı yüksek olur. Yağış ve nem: bitkilerin gür olmasından, önemli rol oynar. Yemyeşil ve gür bitki örtüsü içinde, en çok payı, biraz önce de söylediğim gibi: fındık ve çay alır. Kıyının hakim bitki örtüsü olan fındık ağaçları: 700 metre yüksekliğe kadar ulaşır. Bu yükseklikten sonra ise, ormanlık alanlar başlar.

Keşap deniz kıyısında. Beldenin en güzel plajı: Düzköy Belediye Plajı.

NE YENİR

Keşap, bir sahil yerleşimi olduğu için, mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir yeri bulunur. Hamsi, mezgit, istavrit, palamut, kefal, izmarit, tirsi, barbun, sargan, kötek ve midye en yaygın türlerdir. Ayrıca, derelerden yakalanan, doğal olarak yetişen alabalık çok değerlidir. Bunun dışında: Karalahana çorbası, mendek çorbası, etli karalahana sarması, karışık dible, hamsi diblesi, galdirik mıhlaması ve mısır yarması ekmeği, buraya has lezzetler olarak ön plana çıkar.

NE SATIN ALINIR

Keşap ilçesinde fındık bol. Kendiniz veya yakınlarınız için fındık satın alabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

Giresun Keşap Şahin Kayası

ŞAHİN KAYASI

İlçenin, Karabulduk Beldesine bağlı, Armutdüzü köyündedir. Kayalık üzerinde: doğal yollardan oluşmuş bitki ve ağaçlar; doğal yollarla bir Türkiye haritası şekli oluşturmuşlardır. Dik ve sarp olan bu kayalık: Şahin kayası olarak adlandırılır. Şahin kayası olarak adlandırılan bu kayalığın  tam ortasında, ağaç ve bitkilerin yardımıyla oluşmuş bir Türkiye haritası bulunuyor.

Kayalığın tam ortasında: Ankara’nın konumuna denk gelecek yerde, büyük bir mağara var.

Tamamen doğal rastlantılarla oluşmuş ve Türkiye haritasının ölçülerine birebir uyan kayalık bir yer. Kayada, irili ufaklı birçok mağara bulunuyor. Alt kısmında bulunan mağaralardan birinde, 15 metre ilerleyince, içerisinde bir göl ve yer altı deresi bulunuyor.

1.Derece doğal Sit alanı olarak 2006 yılında, koruma altına alınmıştır.

ARMUTDÜZÜ KÖYÜ

İlçe merkezine, 22 km. uzaklıktadır. Karabulduk Bucağına bağlı bir köydür. Keşap deresinin doğusundadır. Burada eskiden Rumlar yaşıyorlarmış. Bu nedenle: köyde, 3 kilise ve 1 manastır bulunuyor. Cumhuriyetten sonra, köy, Türkler tarafından iskan edilmeye başlanmış. Köy: yörede yaşayan Rumların eğitim ve ibadet yeri olarak kullanılıyormuş. Sahan kayası mevkiinde, birçok mağara ve bunların içinde, Rumlardan kalma resimler var. Ayrıca, yine Rumlardan kalma mezarlık ve mezar taşları da bulunuyor.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.