Maldivler Genel

Maldivler Genel

 

Maldivler Genel;

Maldivlere gitmeyi düşünüyorsanız, orada ne yapabilirim diye bir sorunuz varsa, hemen en başta şunu söylemem gerekir: “Maldivlerde, yapabileceğiniz tek şey: masmavi bir deniz, bembeyaz kumsallar ve pırıl pırıl bir güneşin altında, sessiz ve sakin bir tatil geçirmektir”

Bunun dışında: Maldivlerde, tarihi eserler, büyük alışveriş merkezleri, insan ve araç kalabalığı göremezsiniz. Gürültülü müzik dinleyebileceğiniz, her türlü içkinin satıldığı barlar, birçok kültürün sunulduğu restoranlar yoktur.

Burası: yalnızca, sessizlik ve sakinlik, huzur düşleyenler için, yanında sevdiği ile birlikte olmayı, başkaca hiçbir şeyi düşünmeyenler için uygun bir yer, yani: tam bir “balayı” mekanı, zaten bu yüzden, özellikle ülkemizden buraya giden gezginlerin birçoğu, hatta büyük çoğunluğu: yanında sevgilisi veya eşi ve hatta yeni evlendiği eşi ile, baş başa bir tatil geçirmek hayaliyle gidiyorlar.

Buraya giderken havayolu olarak “Emirates” seçerseniz balayı çifti olduğunuzu öğrendiklerinde, uçakta özel ikramlarda (pasta gibi) bulunuyorlar. Ayrıca: Maldivlere gittiğinizde, otel veya tatil köyünde, yine balayı çifti olduğunuzu söylediğinizde: yine özel ikramlarda bulunuyorlar. Ücretli aktiviteleri ücretsiz sunma, Mum ışığında yemek, yarım pansiyonu tam pansiyona çevirme gibi.

Girişte son bir not

küresel ısınma nedeniyle, bu adalar suya gömülüyorlar. Bazı adaları, şimdiden sular altında kalmıştır. Diğer yerler ise, ciddi tehdit altındadır.

Ülkenin Cumhurbaşkanı, uluslararası toplantılarda, bizi öldürmeyin diye büyük ülkelere sesleniyor ve ülkeden şimdiden göçler başlamış durumda, millet zorla evlerini bırakıyor ve düşünün ki, bu cennet yakın zaman sonra yok olacak ve mutlaka gidip görülmesi gerekir.

Söylenenlere göre, Cumhurbaşkanı, para vererek, ülke yakınlarında, insanlarının yaşaması için toprak almaya çalışıyormuş.

VİZE


Maldivlere gitmek isteyenler için, ülkeye girişte vize damgası uygulanır. Bu damga gereği “kişinin ülkede çalışması yasaktır”. Yani, ülke dışından buraya çalışmaya gelenleri istemiyorlar. Bu vize, 30 günlük süreyi kapsar ve yeterli gelir.

Zaten ziyaretçilerin çoğu: önceden ayarlanmış tatil planı, konaklama yeri bilgisiyle buraya gelirler.

Ancak, herhangi bir rezervasyon yaptırmadan buraya gitmeyi düşünürseniz, Male havaalanından, otel veya tatil köyü rezervasyonu yaptırabilirsiniz. Ancak, konaklama izni alabilmeniz için dönüş biletinizi ibraz etmeniz, göstermeniz istenir.

Ülkeye girerken, yanınızda alkollü içki bulundurulmasına izin verilmez.

Maldivler Genel

ULAŞIM-HAVAALANI 


Ülkemizden Maldivlere doğrudan uçuş yoktur ve uçuşlar, Dubai veya Bankong üzerinden aktarma yapılarak gerçekleştirilir. Yaklaşık 8-9 saatlik bir uçuş gerekiyor. Saat farkımız ise, 3 saattir.

Ülkenin uluslararası havaalanı: başkent Male yakınlarındaki North Male atolündedir. Havaalanının ismi: İbrahim Nasır Male Uluslararası Havaalanıdır. Havaalanı, 12 Nisan 1966 tarihinde hizmete açılmıştır. 1981 yılında ise, büyük restorasyon çalışması yapılmıştır.

Hulhule adasında bulunan havaalanı, uluslararası havaalanıdır. Havaalanının pisti, denize doğru uzanır ve bu yüzden, sanki uçak gemisine iner gibi bir duygu yaşanır. Uçak alana indikten sonra, terminale kadar yürümeniz gerekir. Sadece yağışlı havalarda, otobüs servise sokulur.

Havaalanında, geliş bölümünde duty-free mağazaları bulunmaz

Valizlerinizi aldıktan sonra, terminalden çıkabilirsiniz. Tatil köyleri görevlileri, hemen burada, kendi misafirlerini, ellerinde kartlar ile karşılarlar. Daha sonra: Male şehrine geçmek için: kısa aralıklarla kalkan feribotlara yönlendirirler.

Bazı yolcular ise, doğrudan deniz uçağına yönlendirilir. Male şehrine gidenler: Male şehrindeki 9 numaralı mendirekte teknelerden inerler. Havaalanı adası ile Male şehri arasında feribot değil de, dhoni denilen tekneleri kullanmak isterseniz, gündüz 75 Mrf ve gece 100 Mrf ödemeniz gerekir. Feribot ise, 10 Mrf. Dir.

Havaalanı duty-free mağazaları, terminal binasının ikinci katında, gidiş sırasında uğranılacak şekilde düzenlenmiştir. Eğer, Maldivlerden zaman bulup bir şeyler satın alamadı iseniz, bu duty-free mağazalarını ziyaret etmenizi öneririm.

Havaalanının bulunduğu adada, 5 yıldızlı Hulhule Island Hotel bulunmaktadır. Son bir not: internetten aldığım bilgiye göre, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, havaalanından çıkış yapan her yolcudan: 25 Amerikan doları, havaalanı geliştirme fonu için para alınacakmış. Girişte, zaten 12 Amerikan doları veriliyordu, şimdi artık çıkışta da almaya başlayacaklarmış.

 

YANINIZDA BULUNDURUN


Maldivlere gitmek isteyenlerin yanlarında mutlaka bulundurmaları gerekenler:
1. Güneş kremi ki hem de en güçlüsünden olmalıdır.
2. Deniz ayakkabısı, suyun içinde yalınayak dolaşmak çok zor oluyor.
3. Şnorkel takımı.
4. Su altı çekimi yapabilen bir fotoğraf makinası,
5. Mümkün olduğunca çok, pet şişe su.

Maldivler Genel

COĞRAFİ KONUM


Maldivler: Hindistan ülkesinin hemen altında, Hindistan’a: 600 km. , Sri Lanka ülkesinin yakınında (Sri Lanka ülkesine: 670 km.), Hint Okyanusunda, bir adalar topluluğudur. Güneyinde: Seyşeller adaları bulunmaktadır.

Ekvator kuşağındadır. Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünya üzerindeki en fakir 50 ülkeden biridir. Aynı zamanda, dünyanın varlıklı insanlarının popüler tatil seçeneklerinin başında gelmektedir.

Adalar topluluğunun uzak kıyısı: batısında, Afrika var. Afrika kıtasındaki komşusu: Somali ve Kenya’dır.

Önceleri: Maldivler, bir Sultanlık olarak gündeme gelir. Hint okyanusu üzerinde önemli bir deniz ticareti yolu üzerinde bulunması, buranın, stratejik önemini ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine, denizciler, tüccarlar ve göçmenler, buraya akın etmişlerdir.

Adanın geçmişinde, daha eskilere gitmek gerekirse: Maldivler, tarihin ilk dönemlerinde, bir kadın kraliçe tarafından yönetilmiştir. Buna istinaden, adaların ismi: kadın adası anlamına gelen “Mahiladipaka” olarak bilinir.

Hintli tüccarlar: adalara, kendi dillerinde “çelenk” anlamına gelen “Maladiv” ve “Malodheep” ismini vermişlerdir. Zaten, adaların genel haritasına bakıldığında, çelenk gibi dizildiği görülmektedir.

Günümüzde ise, yerel halk, kendi ülkelerinden “Maldivler” diye söz etmez. Yerel dilde, ülkenin adı “Dihievi Raajje” yani “Divehi Halkı Bölgesi” dir.

Maldivler Cumhuriyetinde, 1190 tane ada bulunmaktadır.

Bunlar: Ekvator geçiş noktasının en güneyinde, Hint Okyanusunda, 750 km. lik bir zincir şeklinde uzanırlar. Bu adalar topluluğundaki küçük adalar “atols” olarak bilinirler. Bu kayalıkların merkezindeki lagün içinden, suyun dışarı akması için kanallar bulunmaktadır

1190 adanın, yalnızca 200 tanesi yerleşime açıktır. 99 ada ise, tatil için geliştirilmiştir. Kalan adalar ise, ıssızdır. Turistler, ıssız ve balıkçı adalarını ziyaret edemezler. Turizm geliştikçe, Maldiv hükümeti, yeni adaları, turizme açmaktadırlar.

1970’li yıllara kadar, burası, dünyanın geri kalan kısmı tarafından bilinmeyen, yoksul balıkçıların yaşadığı köylerden ibaret olan adalar topluluğu iken, günümüzde: yılda, 600-700 bin arasında turist ağırlayan, muhteşem güzel tatil köyleri ve tatil beldeleri bulunan bir yer haline gelmiştir.

1972 yılında, ilk olarak, yalnızca 2 ada turizme açılmış olmasına rağmen, günümüzde, adalar topluluğunda yaklaşık 100 tatil köyü bulunmaktadır. Bu tatil köylerinde, gündelik hayatlarından uzaklaşmak isteyen ziyaretçiler var.

Ada yönetimi: ülke çapında, yaygın bir sağlık hizmetinin kurulması, en uzak adada bile modern alt yapının sağlanması konusunda başarılı çalışmalarıyla dikkat çekmekte ve ülkede işsizlik bulunmamaktadır.

Adanın 240 bin kişilik nüfusunun, 100 bin kişilik bölümü, burada, yani başkentte yaşamaktadır.

Maldivler Genel

ATOLLER


Maldivlerde, en çok duyacağınız kelimelerden birisi de “atol” dür. Çünkü: yerleşim yerleri ve tatil köyleri, atoller üzerinde kurulmuştur.

Adalar topluluğu: Ekvatorun biraz kuzeyinde başlar ve güneyine doğru 820 km. boyunca, bir çelenk şeklinde uzanmaktadır. Bunların toplamı ise, 26 doğal atolden ve 1190 mercan adasından oluşan; bağımsız bir “İslam” cumhuriyetidir. Toplam alan: 90 bin km. karedir.

Bu arada atolden birazcık söz etmek gerekirse: bunlar, yüzük şeklinde, geniş mercan resifleridir. Bu karmaşık mercan resiflerinde bulunan küçük adacıklar: okyanusun derinliklerinden yükselen, volkanik dağların kırık bölümleridir.

Bu atoller: 19 idari bölüme ayrılmıştır. Her atolün iki ismi bulunmaktadır. Bunlardan biri yöresel dille olan ismidir. Bunların bazıları ıssızdır. Bu bölgeler: Cumhurbaşkanı tarafından atanan “Atol Başkanları” tarafından yönetilir.

Atollerde, bir de “Gazi” isimli dini lider bulunur. Yerleşime açık her adanın: hükümet tarafından atanmış ve genellikle o adada yaşayan seçkin bir kişi olan “Ada Başkanı” bulunmaktadır. Buna da “katip” denilir.

Arazinin büyük bölümü sudan oluşmaktadır.

Adaların yalnızca 200 tanesi yerleşime uygundur. Yabancı ziyaretçiler, genellikle yerli halkın yaşamadığı adalarda kalırlar. Çünkü: yerel halkın kendi kültürünü sürdürmesi istenilmektedir. Zaten, yabancı ziyaretçilerinde, rahatsız edilmeden tatil yapmaları sağlanır.

Adaların çoğu: deniz seviyesinden yalnızca 1 metre yüksektedir. Bu yüzden adalarda, tepeler ve ırmaklar göremezsiniz. Tabii, bu su seviyesi, önümüzdeki yıllarda dünyayı tehdit eden küresel ısınma sonucu, denizlerin seviyesinin yükselmesi durumunda, buranın yok olması anlamına gelmektedir.

Zaten: 2004 yılında da, Maldivler bölgesinde büyük bir “Tsunami” felaketi yaşanmıştır. Ancak, dev dalgalar, Sri Lanka’da olduğu kadar, Maldivler bölgesinde büyük yıkımlara yol açmamıştır. Yine de, aralarında turistlerin de bulunduğu 110 kişi yaşamını yitirmiştir.

Adaların bitki örtüsü: genellikle: hindistancevizi, kavun, karpuz bulunur. Balıkçıl kuşları görülür, yılan bulunmaz. Ama, burada özellikle su altı dünyası, muhteşem çeşitliliğiyle önem kazanır.

 

İKLİM


Evet, burada her yer su ve denizden yükseklik 1 metre demiştim. Ama, bazı yerlerde, yine de yemyeşil ormanlar görülür. Bu nedenle, yağmurlar da yağar. Özellikle, muson yağmurları zamanı geldiğinde, bunlar, yörenin iklimini de etkilemektedir.

Bu yüzden, Maldivlere gitmek için en uygun zaman seçimi gerekir. En uygun zaman: Aralık ve Nisan ayları arasındaki, 4 aylık dönemdir. Bu dönemde: hava sıcaklığı 25 derecenin altına düşmez ve günün büyük bölümü güneşlidir.

En güzel havalar: bizim de bulunduğumuz yarımkürenin kış ayları dönemine rastlar ve bu yüzden, özellikle Avrupalı turistlerin yoğun olarak tercih etmelerine neden olur. Hava bulutlu olsa dahi, güneş yakıcıdır ve mutlaka her durumda, güneş kremi kullanmanız önerilir.

Genel olarak, yıl boyunca, hava sıcaklıklarında büyük değişimler görülmez. Nem, genel olarak: % 80 civarındadır.

Maldivlerde, en sıcak ay: Nisan ve en soğuk ay: Aralık’tır. Ama: Ocak ve Şubat aylarında bile, hava sıcaklığı 30 derecenin üzerindedir. Çünkü hava şartlarını musonlar belirler. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları en kurak aylardır.

Yağmurların en sık rastlandığı aylar ise, Mayıs ve Kasım ayları arasındadır. Maldivler, Ekvator çizgisinde bulunduğundan, burada: tayfun, kasırga gibi doğal afetlere pek rastlanmaz.

Maldivler Genel

İNSANLAR


Yerli halk: saygılı ve çekingendir. Ancak, ziyaretçileri sıcak karşılarlar.
Birçoğu İngilizce bilirler, çünkü İngilizce ulusal dil olarak kabul edilmiştir. Kendi aralarında ise “Divehi” denilen ulusal dil konuşurlar.

Maldivlerde, ilk kabine toplantısı: su altında düzenlenmiştir. Toplantı Başbakan Mohamed Nasheed başkanlığında yapılmış ve toplantıda, BM. İklim Konferansında, iklim değişikliği konusunda, ortak bir küresel eylem için çağrı bildirisine imza atılmıştır. Su altındaki bu toplantı, uluslararası sivil çevre örgütleri tarafından, geniş bir kampanya ile dünyaya duyurulmuştur.

 

GİYİM

Maldivler, daha önce de söylediğim gibi, Müslüman bir ülke ve İslam kurallarına sıkı sıkıya bağlılar. Bu nedenle: odanız dışındaki alanlarda ve hatta kiralanmış safari teknelerinde bile, çıplaklık yasaktır.

Kumsalda çıplak güneşlenmeniz, belki de, büyük bir para cezası ile sonlanabilir.

Özellikle, tatil köyü dışında, bir yerleşim adasını ziyaret ettiğinizde: ada halkını rahatsız etmemek için, özellikle bayan yabancı ziyaretçilerin, kıyafetlerine dikkat etmeleri önerilir. Hatta: omuzları ve dizlerini açıkta bırakmayacak şekilde giysileri önerilir.

Elbette, bu satırları okuyunca, kafanızda farklı duygular gelişiyor, ama şunu unutmamak gerekir ki, tatil köylerinin içindeki yaşam ile dışarıdaki yaşam arasındaki farklılıkları iyi bilmek ve buna göre hareket etmek gerekiyor.

Yani, tatil köyü dışında, kesinlikle giysilere dikkat etmek şarttır. Hatta: erkek yabancı ziyaretçilerin bile, tatil köyleri dışında, kısa şort giymesi önerilmez.

Tatil köylerinde gün içinde deniz kıyafeti yani mayo giyebilirsiniz, ancak akşamları ve çevrede dolaşırken, deniz kıyafeti giymeniz hoş karşılanmaz.

Maldivliler ise: genellikle şık giyinirler ve peçe takmak, kimliğin gizlenmesi açısından yasaklanmıştır. Kolay ve rahat, çıkarılabilir ayakkabıları tercih ederler.

 

PARA BİRİMİ

Maldivler ülkesinde, ulusal para birimi: Maldiv Rufiyası’dır ve Mrf olarak isimlendirilir. Ancak, özellikle tatil köyleri olmak üzere birçok yerde Amerikan doları da kullanılır. Yalnız, Amerikan doları ödediğinizde, para üstü büyük olasılıkla, yerel para birimi olan Mrf ile tahsil edilecektir.

Ülkede para bozdurmak isterseniz, uluslararası havaalanı çıkışında bulunan “Maldiv Bankası” şubesini kullanabilirsiniz. Burada döviz bozdurup, Mrf satın alabilirsiniz. Bozdurma oranı: hükümet tarafından sabitlenmiştir. Buna göre, 1 Amerikan doları karşılığı, 15.42 Rps satın alınmaktadır.

Kredi kartları ise, her tatil köyünde ve Male şehrindeki birçok mağazada kabul edilmektedir. Ayrıca, yanınızda Euro götürmenize gerek yok, dolar yeterlidir.

 

DİL


Maldiv halkı, Divehi denilen yöresel dili kullanırlar. Ancak, 1960 yılından sonra, ortaöğretim dili olarak, İngilizce kullanılmaya başlanmıştır.

Yabancıları ilgilendiren tüm tabelalar ve yemek mönüleri, İngilizcedir. Özellikle tatil köyleri çalışanlarının hepsi İngilizce bilirler. Ancak, yerel dilden bir şeyler konuşmak isterseniz, en kolayı “Selamünaleyküm”.

 

DİN

Maldivlerde, halk Sünni Müslümandır. Günlük hayatın içinde, dinin önemi büyüktür. Her tatil köyünde ve yerleşim adasında, mutlaka cami bulunur. Male şehir merkezinde ise, 20 civarında cami bulunduğu söyleniyor. Tatil köyünde çalışanlar dahil, halk, günde 5 vakit namaz kılar.

Maldivler Genel

TURİZM

Maldivlerde, turizm, özellikle 1972 yılından sonra hızla yoğunlaşmış ve ülkenin ekonomisini etkilemeye başlamıştır. Ülkede bulunan 89 tatil köyü ve 17 000 yatak, yılda yaklaşık 600 000 turistin ağırlanmasını sağlamaktadır. 2007 yılı itibarıyla ülkeye gelen turist sayısı: 9.380.000’dir.

Maldivlerde, birçok ziyaretçi uçaktan indikten sonra, gideceği tatil köyü görevlisi tarafından karşılanır ve yine ödenen ücrete göre, en uygun ulaşım aracı (deniz uçağı, sürat motoru, safari motoru, dhoni yerel tekne) ile, kalacağı tatil köyüne ulaştırılır.

Sonrası ise: tamamen size kalmıştır. Tatil köylerinde, asansör bulunmadığından, birçoğu su üzerinde bulunan odanız ile toplu kullanılan yerler (restoranlar) arasındaki ulaşımınız, yürüyerek yapılıyor, yani gün içinde uzun yürüyüşler yapmanız gerekiyor. Bunun dışında: denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz.

Gününüzü tatil köyü dışında geçirmek isterseniz: her tatil köyünün yakın veya nispeten yakın çevresinde bulunan komşu köylere, piknik yapabileceğiniz ıssız adalara günübirlik gezilere gidebilirsiniz. Ancak, unutmamak gerekir ki, adalar arasında, düzenli feribot seferleri yoktur. Çevreyi gezmek istiyorsanız, bulunduğunuz tatil köyü veya adadan; tekne kiralamanız gerekir.

 

Dhoni kiralamak

Maldivler, malum su ülkesi ve bu ülkede sık sık duyacağınız bir kelime “dhoni” dir.
Dhoni, yukarıda sözünü ettiğim gibi, Maldivlerde ulaşımın sağlanmasındaki en büyük ulaşım aracı olan bir tür teknedir. Yalnız, sürat teknesine göre, biraz yavaş olduğu kesin, çünkü saatte: 13-14 deniz mili hız yapabilmektedir.

Teknede, hem yelken, hem de motor bulunur. Dümen, kayıkçı tarafından ayağı ile idare edilir. Ancak, elbette fiyatı, sürat teknesine göre daha uygundur. Yine de, dhoni kiralamak düşünüyorsanız, yakın mesafedeki ulaşım için uygun olduğunu bilmeniz gerekir, uzak mesafedeki ulaşım için uygun değildir.

Uzun yolculuklar için, lüks dhoniler bulup kiralayabilirsiniz.

Dhoniler, genellikle tatil köylerinin yakın çevresinde, dalış yapmak ve ıssız adaları gezmek, piknik yapmak için kiralanabilir. Tatil köylerindeki dhoni teknelerinin üstleri, güneşten korunmak için tente ile şekillendirilir.

Özellikle, Maldivlerin başkenti olan Male şehrinde, birçok dhoni bulunmaktadır. Bunlar: havaalanına sefer yapan teknelerin bağlandığı mendirekten kiralanabilirler. Saatlik kira ücreti olarak: 25-30 Amerikan doları ödemek gerekir. Ancak, kiralamak istediğiniz dhoni kaptanı ile anlaşmakta zorluk çekebilirsiniz.

Bu yüzden, yerel bir tur acentası ile görüşerek dhoni kiralamayı denemelisiniz. Böylece, kaptan gitmek istediğiniz yer ve ihtiyaçlar konusunda daha bilinçli hareket edecektir. Male şehrinden, yakındaki adaları gezmek veya havaalanı adasına gitmek için, dhoni kiralayabilirsiniz.

 

Sürat Teknesi kiralamak

Dhonilere göre daha fazla ücret ödemek gerekir. Sürat teknesi kiralamak isterseniz, kaldığınız tatil köyü ilgililerine bunu iletirseniz, size yardımcı olacaklardır. Mesafeye ve süreye göre değişen rakamlar yanında, standart saatlik ücretleri: 100 Amerikan doları civarındadır.

 

Safari Teknesi kiralamak

Bu tekneler, uzun süreli yolculuklar için uygundur. Çünkü, teknenin içinde, yataklı kabinler bulunmaktadır. Yolcu kapasitesi: 10-30 kişi arasındadır.

Tuvalette deniz suyu kullanılır, ancak duşta, tatlı su kullanılır. Yemek ise, güvertede yenilmektedir. Teknede: kaptan ve 2 mürettebat yanında, bir de aşçı bulunur.

Maldivlere gelen birçok ziyaretçi; genellikle dalış yapmak ve çevreyi gezmek için, safari teknesi kiralamayı tercih ederler.

Bu yüzden, bu tür teknelerde, dalış ekipmanı bulundurulur. Geceleri, genellikle açıkta veya bir tatil köyü yakınlarında demirlenerek geçirilir.

 

Tatil köylerinde, yakın köy gezisi

Tatil köylerinde, kalan konuklar için: adada bulunan köye, günübirlik gezi düzenlenir. Köy adasındaki günlük yaşamı görmeyi düşleseniz de, genellikle gittiğinizde, sizi ıssız sokaklar karşılar.

Çünkü: köylerde yaşayan insanlar, sabah saat: 04.00 ile 06.00 arasında uyanırlar ve sabah namazı kılarak güne başlarlar.

Daha sonra, balıkçılar, gün ağarmadan denize açılırlar. Kadınlar ise, evlerin açıkta bulunan mutfaklarında kahvaltı hazırlarlar, çocuklar okula gönderilir.

Balıkçılık dışında ise, ada erkeklerinin birçoğu, otellerde, inşaatlarda ve fabrikalarda çalışırlar. Köylerde, yabancı ziyaretçilere: köyün hastanesi ve ada başkanının çalışma yeri gezdiriliyor.

Ayrıca, yerel ürünleri tanımak ve arzu ederseniz satın almak için, köy bakkalını da gezebilirsiniz.

Maldivler Genel

Evet: Maldivler ülkesinde, diğer yapabilecekleriniz veya yapmanızı önereceğim geziler, aşağıdadır

Maldivlerin ulusal kahramanının doğum yeri olan: Utheem adasını ziyaret edin.
Maldivlerin, rengarenk mercanları ve bunların arasında dolaşan balıklarını keşfetmek için, dalış yapın.

Balık tutmayı seviyorsanız, bir tekne kiralayın ve balık avına çıkın.

Maldivlerdeki yerel yaşamı görebilmek için, mutlaka bir Maldiv köyünü ziyaret edin.

Male adasındaki, Grand Mosque camisinin minaresini görün.

Yerel halkın alışveriş yaptığı, Male adasındaki Local Market’e gidin.

Male adasındaki, Ulusal Müzede, Sultanlar döneminden kalan hazineleri görün.

Male adasında, sahil kesiminde dolaşın.

Male adasında: 17’nci yüzyıldan kalma, Hukuru Miskiiy’i süyleyen oymaları görün.

Maldivler Genel

TATİL KÖYLERİ

Maldivler ülkesini ziyaret edenler: burada yalnızca: tatil köylerinde, safari teknelerinde ve ya başkent Male adasında kalabilirler.

Her tatil köylerinde: su sporları merkezi, şinolkerle dalış, tüplü dalış, balık avlama gibi etkinlikler sunulmaktadır. Ayrıca, bunlarda yine restoranlar ve barlar bulunur. Ayrıca, yine “Spa” salonları hizmet sunar.

Ülkenin diğer yerlerinde alkollü içki tüketimi yasaktır. Özellikle, başkent Male adasında, buna dikkat etmenizi öneririm. Sonuçta, burası İslam Cumhuriyetidir.

Tatil köylerinin ortak özellikleri: bembeyaz kumsalları, Hindistan cevizi ağaçları, deniz manzaralı odaları, güneşli günleri, rengarenk çiçekleri, mavi lagünleri, muhteşem manzaralı resifler, uluslararası mutfaklar ve yüzme havuzlarıdır. Bazılarında, yüzülebilir lagunlar da bulunmaktadır.

Bunların çoğunda asansör yoktur ve bu yüzden, odanızdan, ortak kullanım alanlarına gitmek için uzun yürüyüşler yapmanız gerekir.

Maldivler Genel

DALIŞ

2006 yılında, Maldivler kıyılarında, 958 dalgıç, aynı anda dalış yaparak, dünya rekoruna imza atmışlardır.

Evet, Maldivler ülkesinin kıyılarında: binlerce resif, binlerce balık türü ve yüzlerce mercan çeşitleri bulunmaktadır. Yani, ben şahsen bu konuda pek bilgi sahibi olmasam da, söylenenlere göre, dalış meraklıları için, burası tam bir cennettir.

Zaten burayı ziyarete gelenlerin büyük çoğunluğunun: dalış yapmayı düşleyerek geldikleri söyleniyor. Yılın her döneminde dalış yapılabilmektedir. Özellikle: Ocak ve Nisan ayları arasındaki dönemlerde, suların berrak olması, dalışı daha çekici hale getirir.

Ekim ve Kasım ayları arasındaki dönemde ise, büyük balıkları buraya çeken planktonların bol olması etkindir ancak bu tarihlerde sular bulanıktır. Her tatil köyünde, uzman bir dalgıcın bulunduğu, dalış merkezi bulundurulur. Merkezde, uluslararası kurumlar tarafından verilmiş sertifikalara sahip, dalış hocaları görev yaparlar.

 

Sucuba Diving

Burada, dalış okulları var ve her türlü dalış malzemesini kiralayarak edinmek mümkündür. Yapılan derslerde: çeşitli dalış kursları, gece dalışları, sualtı fotoğrafçılığı hakkında bilgiler veriliyor. Merakınız varsa, tatilinizin bir bölümünü, dalış eğitimi alarak veya biliyorsanız, dalış yaparak da geçirebilirsiniz.

 

Şnorkelle Dalış

Maldivlerde, suyun altında muhteşem bir görüntü bulunuyor. Gerek deniz canlılarını ve gerekse mercanları görmek için, adaların çevresinde bulunan mercan kayalıklarını, muhteşem berrak su içinde, şnorkelle yüzerek izleyebilirsiniz.

Çünkü, bu su altı dünyasını görmek için, profesyonel dalgıç olmaya gerek kalmıyor. İhtiyacınız olan tek şey, yalnızca tuzlu suda, su altı görüntüsünü izleyebilmek için bir şınorkeldir.

Maldivler Genel

YEREL TATİL GÜNLERİ

Maldivler ülkesinde, yerel tatil günlerini belirtmeden önce, burada, Miladi değil, Hicri takvim sisteminin uygulandığını söylemem gerekiyor. Bu yüzden: Hicri takvim gereği, etkinliklerin günü, her yıl farklılık göstermektedir.

Malum: Hicri takvim, her yıl 10 gün öne gitmektedir. Bu yüzden: ülkedeki kutlama günleri hakkında ayrıntıya girmek istemiyorum, çünkü standart bir tarih vermek mümkün değil.

Ama siz Maldivlere gitmek isterseniz, özellikle, orada “Ramazan ayı” olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çünkü, ramazan ayında, ülkedeki restoranların tümü, gün boyu kapalı kalır. Ancak, tatil köylerindeki yaşamı bu durum etkilemez ve hizmetler ramazan ayında da aynen devam eder.

Tüm bunların yanında, tarihleri değişmeyen bir kısım kutlama şunlardır:

1 Ocak: Yeni yıl kutlanır,
26-27 Temmuz: Bağımsızlık bayramı kutlanır.
3 Kasım: Zafer bayramı kutlanır. (Tamir teröristlerinin, 1988 yılındaki darbe girişimine karşı kazanılan zafer kutlanır)
11-12 Kasım: Cumhuriyet Bayramı kutlanır. (Bu tarih, 1968 yılındaki II. Cumhuriyetin kuruluşudur)
10 Aralık: Balıkçılar günü olarak kutlanır.

 

Maldivler Güney Atolleri

Maldivler Güney Atolleri

Burada: Rasdhoo ve Ari atolleri bulunmaktadır.

1980’li yıllarda, yalnızca 6 tatil köyünün bulunduğu atolde, günümüzde, 30 tatil köyü bulunmaktadır.

Atoller: fiziksel ve iklimsel olarak kuzeydekilere benzerlik gösterse de, buradaki ada sakinleri, kuzeydekilere nazaran daha utangaçtırlar ve ziyaretçilerle fazla iletişim kurmazlar.

Maldivler Güney Atolleri

RASDHOO ATOLÜ

Güney atollerinin en üst bölgesindedir ve Male Atolünün batısındadır. Adanın kıyıları uzundur ve bu kıyılarda, tropikal bitki örtüsü görülmektedir.
Burada bulunan “Kuramathi adası”; 1977 yılında tatil köyü olarak hizmete girmiştir. Bu adada: günümüzde, 3 tatil köyü bulunmaktadır. Bunlar: Village, Blue Lagoon ve Cottage tatil köyleridir.
Ziyaretçiler, adaya safari tekneleriyle ulaştırılırlar.

Maldivler Güney Atolleri

THODDOO ADASI

Rasdhoo atolünün kuzeyinde bir adadır. Burada, 1958 yılında yapılan arkeolojik incelemelerde, bir Roma sikkesi bulunmuştur. Ayrıca, Budacı bir tapınak kalıntıları içinde: büyük bir Buda heykeli bulunmuştur. Adanın lezzetli karpuzları da, Maldivler ülkesi çapında bilinmektedir.

Maldivler Güney Atolleri

ARİ ATOLÜ

Rasdhoo atolünün hemen altındadır. Bu atolün ölçüleri: kuzey-güney istikametinde: 77 km. ve doğu-batı istikametinde ise, 28 km. dir. Bu atolde, yalnızca 18 yerleşim yeri bulunmaktadır. Adaya, Male uluslararası havaalanından, sürat teknesiyle, 1.5 saatlik bir yolculuk ile ulaşılmaktadır.
Burada, su altı dalışlarda “çekiç başlı köpekbalıkları” görülebilmektedir. Ayrıca, yine atolün kuzeyindeki özel alanlarda: balina köpekbalıkları görülebilmektedir. Kısacası, dalış tutkunları burayı ziyaret etmektedirler.

Atolün ortasında bulunan: Fesdu adasında “Retreat&Spa” tatil köyü bulunmaktadır. Burası, bayağı ünlüdür. Tatil köyünde bulunan odalar, gayet lüks şekilde dekore edilmiştir. Yani, ziyaretçilere her türlü konfor sunulmaktadır.

Ari atolünün en göze batan adaları: Mahibadhoo ve Dhangethi adalarıdır. Mahibadhoo adası: bölgenin başkentidir ve 2000 kişinin yaşadığı adada, parlak renklere boyanmış köy evleri dikkat çeker. Bu adada: bir hastane ve eğitim kurumları bulunuyor. Ada yerlileri, turizm dışında balıkçılıkla geçinmektedirler.

Maldivler Güney Atolleri

FAAFU ATOLÜ

Hemen Ari atolünün altındadır. Burada, yalnızca 5 yerleşim yeri bulunmaktadır. Yalnızca 1 tatil köyü kurulmuştur. Atolün güneyindeki “Nilandhoo” adası: Hint yarımadasının başlıca dinlerinin buluşma yeridir. Burada: bir Hindu tapınağının taşlarından yapılmış, 800 yıllık bir cami görülür. Caminin: taş oymaları ve kıvrımlı ahşap süslemeleri dikkati çeker.

Maldivler Güney Atolleri

DHAALU ATOLÜ

Faafu atolünün hemen altındadır. Burada: altın ve gümüş işlemeciliği geleneği sürdürülmektedir. Çünkü, bir zamanlar, saray kuyumcusunun buraya sürgün edildiği söylenmektedir. Atol merkezindeki: Ribudhoo ve batı kıyısındaki Hulhudheli adalarında: mücevher ustaları, harika eserler ortaya çıkarırlar.

Bu atolde, 8 yerleşim yeri bulunmakta olup, başkent: Kudahubadhoo’dur. Atolün güneyinde bulunan Meedhoo adasında, 2 tatil köyü bulunmaktadır. Bunlar: Velaru Island ve Vilu Reef tatil köyleridir. Male havaalanından, bu tatil köylerine, deniz uçağı ile 45 dakikada ulaşılır.

Maldivler Güney Atolleri

VAAVU ATOLÜ

Burada, yalnızca 5 yerleşim yeri bulunmaktadır ve bölgenin en sakin atolüdür. 1975 yılından bu yana, turizme açılmış olmasına rağmen, diğer bölgeler kadar tutulmamıştır.
Ayrıca: 2 tatil köyü bulunmaktadır. Tatil köylerine, dalış ve diğer su sporları için özellikle İtalyanlar gelmektedirler.
Özellikle, dalış bölgesi olarak, safari tekneleri tarafından sık ziyaret edilen bir yer olarak önem kazanmaktadır.

Maldivler Güney Atolleri

MEEMU ATOLÜ

Vaavu atolünün hemen altındadır. Atolde, 9 yerleşim yeri bulunmakta olup, başkent: Muli’dir. Burası: Male şehri ve güney atolleri arasında sefer yapan teknelerin ara limanıdır. Tekneler, genellikle geceyi bu limanda geçirirler.
Bölgede 2 tatil köyü bulunmaktadır.

Maldivler Güney Atolleri

THAA ATOLÜ

Meemu ve Dhaalu Atollerinin hemen altındadır.
Atolün ölçüleri: uzunluğu 38 km. ve genişliği 47 km.dir. Atoldeki yerleşimcilerin temel geçim kaynağı: balıkçılıktır.
Atolde: 15 yerleşim yeri bulunmaktadır.

Kuzeydeki Buruni adasında, kadınlar: hasır örgüleri yaparlar. Güney batıdaki Kadoodhoo adasında ise: erkekler marangozluk işleriyle uğraşırlar. Doğu kıyısındaki Dhiyamigili adasında ise: 18’nci yüzyılda burada hüküm sürmüş, Dhiyamigili hanedanının kurucusunun yaşadığı evin kalıntıları bulunmaktadır.

Maldivler Güney Atolleri

LAAMU ATOLÜ

Thaa atolünün hemen altındadır.
Burası: bir zamanlar, önemli bir dinsel merkez olarak gündeme gelmiştir. Atolde, 70 ıssız ada ve 12 yerleşim bulunan ada vardır. Gamu ve Fonadhoo adaları, atolün en büyük adaları olarak önem kazanır.
En kuzeyde bulunan Isdhood adasında: yaklaşık 300 yıllık bir cami bulunmaktadır. Bu caminin, elle oyulmuş kirişleri, taş oymaları ve lakelenmiş kolonları dikkat çekmektedir.
Atolün güney ucundaki Hithadhoo’da ise, bir zamanlar dev Buda stupa’sının (yani tapınağının) parçası olduğu sanılan kalıntılar görülmektedir.

Maldivler Güney Atolleri

HUVADHOO ATOLÜ

Lauma atolünün güneyindedir ama aralarındaki mesafe fazladır.
Atol: yüzölçümü bakımından, dünyanın en büyük atolüdür.

Burası 2 bölüme ayrılır. Bunlar:

1. Gaaf Alif
2. Gaaf Dhaal.

GAAF ALİF

Burada, 80 civarında ıssız ada ve 10 yerleşim adası vardır. Başkent olarak bilinen Viligili yerleşimcileri, hasır işleriyle uğraşırlar. Atol merkezindeki Dhevvadhoo yerleşimcileri ise, dokumacılık ve Hindistan cevizi lifi üretimiyle uğraşırlar. Bu liften, özellikle gemi halatları yapılmaktadır.

GAAF DHAAL

Burada: 7 yerleşim adası ve 150 civarında ıssız ada bulunmaktadır. Yerleşimcilerin nüfusu, 1000 civarındadır. Bölgenin başkenti: Kaadedhdhoo’dur ve buranın nüfusu, yaklaşık 6000 kişidir ve ayrıca yine burada iç hatlar uçuşları yapılan bir havaalanı bulunmaktadır.
Buranın güneyinde: Gan ve Gandhoo adalarında: Budacı uygarlık izleri kalıntıları görülmektedir. Ayrıca, 17’nci yüzyıldan kalma bir cami bulunmaktadır.

Maldivler Güney Atolleri

GNAVİYANİ ATOLÜ

Dhalu atolünün hemen güneyindedir ve bu iki atol arasından, Ekvator çizgisi geçmektedir. Buraya, bir sonraki yani güneydeki atolde bulunan Gan havaalanından, sürat teknesiyle 1 saat ve dhoni ile 4 saatte ulaşılmaktadır.

Foammulah ismi de verilen ada: Maldivler ülkesinin en büyük adasıdır. Adanın uzunluğu 4 km. ve genişliği 3 km. dir. Yani, burada birçok ada değil, yalnızca bir ada bulunmaktadır. Ada açık denizde bulunduğundan, ada halkının balıkçılık yapma imkanları, denizin sakinliğine bağlı bulunmaktadır. Bu yüzden ada halkı, tarım ile uğraşmaktadır. Ülkenin başkenti Male pazarlarında satılan: mango, portakal, tatlı patates, tahıl, muz ve sebzeler: burada yetiştirilmektedir. Adada, 2 tatlı su gölü bulunmakta ve bunlar, ekili alanların sulanmasında kullanılmaktadır. Ayrıca, adanın büyük kısmı ağaçlıklıdır. Ada nüfusu, yaklaşık 10.000 kişidir.

Burası: Male şehrine 500 km. uzaklıktadır ve adada havaalanı yoktur. Ancak, uzun yıllar boyunca liman olmaması nedeniyle sıkıntı çekilen bölgede: son yıllarda büyük bir liman ve dalgakıranlar inşa edilmiştir. Yeni yapılan ve 3 metre derinliğe sahip liman, günümüzde her türlü teknenin yanaşmasına izin vermektedir. Dalgakıranlar ise, yine 3 metrelik yükseklikleriyle, açık denizin devasa dalgalarının kıyıya ulaşımını engellemektedirler.

Adanın geçmişi incelendiğinde: 1922 yılında yapılan arkeolojik incelemelerde burada Budacı kalıntılara rastlanmıştır. Ayrıca, tarihi camilerde bulunmaktadır. Arap gezgini İbn-i Battuta: 1344 yılında, burayı ziyaret etmiş ve gördüklerini yazmıştır.

Maldivler Güney Atolleri

SEENU-ADDU ATOLÜ

Maldivler ülkesinin en güney ucundaki, atoldür. Diğer ismi: Seenu atolüdür. Male adasından sonra, Maldivlerin en büyük ikinci yerleşim yeridir. Buraya yolunuz düşerse, bisiklet kiralayarak çevreyi gezmenizi öneririm.

Burası: hilal şeklinde dizilmiş, 6 yerleşim adasından oluşmaktadır. Bölge: Male şehrinden sonra, ülkenin en yoğun nüfusuna sahip yeridir. Yörede yaşayan 17 000 civarında nüfus, bu yerleşime açık 4 adada yaşamaktadırlar. Yöre halkı: Seylan ve Hindistan halkı ile doğrudan ticaret yapmıştır. Zaten bu yüzden, 1922 yılında yapılan araştırmalarda, bu yörede, Budacı izlere rastlanmıştır.

Başkent: Hithadhoo’dur. Burada, yaklaşık 10 000 kişi yaşamaktadır. Başkentte: 1 hastane, 1 bölge ortaöğrenim okulu, işlek bir balıkçı ve kargo limanı, çayevleri ve çarşılar bulunmaktadır. Yerleşim adaları: güneyde bulunan “Gan” havaalanından bağlanan otoyol ile, 12 km. lik bir uzaklığa sahiptir. Bu yol boyunca: gelip geçenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için, yeni binalar ve kafeler yapılmıştır.

Gan bölgesinde bulunan ve eski bir İngiliz deniz üssü olan yer: günümüzde otel olarak kullanılmakta olup “Equator Village” ismiyle bilinmektedir. 1941 yılında İngilizler burada karaya çıkınca, bölge önem kazanmıştır. Kraliyet hava kuvvetlerinin uzun uçak pisti, İngilizler tarafından burada kurulmuştur. Bu yıllarda, burada 600 İngiliz personel bulunduğu söyleniyor. Hatta etkinlik günlerinde, personel sayısının 3000 civarına ulaştığı belirtiliyor.

Adada, ayrıca, II. Dünya savaşında hayatını kaybeden askerlerin anısına, bir anıt bulunmaktadır. 1972 yılında bu anıtın yanına konulan iki büyük top, atolün savunmasında önemli rol oynamıştır. Savaş bittiğinde, İngilizler adayı terk ederler, ancak 1956 yılında yeniden geri dönerler ve yaptıkları üssü, 1976 yılına kadar kullanmaya devam ederler. Elbette, bu uzun İngiliz sömürge dönemi, yerel halkın üzerinde de etkisini göstermiş, İngiliz görgü kuralları ve dili büyük etki bırakmıştır. Özellikle dil konusundaki bu gelişme, bölgede yeni açılan tatil köylerinin İngilizce bilir personel eksikliğini gidermiştir.

Maldivler Male

Maldivler Male

 

Maldivlerin küçük ve kalabalık başkentidir. Başkent’e bağlı olarak, ilaveten : Villingili ve Hulhumale adaları ve üzerinde havaalanı bulunan North Male Atolü vardır. Özellikle, havaalanının bulunduğu atolden, bütün tatil köylerine ulaşım sağlanmaktadır.

Şehir, eskiden surlarla çevriliydi. Ancak: monarşinin kaldırılmasından sonra, İbrahim Nasır tarafından, ilk kural olarak: Kraliyet sarayı yenilenir, kaleler ve burçlar imha edilir.

Şehrin uzunluğu 2 km. ve genişliği 1 km. dir. Şehir nüfusunun 65-70 bin civarında olduğu söylenir, ancak özellikle yabancı ziyaretçilerin yoğun olarak gelmesi durumunda, şehir nüfusu, bu rakamın üstüne çıkmaktadır.

Havaalanının bulunduğu atolden, Male şehrine yaklaşırken, uzaktan: şehrin silüetini görürsünüz. Bu görüntü: son zamanlarda süratle değişmekte ve eski binalar yıkılarak yerlerine, büyük apartmanlar yapılmaktadır. Yani, Male günümüzde halen gelişimini sürdüren bir şehirdir.

Maldivler insanı: daha modern bir yaşam istedikçe: şehirde, dünyanın dört bir yanından gelen elektronik ve tekstil ürünlerinin satıldığı dükkanlar bulunan, caddelerinde gösterişli ve lüks arabalar dolaşan, mobil telefonların yaygınlaştığı, internet kafeler ve uydu yayınlar bulunan bir yer haline geliyor.

Şehir: dar sokaklar, canlı iskeleleri, büyük bir camisi, modern dükkanları, kafeler, restoranlar ve yoğun trafiği ile öne çıkar. Aynı zamanda, bir balıkçı limanıdır.

Şehirde, bol miktarda “Maldivler bayrağı” görebilirsiniz.

Maldivler Male; Özellikle, sahil kesimindeki Jumhoore meydanında, devasa boyutlarda ülke bayrağı görülür. Maldivler armasında ise, ulusal canlılığı temsil eden Hindistan cevizi ağacı, İslam inancı ve otoritesini temsil eden, hilal ve yıldızın bulunduğu, iç içe geçmiş, iki bayrak görülür. Hindistan cevizi, ulusal önemi kabul edilen bir ağaçtır. Ulusal çiçek ise, pembe güldür.

Ülkenin tüm sakinleri: mutlaka Male şehrine gelirler. Çünkü: şehir, çelenk şeklinde uzanan adalar gurubunun tam ortasındadır. Özellikle: üniversite öğreniminin yalnızca burada olması, şehrin parlak ışıkları ve gezilecek yerlerinin çokluğu, diğer ada sakinlerini etkiler. Tabii, burayı ziyaret edenler de, bence mutlaka bir gün ayırıp Male şehrini gezmelidirler.

Ancak, elbette buranın bir ada olması nedeniyle, şehir sakinleri, adanın denize ulaştığı noktaya kadar yerleşmek ve yaşamak zorundadırlar. Yani, diğer bir tabirle, insanlar burada tıklım tıklım yaşarlar.

Male şehrinde: 10 000’den fazla araç, trafiğe kayıtlıdır ve bunların 500-600 kadarı taksidir. Normal zamanlarda taksi bulmak sorun değildir ama yağışlı havalarda taksi bulmak sıkıntılıdır.

 

Male şehrinden: ülkenin diğer bölümlerine ulaşım:


Maldivler Male; Male şehrinde konakladığınızda: sürat teknesi kiralayarak, gerek konaklayacağınız adaya ve gerekse ziyaret etmek istediğiniz diğer adalara gidebilirsiniz. Ancak, herhangi bir işletmeyi ziyaret etmek isterseniz, yerel yöneticiden izin almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Maldivler Male

ŞEHİRDE GEZİLECEK YERLER


Mutlaka bir gün ayırıp, Male şehrinin güzel ve ilginç yerlerini gezmenizi öneririm. Bu gezinizde, yerli halk ile irtibat kurabilirsiniz. Birçoğu İngilizce bilir ve konuşurlar.
Şehirde gezinmek için en iyi yol: yürümektir. Ancak, özellikle sıcak havalarda, yürümek pek keyifli olmayabilir. Yine de, şehirde görülmesi gereken yerlerin birçoğu, liman bölgesine 10-15 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Adanın tamamını çevreleyen ve “Bodu Thakurufaanu Magu” olarak isimlendirilen yolu, yürüyerek dolaşmanız, en fazla 2 saatlik bir zamanınızı alır.

Bu sırada: cadde üzerinde bulunan kafelerde, kısa molalar verebilir ve bir şeyler içebilirsiniz. Ayrıca, turistik yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Özellikle, hediyelik eşya satan dükkanlar bir hayli fazladır. Bu arada, yerli çocukların size rehberlik etmek istekleri ve talepleriyle de bolca karşılaşacaksınız. Ayrıca, buranın bir İslam Cumhuriyeti olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle; buradaki gezinizde, dini yapılara girmek isterseniz, çeşitli kıyafet sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Elbette tatil beldesine geldiniz, kısa veya kolsuz giysiler, şortlar giydiniz, ama bu kıyafetle dini mekanlara giremeyeceğiniz de kesindir. Bu durumda, bazı mekanlara girmekten fedakarlık yapmanız gerekecektir.

Şehirde denize girmeyi düşünürseniz, doğal kumsal alanı yoktur. Bu nedenle, denizin doldurulmasıyla elde edilen alanlarda yapay kumsallar yaratılmıştır. Bu durum, özellikle doğu sahilinde görülmektedir.

Maldivler Male

Şehirdeki yerleşime gelince: şehir 4 bölgeye ayrılmıştır. Bunlar:


1. Kuzeybatıda, Henveiru
2. Kuzeydoğuda, Maafanu,
3. Ortada, Galolhu,
4. Güneyde, Machchangolhi.

Tatil köyü tekneleri: şehri ziyaret etmek isteyen konuklarını: rıhtımda teknelerden indirirler.

Tekneden indiğinizde

Bodu Thakurufaanu Magu caddesinden, sağ yönde ilerlediğinizde, sırası ile: Fish Market, Smoked Fish Marked ve Fruit&Vegetable Market (Local Market) denilen yerleri göreceksiniz.

Fish Market

Okyanustan avlanmış kocaman ton balıklarının satıldığı bir yer olarak öne çıkıyor. Bu Pazar yeri, ayrıca çok kalabalık olmasıyla ünlüdür. Zaman ayırıp, bu hareketliliği görmelisiniz.

Sonra: Smoked Fish Market görülüyor.

Burada: kurutulmuş Maldiv balığı bulunuyor. Kurutulmuş Maldiv balığının tadına bakmak istersiniz, burayı ziyaret etmeniz gerekir. Ancak değişik bir lezzet, yani hoşunuza gitmeme olasılığı çok fazladır. Zaten, ülkedeki köri ve çeşnilerin ana malzemesi olarak kullanılıyor yani pek alışık olduğumuz bir tat değildir.

Daha sonra karşımıza çıkan Local Market: yakınlarındaki tezgahlarda:

Giysi, sebze-meyve, saatler ve bir kısım elektronik ürünler satılıyor. Özellikle: buradaki tezgahlarda satılan muzlar, değişik ve güzel görüntüler yaratıyorlar. Ayrıca ve özellikle: hurma ağacından yapılan şurubu tatmanızı öneririm. Yerel bir lezzet olarak deneyebilirsiniz. Ayrıca, bu tezgahlar, fotoğraf tutkunları için güzel ve ilginç görüntüler oluşturabiliyorlar.

Local Marmet bölümü ise,

yüksek tabanlı bir ambar şeklinde yapılmış, sakin atmosferi olan bir yerdir. Buraya: yan sokaklarda bulunan 4 kapıdan girilir.

Local Market denilen yerin hemen arkasında ise:

ülkenin başkanlık sarayı bulunuyor.

 

PRESİDENTİAL PALACE-BAŞKANLIK SARAYI


Yapı: mavi-beyaz renkleriyle dikkat çekmektedir. Yerel halk tarafından “Theemuge” olarak bilinir. Saray yapısı: demir kapılar ardında, uzaktan görülmektedir. Yapının içinde ise, geleneksel mobilyalarla döşenmiş odalar ve salonlar bulunuyor. Ancak, içine girmeniz mümkün değil, yalnızca uzaktan fotoğrafını çekebilirsiniz.

Başkanlık sarayını gördükten sonra, Orchid Magu caddesinden ilerleyerek, Chandhanee Magu denilen, şehrin alışveriş caddesine ulaşıyoruz.

Caddenin hemen köşesinde

Chandhani Bazaar denilen yer var. Onun hemen karşısındaki köşede ise, Jumhooree Maiden denilen yeşil alan bulunuyor.

Chandhanee Magu caddesi

Biraz önce söylediğim gibi, şehrin ana alışveriş caddesidir. Limandan, şehrin iç kesimlerine doğru uzanan bu cadde üzerinde, çok sayıda, satıcı, adaya özgü kupalar, buzdolabı stikırları, hediyelik olarak kupalar, tişörtler vs. satışı yapmaktadırlar.

Cadde üzerinde ilk ziyaret noktamız: Trade Centre.

Maldivler Male

TRADE CENTRE ALIŞVERİŞ MERKEZİ


Buranın zemin katında: ithal mallar ve konserve ton balığı ürünleri satılan bir süpermarket bulunuyor. Ayrıca: kaliteli ve yerel el sanatı ürünleri de satılmaktadır. Ayrıca: deniz ekipmanları, olta takımları ve diğer bir kısım malların satıldığı dükkanlar bulunuyor.

Trade Centre’den sonra: caddede ilerlemeye devam ediyoruz ve bu kez, hemen karşı kaldırımda: İslamic Centre and Grand Mosque görülüyor.

 

ISLAMİC CENTRE-GRAND MOSQUE


Bu büyük cami: “İslamic Centre” denilen bölgede bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir, ancak giysi kuralları (şort, kolsuz elbise gibi) bulunmaktadır. Ayrıca: serbest çalışan rehberler, sizi ücret karşılığı gezdirmek isteyeceklerdir.
İslam Merkezi: Kasım 1984 tarihinde, Cumhurbaşkanı Abdul Gayoom tarafından açılmıştır.
Merkezdeki caminin özellikle, altın kaplama kubbesi: dikkat çekmektedir. Caminin ismi: Muhammed Thakurufaanu Al Auzam’dır.


Bu merkezde: caminin yanı sıra, İslam kütüphanesi, konferans salonu ve sınıflar bulunuyor. Caminin ibadet mekanında, aynı anda 5000 kişi ibadet edebiliyormuş. Maldivlerin en büyük camisidir. Caminin altın kaplama kubbesinin altında, zemin mermerdir. Muhteşem altın kubbe, caminin Male şehrinin ufuk çizgisinde seçilmesini sağlar. Caminin içinde, ülkenin çağdaş hattatlarının çalışmalarının en güzel örnekleri sergilenmektedir. Merkezde, cami dışında: resmi toplantılar ve törenlerin düzenlendiği bir konferans salonu ve İslami bir kütüphane bulunmaktadır. Ayrıca: İslami İşler Bakanlığı, burada bulunmaktadır.

Burayı da gördükten sonra: yine yürümeye devam ediyoruz, bu kez karşımıza: Dhiraagu denilen yer geliyor. Burası şehrin Telekominikasyon ofisidir ve önünde, sıra sıra telefon kulübeleri görülmektedir.

Bunun hemen sonrasında ise, şehrin en güzel parkı bulunuyor.

Maldivler Male

SULTAN’S PARK


Şehrin tam merkezindedir ve şehirli gençlerin gözde buluşma yerlerinin başında gelmektedir. Park alanında: tropikal ağaçlar ve muhteşem güzel çiçekler görebilirsiniz.
Burada: daha önceki dönemlerde: “Sultan’s Palace” isimli bir saray varmış. Ancak, bu saray, II. Cumhuriyetin başlangıcında yıkılmış ve yalnızca, bir kanadı, günümüze kadar ayakta gelebilmiştir.
Park alanında bir tarihi cami göreceksiniz. Bu cami: bir zamanlar, buradan kaldırılıp başka bir adaya taşınmış, ancak daha sonra yeniden bu fikirlerinden caymışlar ve camiyi, parçalar halinde, park alanındaki eski yerine getirmişlerdir.

Park alanı içinde, bir de müze var.

 

NATİONAL MUSEUM


Sultan’s Park alanı içindedir. Giriş ücretlidir. Müzeye: park kapısının yanındaki binadan girilir.
Müzede: Maldivlerde bulunan Budacı tapınaklarda bulunan, mercan ve kumtaşı parçalar ve ahşap sandıklar sergileniyor. Ayrıca: antik taş oymalar, figürler ve birçok kitap sergileniyor.
Bina: 3 katlı ve İngilizler döneminden, Edward döneminden kalmadır. Yukarıda sözünü ettiklerim dışında, bu müzede görebilecekleriniz: ejderha ve fil figürlü taş oymalar, birçok çeşit Buda heykeli, Tamil teröristlerinin 1998 yılında yaptıkları darbe girişiminde kurşunlanan bir motosiklet ve daha birçok nesne görülebilmektedir.
Müzenin Sultanlar dönemine ait bölümünde ise: krallık tahteravanları, gösterişli tahtlar, işlemeli şemsiyeler ve yemeklerde kullanılan lake tepsiler görülebiliyor. Ayrıca: madeni paralar, 1700’lü yıllardan kalma taş masaj yatağı da var.
Bence zaman ayırın ve girin, ilginizi çekebilecek nesneler görebilirsiniz.

Müzeden çıktıktan sonra: Medhuziyaarath Magu caddesine geçiyoruz.

Bu cadde üzerinde, hemen müzenin karşısında; bir meydan var. Jumhoore Maidan isimli bu meydanda, dev bir bayrak direği bulunuyor. Ayrıca, Republican Monument isimli bir anıtı bulunuyor. Bu anıt: 1998 yılında, Cumhuriyetin 30’ncu yılı anısına yapılmıştır.
Evet, bu meydan, 1998 yılında yeniden düzenlenmiş ve tatil köylerine gitmek üzere teknelerini bekleyen turistler için, hoş bir bekleme alanına dönüştürülmüştür. Yani, siz de, şehir geziniz bittiğinde, teknenizi beklemek için burayı kullanabilirsiniz.

Meydanın denize bakan bir yanında: daha önce gezip-gördüğünüz İslamic Centre and Grand Mosque görülüyor. Diğer yanda ise, National Defence Force isimli, Ulusal Savunma Bakanlığının, kaleyi andıran binası görülüyor. Binanın cam panelli ön cephesi, ilginçtir.

Evet, burayı da gördükten sonra meydandan ayrılıyoruz ve doğuya doğru yürümeye devam ediyoruz. Bu kez karşımıza, güzel bir mola için bir kafeterya çıkıyor.

 

ESJEH VİLLA-ROYAL GARDEN CAFE 


Burası, ahşap bir ev iken, restore edilerek kafeteryaya dönüştürülmüştür. Burada, küçük bir mola ile, kahvenizi yudumlarken, yapının ahşap oymalarının güzelliğini izleyebilirsiniz.

Buradan sonra, devam ediyoruz. Yolun karşı kaldırımında, büyük bir minare görülüyor.

 

MUNNARU MİNARESİ


Bu minare, 1677 yılında yapılmış ve 1984 yılına kadar, ezan buradan okunmuştur. Yaklaşık 300 yıldan fazla yaşta olmasına rağmen, günümüzde yeni gibi durur. İslamic Centre içindeki camiden ezan okunmaya başlanınca, burası terk edilmiştir.

Minarenin hemen yanında: bir cami var.

Maldivler Male

HUKURU MİSKİİY CAMİSİ


Burası, Cuma camisi diye de bilinir. Antik bir şekilde dekore edilmiştir. UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunmaktadır.
Caminin hemen önündeki 17’nci yüzyıldan kalma mezarlıkta, mercan taş oyma etkileyici mezar taşları görülür. Cami: aynı yerde 1152 yılında yapılan ve ülkenin ilk camisi olan caminin yerine: 1656 yılında yapılmıştır. Yapının ilginçliği: duvarlarında kullanılan mercan bloklarının yontularak bir araya getirilmesi yani herhangi bir duvar örme ve harç malzemesi kullanılmamasıyla önem kazanmaktadır. Yapının minaresi de, mercan taşından yapılmıştır.
Yapıda: zemin döşemeleri, sütunlar ve bazı dekoratif yerler için mercan blokları kullanılmıştır. Hindistan cevizi ağacı kullanılarak ise: kapılar, pencereler, çatı yapılmıştır. Caminin iç süslemesi, geleneksel Maldiv sanatının çok değerli örneklerini barındırmaktadır.
Müslüman olmayanların girmesine izin verilmiyor, sizler içeriye girip, camiyi gezebilirsiniz.

Caminin hemen karşısında: bir bina görülüyor.

 

MULEE-AGEE BİNASI


Kırmızı çatılı bina, 1907 yılında yapılmıştır. Arkasındaki oyma firizleri ilgi çekmektedir. Burada, daha önce bir tarihi konak var iken, söylediğim tarihte, Sultan tarafından yaptırılmıştır. Seylan adasındaki villalara benzediği söyleniyor. Yapı: 1954 yılında, ülkenin ilk Cumhurbaşkanının konutu olarak kullanılmıştır. 1994 yılında, diğer konut inşa edilince, Cumhurbaşkanı buradan ayrılmıştır. Ancak, yine de uzun süre, Cumhurbaşkanının çalışma ofisi olarak kullanılmıştır.

Binanın hemen yanında ise, bir türbe var.

 

MEDHU ZİYAARATH TÜRBESİ


Burası, mavi renkli kapısı ile hemen dikkatinizi çekecektir. Bu şahıs, 1154 yılında, Maldivlere, İslam dinini getiren kişidir.

Yürümeye devam ediyoruz. Doğuya doğru ilerlediğimizde, başka bir yapı ile karşılaşıyoruz.

 

PEOPLE’S MAJLİS


Burası, Maldivler ülkesinin parlamento binasıdır, ancak Pakistan tarafından hediye edilmiştir. Bu bölgede, özellikle: Galanga Cafe denilen yerde, yine bir mola vermenizi öneririm. Bahçesi ve çatı katı, terası muhteşem güzeldir.

Bu yapıdan sonra, caddede yürümeye devam ediyoruz ve caddenin köşesindeki Galanga Cafe bölümünde, yine küçük bir kahve molası verebilirsiniz.

Sonra, sahile yönelip, ilk sol caddeye, yani “Amer Ahmet Magu” caddesine giriyoruz ve yürümeye devam ediyoruz. İlk olarak: sağ yanda: Bank of Maldives şubesi görülüyor. Bu banka şubesinin bulunduğu binanın diğer katlarında ise hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar var. Tam ortada ise, yine bir kafe görülüyor ve burada da kısa bir mola verebilirsiniz. Özellikle: Maldivliler, bu kafeyi yoğun olarak kullanıyorlar ve her daim kalabalıktır.

Burada: President Office ile banka şubesinin bulunduğu binanın arasından geçerek, sahil kesimine yürüyoruz. Bu kez, sahil kesiminde: şehrin ticari merkezi görülüyor. Sahil şeridi boyunca, depolar ve ambarlar var. Bu yapılar, 20’nci yüzyılın hemen başlarında inşa edilmiş olup apartman büyüklüğündedir. Günümüzde ise, bunlar: hemen rıhtıma demirlemiş olan teknelere: çeşitli malzeme ve gıda temin eden dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Hatta, çoğu, sonradan yeniden düzenlenerek, çağdaş bir görünüm kazanmışlar.

Buradan sonra: sahilin doğu kesimine doğru yürüyoruz.

Maldivler Male

DOĞU SAHİL KESİMİ


Burada, Sahil Güvenlik Binası var. Bu binanın hemen önünde, Sahil Güvenlik Botlarının demirlediği liman görülüyor. Sahil yolu boyunca, Male şehrinin mimari güzelliklerini ve modern yüzünü sergileyen güzel binalar görebilirsiniz.
Limanın doğusunda: rıhtıma demirlemiş havaalanı feribotları olan dhoniler görülüyor. Taksiler ise, kıyı boyunca dizilerek bekliyorlar. Burası: bir kısım otellerin bulunduğu, şehrin ana otel bölgesidir.
Doğu sahil yolu: akşamları hareketlenmektedir. Burada bulunan dalga kıranların üzerinde: kafeler var. Özellikle, deniz kıyısında bulunan “Zanzibar” kafesinin önündeki boşluk alanda, şehirli gençler tarafından, tatil günlerinde spor yapılıyor. Tabii başlıca spor dalı: kriket. Dalga kıran: 1990 yılında tamamlanmış ve tamamlanması anısına, bir anıt dikilmiştir. Bu anıt: Maleli gençlerin kıyıla vuran dev dalgalarla sörf yaptıkları, Surfing Point bölgesindedir.
Sahil kesiminde: havaalanı adasının manzarası izlenir ve şehirliler, özellikle akşam saatlerinde, bu sahil kesiminde yürüyüş yaparlar.

Evet, normal rotalı yürüyüşümüz burada bitiyor.

Bundan sonra: arzu ederseniz: sahil kesimindeki caddede tam ters istikamette yürüyerek, ilerleyebiliriz. Burada, bir süre sonra karşımıza “Atol Post” yani postane binası çıkaracaktır. Postanenin hemen yanındaki çay evinde, çay içmenizi öneririm. Buradan, kargo teknelerinin bağlandığı limanı ve tekneleri izleyebilirsiniz.

Daha batıya yürümeye devam ettiğinizde ise, şehrin diğer semtlerine ulaşmak mümkündür. Ancak, bu semtlerin manzaraları ve görüntüleri pek hoş değil ve yanı hızlıca geçmekte sakınca yoktur.

Gezintiye devam etmek isterseniz, bu kez: Sultan’s Park’ın bulunduğu “Chandhanee Magu” caddesinin kestiği, Majeedhee Magu” caddesine gidebilirsiniz. Bu cadde, şehri doğu-batı istikametinde ikiye böler. Cadde üzerinde, süpermarketler, bilgisayar merkezleri, mağazalar ve dükkanlar bulunuyor.

 

ŞEHİRDE GEZİLECEK DİĞER YERLER

 

NATİONAL LİBRARY


Şehrin tam merkezindeki bu kütüphane: Athama Palace otelinin karşısındadır. Maldivler ülkesinde basılmış tüm kitaplar ve dergilerin birer sureti burada muhafaza edilir ve ziyaretçilerin yararlanmasına sunulur. İlginizi çekerse uğrayabilirsiniz. Pek keyifli bir yer değil.

 

BİHUROAZU KAMANAA MİSKİİY


Burası bir camidir. Şehir merkezindedir.
Radhebai Magu’nun biraz aşağısındadır. Buranın önemi, burada bulunan ulusal kahraman “Mohammed Thakurufaan” ın mezarından gelmektedir.

 

MALE ŞEHRİNİN GÜNEYİ

 

Şehrin güney sahil yolunu oluşturan bölümü: denizden kazanılmış alan üzerine kurulmuştur. Burada bulunan bulvar boyunca, sokak satıcıları, çeşitli şeyler satıyorlar.
Ayrıca, burada, şehrin en önemli konferans salonu olan “Dharubaaruge” bulunuyor. Buranın bakımlı bahçeleri, göze çarpıyor.
Yine bu bölümde: dalga kıranlar ile, kara parçası arasına yüzme havuzu yapılmıştır. Southern Harbour isimli rıhtımda ise: gezi motorları, sürat tekneleri demirlemiş olarak görülüyorlar. Limanın çevresindeki kafeler ve çay evleri, özelikle akşam saatlerinde Maleliler tarafından doldurulmaktadır.

Yine, şehrin bu bölümünde: Hindistan tarafından hediye edilen “Indra Gandhi Hospital” ve 1558 yılındaki Portekiz işgali sırasında direnirken şehit olan “Şehit Ali” isimli sultanın mezarı görülebiliyor.

Maldivler genel özellikleriyle ilgili yazım için.

Maldivler alışveriş ile ilgili yazım için.

Maldivler ne yenir ne içilir yazımı için.

Maldivler gece hayatı hakkındaki yazım için.