Tunus Ne yenir-Ne içilir

Tunus Ne yenir-Ne içilir

Ülkede, dışarıda yemek yeme alışkanlığı yoktur. Bu yüzden, turistik gezi için ülkeye gidenler, otelleri dışında, dışarıda yemek yemek için pek uygun mekan bulmakta zorlanırlar.

Tunuslular, yemek yemek için, mutlaka çatal ve kaşık kullanmayı düşünmezler.

Çoğu kez, elleriyle yemek yiyenleri görürseniz şaşırmayın. Siz  de denemek istenseniz, mutlaka sağ elinizi kullanmanız gerektiğini unutmayın veya denemeyin.

Başlangıç için, son ve önemli bir not: dışarıda ve otellerde musluklardan sakın su içmeyin.

Büyük olasılıkla: dizanteri olup, tatilinizi otele kapalı olarak geçirebilirsiniz.

Mutlaka, kapalı şişe suyu içmeyi tercih edin.

YEMEK ZAMANLARI

Kahvaltı

Otellerde genellikle açık büfe şeklindedir. Bu kahvaltıda: genellikle: ekmek, poça, kurabiye, tereyağı, reçel, zeytin, meyve suyu, kahve gibi şeyler bulunuyor. Otelde kahvaltı etmek istemezseniz: pastane veya kafeleri tercih edebilirsiniz.

Öğle-Akşam Yemekleri

Öğle yemeği: saat: 12.00-15.00 arasında ve akşam yemeği ise: saat: 19.00-21.00 saatleri arasındadır. Yani, saat: 21.30 dan sonra, bu ülkede, asla yiyecek bir şeyler bulamazsınız.

Ülkede, yerel lezzetlerin sunulduğu, klasik bir akşam yemeğinde, ikram edilenler şunlar olabilir: önce bir çorba ve  daha sonra brik denilen içi doldurulmuş ve yağda kızartılmış bir börek.

Daha sonra, kuskuslu ana yemek verilir. Son olarak, tatlı: makrud denilen hurma tatlısı olabilir.

Yemeklerde: taze ekmek verilir. Ayrıca, acı severler için, harissa denilen kırmızı biber ezmesi var.

YEMEK MEKANLARI

Ülkede, birçok yerde: kaldırımlara atılmış birkaç masa ve sandalyeden oluşan, basit yemek mekanları bulmak mümkündür. Bunlara: Gargote yani ucuz lokanta ismi veriliyor. Buralarda: kuskus, çorba, köfte, salata, ekmek gibi basit yiyecekleri bulmak mümkündür.

Ancak, özellikle tatil beldelerinde: İtalyanların burada yarattığı kültürün etkisiyle, pizza restoranları bulmak mümkündür. Ayrıca: pek çok alışveriş merkezinde, fast-food türü yerler de bulabilirsiniz.

Ben şahsen, genellikle dışarıda yemek yemek zorunda kaldığında: bu fast-food tarzı yerlerden, hamburger yemeyi tercih ettim. Çünkü: malum, hijyen şartları pek uygun değil. Yani: tatili, otelde kapalı kalarak geçirmek istemiyorsanız, dışarıda herhangi bir yerde bir şeyler yemeği düşünmemenizi öneririm.

Evet, daha önce belirttiğim gibi, ülkede belli bir Fransız kültürü de var. Bu Fransız kültürü: ülkede, kafeler ve pastaneler açılmasına neden olmuş.

Bunun sonucunda, bazı yerlerde üst düzey restoranlar da bulmak mümkündür. Ancak, bu üst düzey restoranlarda elbette karşılaşacağınız hesap, çok daha farklı ve üst düzeyde olacaktır.

Tunus Ne yenir-Ne içilir

NE YENİR

Sos

Tunuslular, acı ve baharatlı yemekleri severler. Bu yüzden, Harissa denilen bir sos, onlar için çok özeldir ve her yemekte kullanırlar. Bu sosun muhteviyatı: kurutulmuş kırmızı biber, baharatlar ve sarımsak. Bazen çok acı geldiğinde, içine zeytinyağı ekliyorlar ve acısı azalıyor.

Chorba-Çorba

Yukarıda belirttiğim gibi, yemeklere başlamadan önce çorba sunuluyor. Bu çorba: baharatlı yani acılı ve içinde erişte bulunan bir tür çorba. Yani: biber dolu bir çorba düşünün.

Salade Mechouia

Ayrıca: Salade mechouia ismi verilen ve içinde: ton balığı, haşlanmış yumurta ve közlenmiş: domates, biber ve soğan bulunan bir yiyecek türü alınabilir.

Chakchouka

İçinde: nohut, domates, biber, sarımsak ve haşlanmış yumurta ile servis edilen bir tür yemek.

Felfel mahchi

Tatlı biber, genellikle kuzu eti ve harissa sosu ile servis edilen bir tür yemek.

Mloukhia

Defne yaprakları, dana veya kuzu eti ile hazırlanan bir çeşit yahni. Ama, kalın bir sosis gibidir ve Fransız ekmeği ile servis edilir. Güzel bir lezzet, mutlaka deneyin.

Brik

Bunun dışında: ülkede, ismini duyunca şaşırdım, demek ki Arapça kökenli bir kelime: bizdeki adıyla börek, buradaki adıyla: brik. Evet: brik: özellikle yağda kızartılıyor ve içine çeşitli şeyler konulabiliyor. Özellikle, yumurtalı olanı tercih ediliyor.

Bu çıtır böreği mutlaka tatmalısınız. Sebzeli ve deniz ürünleriyle doldurulmuş çeşitlerini deneyebilirsiniz. Hatta: Doigts de Fatima yani Fatma’nın parmakları olarak isimlendirilen, bizde bilinen ismiyle, sigara böreği de deneyebilirsiniz.

Kuskus

Tüm bunların yanında, ülkenin geleneksel yemeği: Kuskus. Kuskus: irmik hamurundan yapılıyor ve iki bölmeli, özel bir kapta pişiriliyor. Bu özel kabın alt bölmesine: et (kuzu veya tavuk olabilir) konuluyor ve üst bölmeye ise: haşlaması yapılacak  sebzeler (kabak, nohut, havuç gibi) konuluyor.

Yemeğin suyu ise: domates salçası kullanılması ise kırmızı, safran kullanılmış ise, sarı olur.

Et sevmezseniz: sipariş verirken, etsiz olmasını söyleyebilirsiniz, ama unutmayın ki, sebzeler et suyunda haşlanıyor.

Deniz Ürünleri

Evet, burası deniz kıyısı bir ülke. Elbette, bunu düşününce, deniz ürünlerinin bol olması bekleniyor. Ülke kıyılarında  pek çok balık tutulduğu kesin. Özellikle; ton balığı, sardalya, barbun, levrek, mercan ve çupra. Balık ülkede genellikle, ızgara yada buğulama yapılarak sunuluyor.

Ayrıca, yukarıda belirttiğim gibi, deniz ürünleriyle (kalamar, karides, ahtapot gibi) doldurulmuş, brik tercih edebilirsiniz.

Tatlılar

Ülkeye has bir tür tatlı olan: makrud, mutlaka denemelisiniz. Ayrıca: lokmaya benzeyen bir tatlı olan “ftair” de denenmelidir. Mesfuf olarak isimlendirilen tatlı ise, kuskusun tatlı olan türüdür.

Son olarak: samsa isimli bir tatlı cinsi var. Kavrulmuş badem ve ince hamur katmanları, susam, limon ve gül suyu şurubu kullanılarak yapılıyor.

Bouza

Bir tür fındıklı kek.

Mhalbya

Pirinç, fındık ve sardunya ile yapılan bir tür kek.

Makrud

Zeytüne camisi yakınlarında: Suk el-Balat çarşısında bulabilirsiniz. İncir, hurma ve badem katılarak yapılıyor.

Tunus Ne yenir-Ne içilir

NE İÇİLİR

Nane Çayı

Ülkenin ulusal içkisi: nane çayı. Kaynamış su içine: taze nane yaprakları atılarak yapılıyor, güzel bir tadı var, mutlaka  deneyin. Lezzetli ve canlandırıcı özelliği var. Arzu edenler, şeker ilave ederek içiyorlar.

Alkollü İçkiler

Ülke, Müslüman ülkesi olması nedeniyle, alkollü içki kullanımı yasak. Ancak, tatil yörelerinde, restoran, otel ve barlarda bulabilirsiniz. Zaten, buralarda, turistlerin alması serbest, yerli halkın içki alışverişi yasak.

Ülkede, üzüm üretimi, tarih bölümünde belirttiğim gibi, Fenikelilere kadar dayanıyor.

İlk üzüm bağlarını, Fenikeliler, yüzlerce yıl önce dikmişler ve bunun doğal sonucu olarak, ülkede muhteşem lezzetli şarap üretimi var.

Tunus şarapları

Güçlü aromalı özellikleriyle öne çıkıyor. En iyi şaraplar arasında: Selian markası var. Magon isimli şarapları da çok güzel. Özellikle, Bon yarımadasında bulunan şaraplar, kalitelidir.

Bira ise: Celtia adıyla biliniyor, ama tadı saman gibi.

Son olarak, eğer bulabilirseniz, incirden yapılan yerel bir tür içki olan “boukha” denemelisiniz.

Fas Ne yenir Ne içilir?

Fas Ne yenir Ne içilir?

Fas ne yenir ne içilir? Fas mutfağı; gerek çeşni ve gerekse çeşit açısından oldukça zengin ve kendine özgü denilirse sakın inanmayın.

Kahvaltı

Fas Ne yenir Ne içilir?

İsterseniz, kahvaltı ile başlayalım. Otellerde sabah kahvaltısı, tam bir felaket. Peynir hiç yok. Bol zeytin var, ama nasıl, yıkanmamış, zehir gibi tuzlu ve kara sulu bir zeytin. Yeşil zeytinleri ise, bir değişik. Önünüze geldiğinde; yeşil zeytinlerin, her birinin özürlü olduğunu, sanki ısırılmış gibi bir görüntüsünün bulunduğunu görünce, şaşırıyorsunuz.

Sanırım, bu durum, zeytinlerin salamura şekli. Evet, kahvaltıda; beş altı çeşit kek küçük kekler var. Ayrıca; poşet içinde, birkaç cins reçel. Bazen de portakal. İçecek olarak; iki çeşit, sanırım toz ve su ile yapılan karışım, çay ve kahve. Hani, özellikle internette bazı sitelerde, bol çeşit kahvaltılar hakkında yazılar var, ama ülkede kaldığım otellerde, inanın, bu tür kahvaltılara rastlamak mümkün olmadı. Belki de, beş yıldızlı otellerde, daha zengin kahvaltı menüsü olabilir, bunu da yazmadan geçmemek gerek.

Fas yemek mekanları

Yemekleri

Kuskus

En ünlü yemeklerinin başında: “kuskus” ismi verilen yemek var. İrmik ağırlıklı olarak hazırlanan bu yemek, sebzeli ve etli olarak sunuluyor. Özellikle: cuma günleri, cuma namazından sonra, kuskus yemek bir adet olmuş. Bizim damak tadımıza pek uygun bir tadı yok, ben yedim, hayır, beğenmedim.

Tajin

Sonra; “tajin” denen bir yemekleri var. Bizim, tandıra benziyor. Çeşitli baharat sosları ile hazırlanan etler (size soruyorlar ve tercihinize göre, bu etler: kuzu, koyun, tavuk, güvercin olabiliyor), şekli özel kaplarda ( kabın altında köz kömür yeri var, üstündeki kapak huni şeklinde) ve kömür ateşinde yani közde pişirilerek hazırlanıyor.

Düşük ısıda, güzel bir lezzet yakalanıyor. Deneyin, güzel. Ayrıca; bu tajin denen yemeğin yapıldığı orijinal kapların her boyu, irili ufaklı, hediyelik eşya olarak da satılıyor.

Zaten sokaklar ve caddelerde yürürken, özellikle Merrakech şehrindeki felaket meydanında, daha sonra anlatacağım gibi, muhteşem bir yemek kokusu ve duman, bütün bir alanı kaplıyor.

Bunun dışında, sık sık gördüğüm bir ayak üstü yemeği daha var. Maalesef, salyangoz yemekten büyük keyif alıyorlar. Haşlanmış salyangozları, çocuk-büyük, kabuklarını ayıklayıp keyifle, ayaküstü yiyorlar.

Ayrıca; daha farklı ve mahalli geleneklere göre pişirilen, çok miktarda yemek cinsleri var. Ama, özellikle Merrakech şehrinde, “Felaket meydanında” bunları, yani değişik tatları denemeniz mümkün.

Tek sorun; bu merakınızın sonucu, yani bu merak, gerek baharatlar ve gerekse hijyen açısından biraz cesaret gerektiriyor. Bu cesaretin sonucu da, bizim alışık olmadığınız bu tatlar, büyük olasılıkla sindirim sistemi sıkıntılarına yol açabilecek düzeyde, tercih sizin.

Evet devam ediyoruz, Fas ne yenir ne içilir?

Tatlılar

Tatlı kültürleri ve çeşitleri yoğun. Genelde, tatlılarda badem kullanıyorlar. Üçgen şekilli, minik tatlılarından mutlaka tadın. Özellikle; pastanelerine girin ve mevcut tatlıları görün ve deneyin. Tatlı çeşitleri çok fazla.
Sokak aralarında; meyve satan (muz ve portakal ağırlıklı, bir iki yerde avokado gördüm) tahta ve tekerlekli tezgahlar göreceksiniz. İnternette bazı sitelerde tropikal meyvelerinde bulunabileceği yazılı olmasına rağmen, ben görmedim. Tropikal meyve bulmak zor.

Fas yemek mekanları

Meyveler

Yalnız: muz ve portakal göreceksiniz. Portakal suyu satıcıları da bol, ama fiyatlar ucuz değil. Yani; bir bardak portakal suyunu, yaklaşık 4 TL.ye içebiliyorsunuz, bizim ülkemizde de aynı değil mi, hatta daha ucuz? Ayrıca, Faslı, bu portakal suyunun içine buz atmak için, ilave para istiyor. Ama; atacağı buzu, ne tür bir sudan yaptığı meçhul.
Yemek dedim de, aklıma geldi. Hani, bu ülkeye yalnız gezme amacı ile gelip te, bu baharatlı yemeklerden yemeyi tercih etmeyenler için, başlıca seçenek nedir? Evet, fast food tarzı restoranlar. Bu tür yiyeceklerin satıldığı (pizza, hamburger, tavuk kızartma gibi) restoranlar da mevcut. Buraları da, tercih edebilirsiniz. Buralarda, alışılmış damak tadı lezzetleri bulabilirsiniz.

Evet, ülkenin en favori ve belki de milli içeceği: nane çayı. Mutlaka deneyin. Özel bir demlikte yapılıyor ve içmek için özel boyutlu ve süslü bardakları var. Şekeri sonradan arzuya göre ilave etmek mümkün, demlik içine de koymak mümkün. Şeker merakınıza göre, siparişinizi verin ve mutlaka deneyin. Hani, beğeniyorsunuz, Türkiye’de de yapmak isterim derseniz, aynı tadı bulmanızın pek mümkün olmadığı söyleniyor.

Çünkü; Fas da üretilen ve bu çayın yapıldığı nane yaprakları; damarlı ve kalın imiş. Türkiye’de, bu tür damarlı ve kalın nane yaprakları bulmak pek mümkün değil. Neyse, siz yine de, arzu ederseniz, hediyelik olarak; nane çayının yapıldığı bu demlik ve içildiği bardaklardan satın alabilirsiniz. Yalnız; bu demlikler bakır, üzeri kalaylanmış. Zamanla, bu kalay gittiğinde, bakır kesinlikle tehlikeli olabilir. Buna, dikkat. Satın alacaksanız, havaalanından satın almayın. Şehir içindeki çarşılarda, çok daha bol çeşit ve uygun fiyat bulabilirsiniz.