Bartın Kurucaşile

Bartın Kurucaşile

Bartın Kurucaşile: Yolu her ne kadar zor olsa da, gerek doğal güzellikler ve gerekse tarih yaşamak isteyenler için ilginç olabilecek bir yer.

Tarih meraklıları: “Kromna” antik şehrinin kalıntılarını görebilirler. Doğa düşkünleri ise, işte tam size göre bir yer, bütün mahalleri tam bir doğal güzellik.

 

ULAŞIM

Kurucaşile, il merkezi olan Bartın’a 52 km. uzaklıktadır. Ancak, bu yol: virajlarla dolu ve engebeli bir yol olarak öne çıkıyor. Yani: zor bir yolculuk ile buraya ulaşmak mümkün.

TARİHİ

Bölgenin tarihi bayağı eskilere gitmektedir. Sırası ile, Hititler, Fenikeliler, Karyalılar ve Akalar görülür. MÖ.306 yılında ise, burada, kalıntıları günümüze kadar ulaşan “Kromna” uygarlığı yerleşmiştir.

Kromna şehri: Karadeniz kıyısında kurulmuş, antik dönem kentlerinden biri olarak dikkati çekmektedir.

Bölgede, Türkler, 1460 yılında görülür.

1957 yılına kadar Bartın’a bağlı bir nahiye iken, 1991 yılında Bartın’a bağlı bir ilçe olmuştur.

GENEL

Deniz kıyısında olmasına rağmen, ilçenin kurulu bulunduğu yerdeki eğim: % 50 düzeyindedir. Yani: ilçe merkezi eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. İlçe merkezi: Zeytin ve Sandal burunları arasındaki koy bölgesinde kurulmuştur.

İklim değerlendirildiğinde, yörede: Karadeniz iklimi görülüyor. Yani: kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise ılık ve yine yağışlı geçiyor.

Arazinin engebeli olması nedeniyle, tarım yok denecek kadar az.

Bartın Kurucaşile

Burası: ülkemizin en özenli “gulet” türü teknelerinin yapıldığı yer olarak bilinir. Hatta: ilçe merkezinde, Ahşap Yat Yapımı Anadolu Meslek Lisesi bile var. Burada: bilim ve teknoloji dayanaklı eğitim veriliyor.

İlçe insanı, bu tekne yapımcılığı dışında balıkçılık la da geçimini sürdürüyor. İlçede, balıkçılıktan geçimini sağlayan birçok insan bulunduğu söyleniyor.

Bartın Kurucaşile

AHŞAP YAT FESTİVALİ

Kurucaşile ilçesinde, her yıl Temmuz ayı içinde, Ahşap Tekne ve Yat Festivali düzenleniyor. Bu şenliklerde: yarışmalar düzenleniyor, tekne yarışı, bayrağa tırmanma, yüzme yarışmaları var. Ayrıca: konserler de düzenleniyor.

NE YENİR

Kurucaşile bölgesinde elbette yenilecek tek lezzet: deniz ürünleri. Her türlü deniz ürününü gayet lezzetli olarak sunan restoranlarda, mutlaka denemelisiniz.

NE SATIN ALINIR

Bu yöreye yolunuz düşerse, ham maddesi taş-maden olan ve İlçe merkezine bağlı Karaman köyünde bulunan “taş saç” satın alabilirsiniz. Bunun özelliği: ısıyı hemen iletmesi. Yöresel ismi: sadar.

Yufka saçı ve kızartma tavası olarak yapılanı da var. Bunun dışında, ahşap tekne maketleri satın alabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

Bartın Kurucaşile

TEKKEÖNÜ KÖYÜ, KROMNA ANTİK KENTİ 

Muhteşem bir turizm cenneti olmaya aday, harika bir yer. Yeşil ve mavinin birçok tonlarını görebilirsiniz. Henüz tam olarak tahrip olmamış bir doğası var. Ama tüm bu doğal güzellikleri yanında, Tekkeönü köyünün en büyük diğer bir özelliği: Tekne ve yat yapımcılığının ön planda olması.

Burada: küçük bir gemi inşa sanayi kurulmuş. Yaklaşık 25 civarında tersane, yani tekne yapım yeri var. Buralarda, her tür ve muhteşem teknelerin yapıldığı söyleniyor. Burada bir de plaj var.

Tekkeönü plajı: yaklaşık 300 metredir. Deniz ise nispeten sığ. Yaz aylarında, burada deniz de çok rağbet görüyor.

Bartın Kurucaşile

Bunun dışında, Tekkeönü köyünün,  diğer adı ile Hisar köyünün bir özelliği daha var. Tarihi “Kromna” kentinin merkezi burada. Tarihi kente ait kalıntılar ise: kale ve kale içindeki bir dehliz ve 7 adet kayalara oyulmuş kuyu.

Kromna kenti: tarih bölümünde de belirttiğim gibi: antik dönemde Cenevizliler tarafından kurulmuştur.

Kromna antik kentinin çok eski tarihi olduğu; Homeros’un İlyada destanından geçmesinden anlaşılmaktadır. MÖ.3.yüzylda yaşayan Apollonios da buradan söz etmektedir.

Ancak, yine de kentin kuruluş ve tarihçesi hakkında net bilgiler yok. Buranın, yani Tekkeönü köyünün, eski Kurucaşile olduğu söyleniyor.

Kale bölgesinde bulunan kuyularda: Kromna halkı tarafından savaş zamanları için erzak saklandığı tahmin edilmektedir.

Dehliz ise, gerektiğinden kaleden kaçış için, kale ile deniz arasında bağlantıyı sağladığı düşünülmektedir.

Ancak, dehlizin deniz kıyısındaki çıkış yeri, liman yapımı sırasında doldurulmuştur.

Yani, buraya giderseniz: kale kalıntıları içinde, mahzen galerisi ve kayalara oyulmuş kuyuları görebilirsiniz.

Yörede elde edilen ve üzerinde Amazon portreleri bulunan sikkeler ise, Amasra müzesinde sergileniyor.

KAPISUYU KÖYÜ

İlçe merkezine 3 km. uzaklıktadır. Burada bulunan 1 km. uzunluğundaki doğal plaj; çevredeki insanların büyük ilgisini çekmektedir. Burada: konaklama imkanları da var, ayrıca bir lokanta bulabilirsiniz.

KARAMAN PLAJI

Bartın-Kurucaşile yolu üzerinde, ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır. Burada: 200 metre uzunluğunda güzel bir plaj bölgesi var. Yöredeki insanlar, bu güzel plaj bölgesini yazın özellikle tercih ediyorlar.