Ankara Ahi Elvan Cami

Ankara Ahi Elvan Cami

Samanpazarı’nda, Koyunpazarı sokağın başında bulunuyor. Arap Ahi mahallesinde, pirin sokakta, kaleye çıkarken, yolun solunda.

Ankara Ahi Elvan Cami

Eser: Selçuklulardan sonra Ahiler veya Osmanlıların ilk devirlerinde, muhtemelen: 1382 yılında, Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra: 1413 yılında, Çelebi Mehmet’in emri ile tamir ettirilmiştir.

Çok sade bir dış görünüşe sahiptir.

Selçuklu dönemine aittir. Ahşap direkli cami örneklerinden biridir. Yapıya: üç kademeli merdiven ile çıkılır. İbadet mekanı: üç sıra halinde, dörderli ahşap sütunlarla ayrılmış, dört bölümden oluşur.

Ahşap sütunların üzerine: yöredeki Bizans ve Roma yapılarından toplanan, Dor ve Korint üslubunda, sütun başlıkları yerleştirilmiştir. Bunların taşıdığı üst örtü çatıdır ve kiremit örtülüdür.

Ankara Ahi Elvan Cami

Selçuklu camilerinin bir çoğunda görülen, ahşap destek sistemli ve ahşap tavanlı camilerden olan eserin planı, muazzam bir dikdörtgendir.

Caminin en güzel kısımlarından biri de: minberidir. Sultan Alaattin Camii ve Arslanhane Camii minberi ile ahşap işçiliği ve şekil bakımından büyük benzerlikler göstermektedir. Minber kapısı üzerinde, üst üste iki kitabe bulunmaktadır. Kitabede: minberin” 819. H. Tarihinde, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, Harputlu Beyazıt oğlu Mehmet tarafından yapılmış olduğu kaydedilmiştir.

Böylece: caminin, bu tarihten daha önceye ait olduğu ve 1331-1366 yılları arasında yapılmış olduğu, fakat 1413 yılında Çelebi Mehmet’in emriyle tamir ettirildiği kabul edilmiştir.

Caminin minaresi, kuzeybatı duvarındadır. Kare biçimli taş kaide üzerine, tuğladan, silindirik gövdeli olup, tek şerefelidir.

THE AHİ ELVAN MOSQUE

Ahi Elvan Mehmet Bey, a prominent Ahi figure, had this mosque built in the city’s Koyunpazarı district from 1331-1389. İt has a rectangular floor-plan and the walls are constructed of stone and sun-drided bricks higher up. The interior is built using timber, creating a very solid structure. The wooden ceiling is supported by 12 marble capitals each of which is securely mounted on  timber columns. The wooden pulpit, ornamented with pentagon motives, is an elegant example of the Seljuk style of woodcarving.

Ankara Zincirli Cami

Ankara Zincirli Cami

Ankara Anafartalar caddesinde, Kapalı çarşının karşısındadır.

Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin (1618-1689) tarafından, 1687 tarihinde yaptırılmıştır.

Ankara Valisi Mehmet Hurşit Paşa tarafından, 1879 yılında onarılmıştır. Bunun ardından 1911 yılında , Taşpınarzadeler ve 1937 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.

Ankara Zincirli Cami
Ankara Zincirli Cami

Dikdörtgen planlı, ahşap tavanlı bir camidir. Duvarlarının alt kısmı, kırmızı Ankara taşından, üst kısmı ise tuğladan yapılmıştır. Tavan ve iç mekandaki bezemeleri, nakkaş Mustafa yapmıştır. Minberi: çiçek ve geometrik şekillerle süslenmiştir.

Avlusunda: iki katlı, ahşap bir medresesi vardır.

MİNARESİ

Tuğladan yapılmıştır. Caminin sağ tarafındadır.

Ankara Aslanhane Cami-Ahi Şerafettin

Ankara Aslanhane Cami-Ahi Şerafettin

Ankara camilerinin, işçilik yönünden en güzel örneklerinden birisidir. Bütün iç mimarisi ve muhteşem mihrabı, caminin ahşap minberinin ağaç oymacılığı bakımından Ankara camileri içindeki en güzel minberlerden bir tanesidir.

Caminin bir de kitabesinin bulunması, büyük önem taşır. Dış duvarların mütevazi görünümü yanında, iç mekan, Selçuklu camilerinin en güzellerinden birini teşkil etmektedir.

ARSLANHANE (AHİ ŞERAFEDDİN) CAMİİ

Ankara Aslanhane Cami-Ahi Şerafettin

Ankara Samanpazarında. Atpazarı yokuşunda, Ahi Şerafeddin Mahallesinde bulunmaktadır.

Selçukluların son devrinde, Ankara’da kurulmuş olan Ahiler Devrine ait olan eser;
1289-1290 yılları arasında, Ahi Şerafeddin tarafından yaptırılmıştır.

Minberindeki bir kitabeye göre: mimarı, Ebubekir Mehmet’dir. Anadolu Selçuklu mimarisinin; ahşap sütunlu ve ahşap tavanlı örneklerinden biridir. Ankara’daki: Roma ve Bizans dönemi yapılarından toplanan taşlarla yapılmıştır.

NİYE BU İSİM VERİLMİŞ

Eğimli bir arazi üzerinde yapılan caminin, türbe duvarına gömülü bir antik aslan heykelinden dolayı, “Aslanhane Camii” ismi verilmiştir. Önceki tarihlerde ise, caminin çevresinde aslan heykelcikleri varmış.

CAMİNİN MİMARİSİ

Ankara Aslanhane Cami-Ahi Şerafettin Caminin Mihrabı

Caminin içine: doğu, batı ve kuzeyden, üç kapı ile giriliyor. Esas giriş: kuzey cephedendir. Yanındaki minareye bitişik olarak yapılmış olan kuzey kapı: tam bir taç kapı hüviyetini taşımaktadır. Bu kapı: kesme taştan yapılmıştır.

MİHRABI

Açık mavi çinilerle bezenmiştir. 13’ncü yüzyıl Selçuklu eseridir. Evet, bu mihrap, Ankara camilerinin olduğu kadar, ülkemizde bulunan bu tür mihraplarında en güzelidir. Tavan hizasına kadar yükselen ve beden duvarlarından çıkıntı teşkil eden mihrap, bütünüyle büyük bir pano meydana getirmektedir. Mavi çubukların meydana getirdiği esas motiflerin tam ortalarında, beşgen şekilde kesilmiş lacivert çiniler konulmuştur.

MİNBERİ

Ceviz ağacından yapılmış olup ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir.

MİNARE

Cami duvarlarında olduğu gibi, minare kaidesinde de, taşlar arası derz yapılmıştır. Oldukça yüksek olan kaideden, gövdeye geçişi sağlayan kürsüde, kareden silindirik gövdeye, yedi-sekiz tabir edilen üçgen satıhlarla geçilmektedir.

Selçuklu minarelerinin genel karakteristik özelliğini yansıtan minarenin, kürsü üzerindeki üst kademesinin 8 kenarından her biri, önce dikdörtgen panolar içinde kemerli nişler, sonra da birbirini takip eden sivri kemerli nişlerle teşkilatlandırılmıştır.

Minare gövdesinin alt kısımlarında, gene sırlı tuğladan yapılmış bir kuşak, gövdeyi sarar. Şerefe altı: alışılagelmiş şekilden başka oluşu ile, ilk bakışta dikkati çekmektedir. Kalın silindirik gövde dışarı doğru hafifçe genişleyerek, küçük köşeler meydana getirmekte ve sekizgen hale gelmektedir.

Şerefe korkulukları altında, bu genişleme biraz daha artmaktadır. Tuğla korkulukları takiben devam eden petek, daha ince ve silindirik olup, konik bir külahla nihayetlendirilmektedir.

İÇİ

Caminin içi, büyük bir dikdörtgen şeklindedir. Kıble duvarına dikey, dört ahşap sütun dizisi ile beş nef meydana getirmektedir.

Orta nef üzerinde bulunan mihrap: caminin, boyuna uzanan simetrik aksının tam üzerinde bulunmaktadır. Moloz taşlar arasında, bol miktarda kullanılmış olan spoli kesme taşlardan yapılmış olan beden duvarının teşkil ettiği mekanın üstünü: kiremit kaplı bir çatı örtmektedir.

TÜRBELER

Caminin yanındaki türbe: Ahi Şerafeddin’e aittir. Sekiz köşeli bir plan gösteren türbe, kubbe ile örtülüdür. Ahi Şerafeddin türbesinde: 17 mezar daha bulunmaktadır. Köşedeki, dört sütunlu, kubbe ile örtülü, etrafı açık türbeye de, “Kesikbaş Türbesi” denilmektedir.