Aydın Yenipazar

Aydın Yenipazar


Yenipazar denilince, burada kaldığım bir günlük sürede, yediğim pide nin lezzetini hala unutabilmiş değilim, buralara yolunuz düşerse veya yakınlardan geçerseniz, mutlaka pide yemenizi öneririm.
Özellikle, Sümer Pide Salonunda, mutlaka: yuvarlak ve tahinli pide tatmalısınız. Hatta: önce peynirli pide, ardından ana yemek yerine kıymalı pide ve en son tatlı niyetine tahinli pide yiyebilirsiniz.

Aydın Yenipazar

ULAŞIM

Yenipazar, bağlı bulunduğu Aydın il merkezine 41 km. uzaklıktadır. İlçe merkezi, yaklaşık 8 km. lik bir yol ile, Aydın-Denizli-Afyon karayoluna bağlanmaktadır. Ülkemizin ilk demiryolu olan: Aydın-İzmir demiryolu da, aynı yerde, karayoluna paralel olarak uzanmaktadır.
Yenipazar-İzmir arasındaki uzaklık: 150 km. Yenipazar-Nazilli arasındaki uzaklık: 16 km.

TARİHİ

MÖ.7’nci yüzyılda, Kimmerler bölgeyi ele geçirirler, ancak daha sonra, Lidyalılar ve Persler, burada hakimiyet kurarlar. Daha sonra ise, Roma ve Bizans ve ardından Selçuklu egemenliği ve 1455 yılında, Cihanoğulları aşireti tarafından, antik Ortasia harabelerinin 5 km. batısında, Telozlar mevkiinde, Yenipazar yerleşim yeri kurulur. Ancak, takip eden süreçte, sıtma salgını çıkınca, yöre halkı bulundukları yerden kaçarak, günümüzdeki Yenipazar ilçesinin bulunduğu yere yerleşirler.
Çevre yerleşim yerlerindekiler, burada kurulan Pazar yerine gitmek istediklerinde “haydi yeni kurulan pazara gidelim” şeklinde konuştuklarından, buraya “Yenipazar” ismi verilmiştir.

GENEL

Yenipazar, Aydın ilinin en küçük ilçelerinden birisidir ve yüzölçümü: 180 km. karedir. Yerleşim yeri, Büyük Menderes havzasının orta kısmında bulunmaktadır. Arazinin kuzeyi, ormanlık alanlarla kaplıdır. İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 55 metredir. Deniz kıyısından uzaklık ise, 100 km. dir.

Bölgenin ekonomik etkinliklerinin başında, tarım ve hayvancılık gelmektedir. Ayrıca: yoğun olarak bal üretimi yani arıcılık ta yapılmaktadır. Çırçır ve zeytinyağı fabrikaları da bulunmaktadır.

KARAÇAKAL YÖRÜKLERİ ŞENLİKLERİ

Yenipazar bölgesinde, Karaçakal köyünde, her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü şenlikler düzenlenmektedir. Şenliklerin temel amacı: gelenek ve göreneklerin genç nesillere aktarılmasıdır.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Yenipazar denildiğinde, benim ilk aklımda kalan, burada yediğim muhteşem lezzetli pidedir. Evet, yolunuz bu yöreye düşerse, hemen çarşı içindeki pide fırınlarından birinde, buraya has pide yemenizi şiddetle öneriyorum ki, inanın yalnızca pide yemek için, yani bu lezzeti tatmak için, buraya gelen birçok ziyaretçi bulunduğunu duydum.

GEZİLECEK YERLER

Aydın Yenipazar Yörük Ali Efe Müzesi

YÖRÜK ALİ EFE MÜZESİ

Milli kurtuluş mücadelesinin kahramanlarından Yörük Ali Efe’nin ölümüne kadar yaşadığı ev, 1980’li yıllarda çıkan yangın sonucu yanmış ve bunun sonucunda, varisleri, onarılarak müze yapılmak üzere, evi, resmi makamlara bağışlamışlardır.
1999 yılına gelindiğinde, ev aslına uygun olarak restore edilmiş ve 2001 yılında ziyarete açık hale getirilmiştir.
Müzede: Yörük Ali Efenin kullandığı ve varisleri tarafından müzeye bağışlanan şahsi eşyaları sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde ise, Yörük Ali Efenin mezarı bulunmaktadır.

BEYLER KULESİ-DONDURAN KALESİ

İlçe merkezine bağlı, Donduran köyündedir. Kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmese de, yapıldığı dönemde gerek yerleşim yeri ve gerekse Menderes ovasına hakim bir konumda yapılmıştır.
Yapı: moloz taş, tuğla ve mermer devşirme malzeme kullanılarak yapılmıştır. Bir, iki ve teras katından oluşmaktadır. Ancak, kat döşemeleri ahşap yapılmış ve yandığı için günümüze ulaşmamıştır. Teras kat duvarlarında, mazgal delikleri bulunmaktadır.
Kuleye giriş: muhtemelen çekme köprünün iç tarafındaki merdivenlerden sağlanıyordu. Çekme köprünün makara sistemi kalıntıları, günümüzde görülmektedir.

Aydın Yenipazar Alhan Hamamı

ALHAN HAMAMI

İlçe merkezine bağlı, Alhan köyü üzerinde, bir tepede zeytinlik bölgede bulunmaktadır. Yapı: iki parçalıdır. Ancak, ön planda kubbeli hamam yapısı görülmektedir. Arka plandaki yapının ne olduğu hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Muhtemelen, ön cephedeki hamam, arka cephedeki yapıya nazaran daha uzun süre kullanılmıştır. Hamam ise, birçok kez yıkılmaktan ve tahripten korunmuş, zaman zaman tamiratlar geçirmiştir.

Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

Nazilli tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

“Aydın Yenipazar” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.