Aydın Bozdoğan

Aydın Bozdoğan

Güzel, şirin ve modern görünümlü bir ilçe. Burada: bir tam gün kaldım, gezdim gördüm ama özellikle: pidesini unutamadım. Güzel bir pide salonuna gidip, mutlaka pide tadın, çok beğeneceğinize eminim. Pide, pide, pide 🙂

Aydın Bozdoğan

ULAŞIM

Bozdoğan-Aydın arası uzaklık: 69 km. Bozdoğan; Nazilli-Yatağan yolu üzerindedir. Nazilli-Bozdoğan arası uzaklık: 27 km. Bozdoğan-Yatağan arası uzaklık: 55 km. Bozdoğan-Muğla arası uzaklık: 84 km.

Aydın Bozdoğan

TARİHİ

İlçe merkezinde, ilk yerleşimciler hakkında fazlaca bir bilgi bulunmuyor. Ancak: Akçay vadisinin her iki tarafında, düzlük ve eteklerde, ilk çağlardan beri yerleşmelerin bulunduğu biliniyor. Özellikle: Harpasa, Neopolis ve Ayakösten bölgelerinde bulunan kalıntılar, bu yerleşimlerin en büyük belirtileri olarak öne çıkıyor. İlçe merkezindeki Hisar Mahallesinde de, antik dönemlerde yerleşmeler bulunduğu öğrenilmiştir.

Bunun dışında, yapılan kazılarda: bölgede: Roma, Bizans ve Yunan kültürü izleri görülmektedir. Türklerin Anadolu’ya girmesiyle, bölge Türk egemenliğine girmiştir.

Bozdoğan: kelime anlamı olarak: ilkel bir silah adıdır. Ateşli silahların bulunmasından önce kullanılan, bir silahtır. Atlı askerlerin bozdoğanları biraz daha ağır olur ve eyerin sol yanına asarlarmış. Yaya askerlerin taşıdığı bozdoğanlar ise: daha hafif, sapı ağaçtan, başı bakırdan, pirinç yada demirden yapılmıştır. Osmanlı ordusunda, yeniçeriler ve ön saflarda savaşa katılan “deliler gurubu” denilen askerler tarafından özellikle kullanılmıştır. Altı toplu bir gürz.

GENEL

İlçe: 1792 metre rakımlı, Madran Baba dağının eteklerinde kurulmuştur. Konumu nedeniyle: Türkiye’nin, altı ay boyunca, en fazla güneş ışığı alan ilçesidir.

İlçede: tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Bu nedenle: güneş ve yağmur boldur. Zaten, bu yağmur: ilçenin Aydın ili içindeki en sık orman örtüsüne sahip olmasını sağlamıştır. Ormanlık olmayan alanlarda ise, maki gurubu yeşil örtü bulunmaktadır.

İlçede, ekonomik hayat: tarım ağırlıklıdır. Akçay nehrinin suladığı, Bozdoğan ovası, tamamen tarıma ayrılmıştır. Tarım ürünleri arasında: biberin özel bir yeri vardır. Genel olarak: kurutmalığa yönelik “kırmızı toz biber” üretimi yapılmaktadır. Bunun dışında: kardinal üzümü olarak isimlendirilen üzüm üretilir ve tamamı, yurt dışına ihraç edilir.

MADRAN SUYU

Bozdoğan ilçesinde, Madran dağından çıkan su; ülkemizde çok meşhurdur. Bozdoğanlılar, 1973 yılında, Madran suyunu şişeleyip satmaya başlamışlardır.

Evet gerçekten kaliteli bir su. Avrupa’nın üç mineli ve kaliteli suyudur. Ayrıca: çocuk sağlığına uygunluk testleri de yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Madran suyu: Pınar su Fabrikası tarafından işletilmektedir. Özellikle: Irak’taki Amerikan askerleri de, Madran suyu kullanmaktadırlar.

Aydın Bozdoğan

NE YENİR. NE İÇİLİR

Bozdoğan ilçesinde, pide çok meşhur. İlçede: birçok pide salonu bulunuyor. Bu salonlarda pide yemek üzere: il ve ilçelerden, birçok insan geliyor. Özellikle: İzmir’den, sırf pide yemek üzere buraya gelenler var. Ama, gerçekten pide tam bir damak tadı. Özellikle: kıymalı, peynirli, tahinli, pastırmalı ve de çörek tarzında pide yapılıyor. Bende, burada bulunduğumda, tadına baktım, gerçekten muhteşem bir lezzet.

Özellikle: manda kaymağı ile servis edilen, peynirli ve tahinli pide, muhteşem, mutlaka tadın.

Pide düşünmeseniz: Bozdoğan’da, bir seçenek daha var. Oğlak kebabı. Bilindiği gibi, ülkemizin birçok yerinde: oğlak eti yenmez. Ancak, oğlak kebabı, henüz bir yaşını tamamlamamış oğlaktan yapıldığı için, hem mide açısından, hem sağlık açısından ve hem de damak tadı olarak muhteşemdir. Kuyuda ve çevirme şeklinde yapılan oğlak kebabı: özellikle yaz aylarında, ilçe yemek kültüründe önemli bir yer tutuyor. Ben yine de özellikle, pide konusundaki ısrarımı sürdürüyorum, mutlaka tadın.

NE SATIN ALINIR

Bozdoğan ilçesinden: iğne oyası satın alabilirsiniz. Burada muhteşem güzel iğne oyaları yapılıyor.

GEZİLECEK YERLER

Aydın Bozdoğan Körteke Kalesi

KÖRTEKE KALESİ

Körteke köyündedir. Yüksek bir tepe üzerinde kurulmuştur. Bu kent; muhtemelen “Xyatis” kentidir. Kale duvarları üzerinde: farklı dönemlere ait, değişik izler bulunmaktadır. Bu nedenle, değişik dönemlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Kayalık bir tepe üzerinde: MÖ 5’nci yüzyıla tarihlenen bir akropol var. Doğu ve batıda ise, birer kule ve ortada bir su sarnıcı bulunuyor.

Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

“Aydın Bozdoğan” için bir yorum

  1. Çok temiz ve doğa içerisinde pansiyon ağaç evleri ve yüzme havuzu ile Bozdoğan da tek kalınacak yer.
    (Yorum için teşekkürler, ancak sitemizde tesisinizin reklamını vermek istiyorsanız, bu konudaki şartlara uymanız gerekmektedir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.